Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016

Το Χαϊδάρι υποδέχθηκε σήμερα τον Τίμιο Σταυρό από τη Μονή Σουμελά!!!


Μεγάλες στιγμές ζήσαμε σήμερα στην ενορία του Αγίου Ανδρέα λίγες μόλις ημέρες μετά το πανηγύρι μας. Αιτία αυτή τη φορά η έλευση του Τιμίου Σταυρού από το Βέρμιο. Λαμπρή υποδοχή επεφύλαξαν οι συμπολίτες μας στον Τίμιο Σταυρό των Κομνηνών που φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά και από σήμερα το απόγευμα βρίσκεται εδώ για τριήμερο προσκύνημα.
Τον Τίμιο Σταυρό που ήρθε στην πόλη μας κατόπιν πρωτοβουλίας του Συλλόγου Ποντίων Χαϊδαρίου, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια από την ίδρυσή του, υποδέχθηκαν υπό τους ήχους χαρμόσυνων κωδωνοκρουσιών, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος, πλήθος κληρικών και προσκυνητών, οι τοπικοί άρχοντες του Χαϊδαρίου καθώς και τιμητικό άγημα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Τον Τίμιο Σταυρό υποδεχόμαστε για δεύτερη φορά στην Ιερά Μητρόπολη Νίκαιας και για πρώτη φορά στην πόλη μας. Αμέσως μετά την υποδοχή εψάλει με λαμπρότητα και Βυζαντινή μεγαλοπρέπεια Μέγας πανηγυρικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας ενώ στις 9 το βράδυ θα ακολουθήσει η τέλεση Ιεράς αγρυπνίας έως τις 1 το ξημέρωμα.
Αύριο Κυριακή 11 Δεκεμβρίου στις 7 το πρωί θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία Ιερουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Χριστιανουπόλεως κ. Προκοπίου. Στις 5 το απόγευμα θα ψαλούν οι Χαιρετισμοί του Τιμίου Σταυρού.
Τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου στις 7 το πρωί θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία ενώ στις 12:00 το μεσημέρι θα τελεσθεί Ιερό Ευχέλαιο και θα ακολουθήσει η αναχώρηση του Τιμίου Σταυρού.
Ο Τίμιος Σταυρός ο οποίος φυλάσσεται στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο, είναι αυτός ο οποίος ήταν κτήμα του Αυτοκρατορικού Θησαυροφυλακίου του Αυτοκράτορα της Τραπεζούντας Εμμανουήλ του Γ΄ του Μεγαλοκομνηνού. Το 1390 μ.Χ. τον προσέφερε ως δώρο και ευλογία στην Ιερά Μονή της Παναγίας του όρους Μελά του Πόντου. Από το 1390 έως το 1923 δια αυτού ευλογούν οι πατέρες τα πάντα. Με τον ξεριζωμό-διωγμό των Ελλήνων του Πόντου ετάφη μαζί με τα άλλα δύο κειμήλια, τη θαυματουργή εικόνα της Σουλιώτισσας και το Ευαγγέλιο του οσίου Χριστοφόρου.
Η αθάνατη Ποντιακή ψυχή ξαναφέρνει τα κειμήλια στο φως το 1931 και τα τοποθετεί στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών. Η φώτιση του Φίλωνα Κτενίδη και η ίδρυση του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» φέρνει το 1952 την θαυματουργή εικόνα στο Βέρμιο και αργότερα οι προσπάθειες του Παναγιώτη Τανιμανίδη φέρνουν το 1993 τα άλλα δύο κειμήλια το Σταυρό με το Τίμιο Ξύλο και το Ευαγγέλιο. Η καρδιά του Πόντου πλέον ξαναχτυπά και πάλι στη νέα Σουμελά στο Βέρμιο. Ο Πόντος ζει και μεγαλουργεί και πάλι σε μία κοινή προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο.
Το ύψος του Σταυρού είναι 22,5 εκ. και το πλάτος του 8 εκ. Οι κεραίες του Σταυρού πλην της λαβής, περιέχουν Τίμιο Ξύλο. Όλος ο Σταυρός είναι επενδυμένος με συρματερές διακοσμήσεις και σμάλτο, καθώς επίσης και με πολύτιμους λίθους πράσινου και κόκκινου χρώματος. Στις τρεις κεραίες του Σταυρού εκτός της λαβής, υπάρχουν τρεις στεμματόσχημες διακοσμήσεις οι οποίες είναι κοραλλιοκόσμητες. Επίσης και οι τέσσερις ακτίνες του Σταυρού είναι κοραλλιοκοσμημένες.

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: