Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Επίσκεψη στη Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών "Βικτωρία Γ. Καρέλια" στην Καλαμάτα!!!


Ξεχάστε ό,τι ξέρατε μέχρι σήμερα για τα Μουσεία στην Ελλάδα και επισκεφθείτε το Μουσείο που στεγάζεται η Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών "Βικτωρία Γ. Καρέλια" στην Καλαμάτα.
Λίγες ημέρες πριν την ανάδειξη της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021, τίτλο που διεκδικεί και η Καλαμάτα, αυτός ο χώρος έρχεται να προστεθεί στα συν του φακέλλου διεκδίκησης. 
Όσα είδαμε εδώ κατά την επίσκεψή μας δεν μεταφέρονται ούτε με φωτογραφίες, ούτε και με περιγραφές.
Τα εκθέματα, η ηλεκτρονική παρουσίαση, αλλά κυρίως οι περιγραφές από τους ανθρώπους του Μουσείου βρίσκονται σε άλλη διάσταση, πέρα απ' ότι γνωρίζατε ως σήμερα επισκεπτόμενοι αντίστοιχους χώρους. 

Η συλλογή ελληνικών ενδυμασιών "Βικτωρία Γ. Καρέλια" δημιουργήθηκε από το ιδρυτικό μέλος και επί σειρά ετών Πρόεδρο του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας (Λ.Ε.Κ.), κα Βικτωρία Καρέλια, αρχικά σαν προσωπική συλλογή. Καρπός της συλλεκτικής προσπάθειας 45 ετών, παραχωρήθηκε στη συνέχεια στο Λ.Ε.Κ. προκειμένου να ενσωματωθεί σε έναν καταξιωμένο φορέα προστασίας και προβολής της ελληνικής παράδοσης. Έκτοτε φέρει, σε ένδειξη αναγνώρισης και έπειτα από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Λ.Ε.Κ., το όνομα της συλλέκτριας.
Η συλλογή "Βικτωρία Γ. Καρέλια" είναι μία από τις πληρέστερες συλλογές ελληνικών ενδυμασιών σε πανελλήνιο επίπεδο. Περιλαμβάνει έναν μεγάλο αριθμό πλήρων ενδυματολογικών συνόλων, γυναικείων και ανδρικών, από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, καθώς και έναν αριθμό μεμονωμένων ενδυματολογικών εξαρτημάτων. Ανάμεσα στα τελευταία ξεχωρίζουν οι ομάδες των χρυσοκέντητων επενδυτών, των χρυσοΰφαντων ανατολίτικων καβαδιών και των κοσμημάτων, που δεν καλύπτουν απλώς τις ανάγκες συμπλήρωσης και στολισμού των ενδυμασιών, αλλά αποτελούν αυτόνομα και σημαντικά σύνολα της συλλογής.
Το διατηρητέο κτίριο που στεγάζει τη συλλογή παραχωρήθηκε στο Λ.Ε.Κ. από το Δήμο Καλαμάτας με τη μορφή χρησιδανείου για 99 χρόνια, υπό τον όρο της αποπεράτωσης και διαμόρφωσής του σε εκθεσιακό χώρο ελληνικής ενδυμασίας ιδίαις δαπάναις. Η επέκταση του κτιρίου εντός του προαύλιου χώρου και η κατασκευή αίθουσας πολλαπλών χρήσεων δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ποικίλων εκπαιδευτικών και άλλων δράσεων με αφετηρία την ελληνική ενδυμασία. Το έργο της αποκατάστασης και διαμόρφωσης του κτιρίου ολοκληρώθηκε με την οικονομική ενίσχυση του Ιδρύματος Γεωργίου & Βικτωρίας Καρέλια, χωρίς την οποία δεν θα μπορούσε να έχει πραγματοποιηθεί.
Την αρχιτεκτονική μελέτη του έργου έκανε ο αρχιτέκτονας κ. Θανάσης Κυρατσούς. Την προετοιμασία των εκθεμάτων επιμελήθηκε η ενδυματολόγος και Πρόεδρος του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος κα Ιωάννα Παπαντωνίου και ο μουσειογράφος κ. Σταμάτης Ζάννος. Τα επεξηγηξματικά κείμενα επιμελήθηκε η συνεργάτιδα του Μουσείου Μπενάκη κα Ξένια Πολίτου, ενώ η κατάταξη των εκθεμάτων έγινε από την λαογράφο καθηγήτρια κα Νάντια Μαχά - Μπιζούμη. Τους φωτισμούς επιμελήθηκε η καθηγήτρια θεατρικού φωτισμού κα Ελευθερία Ντεκώ.

Ο εκθεσιακός χώρος είναι ανοιχτός για το κοινό καθημερινά εκτός Δευτέρας. 

Ωράριο λειτουργίας: 

Τρίτη - Σάββατο 9:00 π.μ. - 2:00 μ.μ.
Τετάρτη και Σάββατο 5:30 μ.μ. - 8:30 μ.μ. 
Κυριακή 10:00 π.μ. - 1:00 μ.μ.

Πληροφορίες στα τηλ. 27210-86923 και 27210-86927

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ!  















































Δεν υπάρχουν σχόλια: