Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2016

Οι Αθλητές του ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2016 στην Ιερά Οδό!!!


Λίγες εικόνες από το πέρασμα των δρομέων του Σπάρταθλον από την πόλη μας, έξω από το Δημοτικό Γήπεδο Χαϊδαρίου Τάκης Χαραλαμπίδης και έξω από τον Διομήδειο Βοτανικό Κήπο πλησίον της Μονής Δαφνίου. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος δώσαμε το παρών, τους χειροκροτήσαμε και υποκλιθήκαμε στο μεγαλείο της ψυχής τους!

Ξεκίνησε σήμερα το πρωί ο αγώνας των υπεραθλητών. Ο αγώνας είναι ο δημοφιλέστερος στον κόσμο. Η εκκίνηση των 370 αθλητών από 52 χώρες, που επιλέχθηκαν με αυστηρά κριτήρια από τον Διεθνή Σύνδεσμο Σπάρταθλον, αφού συνολικά είχαν υποβληθεί 700 αιτήσεις συμμετοχής, δόθηκε στις 7 το πρωί κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακροπόλεως των Αθηνών.
Οι δυσκολίες και οι απαιτήσεις του αγώνα είναι μεγάλες. Το όριο τερματισμού είναι 36 ώρες, και όταν ο πρώτος τερματίζει στη Σπάρτη μετά από περίπου 23 ώρες, οι τελευταίοι βρίσκονται περί τα 100 χλμ πίσω.
Στα 246 χλμ της διαδρομής βρίσκονται ανά 3-4 χλμ σταθμοί εξοπλισμένοι με γιατρούς και φυσιοθεραπευτές, αλλά και υλικά τροφοδοσίας για τους δρομείς. Η διαδρομή του Σπάρταθλον διεξάγεται από σημείο σε σημείο, η ανύψωση ποικίλει από την επιφάνεια της θάλασσας μέχρι τα 1.200 μέτρα, πάνω σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο, αμαξόδρομο και βουνίσια μονοπάτια.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κάθε ένα από τα σημεία ελέγχου έχει τους δικούς του χρονικούς περιορισμούς και ο δρομέας θα πρέπει να φθάσει πριν από τον επίσημο χρόνο κλεισίματος διότι διαφορετικά θα αποκλειστεί από τον αγώνα.
Το Σπάρταθλον διεξήχθη για πρώτη φορά το 1983 (διερευνητικά ξεκίνησε το 1982) και είναι ο μακροβιότερος αγώνας σε απόσταση μεγαλύτερη των 100 μιλίων παγκοσμίως. Μάλιστα, διεξάγεται ανελλιπώς κάθε χρόνο στα τέλη Σεπτεμβρίου, εδώ και 34 χρόνια, ενώ προσελκύει τις περισσότερες συμμετοχές ξένων αθλητών από κάθε άλλο αγώνα.
Η συμμετοχή των Ελλήνων δρομέων φθάνει τους 60 (3 αθλήτριες), ενώ ίδιος αριθμός αθλητών συμμετέχει και από την Ιαπωνία. Το ποσοστό συμμετοχής γυναικών υπερβαίνει το 10% και χαρακτηριστικό είναι ότι πέρυσι κατετάγη 4η στη γενική κατάταξη η Αμερικανίδα Νάγκι, η οποία θα μπορούσε να καταλάβει ακόμη καλύτερη θέση, αν δεν μπερδευόταν και δεν έχανε πολύτιμο χρόνο σε ένα από τα τελευταία κομμάτια της διαδρομής.
«Για εμάς, εκείνος που τερματίζει είναι νικητής!»
Αυτό είναι το σλόγκαν του Διεθνούς Συνδέσμου Σπάρταθλον που αφορά τις συμμετοχές των δρομέων και τη σημασία του αγώνα. Άλλωστε, αυτό δείχνουν και οι απολαβές των αθλητών από τους διοργανωτές, που είναι ίδιες για όλους τους δρομείς. Ένα θερμό χειροκρότημα από τους κατοίκους της Σπάρτης, ένα στεφάνι ελιάς και λίγο νερό από τον Ευρώτα, από τα χέρια μίας νεαρής Σπαρτιάτισσας είναι η ανταμοιβή για όσους κατορθώσουν να φτάσουν μπροστά στο άγαλμα του Λεωνίδα. 

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ!
Δεν υπάρχουν σχόλια: