Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Εκδήλωση στο Χαϊδάρι για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού!!!


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ «ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΛΥΡΑ»

ΔΗΜΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ

«ΜΝΗΜΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ»

Ο Σύλλογος Ποντίων Χαϊδαρίου και ο Δήμος Χαϊδαρίου, στο πλαίσιο της 19ης Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, διοργάνωσαν εκδήλωση, την Κυριακή 29 Μαΐου 2016, τιμώντας τη μνήμη των 353.000 Ελλήνων του Πόντου που χάθηκαν στις αλησμόνητες πατρίδες του Πόντου, κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από τον τούρκικο εθνικισμό.
Η εκδήλωση ξεκίνησε το πρωί στον Ι. Ναό Αγ. Ανδρέα, όπου τελέστηκε μνημόσυνο στη μνήμη των νεκρών της γενοκτονίας από τον π. Βλάσιο. Στη συνέχεια ο π. Βλάσιος και η πρόεδρος του συλλόγου κ. Ερμίδου Γεωργία στο χαιρετισμό τους αναφέρθηκαν στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και στον αγώνα του οργανωμένου ποντιακού χώρου για την αναγνώρισή της από τη διεθνή κοινότητα και το τούρκικο κράτος.
Το στόλισμα του δίσκου με τα κόλλυβα που μοιράστηκαν μετά το μνημόσυνο, το παραδοσιακό ποντιακό «σινίν», επιμελήθηκε ο Ηλίας Υφαντίδης, ο αγαπημένος Πόντιος καλλιτέχνης και λυράρης του Συλλόγου Ποντίων Χαϊδαρίου.
Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Χαϊδαρίου, μέσα σε κλίμα συγκίνησης, πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια το καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης, το οποίο δεν άφησε ασυγκίνητο κανέναν από τους παρευρισκόμενους και καταχειροκροτήθηκε από όλους.
Την εκδήλωση προλόγισε και παρουσίασε το μέλος του συλλόγου κ. Αντιγόνη Κυριακάκη και ακολούθησε, μέσα σε κλίμα συγκίνησης, η αφήγηση μιας αληθινής ιστορίας από τον Πόντο από τον Ηλία Υφαντίδη, την Άννα Καλαϊτζόγλου και το Σωτήρη Νταουλτζή.
Στη συνέχεια, η πρόεδρος του συλλόγου κ. Γεωργία Ερμίδου, στο χαιρετισμό της, αναφέρθηκε στον όρο γενοκτονία και στις πράξεις που στοιχειοθετούν το έγκλημα αυτό ενάντια στην ανθρωπότητα, όπως υιοθετήθηκε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 9/12/1948, στη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και τις τραγικές επιπτώσεις που είχε στη ζωή και την πορεία τους μέσα στην ιστορία, στον ξεριζωμό όσων γλύτωσαν από τις βαρβαρότητες του τούρκικου εθνικισμού και την εγκατάστασή τους στη Μητέρα Ελλάδα, καθώς και τον αγώνα του οργανωμένου ποντιακού χώρου για την αναγνώριση της γενοκτονίας από τη διεθνή κοινότητα και το τούρκικο κράτος.
Χαιρετισμό επίσης απεύθυναν ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών κ. Κώστας Βορέας εκ μέρους του δημάρχου Χαϊδαρίου κ. Μιχάλη Σελέκου και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ν. Ελλάδος και Νήσων κ. Γιώργος Βαρυθιμιάδης.
Στη συνέχεια τα μέλη των χορευτικών ομάδων του συλλόγου Δήμος Δημητριάδης, Χριστίνα Κοντού, Βάλια Καραβά, Σοφία Κελεσίδου, Ελένη Σταυρίδη και Σωτήρης Νταουλτζής, παρουσίασαν το αφηγηματικό - μουσικό δρώμενο του Ηλία Υφαντίδη «Αχ, πατρίδα μ’ - πατρίδα μ’» με αφηγήτρια την Άννα Καλαϊτζόγλου και τη συμμετοχή των λυράρηδων Παναγιώτη Καφαταρίδη, Κώστα Ορφανίδη, Νίκου Κουϊμτζίδη, Στάθη Ορφανίδη, Δημήτρη Ζερζελίδη και Θανάση Σωπιάδη, από τη Σχολή Λύρας του Ηλία Υφαντίδη.
Η εκδήλωση έκλεισε με κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Πόντιου Βυζαντινού Ακρίτα στην πλατεία Δημοκρατίας, από το δημοτικό σύμβουλο κ. Ιωάννη Ζώτο και την πρόεδρο του συλλόγου κ. Γεωργία Ερμίδου.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Κώστας Βορέας, Μόσχος Χουδελούδης, Ναουάφ Δαουάχερ, οι επικεφαλής των συνδυασμών «Πάμε να Ενώσουμε το Χαϊδάρι» κ. Ανδρέας Μποζίκας, «Χαϊδάρι Ξανά» κ. Βαγγέλης Ντηνιακός, «Πολίτες σε Δράση» κ. Θεόδωρος Σπηλιόπουλος, «Όραμα Δημιουργίας» κ. Ηρακλής Δρούλιας, «Μαζί για το Χαϊδάρι» κ. Κώστας Φουρλής, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Γκανά - Ρηγάκη Αγγελική, Δημουλά Μαρία, Λυμπουσάκη - Γεωργιάδη Ειρήνη, Βουλγαρίδης Λεωνίδας, Παναγοπούλου Αλεξία και Ζώτος Ιωάννης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ν. Ελλάδος και Νήσων κ. Γιώργος Βαρυθιμιάδης. ο αντιδήμαρχος Κορυδαλλού κ. Δημήτρης Χριστοφορίδης, ο πρ. δήμαρχος Αιγάλεω κ. Χρήστος Καρδαράς, ο παγκοσμίου φήμης μαέστρος κ. Θεόδωρος Ορφανίδης, ο ηθοποιός - σκηνοθέτης κ. Λάζος Τερζάς, οι πρόεδροι των Συλλόγων Ποντίων Περιστερίου κ. Αθανάσιος Αθανασιάδης, Πετρούπολης κ. Νίκος Κουλαξουζίδης, «Αξέχαστες Πατρίδες» Αιγάλεω κ. Φάνης Κοντοχρήστος, Καματερού κ. Παναγιώτης Λεσγίδης, η πρόεδρος του Συλλόγου Πυργούσων Αττικής «Το Πυργί της Χίου» κ. Μαρία Μπρη - Παπαμακαρίου, ο πρόεδρος της Εστίας Κρητών Χαϊδαρίου κ. Γιώργος Συριανόγλου, ο πρόεδρος της Ένωσης Μακεδόνων Δυτικής Αττικής κ. Απόστολος Καραπέτρος, το μέλος του Δ.Σ του Συλλόγου Θεσσαλών Χαϊδαρίου κ. Αθανάσιος Τσιώρας, ο πρόεδρος του Χριστοδούλειου Ιδρύματος κ. Γιώργος Χριστοφοράκης, καθώς και φίλοι και μέλη του Συλλόγου Ποντίων Χαϊδαρίου. 

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ! 








Δεν υπάρχουν σχόλια: