Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Ξαναζωντάνεψαν οι Μνήμες των Νεοφωκαέων στο Χαϊδάρι!!!


Την Κυριακή 29 Μαΐου 2016, το Δ.Σ. του Συνδέσμου Νεοφωκαέων προσφύγων Χαϊδαρίου, υποδέχτηκε τα μέλη και τους φίλους στον προαύλιο χώρο της αίθουσας του Συνδέσμου, όπου διοργάνωσε την πατροπαράδοτη εορτή προς τιμήν των ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης.
Είναι ένα έθιμο που ο Σύνδεσμος κρατά από την ίδρυσή του το 1926, συνεχίζοντας την παράδοση από το Τσακμακλί που αφού εκπλήρωναν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα για τους προστάτες αγίους τους, έστηναν γλέντια υπαίθρια με φαγοπότι, τραγούδια και χορούς από την αξέχαστη πατρίδα.
Κάθε χρόνο λοιπόν, την παραμονή της εορτής Κωνσταντίνου και Ελένης στολίζουν με άνθη ευωδιαστά, την εικόνα που μετέφεραν από το Τσακμακλί οι πρόγονοί μας, γλιτώνοντάς την από βέβηλα χέρια, την εποχή του φοβερού διωγμού του 1922, κάνουν αρτοκλασία και κάποια επόμενη Κυριακή οργανώνεται η εκδήλωση.
Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε η γραμματέας του Συνδέσμου κ. Ευαγγελία Κουρκουρίκη τονίζοντας τη σημασία της τήρησης των εθίμων που μας κληροδότησαν οι γονείς και οι παππούδες μας. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο θυμόμαστε και τιμούμε τη θυσία τους, αλλά και αναγνωρίζουμε την ανάγκη να περάσει από γενιά σε γενιά η ιστορία και το μεγαλείο του μικρασιατικού πολιτισμού.
Η φετινή εκδήλωση συνέπεσε με την επέτειο της πολιορκίας της Πόλης. Η συγκεκριμένη μέρα (29/5) είναι από μόνη της αφορμή μνήμης και περισυλλογής. Δεν μπορούμε να μην αναλογιστούμε την ιστορική στιγμή, που η καρδιά του Βυζαντίου παραδόθηκε στα χέρια των Οθωμανών. Δεν μπορούμε να μην προβληματιστούμε για την ιστορία αυτής της όμορφης πατρίδας που αιώνες τώρα δοκιμάζεται από γειτονικές επιβουλές.
Συνεχίζοντας η εκδήλωση ο αντιπρόεδρος κ. Νίκος Παναγιωτάτος παρουσίασε τους επίσημους προσκεκλημένους.
Ο αντιδήμαρχος κ. Βορέας Κωνσταντίνος εκπροσώπησε τον δήμαρχο Χαϊδαρίου κ. Μιχάλη Σελέκο.
Παρευρέθηκαν επίσης:
Oι δημοτικοί σύμβουλοι επικεφαλής τοπικών συνδυασμών: κ.κ. Ανδρέας Μποζίκας, Ευάγγελος Ντηνιακός, Θεόδωρος Σπηλιόπουλος, Φουρλής Κωνσταντίνος, η αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του δήμου κα Ειρήνη Λυμπουσάκη και οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Μαρία Δημουλά και Ιωάννης Ζώτος.
Εκπρόσωποι εθνικοτοπικών συλλόγων.
Ο πρόεδρος του συνδέσμου κ. Γιάννης Βελέντζας έκανε χαιρετισμό και απήγγειλε ένα ποίημα κάποιου συμπατριώτη με τίτλο "στη μνήμη των πατέρων μας".
Η χορωδία του Συλλόγου υπό την διεύθυνση της δασκάλας της μουσικής Αγγελικής Χρονάκη, τραγούδησε μικρασιάτικα τραγούδια.
Ακολούθησε το παιδικό χορευτικό τμήμα, που για δεύτερη φορά εμφανίζεται σε εκδήλωση, και καταχειροκροτήθηκε. Ιδιαίτερα συγχαρητήρια αξίζουν στη χοροδιδάσκαλο Ειρήνη Σταυροπούλου, που σε τόσο σύντομο διάστημα προετοίμασε τα παιδιά και τα έκανε να συμμετέχουν με χαρά και υπευθυνότητα.
Στη συνέχεια το χορευτικό των ενηλίκων απογείωσε το κέφι και ο χορός συνεχίστηκε μέχρι αργά το απόγευμα από τους προσκεκλημένους.

Ελένη Σαρρή

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ!


































Δεν υπάρχουν σχόλια: