Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2016

Περνώντας από τη Λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας!!!


Πηγαίνοντας από την Πύλο στο Ανάκτορο του Νέστορα κάναμε μια στάση στη Μονή Σγράπας για να δούμε πανοραμικά την λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας. 
Η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας είναι από τους σημαντικότερος υδροβιότοπους της Ευρώπης, καθώς αποτελεί το νοτιότερο μεταναστευτικό σταθμό των αποδημητικών πουλιών των Βαλκανίων από και προς την Αφρική. Βρίσκεται 7 χιλιόμετρα βόρεια της Πύλου, ανάμεσα στον οικισμό Γιάλοβα και τον όρμο της Bοϊδοκοιλιάς, σε μια έκταση, 6.000 στρεμμάτων. Η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας είναι γνωστή και ως Διβάρι (από τη λατινική λέξη vivarium, που σημαίνει "ιχθυοτροφείο"), με το μεγαλύτερο βάθος να μην ξεπερνά τα 4 μέτρα.
Όλη η περιοχή, μαζί με τον όρμο του Ναυαρίνου και τη νήσο Σφακτηρία, εντάσσεται στο δίκτυο Natura 2000, ενώ έχει χαρακτηριστεί ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας με κωδικό GR2550008 και ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας με κωδικό GR2550004.
Στη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας βρίσκουν καταφύγιο 254 είδη πουλιών όπως ερωδιοί, κορμοράνοι, κιρκινέζια, αιγαιόγλαροι, φλαμίνγκος, ψαραετοί, βασιλαετοί και άλλα παρυδάτια πτηνά. Εδώ φιλοξενείται και το σπανιότατο είδος σε όλη την Ευρώπη, ο αφρικανικός χαμαιλέοντας, που θεωρείται υπό εξαφάνιση.
Τα μεγάλα πουλιά, όπως ερωδιοί, κίρκοι και τουρλίδες, φθάνουν στη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας κατά κύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας και παραμένουν εκεί μόνο για λίγες ώρες για να ξεκουραστούν. Πριν το σούρουπο φεύγουν ξανά όλα μαζί. Τα μικρότερα πουλιά, όπως τα χαραδριόμορφα, συνήθως φθάνουν νύχτα, παραμένουν αρκετές ώρες στον υγρότοπο για να τραφούν και ξαναφεύγουν συνήθως τις πρώτες βραδινές ώρες.
Η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας μπορεί να χωριστεί σε υφάλμυρες περιοχές λιμνοθάλασσας και έλη γλυκού νερού. Πίσω από αυτά υπάρχει μια ενδιάμεση ζώνη καλλιεργήσιμης γης.
Δίπλα στη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας δημιουργήθηκε ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς, η παραλία της Βοϊδοκοιλιάς.
O σταθμός παρατήρησης της Ορνιθολογικής Εταιρείας στη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να ενημερωθούν και να παρατηρήσουν τη ρηχή υφάλμυρη αυτή λίμνη, με ξεναγήσεις για παρατήρηση πουλιών, εκπαιδευτικές εκδρομές στο Μονοπάτι της Φύσης και προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: