Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Αθηναίοι σας στέλνω τόνους πατάτες από την Ανάληψη Μεσσήνης!!!


Η χρόνια φέτος ήταν καλή. Ο καιρός ευνόησε την παραγωγή. Δεν είχαμε παγετό, χαλάζι και άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις. Το προϊόν είναι εξαιρετικό. Και για να είναι το προϊόν εξαιρετικό χρειάζονται ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες, πολύς κόπος και πολλά χρήματα ώστε οι σπόροι, τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα να είναι πιστοποιημένα και εγκεκριμένα και όχι ό,τι λάχει όπως συμβαίνει στις μη Ευρωπαϊκές χώρες. Τώρα ήρθε η ώρα της συγκομιδής. Και ενώ τα πρώτα φορτία έφυγαν με καλές τιμές, άρχισαν τα παιχνίδια των μεσαζόντων με τις εισαγωγές από τρίτες χώρες. Είναι αυτοί οι μεσάζοντες που θα εξαφάνιζε το ΠΑΣΟΚ της Αλλαγής του Ανδρέα Παπανδρέου πριν 35 χρόνια, αλλά ζουν και βασιλεύουν ως τις μέρες μας. Τις μέρες της Αριστεράς!!!





























3 σχόλια:

Unknown είπε...

Γεια σας,ειδα τις εικονες και διαβασα το κειμενο.Εαν εχεις ακομα πατατες και θελεις να της πουλησεις σε καλη τιμη .Να φαμαι καλη πατατα εδω στην Αττικη υπαρχουν σχεδον σε καθε δημο Παραγωγη χωρις μεσαζοντες.Γεμισε ενα φορτηγο 10 κιλα και 20κιλα τσουβαλια πατατες ενα μπλοκ αποδειξεων μια ταμειακη καθε Σαββατο η Κυριακη σε καθε δημο της Αττικης ερχονται και πουλανε μονοι τους τα προιοντα,εαν θες ρωταμε η κοιτα στο ιντερνετ να παρεις πληρωφοριες.Φιλικα ενας εργαζομενος των ΕΛΠΕ.

BENEAS GEORGIOS είπε...

Ευχαριστώ Κωνσταντίνε για το ενδιαφέρον!!!

Ανώνυμος είπε...

Οι θετικές προοπτικές της φετινής παραγωγής διαψεύστηκαν. Οι ανοιξιάτικες πατάτες σε Μεσσήνη και Μπουρνιά της Καλαμάτας πάνε για 3η συνεχόμενη καταστροφική χρονιά, καθώς βρίσκονται στα αζήτητα. Η ελληνική αγορά έχει κατακλυστεί από εισαγόμενες πατάτες, κυρίως αιγυπτιακές και οι παραγωγοί είναι ανάστατοι, καθώς πολύ δύσκολα πλέον θα ξανακαλλιεργήσουν.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσήνης Γιάννης Μπλάνας δήλωσε στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ότι "οι πατάτες είναι στα αζήτητα, με τιμή χονδρικής στα 30 λεπτά και λιγότερο" και τόνισε με αγανάκτηση: "Αν και πήγαμε στο υπουργείο, όπου ήταν παρούσα και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Κοζομπολη και τα είπαμε. Τώρα μας λένε ότι είναι θέμα παγκοσμιοποίησης και ελεύθερης αγοράς. Αυτές τις μέρες έχουν έρθει 3 - 4 καράβια με Αιγυπτιακές πατάτες. Εχουν κατακλύσει την αγορά οι Αιγυπτιακές. Στη λαχαναγορά της Αθήνας οι δικές μας έχουν 40 με 45 λεπτά, οι Αιγυπτιακές 50 και οι Κυπριακές 65 λεπτά. Και παρότι είναι οι πιο φθηνές, ο καταναλωτής τις τρώει με 90 και 95 λεπτά. Αισχροκέρδεια και μικροπολιτική σε βάρος των παραγωγών".
Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού προέτρεψε τους συναδέλφους του παραγωγούς "αν έχουν, να πληρώσουν, αν δεν έχουν, να μην πληρώσουν" και πρόσθεσε: "Η κατάσταση είναι απελπιστική. Μακάρι να αλλάξει η κατάσταση, αλλά δεν το βλέπω. Δεν υπάρχει περίπτωση να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας, όπως πάνε τα πράγματα".
Σημείωσε πως "είναι τρίτη συνεχόμενη χρονιά που καταστρέφεται η παραγωγή. Η περιοχή μας τελείωσε. Θα ξανακαλλιεργήσει όποιος μπορεί και θα είναι πολύ λίγοι. Είμαι στενοχωρημένος και αγανακτισμένος".
Ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Γιώργος Δούβας μας ενημέρωσε: "Τιμές δεν έχουμε, δεν υπάρχει παραγγελία. Δε μας λένε τιμή οι έμποροι. Αν πουλήσουν, θα σε πληρώσουν. Αν δεν πουλήσουν, δε θα πληρωθείς. Μέχρι τις 20 - 25 Μαΐου οι πατάτες μπορούν να παραμείνουν στα κτήματα με κάποιες προϋποθέσεις, θέλει κάποιες τεχνικές". Ανέφερε ότι "ο καλός καιρός πίεσε και τη Λακκόπετρα κι έβγαλε νωρίτερα" και σημείωσε: "Είναι υπερβολικά πολλές οι εισαγόμενες, 65.000 τόνους εισαγόμενες ποτέ δεν είχαμε τον Απρίλιο. Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει".