Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2016

Βραδινός περίπατος στο Κτίριο Ν. Γύζη!!!


Δίπλα στον πύργο Παλατάκι υπάρχει σήμερα μετά την αποκατάστασή του το κτίριο «Ν. Γύζης», το οποίο διαθέτει περιβάλλοντα χώρο 8,5 στρεμμάτων. To νεοκλασικό αυτό αρχιτεκτόνημα, αποτελούσε συμπληρωματικό κτίριο του κεντρικού πύργου και εχρησιμοποιείτο για τη φιλοξενία των επισκεπτών. Ο περιβάλλων χώρος -ένας κήπος με οπωροφόρα δέντρα, ανθώνα και υψηλούς φοίνικες- ήταν ενιαίος με το Παλατάκι. Με το πέρασμα του χρόνου το κτίριο παραμελήθηκε, τα κτίσματα χρησιμοποιήθηκαν και αυτά ως ψυχιατρική κλινική και τελευταία, τη δεκαετία του '90 μέχρι τις αρχές του 2000, για βιοτεχνική χρήση. Μεγάλο τμήμα της έκτασης είχε οικοπεδοποιηθεί και χτίστηκαν σ' αυτό πολυκατοικίες.
Μετά την απόκτηση το έτος 1985 και την αποκατάσταση του κεντρικού πύργου με τον περιβάλλοντα χώρο των επτά στρεμμάτων, ο Δήμος Χαϊδαρίου έθεσε στόχο την απόκτηση και της συνεχόμενης υπόλοιπης έκτασης με το νεοκλασικό κτίριο και τους υπεραιωνόβιους φοίνικες. Έτσι το 2000 ο Δήμος απέκτησε έκταση 2,5 στρεμμάτων με δικές του δαπάνες και τον Δεκέμβριο του 2001 έκταση πέντε στρεμμάτων με δαπάνες του Υπουργείου Πολιτισμού. Συνολικά πληρώθηκαν πάνω από 800 εκατομμύρια δρχ για την απόκτηση της έκτασης και του κτιρίου. Απομένει για απόκτηση μια έκταση 1.035 τ.μ., για να ολοκληρωθεί ο χώρος. Με φροντίδα του Δήμου και σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού το 2002 εκπονήθηκε η μελέτη αποκατάστασης του κτιρίου και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου. Ειδικότερα τη μελέτη αποκατάστασης του κτιρίου έχει εκπονήσει ο αρχιτέκτονας-γλύπτης Γρηγόρης Ριζόπουλος με τη συνεργασία της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου και την έγκριση της Εφορίας Νεωτέρων Μνημείων και του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Τον Μάιο του 2002 ανακαλύφθηκαν οι τοιχογραφίες του Ν. Γύζη με θέμα τις Τέσσερις Εποχές, οι οποίες ήταν κρυμμένες κάτω από νεότερους επιχρωματισμούς. Αυτή η κάλυψη των τοιχογραφιών επί πολλά χρόνια διαφύλαξε τα έργα διότι έτσι προστατεύτηκαν από την καταστροφή την περίοδο που το νεοκλασικό κτίριο χρησιμοποιήθηκε ακόμη και ως εργαστήριο. Τον Αύγουστο του 2002 υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού και τον Δήμο Χαϊδαρίου για την εκτέλεση του έργου με χρηματοδότηση 1.650.000 € από το Υπουργείο Πολιτισμού/Γενική Γραμματεία Ολυμπιακών Έργων. To όλο έργο παρακολούθησε η Εφορία Νεωτέρων Μνημείων σύμφωνα με τις βασικές κατευθύνσεις που έδωσε το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. To έργο ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2006 και με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Χαϊδαρίου το νεοκλασικό κτίριο ονομάστηκε κτίριο «Ν. Γύζης». Σε μια λιτή και απέριττη τελετή στις 26 Ιουλίου έγιναν τα εγκαίνια του κτιρίου και του γύρω καταπράσινου χώρου από τον δήμαρχο Κυριάκο Ντηνιακό. Η αίθουσα με τις Τέσσερις Εποχές είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στην ανάδειξη των τοιχογραφιών του Νικολάου Γύζη, ενώ στους υπόλοιπους χώρους του κτιρίου στεγάζεται η Βιβλιοθήκη του Δήμου Χαϊδαρίου. Με την απόκτηση από τον Δήμο Χαϊδαρίου σχεδόν όλης της έκτασης με τον πύργο και τα νεοκλασικά κτίρια, η πολιτιστική κληρονομιά και η ιστορία της πόλης μας αποτυπώνονται αυθεντικά στο υποβλητικό αυτό τοπίο, που συνδυάζει την υψηλή αισθητική με τη σύγχρονη λειτουργικότητα. Διότι συμπίπτει πλέον στον ιστορικό αυτό τόπο όπου έγινε η Μάχη του Χαϊδαρίου να υπάρχουν τα καλαίσθητα νεοκλασικά κτίρια και ταυτόχρονα τα εικαστικά έργα του Ν. Γύζη.
Από τον Μάρτιο του 2011, η διοίκηση του Δήμου σε συνεργασία με το γραφείο Παιδείας & Νεολαίας, το Πνευματικό Κέντρο και την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου, στην προσπάθειά της όχι μόνο για εξοικονόμηση πόρων αλλά και για την αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει στους δημότες της, αποφάσισε τη μετεγκατάσταση της υπηρεσίας "Κέντρο Πληροφόρησης Νέων" στο κτήριο "Ν. Γύζη".
Μ’ αυτόν τον τρόπο μειώνονται τα έξοδα του δήμου που δίνονταν για ενοίκια, αναβαθμίζετε η υπηρεσία του Κ.Π.Ν., αφού μεταφέρετε σε ένα πιο κατάλληλο, μεγαλύτερο και εύκολα προσβάσιμο χώρο αλλά και ταυτόχρονα «δίνεται ζωή» σε έναν ιστορικό χώρο ο οποίος είναι πλέον ανοιχτός για το κοινό καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.












Δεν υπάρχουν σχόλια: