Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Α' Πανελλήνια συνάντηση Συλλόγων και Κοινοτήτων των Φωκαέων!!!


Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο Φωκαέων

Δελτίο Τύπου

21 Οκτωβρίου 2015

Στις 17 Οκτωβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία στην Νέα Φώκαια Κασσάνδρας Χαλκιδικής η Α' Πανελλήνια συνάντηση εκπροσώπων συλλόγων & κοινοτήτων από διάφορες περιοχές της πατρίδας μας που έχουν καταγωγή από τις Φώκαιες (Παλαιά & Νέα) της Μ. Ασίας. Στην ιστορική αυτή πρώτη συνάντηση, η συγκίνηση και ο ενθουσιασμός πλημμύρισαν την αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου. Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία.
Το πανέμορφο παραθαλάσσιο χωριό των 2000 περίπου Φωκιανών της Νέας Φώκαιας με το καλοδιατηρημένο βυζαντινό πύργο του Αγίου Παύλου, το γραφικό λιμανάκι, με τις καθαρές παραλίες & την καθαρή θάλασσα άνοιξε την αγκαλιά του & δέχτηκε τα αδέλφια του από τις 4 γωνιές της Ελλάδας, σπάζοντας 93 χρόνων σιωπή & αποκαθιστώντας την επικοινωνία μεταξύ τους. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν Φωκιανοί & από Θεσ/κη, Βόλο, Αθήνα κλπ μιάς και είχε δοθεί μεγάλη δημοσιότητα από τους διοργανωτές της εκδήλωσης.
Η Φώκαια ήταν απ’ τις πιο μικρές πόλεις της Ιωνίας αλλά η ποιό δραστήρια στο εμπόριο και τον αποικισμό. Αφού ίδρυσε τη Λάμψακο στον Ελλήσποντο, στο τέλος του 7ου αιώνα π.Χ. στράφηκε μόνη αυτή απ’ όλες τις ιωνικές πόλεις προς τη Δυτική Μεσόγειο, ιδρύοντας 24 ονομαστές αποικίες όπως τη Μασσαλία στη Γαλλία, το Εμπόριον στην Ισπανία, την Ελέα στην Ιταλία, μεταλαμπαδεύοντας τον ελληνικό πολιτισμό στην Ευρώπη.
Επίσης για τα γεγονότα των σφαγών το 1914 που σημειώθηκαν από τους Τούρκους σε όλη την Ιωνία, τα περισσότερα σε αριθμό ντοκουμέντα (γραπτά, αλλά και φωτογραφικά, πράγμα πολύ σπάνιο) υπάρχουν για την περιοχή στις Φώκαιες. Τα ντοκουμέντα αυτά αποτελούν την βάση για να διεκδικήσουμε εμείς οι Φωκιανοί & όχι μόνον το δικαίωμα μας στην Μνήμη.
Σαν αποτέλεσμα της ιστορικής πρώτης συνάντησης αποφασίσθηκε καταρχήν η δημιουργία ενός Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου των Φωκαέων για περαιτέρω δράσεις - εκδηλώσεις.
Στην συνάντηση απηύθυναν χαιρετισμό οι:
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΟΡΜΠΟΣ (Επίτιμος Πρόεδρος & βιβλιοθηκονόμος Ιωνικής Εστίας Θεσ/κης, ιστορικός ερευνητής, συγγραφέας της ιστορίας των Φωκαέων, τον χαιρετισμό διάβασε η κόρη του Εύη Χόρμπου)
ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΝΤΖΙΚΗΣ (Πρόεδρος Πολιτιστικής & Λαογραφικής Ομάδας Ν. Φώκαιας Χαλκιδικής)
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ (Δήμαρχος Κασσάνδρας, τον χαιρετισμό διάβασε η Κα Μαρία Παπαδημητρίου, Δημ. Σύμβουλος Ν. Φώκαιας στον Δήμο Κασσάνδρας)
ΦΙΛΙΑ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ (Πρόεδρος Δημοτικού Διαμερίσματος Ν. Φώκαιας Χαλκιδικής)
Πατήρ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΣΚΙΝΑΣ (Ενορία Ν. Φώκαιας Χαλκιδικής)
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΩΦΡΟΝΗΣ (Δήμαρχος Σαρωνικού, τον χαιρετισμό διάβασε ο Κος Αθανάσιος Παπουτσής, Πρόεδρος Δ. Κοινότητας Παλαιάς Φώκαιας Αττικής)
ΜΑΡΟΥΛΑ ΧΑΡΑΡΑ (Εκπαιδευτικός)
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΕΛΕΝΤΖΑΣ (Πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Νεοφωκαέων Προσφύγων Χαϊδαρίου, τον χαιρετισμό διάβασε ο Κος Γιάννης Κιουλέκας, μέλος του συλλόγου)
H αντιπροσωπεία των Φωκιανών από την υπόλοιπη Ελλάδα αποτελείτο από τους:
ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ Γ. ΣΥΡΙΑΝΟΓΛΟΥ (Πρώην Πρόεδρος συλλόγου Μικρασιατών Ρεθύμνου, Συγγραφέας, Ιστορικός)
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ (Πρόεδρος Δ. Κοινότητας Π. Φώκαιας Δήμου Σαρωνικού Αττικής)
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΧΡΥΣΟΣ (Πρόεδρος Συλλόγου Μικρασιατών "Το Δελφίνι" από την Σκάλα Λουτρών, Μυτιλήνη)
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΙΟΥΛΕΚΑΣ (Εκπρόσωπος του Συνδέσμου Νεοφωκαέων Προσφύγων Χαϊδαρίου)

Με την ευκαιρία δείτε φωτογραφίες από τη Φώκαια της Μικράς Ασίας εδώ και εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: