Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2015

Μανιάτες και Μανιάτισσες τιμούν τον Καπετάν Κωνσταντή Κολοκοτρώνη!!!


Επιμνημόσυνη Δέηση για τον Καπετάν Κωνσταντή Κολοκοτρώνη πραγματοποιήθηκε χθες στο χωριό Κυβέλεια της Δυτικής Μάνης, όπου βρίσκεται ο τάφος του. Σε μια σεμνή εκδήλωση οι Μανιάτες και οι Μανιάτισσες της περιοχής τίμησαν τον πατέρα του αρχιστράτηγου της Επανάστασης του 1821.
Ο Κωνσταντής Κολοκοτρώνης (1745-1780) ήταν ο πατέρας της ηγετικής φυσιογνωμίας της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, αλλά και μια από τις σπουδαιότερες ιστορικές φυσιογνωμίες των αρματολών στον προεπαναστατικό αγώνα.
Νέος ακόμα ο Κωνσταντής διορίστηκε από τον Χαλήλ μπεη αρματολός της Κορίνθου, όπου έμεινε τέσσερα χρόνια. Συνδέθηκε στενά με τις πιο ισχυρές οικογένειες του Μοριά, τους Πετιμεζαίους και απέκτησε σημαντική δύναμη. Έφθασε στο σημείο να επηρεάζει αποφασιστικά τους διορισμούς των πασάδων της Πελοποννήσου. Στα τέσσερα χρόνια που βαστούσε το αρματωλίκι της Κορίνθου γεννήθηκε μέσα του το μεγάλο σχέδιο να αποτινάξει τους Τούρκους από την Πελοπόννησο. Έγινε βλάμης με τον περίφημο κλέφτη του Ταϋγέτου τον Παναγιώταρο. Το 1762 άφησε το αρματωλίκι, ανέβηκε στον Ταΰγετο και μαζί με τον Παναγιώταρο έκτισε πύργο στην Καστάνιτσα της Μάνης, και κοντά σ΄ αυτόν δύο χαμόσπιτα. Από εκεί ξεκινούσαν καταστροφικές επιδρομές στους Τούρκους...

Περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση εδώ!Δεν υπάρχουν σχόλια: