Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Δελτίο τύπου του Σωματείου Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ για το σημερινό συμβάν!


Αρ. Πρωτ : …166.. Ασπρόπυργος 08/05/15

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το σημερινό πολύ σοβαρό περιστατικό που συνέβη στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο, αποτελεί μία ακόμα θλιβερή υπενθύμιση της επικινδυνότητας που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, σε μια ούτως ή άλλως από την φύση της, επικίνδυνη εργασία.
Η σκέψη του Δ.Σ. και όλων των συναδέλφων εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, είναι αυτή τη στιγμή στους 6 (έξι) συναδέλφους που δίνουν τον αγώνα της επιβίωσης στις ΜΕΘ των νοσοκομείων που έχουν μεταφερθεί.
Το Δ.Σ. του ΠΣΕΕΠ απαιτεί να δοθούν άμεσα διευκρινήσεις για το περιστατικό, να εξεταστεί ενδελεχώς αν τηρήθηκαν όλα τα μέτρα ασφαλείας και προκηρύσσει 24ωρη γενική απεργία δηλώνοντας πως δεν θα επιτρέψει την είσοδο στις εγκαταστάσεις σε οποιονδήποτε που δεν έχει σχέση με τη διερεύνηση του συμβάντος και την ασφάλεια των υπολοίπων συγκροτημάτων.
Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα η πορεία της υγείας των συναδέλφων μας. Οι τυχόν παραλείψεις και οι ευθύνες θα αναζητηθούν και θα αποδοθούν.
Καλούμε τη Διοίκηση της Εταιρείας να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας σε όσους εργάζονται στα Διυλιστήρια. Σημασία έχει η ασφάλεια και η υγεία των εργαζομένων και όχι η ευημερία των αριθμών.

ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΑ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ
Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ Η ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ
ΟΛΟΙ ΑΥΡΙΟ 09/05/15 και ώρα 07:00 ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ ΤΩΝ
ΒΕΑ

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
O ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΚΡΟΚΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ



Διαβάστε για το ίδιο συμβάν το Δελτίο Τύπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενέργειας εδώ!



7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

8 Μάη 2015

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Σήμερα κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης στην U-3300, συνέβη ένα μεγάλο προδιαγεγραμμένο εργοδοτικό έγκλημα.
Έξι συνάδελφοι, τέσσερις εργαζόμενοι των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ και δύο εργολαβικού προσωπικού, τραυματίστηκαν πολύ σοβαρά μετά από πυρκαγιά.
Όπως έχει γίνει κατ’ επανάληψη στο παρελθόν, η εργοδοσία θα σπεύσει να μιλήσει για ανθρώπινο λάθος, θα ρίξει δηλαδή τις ευθύνες στα ίδια τα θύματα. Συνεπικουρούμενη και από κυβερνητικούς παράγοντες, που ήδη έσπευσαν να «συμπαρασταθούν», θα μιλήσει για το «τυχαίο», για την κακιά στιγμή.
Η συμπίεση του χρονοδιαγράμματος του SHUT DOWN για εξοικονόμηση χρημάτων, δεν είναι όμως ούτε κάτι «τυχαίο», ούτε «κακιά στιγμή».
Το γεγονός ότι τα τελευταία 3 χρόνια η εργοδοσία απέλυσε μέσω εθελουσίας εξόδου πολυάριθμο έμπειρο προσωπικό και ταυτόχρονα έκοψε τις θέσεις εργασίας, δεν είναι «ανθρώπινο λάθος», αλλά στρατηγική επιλογή.
Ούτε συνέβη από τύχη, το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της γενικής συντήρησης τα εξαντλητικά 12ωρα, 14ωρα και 16ωρα έχουν επικρατήσει!!
Η χρήση μη εκπαιδευμένου εργολαβικού προσωπικού για να μειωθεί το κόστος, δεν είναι τυχαίο επίσης.
Όλα τα παραπάνω είναι συνειδητές επιλογές της εργοδοσίας που εξυπηρετούν την ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη της. Στηρίζεται από το εργασιακό νομοθετικό πλαίσιο που έχτισαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και που η τωρινή κυβέρνηση θα εντείνει ακόμα πιο πολύ, καθώς Ευρωπαϊκή Ένωση και ΔΝΤ ζητάνε ακόμα μεγαλύτερη «ευελιξία» στην εργασία, ζητάνε ακόμα «ανταγωνιστικότερο» - δηλαδή φθηνότερο - εργατικό δυναμικό.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Η καρδιά μας βρίσκεται με τους συναδέρφους μας και τις οικογένειες τους. Το καθήκον μας είναι ο αταλάντευτος αγώνας για εξασφάλιση της προστασίας ζωής των εργαζομένων, για μέτρα ασφαλείας, για δουλειά σε ανθρώπινες συνθήκες με δικαιώματα κόντρα στις ορέξεις της εργοδοσίας
Συμμετέχουμε μαζικά και αποφασιστικά στην αυριανή απεργιακή κινητοποίηση, στην πύλη των ΒΕΑ 7 πμ.
Κλιμακώνουμε και συντονίζουμε τον αγώνα μας από κοινού με το Συνδικάτο Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας και το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας ώστε να απαιτήσουμε:
- Μέτρα για την προστασία της ζωής των εργαζομένων
- Να μπει τέλος στην εργολαβοποίηση
- Να μπει τέλος στην εξαντλητική υπερεργασία των 12ωρων, να τηρούνται τα ωράρια και οι αμοιβές που προβλέπονται από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας
- Να γίνουν προσλήψεις σύμφωνα με τις ανάγκες της παραγωγής, να καλυφθούν οι θέσεις που η εταιρεία πρόσφατα κατήργησε
- Να καλύψει η εταιρεία όλα τα έξοδα των συνάδελφων σχετικά με την περίθαλψη τους. (Όλων των συναδέλφων ανεξάρτητα σχέσης εργασίας).

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΕΛΠΕ

Ανώνυμος είπε...

Ένα ακόμη εργατικό ατύχημα έγινε σήμερα στα ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο, που έστειλε εργάτες σοβαρά τραυματισμένους στα νοσοκομεία σε κρίσιμη κατάσταση.
Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους εργάτες και την ευχή οι τραυματίες γρήγορα να γυρίσουν στις οικογένειες και τις δουλειές τους. Όπως καταγγέλλουν τα σωματεία, η εταιρεία κυνηγώντας το μέγιστο κέρδος, έχει προχωρήσει στην εντατικοποίηση της εργασίας, στην καταστρατήγηση μέτρων ασφαλείας, με σοβαρές καθυστερήσεις ακόμα και στις εργασίες συντήρησης των εγκαταστάσεων, παρά την αύξηση της κερδοφορίας του ομίλου ΕΛΠΕ τα τελευταία χρόνια.
Απαιτούνται τώρα σύγχρονα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας σε όλους τους τόπους δουλειάς, με μόνιμη σταθερή δουλειά και εργασιακά δικαιώματα. Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας πρέπει να πάρουν άμεσα μέτρα για να σταματήσει η εργοδοτική ασυδοσία και αυθαιρεσία.

8/5/15
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

«Ο Δήμος Ελευσίνας εκφράζει τη λύπη του για το ατύχημα στο διυλιστήριο των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο καθώς και τη συμπαράστασή του στους τραυματίες και τις οικογένειες τους.
Το σημερινό συμβάν είναι το σοβαρότερο από σειρά περιστατικών που έχουν συμβεί σε μικρό χρονικό διάστημα. Η κατάσταση αυτή μας προβληματίζει σε ότι αφορά την ασφάλεια των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής.
Δυστυχώς η ευρύτερη περιοχή μας έγινε για μια ακόμη φορά πρώτη είδηση στο πανελλήνιο εξαιτίας ενός βιομηχανικού ατυχήματος.
Ο Δήμος Ελευσίνας καλεί:
1. Τη διοίκηση των ΕΛΠΕ να ενημερώσει με κάθε λεπτομέρεια εργαζόμενους, φορείς και κατοίκους της περιοχής για τα αίτια του συμβάντος
2. Το ΚΕΠΕΚ Δυτικής Αττικής και Πελοποννήσου να πραγματοποιήσει άμεσα έλεγχο για την τήρηση ή μη των μέτρων ασφαλείας τόσο από την εταιρεία όσο και από τους υπεργολάβους. Να απαιτήσει τη δημοσιοποίηση της ανάλυσης των αιτιών του ατυχήματος
3. Το Υπ. Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προβεί στους απαραίτητους ελέγχους προκειμένου να διαπιστωθούν αν :
α) Τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας κατά τη διενέργεια των εργασιών συντήρησης (shut down)
β) αν το χρονοδιάγραμμα των εργασιών συντήρησης ήταν τέτοιο ώστε να επιτρέπει την τήρηση των μέτρων ασφαλείας ή εάν προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες σε συντομότερο χρονικό διάστημα η τήρηση των μέτρων ασφαλείας θεωρείτο δευτερευούσης σημασίας.
Ο Δήμος θα συνεργαστεί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να φωτιστούν όλες οι πλευρές του συμβάντος και να αποδοθούν οι ευθύνες όπου υπάρχουν».

Ανώνυμος είπε...

Ο Δήμαρχος Ασπροπύργου και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), από το Νέο Μαρμαρά της Χαλκιδικής, όπου βρίσκεται – ως σύνεδρος - για το ετήσιο, τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ, αναφερόμενος στη πυρκαγιά, στο χώρο των Διυλιστηρίων των «Ελληνικών Πετρελαίων» στον Ασπρόπυργο, που είχε ως συνέπεια των τραυματισμό εργαζομένων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η ανθρώπινη συμπαράσταση, προς τους συνανθρώπους μας, που αντιμετωπίζουν τις οδυνηρές συνέπειες του σημερινού ατυχήματος στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ, και το γεγονός ότι, ορισμένοι εξ αυτών δίνουν μάχη για τη ζωή, με υποχρεώνουν, τούτη τη στιγμή, να περιοριστώ, στην έκφραση λύπης για το συμβάν και συμπαράστασης προς τους τραυματίες και τις οικογένειές τους. Προσευχόμαστε για ταχεία αποκατάσταση της υγείας τους και επιφυλασσόμαστε, ως Δήμος Ασπροπύργου, να επαναφέρουμε δημόσια και για πολλοστή φορά, όσα ζητήματα έφερε στην επικαιρότητα με τον πιο τραγικό τρόπο, το σημερινό ατύχημα. Και, δυστυχώς, για τους πάσης φύσεως αρμόδιους, τα ζητήματα αυτά είναι πολλά, χρονίζοντα και δηλωτικά μιας νοσηρής νοοτροπίας που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής και υποβαθμίζει δραματικά το περιβάλλον του Ασπρόπυργου. Και αναφέρομαι σ' αυτούς που κωφεύουν επί οχταετία, στις αγωνιώδεις εκκλήσεις μου για την εκπόνηση Σχεδίου Αντιμετώπισης Τεχνολογικού Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης (Σ.Α.Τ.Α.Μ.Ε) που δεν υπάρχει στη μεγαλύτερη Βιομηχανική και Ενεργειακή ζώνη της χώρας, καθώς και στην άγρια λεηλασία – απαλλοτρίωση των πόρων που προορίζονται για έργα περιβάλλοντος και ασφάλειας, πέριξ του Διυλιστηρίου, οι οποίοι πόροι, εδώ και πέντε χρόνια, δεν μας αποδίδονται, καθώς έχουν περιληφθεί στα κονδύλια για την αποπληρωμή των δόσεων του μνημονίου».

Ανώνυμος είπε...

H ΓΣΕΕ εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στους συναδέλφους που τραυματίστηκαν σήμερα εν ώρα εργασίας από την πυρκαγιά που ξέσπασε στα διυλιστήρια Ασπροπύργου.
H σημερινή πυρκαγιά στα Ελληνικά Πετρέλαια που είχε ως αποτέλεσμα των τραυματισμό έξι εργαζομένων οι οποίοι νοσηλεύονται σε Θριάσιο και Αττικό νοσοκομείο εκ των οποίων οι τρεις σε κρίσιμη κατάσταση, επαναφέρει δυστυχώς το μείζον ζήτημα της τήρησης των μέτρων προστασίας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.
Η ΓΣΕΕ ζητά να δοθούν άμεσα διευκρινίσεις για τα αίτια της πυρκαγιάς, να εξεταστεί διεξοδικά εάν η επιχείρηση είχε λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα που ορίζει ο νόμος και αν αυτά τα μέτρα τηρήθηκαν και φυσικά να αποδοθούν ευθύνες όπου αυτές υπάρχουν.

Ανώνυμος είπε...

Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΩΝ ΕΛΠΕ

Όσο οι επιχειρήσεις δεν διαθέτουν κεφάλαια για λήψη μέτρων ασφάλειας, όσο η λογική είναι συνεχής μείωση του κόστους παραγωγής, ΟΣΟ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΚΑΝΟΥΝ «ΠΑΡΤΥ» χρησιμοποιώντας εργαζόμενους χωρίς εκπαίδευση και δικαιώματα και όσο η πολιτεία δεν κάνει το καθήκον της, τα εργατικά ατυχήματα σαν αυτό που έγινε σήμερα στα ΕΛΠΕ θα επαναλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι θα είναι τα θύματα στο βωμό του κέρδους των επιχειρήσεων πληρώνοντας δυσανάλογο κόστος.
Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στα θύματα του νέου αυτού εργατικού ατυχήματος που έγινε σήμερα στα ΕΛΠΕ και ευχόμαστε μέσα από την καρδιά μας να γίνουν όλοι γρήγορα καλά και να επιστρέψουν υγιείς στις οικογένειές τους.
Έχουμε καταγγείλει επανειλημμένα την έλλειψη μέτρων ασφάλειας στους χώρους εργασίας στις Χημικές Βιομηχανίες όπου παρά τις ιδιαίτερα επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, η πολιτεία διά του ανεκδιήγητου κ. Κουτρουμάνη έδειξε να μην αναγνωρίζει στοιχειωδώς αυτές τις συνθήκες, με την εξαίρεση πολλών κατηγοριών εργαζομένων στις επιχειρήσεις της Χημικής Βιομηχανίας από τα ΒΑΕ.

ΑΙΣΧΟΣ !

Καλούμε το ΣΕΠΕ να δείξει μεγαλύτερη αυστηρότητα για τα μέτρα ασφάλειας και να εξασκήσει πίεση στις εταιρείες να εφαρμόζουν τους νόμους γιατί πολλές φορές διαπιστώνουμε έλλειψη του ανάλογου ενδιαφέροντος.

ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ!

Ανώνυμος είπε...

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

Σήμερα 8 Μάη, στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Πετρελαίων στον Ασπρόπυργο, ώρα 8:30 το πρωί, συνέβη σοβαρό εργατικό ατύχημα με 6 συναδέλφους μας τραυματίες που δίνουν μάχη για να κρατηθούν στην ζωή.
Απαιτούμε και καλούμε την διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων να σταθεί όπως αρμόζει στους τραυματίες συναδέλφους μας και στις οικογένειές τους.
Απαιτούμε την άμεση γνωστοποίηση του πορίσματος για τα αίτια αυτού του τραγικού εργατικού ατυχήματος.
Με κραυγή αγωνίας καλούμε την πολιτεία και όλους τους αρμόδιους φορείς, να αφήσουν επιτέλους τους αριθμούς και να ασχοληθούν με την ανθρώπινη ζωή σαν υπέρτατο αγαθό και να εφαρμόσουν αμερόληπτα την Εργατική Νομοθεσία που αφορά την ασφάλεια και την υγιεινή των εργαζομένων.
Σαν ελάχιστη υποχρέωση προς τους τραυματίες συναδέλφους μας και επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχια πρέπει να περάσουμε άμεσα σε πράξεις.
Το ΕΚΕ-ΔΑ κηρύσσει 4ωρη στάση εργασίας από 7:00 έως 11:00 αύριο Σάββατο 9 Μάη και καλεί τον κόσμο της εργασίας να παρευρεθεί στην πύλη των εγκαταστάσεων των ΕΛ.ΠΕ. στον Ασπρόπυργο, προκειμένου να διαμαρτυρηθούμε για τις συνθήκες εργασίας και το τραγικό συμβάν.