Κυριακή, 24 Μαΐου 2015

Στο Χαϊδάρι δεν ξεχνάμε τη Γενοκτονία των Ποντίων!!!


Οι εκδηλώσεις Μνήμης στην πόλη μας για τη Γενοκτονία των Ποντίων ξεκίνησαν σήμερα το πρωί στις 9 με την επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα ενώ ακολούθησαν ομιλίες από τον εφημέριο του ναού π. Βλάσιο Φιλιππόπουλο και την Πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων κ. Γεωργία Ερμίδου.
Στις 11 το πρωί πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Αμφιθέατρο του Δημαρχείου και κατόπιν οι παρευρισκόμενοι μετέβησαν στο Ηρώο των Ποντίων στην Πλατεία Δημοκρατίας όπου και έγινε κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο και την Πρόεδρο του Συλλόγου.

Τις εκδηλώσεις παρακολούθησε πλήθος κόσμου, οι τοπικές Αρχές και εκπρόσωποι Συλλόγων.

Περισσότερες φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις εδώ!


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ «ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΛΥΡΑ» ΔΗΜΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ

«ΜΝΗΜΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ»

Ο Σύλλογος Ποντίων Χαϊδαρίου και ο Δήμος Χαϊδαρίου, στο πλαίσιο της 19ης Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, διοργάνωσαν εκδήλωση, την Κυριακή 24 Μαΐου 2015, τιμώντας τη μνήμη των 353.000 Ελλήνων του Πόντου που χάθηκαν στις αλησμόνητες πατρίδες του Πόντου, κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από τον τούρκικο εθνικισμό.
Η εκδήλωση ξεκίνησε το πρωί στον Ι. Ναό Αγ. Ανδρέα, όπου τελέστηκε μνημόσυνο στη μνήμη των νεκρών από τον π. Βλάσιο. Στη συνέχεια ο π. Βλάσιος και η πρόεδρος του συλλόγου κ. Ερμίδου Γεωργία στο χαιρετισμό τους αναφέρθηκαν στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και στον αγώνα του οργανωμένου ποντιακού χώρου για την αναγνώρισή της από τη διεθνή κοινότητα και το τούρκικο κράτος.
Το στόλισμα του δίσκου με τα κόλλυβα που μοιράστηκαν μετά το μνημόσυνο, το παραδοσιακό ποντιακό «σινίν», επιμελήθηκε ο Ηλίας Υφαντίδης, ο αγαπημένος Πόντιος καλλιτέχνης και λυράρης του Συλλόγου Ποντίων Χαϊδαρίου.
Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Χαϊδαρίου, μέσα σε κλίμα συγκίνησης, πραγματοποιήθηκε το καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης, το οποίο δεν άφησε ασυγκίνητο κανέναν από τους παρευρισκόμενους και καταχειροκροτήθηκε από όλους.
Την εκδήλωση προλόγισε και παρουσίασε το μέλος του συλλόγου κ. Αντιγόνη Κυριακάκη και ξεκίνησε με χαιρετισμό του Δημάρχου Χαϊδαρίου κ. Μιχάλη Σελέκου και του Πόντιου Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Ηλία Βαρυτιμιάδη.
Ακολούθησε ομιλία με θέμα: «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, μια λευκή σελίδα της νεώτερης ελληνικής ιστορίας» από την πρόεδρο του συλλόγου κ. Γεωργία Ερμίδου, η οποία αναφέρθηκε στον όρο γενοκτονία και στις πράξεις που στοιχειοθετούν το έγκλημα αυτό ενάντια στην ανθρωπότητα, όπως υιοθετήθηκε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 9/12/1948, στη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και τις τραγικές επιπτώσεις που είχε στη ζωή και την πορεία τους μέσα στην ιστορία, στον ξεριζωμό όσων γλύτωσαν από τις βαρβαρότητες του τούρκικου εθνικισμού και την εγκατάστασή τους στη Μητέρα Ελλάδα, καθώς και τον αγώνα του οργανωμένου ποντιακού χώρου για την αναγνώριση της γενοκτονίας από τη διεθνή κοινότητα και το τούρκικο κράτος. Κλείνοντας την ομιλία της διάβασε συγκινημένη ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Ηλία Βενέζη «Μικρασία χαίρε», το οποίο όπως τόνισε κλείνει μέσα του το μεγαλείο, την περηφάνια και την ψυχική δύναμη του ελληνισμού της Ανατολής.
Στη συνέχεια τα μέλη των χορευτικών ομάδων του συλλόγου Δήμος Δημητριάδης, Χριστίνα Κοντού, Μαρίνα Συμεωνίδου, Χριστιάνα Μαυροπούλου, Μαρία Πετανίδου, Θάλεια Πανταζή, Λία Πανταζή, Νίκη Αλεξανδρίδη και Ηλιάνα Πιοτοπούλου, παρουσίασαν το αφηγηματικό - μουσικό δρώμενο του Ηλία Υφαντίδη «Αχ, πατρίδα μ’ - πατρίδα μ’» με αφηγήτρια την Άννα Καλαϊτζόγλου και μουσική επένδυση από τον Ηλία Υφαντίδη.
Η εκδήλωση έκλεισε με κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Πόντιου Βυζαντινού Ακρίτα στην πλατεία Δημοκρατίας, από το δήμαρχο Χαϊδαρίου κ. Μιχάλη Σελέκο και την πρόεδρο του συλλόγου κ. Γεωργία Ερμίδου.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου κ. Μιχάλης Σελέκος, ο πρ. Δήμαρχος Χαϊδαρίου κ. Κυριάκος Ντηνιακός, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Ηλίας Βαρυτιμιάδης, Χουδελούδης Μόσχος, Καραγιάννης Νικόλαος, Ναουάφ Δαουάχερ, ο επικεφαλής του Συνδυασμού «Πάμε να Ενώσουμε το Χαϊδάρι» κ. Ανδρέας Μποζίκας, ο επικεφαλής του Συνδυασμού «Χαϊδάρι Ξανά» κ. Βαγγέλης Ντηνιακός, ο επικεφαλής του Συνδυασμού «Πολίτες σε Δράση» κ. Θεόδωρος Σπηλιόπουλος, ο επικεφαλής του Συνδυασμού «Όραμα Δημιουργίας» κ. Ηρακλής Δρούλιας, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Γκανά - Ρηγάκη Αγγελική, Δημουλά Μαρία, Λυμπουσάκη- Γεωργιάδη Ειρήνη, Βορέας Κώστας και Ζώτος Ιωάννης, ο πρόεδρος του «Ψωμιάδειου» Πολιτιστικού Κέντρου Ποντιακού Ελληνισμού και αντιδήμαρχος Κορυδαλλού κ. Δημήτρης Χριστοφορίδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Περιστερίου κ. Αθανασιάδης Αθανάσιος, η πρόεδρος του Συλλόγου Πυργούσων Αττικής «Το Πυργί της Χίου» κ. Μαρία Μπρη – Παπαμακαρίου, ο πρόεδρος της Εστίας Κρητών Χαϊδαρίου κ. Συριανόγλου Γιώργος, ο πρόεδρος της Ένωσης Μακεδόνων Δυτικής Αττικής κ. Απόστολος Καραπέτρος, ο πρόεδρος του Χριστοδούλειου Ιδρύματος κ. Γιώργος Χριστοφοράκης, ο πρόεδρος του Αθλητικού Ομίλου «Πήγασος» κ. Δεσάντης Πλάτων, ο αντιπρόεδος του Αθλητικού Ομίλου «Θρίαμβος» κ. Χρήστος Μπανάκος, καθώς και φίλοι και μέλη του Συλλόγου Ποντίων Χαϊδαρίου.Δεν υπάρχουν σχόλια: