Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Ο Σύλλογος Πυργούσων Αττικής εορτάζει τον Άγιο Ισίδωρο στο εκκλησάκι του Δρομοκαΐτειου!!!


Ο Σύλλογος Πυργούσων Αττικής θα εορτάσει όπως κάθε χρόνο τη μνήμη του πρωτομάρτυρος και προστάτη της Χίου Αγίου Ισιδώρου την Τετάρτη 13 Μαΐου στις 7 το απόγευμα, παραμονή της εορτής, στον ιερό ναό των Αγίων Αναργύρων του ψυχιατρικού νοσοκομείου Δρομοκαΐτειο που ως γνωστόν είναι χιώτικο κληροδότημα και βρίσκεται στην πόλη μας. Ο Σύλλογος Πυργούσων μας καλεί να τιμήσουμε με την παρουσία μας τις εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει. Θα τελεσθεί πανηγυρικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και περιφορά της εικόνας ενώ στο τέλος θα δοθούν και τα καθιερωμένα κεράσματα στους παρευρισκομένους.

Στις 14 Μαΐου τιμάται και εορτάζεται πανηγυρικά στο μυροβόλο και αγιοτόκο νησί της Χίου η μνήμη του Αγίου Ισιδώρου, ο οποίος έβαψε με το αγνό και τίμιο αίμα του την ένδοξη και ιστορική χιακή γη και έγινε ο πρώτος μάρτυς, ο οποίος εδραίωσε το δένδρο της χριστιανικής πίστεως σ’ αυτό το ευλογημένο νησί του Αιγαίου.

Το ένδοξο μαρτύριο του πρωτομάρτυρος της Χίου Αγίου Ισιδώρου συνδέεται σύμφωνα με τη χιακή λαϊκή παράδοση με το πολύτιμο και αρωματικό προϊόν της μαστίχας, αφού οι άγριοι σχίνοι, οι οποίοι φύονταν στο νότιο τμήμα του νησιού, αγιάσθηκαν από το αιμόφυρτο σώμα του νεαρού αθλητού της πίστεως και από τότε άρχισαν να δακρύζουν. Τα δάκρυα του «Αγίου Ισιδώρου», όπως τα αποκαλεί χαρακτηριστικά ο ευσεβής χιακός λαός, αποτελούν τη φημισμένη σε όλο τον κόσμο χιώτικη μαστίχα, η οποία αποτελεί παγκόσμιο προνόμιο και αναπόσπαστο στοιχείο της χιακής πολιτιστικής κληρονομιάς. Ήδη από την εποχή του μαρτυρίου του Αγίου Ισιδώρου άρχισε η συστηματική καλλιέργεια του μαστιχόδενδρου και χάρη στο πολύτιμο προϊόν της μαστίχας, το οποίο μέχρι σήμερα παράγεται στα εικοσιτέσσερα χωριά της νότιας Χίου, που αποκαλούνται Μαστιχοχώρια, οφειλόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα η οικονομική και κοινωνική ευημερία των κατοίκων του νησιού.


Δεν υπάρχουν σχόλια: