Πέμπτη, 9 Απριλίου 2015

Αγιορείτικες συνταγές με ρύζι και ζυμαρικά για τη Μεγάλη Πέμπτη!!!


Ρύζι με φασόλια

Υλικά

250 γρ. φασόλια
250 γρ. ρύζι
1 κρεμμύδι τριμμένο
1 καρότο ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο σέλινο
4 ώριμες ντομάτες περασμένες από το ρεντέ
1 πιπεριά
1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
Αλάτι

Εκτέλεση

Βάζουμε τα φασόλια να σταθούν μια νύχτα στο νερό. Την άλλη μέρα τα βράζουμε και τα αλατίζουμε για 1 ώρα περίπου. Στραγγίζουμε τα φασόλια και τα κρατάμε στο νερό τους. Πλένουμε τα λαχανικά και τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια. Σοτάρουμε στο λάδι το κρεμμύδι με τις πιπεριές και προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά, τα φασόλια, το ρύζι και το νερό των φασολιών. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 20 λεπτά.


Μακαρόνια με σάλτσα μελιτζάνας

Υλικά

½ κιλό μελιτζάνες
5 μέτριες ώριμες ντομάτες
½ φλιτζάνι τσαγιού λάδι
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
Αλάτι, πιπέρι
½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κλωναράκι βασιλικός
½ κιλό μακαρόνια

Εκτέλεση

Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες σε μικρούς κύβους. Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε να μείνουν 1 ώρα στο τρυπητό για να ξεπικρίσουν. Τις ξεπλένουμε και τις στύβουμε. Ξεφλουδίζουμε και ψιλοκόβουμε τις ντομάτες. Ζεσταίνουμε σε βαθύ τηγάνι το λάδι με 2-3 κουταλιές νερό. Ρίχνουμε το σκόρδο και τις μελιτζάνες. Τις σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για μερικά λεπτά. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη και τον βασιλικό. Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοψηθεί ώσπου να πήξει. Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο νερό αλατισμένο. Τα στραγγίζουμε και τα σερβίρουμε με τη σάλτσα της μελιτζάνας.


Πένες με σάλτσα πιπεριάς

Υλικά

4 πιπεριές Φλωρίνης από βάζο
4 ώριμες ντομάτες
1 καυτερή πιπεριά
3 σκελίδες σκόρδο
1 μεγάλο κρεμμύδι
2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
3 κουταλιές ξύδι
Αλάτι και πιπέρι
500γρ. πένες’

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα λαχανικά, τα τεμαχίζουμε και τα αλέθουμε στο μίξερ να γίνουν πουρές. Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί, ρίχνουμε τον πουρέ και προσθέτουμε τον μαϊντανό, το ξύδι, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε λίγο να πήξει η σάλτσα και την αποσύρουμε από τη φωτιά. Εν τω μεταξύ, βράζουμε τις πένες σε αλατισμένο νερό με 3 κουταλιές λάδι. Τις στραγγίζουμε, τις περιχύνουμε με τη σάλτσα και ανακατεύουμε.


Κριθαράκι με μανιτάρια του μοναχού Γεδεών

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σωτάρουμε τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια. Ρίχνουμε την σάλτσα, το ανάλογο νερό και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα μανιτάρια. Στην συνέχεια, ρίχνουμε το κριθαράκι. Μόλις "τραβήξει" τα νερά του, σβήνουμε.

Υλικά:

700 γραμμάρια κριθαράκι χονδρό
600-700 γραμμάρια μανιτάρια
3-4 κρυμμύδια
4 ποτήρια χυμός ντομάτας
μαϊντανός
σκόρδο
λάδι
αλάτι


Γιουβέτσι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και τα ψιλοκόβουμε. Κατόπιν τα βάζουμε σε έναν ταβά και τα σοτάρουμε σε σιγανή φωτιά. Στη συνέχεια, ρίχνουμε δύο λίτρα νερό στον ταβά μας, και όταν αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Τότε ρίχνουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά καλά. Μόλις πάρουν μια βράση, λιώνουμε τον τοματοπελτέ και προσθέτουμε, συν το αλάτι και το πιπέρι.
Αδειάζουμε το κριθαράκι σε ένα πυρέξ και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο για είκοσι λεπτά,στους 180 βαθμούς.

*Το φαγητό μπορεί να γίνει και αλάδωτο.

ΥΛΙΚΑ (για 6 μερίδες)

Μισό κιλό μανέστρα (κριθαράκι)
2 κρεμμύδια
3 σκελίδες σκόρδο
200 γραμμάρια λάδι
Αλάτι
Μαυροπίπερο

Περισσότερες Αγιορείτικες συνταγές με ρύζια και ζυμαρικά εδώ!


Δεν υπάρχουν σχόλια: