Κυριακή, 19 Απριλίου 2015

Πανήγυρις στην Ιερά Μονή Αγίας Ελεούσης στο φαράγγι της Κλεισούρας!


Στα μισά περίπου της διαδρομής Μεσολογγίου - Αγρινίου βρίσκεται το φαράγγι, που τέμνει κάθετα το όρος Αράκυνθος. Το ύψος των βράχων καθώς και η άγρια ομορφιά του τοπίου θυμίζουν έντονα τα Μετέωρα.
Προς τη δυτική πλευρά του φαραγγιού και σε ύψος 150 μέτρων περίπου είναι «κουρνιασμένη» σε μια σπηλιά των βράχων η Ιερά μονή της Αγίας Ελεούσας, η οποία είναι συνδεδεμένη με ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα της νεώτερης ιστορίας μας.
Παράλληλα όμως αποτελεί και σημείο αναφοράς στη θρησκευτική ζωή του τόπου.
Ανήμερα της γιορτής της (πρώτη Παρασκευή μετά την Ανάσταση) πλήθος πιστών απ’ όλα τα σημεία του νομού Αιτωλοακαρνανίας αλλά και διερχόμενοι την Εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων προσέρχονται να προσκυνήσουν και να ζητήσουν τη βοήθεια της Παναγίας.
Την παραμονή τελέσθηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς. 
Το βράδυ της παραμονής, τελέσθηκε Ιερά Αγρυπνία – ολονυκτία, ενώ την κυριώνυμο ημέρα τελέσθηκε η Ακολουθία του Όρθρου και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία κατά την οποία προέστη και κήρυξε το θείο λόγο ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτης π. Επιφάνιος Καραγεώργος.
Ανήμερα της εορτής της Παναγίας καθώς και τις 2 επόμενες ημέρες που ακολουθούν (Σαββατοκύριακο του Θωμά) πλήθος πιστών απ’ όλα τα σημεία του νομού Αιτωλοακαρνανίας αλλά και διερχόμενοι την Εθνική οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων, προσέρχονται να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας και να ζητήσουν τη βοήθεια της Θεομήτορος.
Δεν υπάρχουν σχόλια: