Παρασκευή, 10 Απριλίου 2015

Αγιορείτικες σαλάτες και ψωμιά για τη Μεγάλη Παρασκευή!!!


Σαλάτα με παντζάρια και μανιτάρια

Υλικά:

½ κιλό από ότι μανιτάρι έχουμε φρέσκο
½ κιλό παντζάρια φρέσκα
2 σκελίδες σκόρδο
Ξηρούς καρπούς (καρύδια, κουκουνάρι)
Αλάτι, λάδι, ξύδι βαλσάμικο

Εκτέλεση:

Βράζουμε τα παντζάρια και τα βάζουμε σε μία πιατέλα. Σοτάρουμε τα μανιτάρια και τα ρίχνουμε πάνω από τα βρασμένα παντζάρια. Προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς, το σκόρδο και πασπαλίζουμε με αλάτι, λάδι και το βαλσάμικο. (Αν θέλετε προσθέτετε και λαχανικά της αρεσκείας σας).


Ταχινοσαλάτα

Υλικά:

1 ποτήρι ταχίνι
15 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό
Χυμός λεμονιού
2-3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
Αλάτι
Μαϊντανός ψιλοκομμένος

Εκτέλεση:

Χτυπάμε το ταχίνι με το νερό για να διαλυθεί. Προσθέτουμε το σκόρδο και το αλάτι. Ρίχνουμε σιγά σιγά το χυμό λεμονιού ανακατώνοντας συνεχώς. Σερβίρουμε την ταχινοσαλάτα με μαϊντανό ψιλοκομμένο.


Φασόλια σαλάτα

Υλικά:

150 γρ. φασόλια μαυρομάτικα
150 γρ. μικρά φασόλια άσπρα ή κόκκινα
2 κρεμμύδια τριμμένα
½ φλιτζάνι αλεσμένη καρυδόψιχα
Αλάτι
1 κουταλιά μουστάρδα
¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο
3 κουταλιές ξύδι
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
Λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό

Εκτέλεση:

Βράζουμε τα φασόλια ως που να μαλακώσουν λίγο. Τα στραγγίζουμε και τα σιγοβράζουμε πάλι, ώσπου να μαλακώσουν καλά. Όταν είναι έτοιμα, τα στραγγίζουμε ξανά και τα αδειάζουμε σε σαλατιέρα. Αναμειγνύουμε τα κρεμμύδια, την καρυδόψιχα και το αλάτι. Χτυπάμε τη μουστάρδα με το λάδι, το ξίδι, το σκόρδο και τον μαϊντανό και περιχύνουμε τη σαλάτα.

Περισσότερες συνταγές για σαλάτες εδώ!


Λιόψωμο

Υλικά:

1 κιλό αλεύρι (μισό σκληρό, μισό μαλακό κατά προτίμηση)
2 ½ ποτήρια του νερού χυμό από φρέσκα πορτοκάλια
2 ½ ποτήρια του νερού, νερό
2 φακελάκια μπέικιν πάουντερ
Λίγο αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα διαλυμένη σε λίγο χυμό λεμονιού
1 πιάτο της σούπας γεμάτο ελιές μαύρες (όχι ξυδάτες) καθαρισμένες από κουκούτσια και τεμαχισμένες σε 4-5 κομματάκια

Εκτέλεση:

Τα ανακατεύουμε όλα μαζί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για μία ώρα περίπου.


Σταφιδόψωμο

Υλικά:

3 ποτήρια πορτοκαλόζουμο
3 ποτήρια νερού ζάχαρη
2 ποτήρια νερού λάδι
3 κουταλάκια του γλυκού σόδα φαγητού
1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλα σκόνη
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
Ξύσμα λεμονιού
½ κιλό ξανθές σταφίδες
1,5 κουταλάκι του γλυκού μπέϊκιν πάουντερ
1 φακελάκι βανίλια
Αλεύρι

Εκτέλεση:

Λιώνουμε τη ζάχαρη στο λάδι, προσθέτουμε το πορτοκαλόζουμο όπου έχουμε διαλύσει στη σόδα και ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά. Στο τέλος προσθέτουμε τις σταφίδες αλευρωμένες. Ψήνουμε το σταφιδόψωμο σε μέτριο φούρνο.

Περισσότερες συνταγές για την παρασκευή ψωμιών εδώ!


Δεν υπάρχουν σχόλια: