Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Στις 16 και 17 Φεβρουαρίου στον απολογισμό του ΠΣΕΕΠ ψηφίζουμε ΟΧΙ




ΣΚΕΕΠ
09.02.2015
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

                                               
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Στις 16 και 17 Φλεβάρη θα καλεστούμε να ψηφίσουμε για την έγκριση ή μη του Διοικητικού και Οικονομικού Απολογισμού του ΠΣΕΕΠ για το 2014. Ένας Απολογισμός που δεν πρέπει να είναι μια απλή διαδικασία αλλά ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για το τι απαντάνε οι εργαζόμενοι στις πολιτικές που εφαρμόστηκαν εναντίον τους.
Εμείς σαν παράταξη στο Δ.Σ. του ΠΣΕΕΠ καταψηφίσαμε τον Διοικητικό Απολογισμό και ψηφίσαμε λευκό στον Οικονομικό για τους παρακάτω λόγους:

ΕΣΣΕ 2014 - 2016

Η διαπραγμάτευση της Σύμβασης ήταν μια ατέλειωτη παρωδία. Ξεκινώντας από την άρνηση διεκδίκησης Γενικής αύξησης έδειξαν ξεκάθαρα στον Εργοδότη την διάθεση τους να υπογράψουν τις μειώσεις που η Εταιρεία επεδίωκε. Με την περίφημη απεργία "από μπρός παρθένα, από πίσω φορτώνουνε τα πλοία, τα βυτία και τα τρένα" δήλωσαν προς όλους ότι δεν είχαν καμία διάθεση για αγώνα. Φυσικά αγνόησαν την διαπαραταξιακή διαπραγματευτική ομάδα για να υπογράψουν μια προσυμφωνημένη Σύμβαση επειδή προφανώς θα έφερνε στο φώς τις μυστικές συμφωνίες για τα Οργανογράμματα που έκαναν.
Η συμφωνία της Σύμβασης έφερε στην Εταιρεία κέρδος 10 εκ. ευρώ από την ΣΣΕ και πραγματοποίησε τον διακαή πόθο της για ελαστικές αμοιβές εργασίας εισάγοντας τα EBΙTDA στη ζωή των εργαζομένων. Ήταν το πιο τραγικό από όλα όσα συμφώνησαν διότι είμαστε μια Εταιρεία εντάσεως κεφαλαίου και όχι εντάσεως εργασίας. Άρα ΔΕΝ μπορεί σε καμία περίπτωση να επηρεάσουν τα EBΙTDA οι εργαζόμενοι ότι κι αν κάνουν, όσο κι αν εργαστούν.
Η κατάργηση για δυο έτη των εισφορών της Εταιρείας στην Groupama, το κόψιμο στους βρεφονηπιακούς σταθμούς που χαρακτηρίστηκαν "εξτραδάκια", το κόψιμο στα κουπόνια που άλλα Συνδικάτα του Ομίλου κατάφεραν να διατηρήσουν, οι περικοπές στα λεωφορεία που ανάγκασαν και εξακολουθούν να αφήνουν εργαζομένους να περιμένουν στην Εθνική οδό, τα οδοιπορικά στις εγκαταστάσεις της Θεσσαλονίκης των Μεγάρων και της Πάχης όπου δεν υπάρχει ούτε λεωφορείο της γραμμής, είναι τα βασικότερα χαρακτηριστικά "μιας ιστορικής Σύμβασης που δεν μειώνει το μισθό" όπως αρέσκονται να την χαρακτηρίζουν. Προφανώς, όλα τα παραπάνω ο εργαζόμενος θα τα πληρώσει ...από κάποιο άλλο μισθό!
Τα Πρακτικά Συμφωνίας που έτρεξαν με ιδιαίτερη σπουδή να υπογράψουν είναι ξεκάθαρο σε όλους πια ότι εξυπηρετούσαν αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα του Εργοδότη.
Οι Χειριστές, Τεχνίτες, Αποθηκάριοι κ.α. Β΄, εκτός του ότι δεν εφαρμόστηκαν σε όλες τις περιπτώσεις, ήταν απαίτηση της Εταιρείας όπως αποκάλυψε ο Δ1 στην αίθουσα ελέγχου των ΒΕΑ διότι "δεν την συνέφερε οικονομικά να δίνει τόσα κλιμάκια!" Η κατάργηση των Μηχανικών, Οργανάδων και του ενός Ηλεκτρολόγου βάρδιας, της καρδιάς δηλαδή της ασφάλειας του Διυλιστηρίου, μόνο από ανθρώπους που δεν έχουν δουλέψει ποτέ και δεν ξέρουν τί σημαίνει Διυλιστήριο θα μπορούσε να συμφωνηθεί. Το On Call έγινε πράξη, έγινε Σύμβαση. Και επιμένουμε να ρωτάμε με ποιό δικαίωμα υπέγραψαν να είναι ο εργαζόμενος πάνω από ένα τηλέφωνο, χωρίς προσωπική ζωή για 15 ευρώ και ας τονίζει ο Γραμματέας του ΠΣΕΕΠ οτι "δεν μπορώ να καταλάβω πως έχασαν την προσωπική τους ζωή αφού δεν τους καλούνε συνέχεια;"

ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Η πρώτη συμφωνία σχετικά με τα Οργανογράμματα έγινε μυστικά και ταυτόχρονα με την υπογραφή της ΕΣΣΕ όπως εγκαίρως σας είχαμε επισημάνει ενώ η ταφόπλακα έπεσε με την υπογραφή του Προέδρου του ΠΣΕΕΠ και μέλους του Δ.Σ. της Εαιρείας για την αποχώρηση 55 συναδέλφων χωρίς αντικατάσταση. Όλα τα υπόλοιπα είναι ένα ακόμη ψέμα.

Όταν ξεκίνησε η εφαρμογή των νέων Οργανογραμμάτων, το Προεδρείο έστελνε συναδέλφους Εργοδηγούς της παραγωγής χωρίς θεσμικό ρόλο να διαμαρτυρηθούν στην Διοίκηση για τα πόστα που χάνονταν και κρατούσε το ρόλο της γλάστρας για τον εαυτό του. Κι όταν αποφάσισε επιτέλους να παίξει το ρόλο του, αντί να ξεκινήσει άμεσα απεργίες θυμήθηκε το Δημοψήφισμα γνωρίζοντας ότι μπορεί να εκβιάζει με ψευτοδιλλήματα του τύπου "εγώ θέλω να κάνω απεργία, αλλά μου είπαν ότι αν κλείσει το Διυλιστήριο δεν ξαναανοίγει". Παρόλο που αυτοί που πλήττονται άμεσα ψήφισαν υπέρ της απεργίας το Προεδρείο αποφάσισε να ακούσει την "λαϊκή εντολή" για διάλογο για τα Οργανογράμματα. Στο Δ.Σ. του Σεπτεμβρίου δε, ο Πρόεδρος μας διαβεβαίωσε ότι τα νέα Οργανογράμματα θα είναι plus. Ένα ακόμη μεγάλο ψέμα του.
Αποτέλεσμα του διαλόγου μέχρι σήμερα ήταν η εξ’ ολοκλήρου λειτουργία του Στερεού Θείου στις ΒΕΕ με εργολάβους και η έκδοση αδειών εργασίας από αυτούς, η συνέχιση εργασίας εργολαβικών συναδέλφων επικουρικά και σε άλλες μονάδες των ΒΕΕ αλλά και στα TRUCK LOADING των ΒΕΑ. Τι να πούμε για την αποδοχή της επαναπρόσληψης συναδέλφων που έφυγαν με εθελουσία σε εργολάβο καλύπτοντας πάγιες θέσεις, παραβιάζοντας την ΕΣΣΕ και για τη περικοπή οκτώ πόστων στα ΒΕΑ, όπου σύμφωνα με τον Δ1 Νότου "οι συμφωνημένες με το Σωματείο μειώσεις των Οργανογραμμάτων δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί".

GROUPAMA

Η καταγγελία του Συμβολαίου ήταν γνωστή στο Προεδρείο από την πρώτη στιγμή και δεν έκαναν απολύτως τίποτα επιδεινώνοντας χρονικά την διαπραγμάτευση του νέου Συμβολαίου. Παράλληλα την ίδια εποχή εκμεταλλευόμενοι τον όρο της μερικής εξαγοράς, που αποτελούσε δική μας πρόταση από τον Απρίλη του 2013, έριχναν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων για να μπορούν να περάσουν πιο εύκολα και με λιγότερη αναστάτωση, τα νέα Οργανογράμματα.
Φτάνοντας στο σήμερα και στη νέα συμφωνία για το Συμβόλαιο της Groupama, αξίζει να θυμόμαστε ότι κατείχαμε το καλύτερο Συμβόλαιο της αγοράς.

Άξια αναφοράς ήταν και η στάση του Προεδρείου στο κλείσιμο του Εργοστασίου ΚΣ/ΧΛΩΡΙΟΥ όπου ενώ διαβεβαίωναν τους εργαζομένους ότι δεν θα κλείσει το Εργοστάσιο, ήταν εκείνοι που τους το ανακοίνωσαν, υποκαθιστώντας και βγάζοντας από την δύσκολη θέση την Εταιρεία. Το μόνο που έπραξαν ήταν να μαζεύουν βιογραφικά και κανόνιζαν που θα μεταφερθεί ο κάθε συνάδελφος μετατρέποντας το Γραφείο του Σωματείου σε Γραφείο Προσωπικού.
Στο θέμα δε της Μονάδας 32 των ΒΕΕ, κανείς δεν ξεχνά ότι το Προεδρείο υπερθεμάτιζε και υπερασπιζόταν την θέση της Εταιρείας πως οι συνθήκες λειτουργίας της Μονάδας ήταν ασφαλείς την ίδια ώρα που η μονάδα λειτουργούσε με έντονο τεχνικό πρόβλημα, με μάνικες για ψύξη. Φυσικά ούτε λόγος για απεργία και φρόντισαν όταν τους δόθηκε η ευκαιρία με πραξικοπηματικό τρόπο να καθαιρέσουν και τον νέο Συντονιστή Υγιεινής και Ασφάλειας ΒΕΕ που τους χαλούσε τα σχέδια αγωνιζόμενος για την ασφάλεια των εργαζομένων.

Επίσης θα πρέπει κάποια στιγμή να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για τις εισηγήσεις των μελών της Εκτελεστικής στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο αλλά και του ίδιου του Προέδρου για το θέμα των δύο απολύσεων αλλά και για τις ποινές που έχουν επιβληθεί σε συναδέλφους μέχρι σήμερα...

Στον Οικονομικό Απολογισμό ψηφίσαμε λευκό διότι στην Οικονομική Χρήση του έτους 2014 ...ξεχάστηκαν να περαστούν τα έξοδα έκδοσης του Πυρσού και τα έξοδα Έκθεσης των Βιβλίων που καθιστούσαν αρνητικό τον Απολογισμό. Επίσης είναι ξεκάθαρο ότι τα έξοδα του Σωματείου είναι μεν νόμιμα αλλά ηθικά είναι υπέρογκα για μια χρηστή διαχείριση. Τονίζουμε δε στον Πρόεδρο του ΠΣΕΕΠ ότι περιμένουμε κάποια στιγμη να κάνει πράξη την δήθεν απειλή που εκστόμισε ότι θα λάβει σοβαρά υπόψιν του τα έξοδα για τα μέλη του ΔΣ του ΠΣΕΕΠ ξεκινώντας από τον ίδιο και τα μέλη της εκτελεστικής διότι δεν είναι δυνατόν το τελευταίο απαλλαγμένο μέλος της Εκτελεστικής να μας κοστίζει κάθε μήνα όσο ένας μέσος μισθός.
  
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Όπως η κοινωνία απέρριψε τις μνημονιακές πολιτικές έτσι και εμείς οφείλουμε να καταδικάσουμε αυτά που μας επέβαλλαν, αντιδρώντας στις πολιτικές της Εταιρείας και του Προεδρείου. Μέσα στα τόσα ψέματα, οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια. Έτσι, ενώ το 2011 είμασταν 2083 εγγεγραμμένοι στο ΠΣΕΕΠ, σήμερα είμαστε 1667.  Το 2011 η μισθοδοσία μας ήταν περίπου 200 εκ., σήμερα είναι περίπου 130 εκ. Και δυστυχώς αυτό δεν είναι ψέμα. Άρα η ψήφος μας στις 16 και 17 Φλεβάρη με βάση όλα αυτά τα γεγονότα δεν θα έπρεπε καν να αποτελεί σημείο προβληματισμού αλλά μονόδρομο.



ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΟΧΙ

ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΑΛΛΟΘΙ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ

ΔΕΝ ΕΠΙΚΡΟΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ

ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΤΡΑΓΗΓΙΚΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΞΑΝΑΦΕΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ




ΣΚΕΕΠ





Δεν υπάρχουν σχόλια: