Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Εφοπλιστής Αθανάσιος Μαρτίνος. Στην Καστάνια της Μάνης πίνουν νερό στο όνομά του!!!


Χθες Κυριακή 12 Οκτωβρίου στις 11 το πρωί πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης του Ιερού Ναού Αγίου Πέτρου στην Καστάνια της Μάνης.
Η αποκατάσταση του σημαντικού αυτού μνημείου του 12ου αιώνα με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και τον πλούσιο γλυπτό και ζωγραφικό διάκοσμο, πραγματοποιήθηκε με τη χορηγία ύψους 447.000 ευρώ των Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου και με τη μέριμνα του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Ελληνικής Εταιρείας υπό την επίβλεψη της 26ης ΕΒΑ.

Στο βόρειο τμήμα του χωριού Καστάνια, επάνω σε έναν μικρό φυσικό βράχο, συναντάμε την εκκλησία του Αγίου Πέτρου. Ο ναός του Αγίου Πέτρου αποτελεί το παλαιότερο και σημαντικότερο μνημείο της Καστάνιας, του οικισμού με τη μεγαλύτερη πυκνότητα βυζαντινών μνημείων στην Πελοπόννησο μετά από το Μυστρά και το Γεράκι.
Ο κυρίως ναός στον τύπο του απλού τετρακιόνιου σταυροειδή εγγεγραμμένου με τρούλο, είναι κτισμένος κατά το πλινθοπερίκλειστο σύστημα δόμησης, που γνώρισε ευρύτατη διάδοση στη νότια Ελλάδα από το δεύτερο μισό του 10ου αιώνα και εξής.
Κτίστηκε στο δεύτερο μισό του 12ου αιώνα και λίγο αργότερα, στον 13ο αιώνα, προστέθηκε ο ευρύχωρος νάρθηκας.
Τα κιονόκρανα, το τέμπλο και τα θυρώματα του ναού είναι έργα γλυπτικής που εντυπωσιάζουν με την τεχνική τους αρτιότητα και τη θεματική τους ποικιλία. Αποδίδονται σε ένα από τα σημαντικότερα μανιάτικα εργαστήρια μαρμαράδων του 12ου αιώνα.
Οι τοιχογραφίες του κυρίως ναού (1350-1400) ακολουθούν μια ζωγραφική τάση που επιχειρεί να αποδώσει τα συναισθήματα των μορφών με δραματικότητα αλλά και τυποποίηση.
Στο δυτικό τμήμα του μνημείου δεσπόζει περίτεχνο κωδωνοστάσιο που χρονολογείται σύμφωνα με επιγραφή στα 1813 και είναι παρόμοιο με αντίστοιχα παραδείγματα της δυτικής Μάνης.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή μας στην Καστάνια ένα όνομα ήταν στα χείλη των κατοίκων της. Το όνομα του εφοπλιστή Αθανάσιου Μαρτίνου. Και δικαίως, αφού έχει αναλάβει την αναστήλωση και ανάδειξη πολλών ναών ιδιαίτερου κάλλους και αρχαιολογικής αξίας. Ένας από αυτούς είναι και ο Άγιος Πέτρος που βλέπετε στις φωτογραφίες από τις χθεσινές εκδηλώσεις.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, διαβάζω στη σημερινή ειδησεογραφία: Με φύλαξη από ιδιωτική εταιρεία και με έλεγχο μέσω καμερών προσδοκεί η διοίκηση του Νοσοκομείου Καλαμάτας ότι θα μπει ένα τέλος στα πολλά και σοβαρά κρούσματα κλοπών, διαρρήξεων και πράξεων βίας που σημειώνονται τόσο μέσα στο Νοσοκομείο όσο και στον περίβολό του. Ο διοικητής του Νοσοκομείου, ανακοίνωσε σήμερα ότι ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την ανάθεση της φύλαξης σε ιδιωτική εταιρεία, η οποία πιθανόν θα αναλάβει καθήκοντα από μεθαύριο Τετάρτη.
Επίσης ο διοικητής είπε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες εγκατάστασης καμερών για τον έλεγχο χώρων του Νοσοκομείου, ιδίως στον περίβολο, όπου σημειώνονται διαρρήξεις αυτοκινήτων. Οι κάμερες, πρόσθεσε ο διοικητής, μπαίνουν με χορηγία 30.000 ευρώ από την οικογένεια του εφοπλιστή Αθανάσιου Μαρτίνου.

Περισσότερες φωτογραφίες από την Καστάνια εδώ!





















1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τα θυρανοίξια του ιερού ναού του Αγίου Πέτρου, από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία του ελλαδικού χώρου έγιναν την περασμένη Κυριακή στην Καστάνια της μεσσηνιακής Μάνης…

Όπως σημειώνεται στο δελτίο Τύπου της 26ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε "παρουσία του μεγάλου χορηγού, Θανάση Μαρτίνου.
Ο ναός, σε κακή κατάσταση διατήρησης έως το 2012, αναστηλώθηκε με υποδειγματικό τρόπο χάρη στη γενναιόδωρη χορηγία του ζεύγους Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου, ύψους 447.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι με την οικονομική αρωγή του ζεύγους Μαρτίνου ολοκληρώθηκε πριν από δύο χρόνια η αναστήλωση και η συντήρηση των τοιχογραφιών του ναού του Αγίου Νικολάου «στης Μαρούλεναης», στον ίδιο οικισμό.
Στον αγιασμό χοροστάτησε ο πανοσιολογιότατος πρωτοσύγκελος της μητροπόλεως Γυθείου κ. Συμεών, ενώ στις εορταστικές εκδηλώσεις παραβρέθηκαν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννης Λαμπρόπουλος, ο Δήμαρχος Δ. Μάνης κ. Γιάννης Μαραμπέας, ο τ. Δήμαρχος Δ. Μάνης, κ. Δημήτρης Γιαννημάρας, η Διευθύντρια της 26ης ΕΒΑ, κα Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά, ο πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού κ. Κώστας Μ. Σταματόπουλος, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς (ΣΑΚ) κ. Παύλος Κρεμέζης και πλήθος κόσμου.
Ο ναός του Αγίου Πέτρου αντιμετώπιζε σοβαρά δομοστατικά και οικοδομικά προβλήματα, ενώ ο νάρθηκάς του κινδύνευε άμεσα με κατάρρευση. Το 2012 εκπονήθηκε από το επιστημονικό προσωπικό της 26ης ΕΒΑ η μελέτη αναστήλωσης του ναού και συντήρησης του ζωγραφικού του διακόσμου. Το μνημείο αποκαταστάθηκε μεταξύ των ετών 2013 και 2014 με μέριμνα του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς (ΣΑΚ) της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και τον συντονισμό της Διευθύντριας της 26ης ΕΒΑ κας Ευαγγελίας Μηλίτση-Κεχαγιά. Οι εργασίες αποκατάστασης υλοποιήθηκαν από την Μνημειοτεχνική ΕΠΕ, υπό την επίβλεψη του αρχαιολόγου της 26ης ΕΒΑ Μιχάλη Κάππα και του αρχιτέκτονος και μέλους του ΣΑΚ Σταύρου Μαμαλούκου. Η συντήρηση του ζωγραφικού διακόσμου πραγματοποιήθηκε από τον συντηρητή έργων τέχνης Γιώργο Μουστάκη.
Η ολοκλήρωση του δύσκολου αυτού έργου συμβάλλει στην ανάδειξη ενός από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Πελοποννήσου, μέσα από την τέχνη του οποίου αναδεικνύονται οι άρρηκτοι δεσμοί της Μεσσηνιακής Μάνης με το σπουδαιότερο καλλιτεχνικό κέντρο της περιοχής, τον Μυστρά στα χρόνια των Κατακουζηνών και των Παλαιολόγων. Οι πολυάριθμοι βυζαντινοί ναοί της Καστάνιας σε συνδυασμό αφενός με τη διατήρηση του μεσαιωνικού ιστού του οικισμού και την ύπαρξη του εντυπωσιακού πύργου του καπετάν Παναγιώτη Δουράκη, ο οποίος αναστηλώνεται από την 26η ΕΒΑ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ, την καθιστούν έναν από τους πλέον αξιόλογους οικισμούς της Μεσσηνιακής Μάνης. Η σπουδαιότητα, τέλος, της αρχιτεκτονικής και του ζωγραφικού διακόσμου του Αγίου Πέτρου σε συνδυασμό με τις πτυχές ιστορικής μνήμης που αναδύονται σε κάθε γωνιά του οικισμού, αναμένεται να λειτουργήσουν ως πόλος έλξης επισκεπτών στο ορεινό χωριό της Καστάνιας ενισχύοντας την τοπική οικονομία".