Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Η ανακοίνωση της ΔΑΚΕ ΕΛΠΕ για την ΕΣΣΕ



Ασπρόπυργος, 12 Μαρτίου 2014

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Ανακοινώθηκε την Παρασκευή το βράδυ 7/3/14 η υπογραφή πρακτικού συμφωνίας του Προεδρείου του ΠΣΕΕΠ, για την νέα τριετή ΕΣΣΕ 2014-2016, ως αποτέλεσμα των μυστικών διαβουλεύσεων του Προέδρου και του Γραμματέα με την εταιρία, αφού έγιναν χωρίς την συμμετοχή της ορισμένης από το Δ.Σ. διαπραγματευτικής ομάδας και χωρίς την έγκριση του Δ.Σ. του Σωματείου για την υπογραφή πρακτικού συμφωνίας.
Το γεγονός αυτό δείχνει πως αντιλαμβάνεται το Προεδρείο του ΠΣΕΕΠ την ενότητα στους κοινούς αγώνες και την συμμετοχή όλων των εκπροσώπων των εργαζομένων στην προσπάθεια για την νέα ΕΣΣΕ.
Η παράταξη μας καταψήφισε απερίφραστα την υπογραφή του πρακτικού, στο ΔΣ που συνεκλήθη την Παρασκευή το βράδυ και αμέσως παρακάτω θα εξηγήσουμε τους κύριους λόγους αυτής της απόρριψης.
Η συμφωνία που έγινε προβλέπει σημαντικές μειώσεις σε σχέση με την ήδη πετσοκομμένη σημερινή ΕΣΣΕ, όταν η δέσμευση όλων των παρατάξεων ήταν καμία μείωση στα ήδη συρρικνωμένα εισοδήματα των εργαζομένων. Εμείς έχουμε δηλώσει σε όλους τους τόνους εδώ και πολύ καιρό ότι οι εργαζόμενοι είναι η καρδιά της παραγωγικής διαδικασίας, είναι αυτοί που έφεραν την δυναμικότητα και την λειτουργική διαθεσιμότητα των μονάδων παραγωγής σε επίπεδα ρεκόρ, ξεκίνησαν με επιτυχία και ασφάλεια ένα σύνθετο Διυλιστήριο και μοχθούν καθημερινά για να κάνουν την εταιρία ανταγωνιστική και κερδοφόρα. Η ελάχιστη ανταμοιβή αυτής της προσπάθειας είναι η διατήρηση – κατ’ ελάχιστο των σημερινών κεκτημένων – καθώς και η τήρηση της συμφωνίας από την προηγούμενη ΕΣΣΕ για επανακαταβολή του χρονοεπιδόματος το οποίο έχει ανασταλεί εδώ και δύο χρόνια.
Αντί αυτών - στα οποία είχαν συμφωνήσει και οι εκπρόσωποι της ΕΝΙΑΙΑΣ/ΕΛΚΕ - έρχεται προς έγκριση ένα πρακτικό συμφωνίας που βάζει άδοξο τέλος στις προσδοκίες των εργαζομένων για ένα αξιοπρεπές εισόδημα, ανάλογο των δύσκολων συνθηκών εργασίας τους. Οι απώλειες που προκύπτουν αποτελούνται:
- από τις σοβαρές μειώσεις στις κοινωνικές παροχές, τα οδοιπορικά, τα εταιρικά δρομολόγια και την σίτιση.
- από το αποταμιευτικό πρόγραμμα της GROUPAMA (μηδενίζεται η συνεισφορά της εταιρίας)
- από την αναστολή (πρακτικά πρόκειται για κατάργηση) του χρονοεπιδόματος 2,5% για ένα τουλάχιστον έτος
Οι απώλειες καλύπτονται πίσω από το κίβδηλο επιχείρημα της διατήρησης του μισθού (κουτί αποδοχών) και του πριμ παραγωγής. Τούτο συμβαίνει, διότι με δεδομένη την υποχωρητική στάση του Προεδρείου έως τώρα, και αυτά πρόκειται να περικοπούν όταν έρθει η κατάλληλη ώρα.
Αλλά το πλέον τραγικό είναι ότι το σωματείο συμφώνησε οι δήθεν αναστολές να συνδέονται με την κερδοφορία της εταιρίας και μάλιστα με ποσά που η ίδια καθόρισε εντελώς αυθαίρετα.
Αλήθεια θυμούνται οι κύριοι του προεδρείου ότι το χρονοεπίδομα - όταν ισχυρίζονται ότι θα ξεπαγώσει 2015 - θα είναι ήδη σε αναστολή για 3 χρόνια;
Με αυτό το σκεπτικό οι εργαζόμενοι γίνονται συμμέτοχοι όχι στα κέρδη αλλά στις ζημιές της εταιρίας χωρίς να έχουν καν λόγο στις αποφάσεις που οδηγούν σε αυτά τα απογοητευτικά αποτελέσματα.
Πρακτικά το Προεδρείο προσπαθεί να πουλήσει ελπίδα νομίζοντας ότι απευθύνεται σε αφελείς ιθαγενείς και πιστεύοντας ότι η εταιρία θα μεταπηδήσει – ως δια μαγείας - από τις μεγάλες ζημιές στα κέρδη μέσα λίγο χρόνο και θα αναστείλει το πάγωμα των παροχών.
Δυστυχώς όμως η πραγματικότητα κάθε άλλο παρά αυτό δείχνει. Το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και τα ιστορικά χαμηλά περιθώρια διύλισης (οι αιτίες που αποτελούν μόνιμη επωδό για τα άσχημα αποτελέσματα στις ανακοινώσεις του Ομίλου) δεν αφήνουν περιθώρια ούτε καν για ψευδαισθήσεις. Είναι δε φανερό ότι η προσπάθεια της εταιρίας εδώ και καιρό εστιάζει σε αυτό ακριβώς που πέτυχε τώρα. Την σύνδεση του μισθού με τα εταιρικά κέρδη. Είναι δε σίγουρο ότι μετά την αποψίλωση των κοινωνικών παροχών και όλων των παραπάνω, θα ακολουθήσει και κατάργηση μισθολογικών αποδοχών όπως τα πριμ παραγωγής για τα οποία διάφορα παπαγαλάκια έχουν κάνει τόσες συζητήσεις αν καταργούνται ή παραμένουν.
Και αυτό συμβαίνει τη ώρα που οι εργαζόμενοι με την ανοχή του ΠΣΕΕΠ έχουν δώσει πάρα πολλά την τελευταία τετραετία στην εταιρία. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το μισθολογικό κόστος σήμερα έχει πέσει στο μισό του αντιστοίχου του 2009 εξ’ αιτίας των αθρόων «εθελούσιων» αποχωρήσεων (περίπου 700 συνάδελφοι έχουν αποχωρήσει), καθώς και της εργολαβοποίησης στην συντήρηση και τις υποστηρικτικές υπηρεσίες , της εντατικοποίησης από την μη αναπλήρωση αποχωρούντων στην βάρδια, την υποβάθμιση του εστιατορίου, την σύμπτυξη δρομολογίων κ.λ.π.
Όλα τα παραπάνω βεβαίως έρχονται να προστεθούν σε αυτά που καταργήθηκαν επίσημα με την ΕΣΣΕ του 2011.
Η ΔΑΚΕ ΕΛΠΕ με αίσθημα ευθύνης συμμετείχε εποικοδομητικά στην διαπραγματευτική ομάδα που στόχο είχε την υπογραφή μιας ΕΣΣΕ που θα σέβεται την αξιοπρέπεια και τον μόχθο των εργαζομένων. Δυστυχώς το Προεδρείο φέρει προς ψήφιση μια ΕΣΣΕ που ζημιώνει τους εργαζόμενους, βάζει ταφόπλακα στις προσδοκίες ιδίως των νέων συναδέλφων, και προλειαίνει το έδαφος για μελλοντικές μειώσεις που θα συνδυαστούν με τα δυσμενή οικονομικά αποτελέσματα. Ο δε χρόνος και η επιλογή του δημοψηφίσματος είναι σαφώς εκβιαστικά αφού - ύστερα από αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στους χειρισμούς του Προεδρείου - οι εργαζόμενοι αισθάνονται την απειλή της λήξης της μετενέργειας.
Συνάδελφοι, μια τέτοια σύμβαση δεν αξίζει στους εργαζόμενους στα ΕΛΠΕ, προσβάλλει τον αγώνα τους και θίγει την αξιοπρέπεια τους. Με αυτό το σκεπτικό την καταψηφίζουμε ανεπιφύλακτα και καλούμε τους εργαζόμενους να πράξουν το ίδιο στα επικείμενα δημοψηφίσματα.
Συνεχίζουμε τον αγώνα και την προσπάθεια με πίστη στο δίκιο μας και με αισιοδοξία ότι έστω και την ύστατη ώρα οι εργαζόμενοι θα πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και θα ανατρέψουν τα πρακτικά συμφωνίας που τους ταπεινώνουν και τους στερούν το δικαίωμα να ελπίζουν σε ένα καλύτερο μέλλον.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΑΚΕ ΕΛ.ΠΕ. 

1 σχόλιο:

BENEAS GEORGIOS είπε...

...Ο δε χρόνος και η επιλογή του δημοψηφίσματος είναι σαφώς εκβιαστικά αφού - ύστερα από αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στους χειρισμούς του Προεδρείου - οι εργαζόμενοι αισθάνονται την απειλή της λήξης της μετενέργειας...

Αυτά!!!