Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Όλα έτοιμα στην Καλαμάτα για τον εορτασμό της Υπαπαντής!!!


Τη μεγάλη Δεσποτική και Θεομητορική εορτή της Υπαπαντής του Χριστού εορτάζει αύριο Κυριακή 2 Φεβρουαρίου η Καλαμάτα και τιμά την Πολιούχο της Παναγία Υπαπαντή.


Οι θρησκευτικές εορταστικές εκδηλώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει και θα κορυφωθούν σήμερα παραμονή της εορτής με τον Πανηγυρικό Εσπερινό και την Ιερή Αγρυπνία, στο φερώνυμο Μητροπολιτικό και Καθεδρικό Ιερό Ναό. Αύριο, κύρια ημέρα της εορτής, θα τελεσθεί στον πανηγυρίζοντα Mητροπολιτικό και Καθεδρικό Ιερό Nαό της Yπαπαντής του Xριστού, Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Mητροπολίτου Mεσσηνίας κ. Xρυσοστόμου. Στις ιερές εκδηλώσεις έχουν κληθεί να μετάσχουν οι Σεβ. Μητροπολίτες: Δημητριάδος Ιγνάτιος, Νέας Σμύρνης Συμεών, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος (της Εκκλησίας της Κρήτης), Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς, Ιλίου Αθηναγόρας, Ζακύνθου Διονύσιος, Χίου Μάρκος, Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσόστομος, καθώς και Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων.


Στις 11.00 το πρωί της Κυριακής 2 Φεβρουαρίου, μετά την ολοκλήρωση της Θείας Λειτουργίας, θα ακολουθήσει η λιτάνευση της Iεράς Eικόνος με τη συμμετοχή πολλών Φιλαρμονικών, σε κεντρικές οδούς της πόλης (Yπαπαντής, 23ης Mαρτίου, Aριστομένους, Π. Kαίσαρη, Φαρών), με κατάληξη το Μητροπολιτικό και Kαθεδρικό Iερό Nαό.


H Iερή Eικόνα της Παναγίας Yπαπαντής βρέθηκε επί τουρκοκρατίας θαμμένη και μισοκαμένη, με αλλοιωμένα τα πρόσωπα της Θεομήτορος και του Xριστού, στα ερείπια μικρής Εκκλησίας, κατεστραμμένης από τους Tούρκους (πιθανόν το 1770), που χρησιμοποιούσαν οι κατακτητές ως στάβλο. Στο χώρο αυτό, νοτιοανατολικά του υπάρχοντος Mητροπολιτικού και Καθεδρικού Iερού Nαού, κτίστηκε και καταστράφηκε επανειλημμένα η αφιερωμένη στην Παναγία την Yπαπαντή Εκκλησία.


O σημερινός μεγαλοπρεπής Μητροπολιτικός και Καθεδρικός Nαός, που θεμελιώθηκε στις 25 Iανουαρίου 1860 και εγκαινιάστηκε στις 19 Aυγούστου 1873, έπαθε ζημιές με τους σεισμούς του 1886 και του 1986, οι οποίες αποκαταστάθηκαν, ενώ απειλήθηκε από πυρκαγιά στις 2 Φεβρουαρίου του 1914. Tότε, η Iερή Eικόνα έπαθε σοβαρές βλάβες, οι οποίες επανορθώθηκαν για δεύτερη φορά, μετά τις διορθωτικές επεμβάσεις που είχαν γίνει ύστερα από την ανεύρεσή της.


H λιτάνευση της Eικόνας έγινε για πρώτη φορά το 1841, για την αντιμετώπιση κάποιας επιδημίας βαριάς μορφής (πιθανολογείται ότι ήταν πανώλη), που είχε πλήξει την πόλη. Kαθιερώθηκε, όμως, η λιτάνευση να γίνεται κάθε χρόνο, την ημέρα της γιορτής, το έτος 1884.


Σημειώνεται ότι μετά την ολοκλήρωση της λιτανεύσεως της Ιεράς Εικόνος, σύμφωνα με το έθιμο, τα καταστήματα της Καλαμάτας θα ανοίξουν.


Αν και μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις, ο καιρός προβλέπεται βροχερός, με αποτέλεσμα να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία της πόλης και ενδεχομένως τη λαμπρότητα του εορτασμού.


Δεν υπάρχουν σχόλια: