Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Διαβάσαμε στην ΕΥΩΔΙΑ του Οκτωβρίου...


Ε ν η μ έ ρ ω σ η - Σ χ ό λ ι α

Μεταξύ 20-22 Σεπτεμβρίου κάναμε μια ωραία εκδρομή στη Μήλο. Ωραίο το ξενοδοχείο «Γιωργαντάς» του Γεράσιμου και της Γεωργίας Δαμουλάκη, η κρουαζιέρα μοναδική, το προσκύνημα στην Οσία Μεθοδία σεμνό, και ο λόγιος Γρηγόρης Μπελιβανάκης αρκετά διδακτικός.

Την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου θα κάνουμε επίσκεψη στο Μουσείο Μπενάκη.
Αναχώρηση από το Ναό στις 8:00 π. μ. (Συμμετοχή 10 €).
Επαναρχίζει η απογευματινή σύναξη της Τετάρτης από 2 Οκτωβρίου.
Από τις 10 Οκτωβρίου θα λειτουργήσουν και τα Κατηχητικά μας.

Ημέρα κατά της θανατικής ποινής:

Η 10ηΟκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα κατά της Θανατικής Ποινής. Η ποινή απορρίπτεται δικαίως από το Δίκαιο για τους ακόλουθους λόγους:
α) Γιατί η ποινή πρέπει να αποβλέπει στη βελτίωση και όχι στην εξόντωση του οποιουδήποτε δράστη και υπάρχει πάντα η σχετική ελπίδα,
β) Γιατί η κρατική εκτέλεση δείχνει περιφρόνηση της ζωής, δίνοντας ένα κακό παράδειγμα για τον ιδιώτη,
γ) Γιατί υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο δικαστική πλάνης, έστω και αν έχουμε ομολογία, η οποία από μόνη της δε συνιστά απόδειξη.
Η θανατική ποινή ισχύει σε 75 χώρες του κόσμου. 38 Πολιτείες των ΗΠΑ την εφαρμόζουν, ενώ οι λοιπές την έχουν καταργήσει.
Την πρώτη θέση σε εκτελέσεις κατέχει το Ιράν και ακολουθεί η Κίνα.
Στην Ελλάδα η τελευταία εκτέλεση έγινε το 1972, ενώ η ποινή καταργήθηκε το 1993, με εξαίρεση τις πολεμικές περιόδους.
Θεολογικώς, συντασσόμαστε με την απαγόρευση της θανατικής ποινής, γιατί ελπίζουμε ότι στο βάθος της ύπαρξης του εγκληματία, απομένει κάποιο λιγοστό φως. Στη στάχτη της ψυχής έχει κρυφτεί μια σπίθα, που θα ανάψει τη φλόγα και θα πυρακτώσει την ψυχή. Άλλωστεο ληστής έγινε πρώτος πολίτης της Βασιλείας και οικήτορας του Παραδείσου (Λουκά 23, 43).


Οσία Μεθοδία της Κιμώλου

Γεννήθηκε στο νησί (1865 μ. Χ.), από γονείς ευσεβείς, τον Ιάκωβο Σάρδη και τη Μαρία. 2η από 6 παιδιά της οικογένειας, βαπτίστηκε ως «Ειρήνη». Αν και είχε παιδιόθεν τις ασκητικές της τάσεις, υπάκουσε τους γονείς της και έλαβε σύζυγο ένα ναυτικό, μένοντας πάντα πιστό μέλος της Εκκλησίας. Όταν ο σύζυγος χάθηκε σε ναυάγιο κοντά στη Μικρά Ασία, τέλεσε τα δέοντα στη μνήμη του και έγινε Μοναχή στην Παναγία Οδηγήτρια Κιμώλου, από τον Επίσκοπο Σύρου Μεθόδιο. Αφοσιώθηκε στην άσκηση & έγινε παράδειγμα σε όλο το λαό και ιδίως στις γυναίκες του μικρού νησιού, τις οποίες συμβούλευε με χάρη και ταπείνωση να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα.
Βαθμιαία απέκτησε φήμη και άρχισε να την πλαισιώνει πλήθος γυναικών και από τα άλλα νησιά. Οι μυημένοι είχαν καρδιακή πληροφόρηση της αγιοσύνης της και πολλοί βίωναν θαυματουργίες της.
Απεβίωσε την Κυριακή 5 Οκτωβρίου 1908, σε ηλικία μόλις 43 ετών. Η Εκκλησία μας προέβη στην Αγιοκατάταξή της το 1991.

Σημ. Ομάδα ενοριτών αξιώθηκε να τιμήσει την Οσία, «τῆς Κιμώλου τόν γόνον, ἀρετῶν τό κειμήλιον», όπως αναφέρεται σε άλλη στήλη. Υποκλιθήκαμε ενώπιον του ιερού λειψάνου της και προσευχηθήκαμε στο κελί της.
Με την ευκαιρία, καμαρώσαμε «το νησί της κιμωλίας» και γνωρίσαμε τους ανοιχτόκαρδους κατοίκους, με κορυφαίο τον οδηγό του μοναδικού λεωφορείου που κυκλοφορεί στο αιγαιοπελαγίτικο «διαμάντι», ο οποίος μάλιστα κατέθεσε στο Ναό το κόμιστρο που έλαβε.
Στις 3 Οκτωβρίου, 5:00 μ. μ., θα ψάλλουμε τον Εσπερινό της Οσίας.


Δικαιοσύνη & Πολιτική

Φαινόμενα βίας - κίνδυνος πολιτικού εκτραχηλισμού

Για τον αδικοχαμένο Παύλο Φύσσα εκφράζουμε τη συμπάθειά μας στην οικογένεια και δεόμεθα υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του. Η συμμορία που τον εκτέλεσε είναι απότοκος εκείνης που μας κυβερνούσε. Αν θέλουν να την πολεμήσουν, αποτελεσματική μέθοδος είναι η κοινωνική δικαιοσύνη!
Αν τεθεί ετούτη εκτός νόμου, θα ξεφυτρώσουν άλλες!
Διαβάζουμε αθλητικές εφημερίδες και βλέπουμε πηχυαίους τίτλους για «σκίσιμο», «καθάρισμα», «εξόντωση», του αντιπάλου...
Ακούμε πολιτικό να ονειρεύεται εκτέλεση τύπου Καντάφι, κι άλλος να παραπέμπει σε εκατόμβη της πλατείας Ταχρίρ. Άλλος πολιτικός προτρέπει σε λιντσάρισμα δημάρχου. Δεν πρέπει να του έκανε εντύπωση το γεγονός ότι κάποιοι θέλησαν να κάνουν πάνω του τη σχετική δοκιμή....
Βλέπουμε στους τοίχους το σύνθημα: «Τσακίστε τους φασίστες». Μήπως αυτή η προτροπή δεν παραπέμπει σε φασισμό;
Ως μεσογειακός λαός, θεωρούμαστε ευέξαπτοι, έχοντας το μυαλό μας σε αχρησία. Εκεί εστιάζεται το πρόβλημα. Δεν έχουμε μυαλό!
Ετοιμάζεται αλλαγή του ποινικού νόμου. Νομίζω ότι αρκούν οι νόμοι που έχουμε, αρκεί να εφαρμόζονται. Βλέπω στην «Καθ/νή της Κυριακής» (22-9-13) άρθρο του σεβαστού μου διδασκάλου Μιχάλη Σταθόπουλου: «Αρκεί η εφαρμογή του Ποινικού Κώδικα». Τα υπόλοιπα είναι φλυαρίες.
Έχουμε και την Τρόικα. Το παρακάτω σκίτσο είναι αρκετό...


Παιδεία & Πολιτισμός

Κάπνισμα

Η θλιβερή εμπειρία με υποχρεώνει να επανέλθω σε ένα θέμα που ίσως κουράζει, αλλά δεν μπορώ να σιωπήσω.
Θα εστιάσω σήμερα στο παθητικό κάπνισμα. Ως τώρα μας απασχολούσαν μόνο οι συνάνθρωποί μας και εκφράζαμε τη θλίψη μας για τις συζύγους και τα παιδιά των καπνιστών, που είχαν ανάμεσά τους τον ίδιο το Χάρο και ζούσαν μαζί του.
Τώρα η έρευνα οδηγείται στα κατοικίδια ζώα, τα οποία υφίστανται αδιαμαρτύρητα το παθητικό κάπνισμα, με κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.
«Καθώς οι κίνδυνοι του παθητικού καπνίσματος είναι πλέον γνωστοί στους ανθρώπους, αρκετοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων δεν καταλαβαίνουν ότι τις ίδιες επιβλαβείς συνέπειες διατρέχουν και οι τετράποδοι φίλοι τους», αναφέρει η Υπηρεσία Κατά του Καπνίσματος στη Βρετανία.
Σύμφωνα με την έρευνα, τα σκυλιά που εκτίθενται στον καπνό του τσιγάρου εκδηλώνουν συχνά καρκίνο της μουσούδας και του πνεύμονα.
Το ίδιο ισχύει και για μικρότερα ζώα, όπως και για τα πουλιά.
Έρευνα που έχει γίνει από το Tufts University στις ΗΠΑ, δείχνει ότι οι γάτες που συγκατοικούν με καπνιστές, έχουν διπλάσια πιθανότητα να αναπτύξουν λέμφωμα, σοβαρό καρκίνο του ανοσοποιητικού και του συ-στήματος και του αίματος.

Αν τα παραπάνω είναι ανησυχητικά για τα ζώα, προφανώς θα πρέπει να προκαλούν πανικό στα μέλη των οικογενειών των καπνιστών. Φέραμε παιδιά στον κόσμο και τα κάνουμε άρρωστα με την κακή μας συνήθεια. Ο εγκέφαλος των παιδιών προσβάλλεται, η μνήμη ατονεί, η κρίση χάνει την ικανότητά της και το άτομο βιώνει τη διαρκή σύγχυση. Πειράματα έχουν δείξει ότι το κάπνισμα, ενεργητικό ή παθητικό, ευθύνεται για τη σταδιακή έκπτωση των νοητικών λειτουργιών. Στο πλαίσιο έρευνας, που άρχισε πριν οκτώ χρόνια, 8.800 άτομα υποβλήθηκαν μεταξύ άλλων και σε εγκεφαλικά τεστ. Κλήθηκαν να απομνημονεύσουν ονόματα σε ένα λεπτό. Το αποτέλε- σμα έδειξε πως, πέρα από τη σταδιακή ατονία του εγκεφάλου, ο κίνδυνος εγκεφαλικού εμφράγματος συνδέεται στενά με το κάπνισμα .

Φίλοι μου,

Αγοράζετε ένα πακέτο που έχει γραμμένο πάνω του τον κίνδυνο. Θέλετε να αυτοκτονήσετε; Οι άλλοι, αλήθεια, τι σας φταίνε; 

π. Γ. Φ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: