Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Τιμήθηκε η μνήμη του Εθνομάρτυρα Επισκόπου Ωλένης Φιλαρέτου!!!


Με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 192 ετών από την μαρτυρική θυσία του Επισκόπου Ωλένης Φιλαρέτου τον Σεπτέμβριο του 1821 στις φυλακές της Τριπολιτσάς, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 13 Σεπτεμβρίου 2013 στο Τοπικό Διαμέρισμα Ωλένης του Δήμου Πύργου επιμνημόσυνη δέηση στην προτομή του.

Αφού προηγήθηκε Θεία Λειτουργία με παρουσία πλήθους ιερέων της περιοχής και χοροστασία του Επισκόπου Ωλένης κ. Αθανασίου στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ωλένης, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στην προτομή του Εθνομάρτυρος Φιλαρέτου που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού. Στεφάνια στην προτομή κατέθεσαν εκ μέρους του Δήμου Πύργου ο Αντιδήμαρχος κ Ιωάννης Παναγόπουλος, εκ μέρους του Τ.Δ. Ωλένης, εκ μέρους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου ο Επιπυραγός κ.. Κωνσταντίνος Κατσαριώτης και εκ μέρους της ΣΕΤΤΗΛ η Ανθυπολοχαγός κ. Αθηνά Μπούζα.

Για την ζωή, την εθνική προσφορά στην Ηλεία και για το μαρτυρικό τέλος από τους Τούρκους κατακτητές τόσο του Φιλαρέτου όσο και των υπολοίπων Αρχιερέων και Προκρίτων της Πελοποννήσου στις φυλακές της Τριπολιτσάς κατά το πρώτο έτος της Επαναστάσεως του 1821 μίλησε ο καθηγητής του Γυμνασίου Καράτουλα, φιλόλογος κ. Γεώργιος Κουρκούτας. Η εκδήλωση μνήμης ολοκληρώθηκε με μικρή δεξίωση που παρέθεσε η Ενορία Αγίου Νικολάου Ωλένης και το Τοπικό Διαμέρισμα στους εκπροσώπους των Αρχών και τους πιστούς που παραβρέθηκαν στο ενοριακό κέντρο του χωριού.


Δεν υπάρχουν σχόλια: