Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Πενιχρή η συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα ΕΛΠΕ Ελευσίνας!!!


Τη στιγμή που η αποβιομηχάνιση της χώρας και η ανεργία χτυπάνε κόκκινο κάποιοι συμπολίτες μας (ευτυχώς ελάχιστοι παρά το μέγεθος της κινητοποίησης σε όλη τη Δυτική Αττική) τΣΥΡΙΖΑν απόψε έξω από το υπερσύγχρονο νέο διυλιστήριο της Ελευσίνας…

Τα απολιθωμένα ιδεολογήματα που κουβαλούν δεν τους επιτρέπουν να διακρίνουν και να ξεχωρίζουν ούτε τους ατμούς από τους καπνούς, κάνοντάς τους μόνιμα αρνητές της προόδου και της εξέλιξης…

Είμαι βέβαιος ότι η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης θα οδηγήσει πολύ σύντομα σε κινητοποιήσεις υπέρ της ανάπτυξης και άλλων σύγχρονων βιομηχανιών στην περιοχή που σήμερα μετράει μόνο λουκέτα, κατατάσσοντας στη σφαίρα του γραφικού εμπνευστές εκδηλώσεων όπως η αποψινή…







7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟΥ ΤΩΝ ΕΛΠΕ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ

Εμείς, οι κάτοικοι του Θριάσιου Πεδίου που συγκεντρωθήκαμε σήμερα Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013, εδώ, μπροστά την πύλη των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα (πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ), ύστερα από πρόσκληση των «Πολιτών κατά της ρύπανσης των ΕΛΠΕ», ένα ακριβώς χρόνο μετά από την λειτουργία του διυλιστηρίου υπό την νέα γιγαντωμένη του μορφή,
ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ:
Την διαπίστωσή μας ότι ο «εκσυγχρονισμός» του διυλιστηρίου αποδείχθηκε μέχρι σήμερα απατηλός. Μπροστά μας υψώθηκε ένα θηρίο, που προκαλεί σοκ και δέος. Τους εκκωφαντικούς θορύβους του περσινού καλοκαιριού διαδέχτηκαν ακραία επεισόδια ρύπανσης. Οι κώνοι των καυσαερίων είναι μόνιμοι, οι εκπομπές καπνού παραπέμπουν στο εφιαλτικό παρελθόν της δεκαετίας του ’60, η έντονη δυσοσμία αερίου γίνεται αισθητή σε όλη την περιοχή, οι δυσλειτουργίες της μονάδας κάνουν τις σειρήνες του διυλιστηρίου να ηχούν όλο και πιο συχνά, τα ατυχήματα πυκνώνουν, ενώ ο Αρχαιολογικός μας χώρος και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις - τα Αισχύλεια - ορίζονται πλέον από τις πύρινες γλώσσες του πυρσού που λαμπαδιάζει τις πόλεις μας. Οι βλάβες στο υπέδαφος και στον υδροφόρο ορίζοντα από την εκροή πετρελαιοειδών του διυλιστηρίου συνεχίζονται. Νέο ρυπαντικό φορτίο όζοντος τροφοδοτεί πλέον το λεκανοπέδιο, ενώ άρθηκε κι η απαγόρευση της πετρελαιοκίνησης στην Αττική και την Θεσσαλονίκη. Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του διυλιστηρίου αυξήθηκε δραματικά.
Την έντονη διαμαρτυρία μας προς κάθε Αρχή για τη ρυπογόνο και ανεξέλεγκτη λειτουργία του διυλιστηρίου. Τα ΕΛΠΕ «χορηγούν» στην ατμόσφαιρα του Θριασίου χιλιάδες τόνους καυσαέρια. Για έναν ολόκληρο χρόνο πραγματοποιούν δοκιμές με πειραματόζωα, εμάς, τους κατοίκους.
Κανείς δεν μπορεί να παίζει με την υγεία μας, με την ασφάλειά μας!
Θεωρούμε υπόλογους απέναντι στην κοινωνία του Θριασίου
1ον) την εταιρεία που διακήρυξε απατηλά και με εκμαυλιστικές μεθοδεύσεις μια δήθεν πράσινη επένδυση,
2ον) τις Κυβερνήσεις και τις κρατικές αρχές που υιοθέτησαν άκριτα την οπισθοδρομική αυτή επένδυση, και απέχουν από κάθε καθήκον τους για τον έλεγχο της λειτουργίας του Διυλιστηρίου,
3ον) όσους αυτοδιοικητικούς παράγοντες υπονόμευσαν σε καίρια σημεία τον αγώνα των κατοίκων,
4ον) τις «πρόθυμες» πανεπιστημιακές σφραγίδες που έσπευσαν να βάλουν πλάτη για ένα νέο διυλιστήριο στην Αττική 5ον) την μερίδα των ΜΜΕ που αναμετέδωσαν την προπαγάνδα των ΕΛΠΕ αποκρύπτοντας την αντίθετη άποψη, τόσο της κοινωνίας, όσο και των επιστημόνων. Η θλιβερή πραγματικότητα τους διαψεύδει όλους!
Ανησυχούμε βαθύτατα για τα ατυχήματα που συμβαίνουν ολοένα και πιο συχνά. Πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας από τους εργαζόμενους των ΕΛΠΕ, οι οποίοι υποχρεώνονται σε εξευτελιστικά και εξαντλητικά 12-ωρα. Η υποστελέχωση, η εργολαβοποίηση κρίσιμων τομέων και οι κραυγαλέες εκπτώσεις στις λειτουργικές διαδικασίες Υγιεινής και Ασφάλειας, όπως επισημαίνει και το Σωματείο των Εργαζομένων, βάζουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των εργαζομένων, αλλά και της εγκατάστασης. Παρά τις αρχικές εξαγγελίες για διατήρηση των υφιστάμενων και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ένα μόλις χρόνο από την έναρξη λειτουργίας του γιγαντωμένου διυλιστηρίου, ηχούν σειρήνες απολύσεων και μειώσεων μισθών. Η κρίση κάνει τα ΕΛΠΕ ακόμη πιο κοινωνικά και περιβαλλοντικά ασύδοτα.

Ανώνυμος είπε...

Καλούμε τη διοίκηση των ΕΛΠΕ να προχωρήσει, χωρίς χρονοτριβή, σε επαρκή στελέχωση της εγκατάστασης με κατάλληλα εκπαιδευμένο και αξιοπρεπώς αμειβόμενο προσωπικό, εργαζόμενο στο πλαίσιο ανθρώπινου ωραρίου εργασίας. Προειδοποιούμε ευθέως την διοίκηση των ΕΛΠΕ ότι κάθε απόλυση αποτελεί νέο πλήγμα για το περιβάλλον και την ασφάλειά μας, και δεν θα σιωπήσουμε γι αυτό!
Καλούμε τις Δημοτικές Αρχές Ελευσίνας και Μάνδρας να εγκαταλείψουν το ολέθριο για τις πόλεις μας δόγμα «Ρύπαινε και πλήρωνε!», το οποίο τους οδήγησε στο να κλείνουν τα μάτια στην ρύπανση, να νομίζουν τα καυσαέρια για «υδρατμούς» και να ζητούν από τους κατοίκους να πραγματοποιήσουν μετρήσεις για να πειστούν! Αν τώρα ανακάλυψαν την ρύπανση των ΕΛΠΕ, ας κάνουν κάτι ουσιαστικό: να διακόψουν την πελατειακή χορηγική σχέση τους με τα ΕΛΠΕ, να δουν παραπέρα από την θητεία τους και να διεκδικήσουν δυναμικά με κινητοποιήσεις την προστασία της υγείας και της ασφάλειας του πληθυσμού.
Καταγγέλλουμε την κραυγαλέα απουσία των ελεγκτικών μηχανισμών και την αδιάφορη αντιμετώπιση των τεκμηριωμένων καταγγελιών μας. Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος κατά τα τελευταία 5 χρόνια δεν έχουν πραγματοποιήσει ούτε τον προβλεπόμενο ετήσιο τακτικό έλεγχο, ενώ αναμένονται από τον Φεβρουάριο τα αποτελέσματα του ελέγχου που παραγγείλαμε στις Υπηρεσίες της Περιφέρειας!
Απαιτούμε από την Κυβέρνηση:
α) να δώσει εντολή για την πραγματοποίηση άμεσου ελέγχου στην εγκατάσταση και
β) να προχωρήσει σε άμεση τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων του διυλιστηρίου ώστε: 1) να τεθούν αυστηρότερα όρια εκπομπών ρύπων
2) να θεσπιστεί μόνιμη Ειδική Επιτροπή Ελέγχου, με εξειδικευμένη σύνθεση και συμμετοχή Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, του Τεχνικού Επιμελητήριου αλλά και της Αυτοδιοίκησης, για τον περιβαλλοντικό έλεγχο καθώς και τον έλεγχο της ασφάλειας όλων των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών στο Θριάσιο. Η άμεση σύσταση της Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου, η ανάληψη δράσης, καθώς και η επαρκής χρηματοδότησή της από κρατικούς πόρους είναι το ελάχιστο που οφείλει να κάνει η πολιτεία για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και της ποιότητα ζωής των κατοίκων του Θριασίου
3) να υποχρεωθεί η εταιρεία να παρέχει σε πραγματικό χρόνο (online) τις μετρήσεις των περιβαλλοντικών σταθμών του διυλιστηρίου, ώστε να ενημερώνεται άμεσα ο πληθυσμός για την έκθεση του στους ρύπους.
Δηλώνουμε ότι μέσα στις ακραίες μνημονιακές συνθήκες που ζούμε οι διεκδικήσεις μας για την προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι πολυτέλεια. Όχι μόνο δεν υποχωρούν, αλλά εντείνονται, είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά αναγκαίες για καθαρή ατμόσφαιρα, καθαρή παραγωγή και αξιοβίωτο μέλλον για το Θριάσιο.
Δηλώνουμε ξεκάθαρα και προς κάθε κατεύθυνση ότι για μας η κατάσταση δεν είναι διαμορφωμένη για πάντα, δεν αποδεχόμαστε μοιρολατρικά να ζήσουμε χειρότερα, δε θα συνηθίσουμε στους ρύπους, θα αγωνιστούμε ώστε οι νέες γενιές - που διεκδικούν το αυτονόητο δικαίωμα να ζήσουν σε διαφορετικές συνθήκες σε μια ιστορική παραθαλάσσια πόλη - να απαλλαγούν από το νέο περιβαλλοντικό βάρος.
Τα ΕΛΠΕ θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους.
Το Θριάσιο σηκώνει κεφάλι!

Ελευσίνα 15/7/2013

Πολίτες κατά της ρύπανσης των ΕΛΠΕ

Λιανού Κυριακούλα είπε...

Κοσμοσυρροή...
Δέκα φορές μπερδεύτηκα στο μέτρημα για να τους βγάλω 250 που λένε οι διοργανωτές...
Δεν βγαίνουν με τίποτα...
Μήπως δεν με βοηθάει το IQ μου;

Ανώνυμος είπε...

Μπενέα εθνικόφρονα ξεφτίλα κάνετε και πίπες στους λαθρέμπορους τα αφεντικά σας??
Εμ, βέβαια 18 μισθοί είναι αυτοί παλιοαλήτες, καργιόλιδες.
Η αποβιομηχανοποίξηση σε πείραξε ρε αλήτη, αυτή σε πείραξε ρε ξεφτίλα. Το λαθρεμπόριο που κάνεται όλοι εκεί στα ΕΛΠΕ δεν σε πειράζει αλήτη...

BENEAS GEORGIOS είπε...

Να είμαστε καλά να τα τρώμε!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19/07/13 και συνεχίστηκε σήμερα Δευτέρα 22/07/13, συνάντηση μεταξύ Σωματείου και Εταιρείας, όπου παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος και ο Γεν. Γραμματέας του ΠΣΕΕΠ, ο Διευθύνων Σύμβουλος και ο Γενικός Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού και Διοικητικών Υπηρεσιών Ομίλου, σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρισθούν όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση του Σωματείου με την Εταιρεία τη Δευτέρα 08/07/13 και να δρομολογηθούν οι απαραίτητες λύσεις στα προβλήματα που απασχολούν εργαζόμενους και Εταιρεία.
Η συνάντηση των δύο πλευρών πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα όπου, αφού συζητήθηκαν αναλυτικά όλα τα θέματα, υπήρξε συμφωνία στα παρακάτω:
Ο Διευθύνων Σύμβουλος δήλωσε ότι ουδέποτε αναφέρθηκε σε απολύσεις, παρά μόνο σε αναδιοργανώσεις υποστηρικτικών υπηρεσιών για αύξηση ανταγωνιστικότητας αγοράς.
Για το θέμα του εργοστασίου ΚΣ/ Χλωρίου των ΒΕΘ, συμφωνήθηκε από κοινού, Εταιρεία και εργαζόμενοι να εντείνουμε τις προσπάθειες με στόχο να Συμβάλλουμε στην βέλτιστη λειτουργία του.
Για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες των οργανογραμμάτων, που έθεσε το Σωματείο, θα προχωρήσουν άμεσα συζητήσεις μεταξύ του Σωματείου και της Διοίκησης της Εταιρείας για να εξειδικευτούν οι ανάγκες για προσλήψεις.
Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να μην πραγματοποιηθεί για το έτος 2013 το Πρόγραμμα Διακοπών που προβλέπεται στην ΕΣΣΕ. Παράλληλα η Διοίκηση συμφώνησε να δοθεί «μπόνους ξεκινήματος» για την υπερπροσπάθεια που κατέβαλλαν όλοι οι εργαζόμενοι για το επιτυχές ξεκίνημα των Μονάδων σε Νότο και Βορρά, μετά από την ολοκλήρωση του επενδυτικού προγράμματος της Εταιρείας. Με ανακοίνωση της Εταιρείας θα ενημερωθείτε για όλες τις λεπτομέρειες.
Επίσης συμφωνήθηκε να υπάρχει συχνή επικοινωνία και ενημέρωση μεταξύ μας ούτως ώστε στο μέλλον να αποφεύγονται εντάσεις.
Συναδέλφισσες, -οι
Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, έχουμε υποχρέωση όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε την πραγματικότητα, να συνεργαζόμαστε και να δίνουμε λύσεις στα προβλήματα που από κοινού αντιμετωπίζουμε και αφορούν την πορεία της Εταιρείας και τις εργασιακές μας σχέσεις.
Το Σωματείο με ρεαλισμό και υπευθυνότητα αντιμετωπίζει όλα τα προβλήματα, μικρά και μεγάλα, χωρίς τυμπανοκρουσίες και υπερβολές και με γνώμονα πάντα τα συμφέροντά μας.

Ανώνυμος είπε...

Τι έγινε πάλι...
Πω, πω, πω...
Και 19ος για φέτος...
Θα φρικάρει ο "άπλυτος" παραπάνω...