Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Συνάδελφοι, EKOΝΟΜΥ... και σκασμός!!!



Συνδικαλιστική Συνεργασία ΕΚΟ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΕΑΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

6 Ιουνίου 2013

Συνάδελφοι,
Η πρόταση για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης που φέρνει στη Συνέλευση η πλειοψηφία του Δ.Σ., δεν αφορά μόνο την κατάργηση ενός πριμ, ούτε ισοδυναμεί με 10% μειώσεις στους μισθούς μας, όπως απλουστευτικά παρουσιάζεται.
Στην πραγματικότητα, με την προτεινόμενη νέα ΕΣΣΕ, η εταιρεία θα βάλει στην τσέπη από τον καθένα μας, 8.000 € μειώσεων ετησίως (κατά κεφαλήν περίπου 5 χιλ. μικτών αποδοχών, 2 χιλ. από το πρόγραμμα Groupama και 1 χιλ. από παροχές Κανονισμού).
Πέρα από το βαρύτατο οικονομικό μέρος, η εταιρεία επιβάλλει συμφωνία-πακέτο και για την κατάργηση του ισχύοντος Κανονισμού Εργασίας! Όπως όλοι γνωρίζουμε, ο Κανονισμός Εργασίας της ΕΚΟ, δεν αφορούσε μόνο κάποιες οικονομικές παροχές τέκνων, γάμου κλπ. Περιείχε όλο το θεσμικό πλαίσιο για τις εργασιακές σχέσεις, τις ασφαλιστικές καλύψεις, τις άδειες, το πώς κάποιος θα προσληφθεί, θα εξελιχθεί και θα αποχωρήσει από την εταιρεία, καθώς και τις αποζημιώσεις. Οι ρυθμίσεις αυτές καθόριζαν δικαιώματα και υποχρεώσεις τόσο για τον εργαζόμενο όσο και για τον εργοδότη.
Το νέο μόρφωμα που προωθείται ως Κανονισμός Εργασίας, αποτελεί αντίθετα έναν ύμνο στο διευθυντικό δικαίωμα και κατά το 1/3(!!!) της έκτασης του περιγράφει τους τρόπους πειθαρχικού ελέγχου και το αντίστοιχο ποινολόγιο τιμωρίας των «κακών εργαζομένων»…
Η πλειοψηφία του Δ.Σ., που όταν έπρεπε να οργανωθούν απεργίες και κινητοποιήσεις απέφευγε να εμφανιστεί στους χώρους δουλειάς, τώρα όργωσε κυριολεκτικά την εταιρεία για να προωθήσει τη νέα συμφωνία. Γιατί δεν δίνει όμως στη δημοσιότητα το προσύμφωνο για τη Σύμβαση και το νέο Κανονισμό Εργασίας, πριν έρθει η ώρα της Γενικής Συνέλευσης;
Το θέμα των αποζημιώσεων, σε συνδυασμό με τον Κανονισμό, αποτελεί ίσως το τραγικότερο σημείο της συμφωνίας. Για τη συντριπτική πλειοψηφία από εμάς, η νέα συμφωνία προβλέπει απλώς τα «νόμιμα» κατά την αποχώρηση από την εταιρεία (που ισοδυναμούν με το 40% των μισθών αποζημίωσης που ίσχυαν μέχρι σήμερα, υπολογιζόμενων μάλιστα στη βάση των νέων μειωμένων αποδοχών). Όλοι ξέρουμε ότι ακόμη και αυτά τα κουτσουρεμένα «νόμιμα», μειώνονται χρόνο με το χρόνο, καθώς κυβέρνηση-εργοδοσία προωθούν συνεχώς νομοθετήματα για τη διευκόλυνση των απολύσεων. Οι μόνοι για τους οποίους είμαστε σίγουροι ότι δεν θα φύγουν μόνο με τα «νόμιμα», είναι τα διευθυντικά στελέχη που διαφημίζουν με ζήλο αυτές τις ανατροπές.
Με αυτή τη συμφωνία, η εργοδοτική πλευρά πανηγυρίζει για την υπερκάλυψη των στόχων που είχε θέσει για μειώσεις μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων και σύντομα εκτιμούμε ότι θα μοιράσει και bonus στα στελέχη της από τις δικές μας περικοπές.
Βρίσκουν και κάνουν.
Ο συνεχής κύκλος μειώσεων σε μία-μία εταιρεία του Ομίλου (ΕΛΠΕ-Asprofos-EK-EKO και μετά πάλι ΕΛΠΕ) δεν θα έχει τέλος, όσο οι συνδικαλιστικές ηγεσίες σαμποτάρουν το ενιαίο μέτωπο, την κοινή δράση των εργαζομένων.
Με ευθύνη αυτών των ηγεσιών η Ομοσπονδία «έπνιξε» την απόφαση για απεργία στον κλάδο (9/5) με θέμα τις συμβάσεις. Το σωματείο των ΕΛ.ΠΕ. έβγαζε ανακοινώσεις για ξενοδοχεία και λαχειοφόρους, τη στιγμή που η εργοδοσία χτύπαγε τις Συμβάσεις στην εμπορία και εφάρμοζε την «μετενέργεια»! Το καινούργιο σωματείο της Ε.Κ., αντικειμενικά δεν είχε ούτε την πείρα, ούτε τη δύναμη να αντέξει την εργοδοτική πίεση και να μην δεχθεί μειώσεις (που σήμαναν παράλληλα και το σπάσιμο της Κλαδικής Πετρελαιοειδών). Οι ευθύνες εντός του δικού μας σωματείου φυσικά είναι πολύ μεγαλύτερες. Με εξαίρεση τη Συνδικαλιστική Συνεργασία, ουδείς κατέβαλε προσπάθειες συντονισμού με το σωματείο της Ε.Κ., ουδείς απαίτησε την έμπρακτη συμπαράσταση των παρατάξεων στα ΕΛΠΕ.
Τώρα, που τα επόμενα προβλήματα ήδη διαφαίνονται στον ορίζοντα (πχ εργολαβοποίηση δρομολόγησης) πως θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τις θέσεις εργασίας αν δεν δημιουργήσουμε ισχυρό ενιαίο μέτωπο των εργαζομένων στον Όμιλο, και πρωτίστως στις εταιρείες εμπορίας;
Ο κόσμος της ΕΚΟ έδειξε, κατά τη διάρκεια των προειδοποιητικών απεργιακών κινητοποιήσεων, και θάρρος και θέληση και ικανότητα να υπερασπιστεί συλλογικά τα δικαιώματα του. Αλλά η πλειοψηφία του Δ.Σ., αντί να εκμεταλλευτεί αυτό το διαπραγματευτικό όπλο και να κλιμακώσει, αποφάσισε την αναδίπλωση και νέο κύκλο υποχωρήσεων. Αντέστρεψε την ορμή της επιτυχημένης απεργίας και θυσίασε στο τραπέζι των «διαπραγματεύσεων» τον Κανονισμό Εργασίας (κόντρα στις αποφάσεις όλων των προηγούμενων συνελεύσεων).
Η λογική των συνεχών υποχωρήσεων δεν μας οδηγεί πουθενά. Η εργοδοσία πέταξε και τα τελευταία προσωπεία «κοινωνικής ευθύνης» όταν εφάρμοσε τη «μετενέργεια» για να εκβιάσει τους εργαζομένους της ΕΚΟ. Δεν υπήρξε άλλη μεγάλη εταιρεία στην Ελλάδα που να κάνει κάτι τέτοιο...
Τώρα, εάν περάσει η νέα ΕΣΣΕ στην ΕΚΟ, σε συνδυασμό με την κατάργηση του ισχύοντος Κανονισμού Εργασίας, η συνέχεια για ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους του Ομίλου, και ειδικά για τους εργαζόμενους των ΕΛΠΕ που λήγει η Σύμβαση τους, θα είναι πολύ χειρότερη.
Η εταιρεία δεν μασάει τα λόγια της. Συνεχώς υπενθυμίζει τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια που κλείνουν και τα περιθώρια διύλισης που δεν εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα...
Πρέπει να μπει φρένο.
Εμείς από την πλευρά μας απαντάμε με ένα κατηγορηματικό ΟΧΙ στο εργοδοτικό πλαίσιο που θα φέρει προς ψήφιση η πλειοψηφία του Δ.Σ. στη συνέλευση της Κυριακής 9/6.
Συνεχίζουμε τον αγώνα για ανατροπή των αρνητικών συσχετισμών μέσα στα συνδικάτα, για οργάνωση, ενότητα και κοινή δράση των εργαζομένων σε επίπεδο κλάδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: