Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Διαβάσαμε στην ΕΥΩΔΙΑ του Ιουνίου!!!


Από την εκδρομή της Ενορίας στην Ιερά Μονή Αγίων Αναργύρων Αταλάντης
(16-5-13)


Άγιοι Απόστολοι
Πέτρος και Παύλος

«Οἱ τῶν Ἀποστόλων πρωτόθρονοι,
καὶ τῆς Οἰκουμένης διδάσκαλοι,
τῷ Δεσπότῃ τῶν ὅλων πρεσβεύσατε, εἰρήνην τῆ οἰκουμένῃ δωρήσασθαι,
καὶ ταῖς ψυχαῖς ἡμῶν τὸ μέγα ἔλεος»

Στις 29 Ιουνίου τιμούμε τους Κορυφαίους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο. Είναι συνεχιστές των Παλαιοδιαθηκικών μορφών Αβραάμ και Μελχισεδέκ. Όταν ο α΄ νίκησε τον βασιλιά του Ελάμ Χοδολογομόρ στην κοιλάδα Σιδίμ, ο Μελχισεδέκ, βασιλιάς Σελήμ, του έφερε «άρτον & οίνον» ευλογώ-ντας τον στο όνομα «του Θεού του Υψίστου» (Γεν. 14, 18). Ο Μελχισεδέκ είναι προφητικός τύπος του Μεσσία, όντας μαζί Ιερέας και βασιλιάς. Στο Ψ. 110,4 προσφωνείται ο Μεσσίας «Συ ει ιερεύς, εις τον αιώνα κατά την τάξιν Μελχισεδέκ». Δηλ. παντοτεινός ιερέας (Εβρ. 6, 20).
Ο Πέτρος από Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας, ήταν γιος του Ιωνά και αδελφός του Πρωτόκλητου Αποστόλου Ανδρέα. Ψαράς στη λίμνη Γεννησαρέτ, έμενε με την πεθερά του στην Καπερναούμ. Ανταποκρίθηκε πρόθυμα στο κάλεσμα του Ιησού. Μετά την Ανάληψη ευαγγελίστηκε Ιουδαία, Γαλατία, Αντιόχεια, Πόντο, Καππαδοκία και Βιθυνία. Έγραψε 2 Καθολ. Επιστολές, προτρέποντας: «Νηψατε, γρηγορησατε• ο αντιδικος υμων διαβολος ως λεων ωρυομενος περιπατει ζητων τινα καταπιη» (Α΄ Πέτρου, 5, 8).
Ο Ταρσέας Παύλος ξεκίνησε διώκτης του Χριστιανισμού. Μεταβαίνοντας στη Δαμασκό πλήρης «απειλής και φόνου» κλήθηκε από τον Θεό και μεταστράφηκε θαυματουργικά με τη βοήθεια του Ανανία (Πρξ. 9ο κεφ.). Στη συνέχεια αναδείχτηκε ο μέγιστος κήρυκας του Ευαγγελίου. Ονομάστηκε «πρώτος μετά τον Ένα», κήρυξε σε όλα τα έθνη, έγραψε 14 Επιστολές και είναι ιδρυτής της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Ο Απόστολος Παύλος θέλει να νιώθουν όλοι μαζί του το: «ζω δε ουκέτι εγώ, ζη δε εν εμοί Χριστός» (Γαλ. 2, 20). Και «τα πάντα και εν πάσι Χριστός» (Κολ. 3, 11)˙ να ορίζει ο Χριστός τα πάντα στη ζωή μας.
Ο Παύλος υπέστη μαρτυρικό θάνατο στη Ρώμη. Και ο Πέτρος μαρτύρησε μάλλον στη Βαβυλώνα της Αιγύπτου (Α΄ Πέτρ. 5, 13), όπου η Ι. Μονή του Αγίου Γεωργίου Καΐρου. Δεν πρέπει να πήγε στην Ρώμη*, δεν αναφέρεται στην Κ.Δ. και σιωπούν οι σοβαρές πηγές. Το Βατικανό επικαλείται απόκρυφες μαρτυρίες και τις Ψευδοϊσιδώρειες του Θ΄ αιώνα. Σε κάθε περίπτωση είναι φαιδρή η επίκλησή του για το Παπικό Πρωτείο. Αντίθετα ο ίδιος αυτοαποκαλείται «δούλος και απόστολος Ιησού Χριστού» (Β΄ 1,1) και παροτρύνει «την ταπεινοφροσύνην εγκομβώσασθε», αφού «ο Θεός υπερηφάνοις αντιτάσσεται, ταπεινοίς δε δίδωσι χάριν» (Α΄ 5,5, από Πρμ. 3, 34).
Οι Απόστολοι εικονίζονται μαζί είτε με την Εκκλησία στο μέσον είτε σε στάση ασπασμού. Αν το Βατικανό διακρίνει, ας στοχαστεί έστω τον Κύριο, που «δεν ήλθε να διακονηθεί αλλά να διακονήσει» (Μτθ. 20, 28).
π. Γ. Φ.

*Στ. Σάκκου, «Ο Πέτρος και η Ρώμη - Α΄ Η μαρτυρία της Κ. Δ.», Θεσσ/κη 1989, και «Η Βαβυλών του Απ. Πέτρου (Α Πέ 5,13) - Α΄ Η Βαβυλών της Αιγύπτου», Θεσσ/κη 1993.


Παιδεία & Πολιτισμός

Παιδεία είναι η συνεχής έρευνα και αναζήτηση, η αγωνία και η ανάταση, από τα γεννοφάσκια μέχρι το νεκροκρέβατο. Αυτή η διαδικασία παράγει και συντηρεί πολιτισμό, αν γίνεται σύμμετρη ανάπτυξη όλων των τάσεων της ύπαρξης. Εκπαίδευση είναι η διαδικασία μάθησης από κάποια ηλικία, που ορίζεται στα 5,30-6 έτη ίσαμε τα 22-24 με την αποφοίτηση από κάποιο ΑΕΙ-ΤΕΙ. Η συνέχιση μονάχα ως εξαίρεση (μεταπτυχιακό) μπορεί να γίνει αποδεκτή, αλλιώς μιλάμε για τέλμα.
Η Πολιτεία δεν έδειξε ανέκαθεν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα Σχολεία. Οι υπάλληλοι της γειτονικής μας ΔΟΥ έβγαζαν τα ρούχα τους από τη ζέστη και εμείς παλεύαμε να βρούμε λεφτά για πετρέλαιο. Οι μισθοί των Εκπαιδευτικών είναι απαράδεκτοι, αλλά και εδώ φταίνε όσοι διαφημίζουν τα ιδιαίτερα και δηλώνουν ανερυθρίαστα πως πάνε στο Σχολείο μονάχα για τη σύνταξη! Οι ίδιοι πριν από 35 χρόνια μας υπέταξαν στην ΑΔΕΔΥ!
Από την πολύχρονη θητεία μου στη Β/θμια Εκπαίδευση, και μάλιστα από όλα τα στάδια, κουβαλώ μονάχα πόνο! Ως Καθηγητής είχα εμετικές τάσεις από συζητήσεις που άκουγα τα διαλείμματα από πολλούς συναδέλφους. Ως αποσπασμένος στο Εξωτερικό έβλεπα ατομικούς στόχους (μεταπτυχιακά, χρηματιστηριακά κ. ά.) και καθόλου διάθεση προσφοράς. Ως Λυκειάρχης δούλευα με 5-10 «κωπηλάτες», υπήρχαν και 10-20 στυγνοί υπάλληλοι-όχι πάντως παιδαγωγοί, και άλλα 5-10 «καθάρματα».
Ως Προϊστάμενος Εκπαίδευσης παίνεσα συναδέλφους, αλλά και εισηγήθηκα την απόλυση ορισμένων, οι περισσότεροι των οποίων επανήλθαν με την αποχώρησή μου... προς δόξαν της Δικαιοσύνης! Υπήρξαν Καθηγητές που ξεσήκωναν τα παιδιά και τα παρότρυναν σε καταλήψεις, ώστε να μη χάνουν το μισθό, κι άλλοι δήλωναν ασθενείς, υποτιμώντας τη νοημοσύνη τους, γιατί η δική μου τους ανακάλυπτε σε ιδιαίτερα και σε παραλίες...
Υποθέτω πως έχει μείνει το «εκλεκτό λείμμα». Οι επίορκοι, οκνηροί και υλακτούντες, αυτοί που αναδεικνύουν τους συνδικαλιστές, είναι οι λίγοι, ένα 10-20% - δεν είναι περισσότεροι. Είναι, ωστόσο, δυναμική σπείρα που θα επιλέξει εδώ και τώρα ανάμεσα στην προσφορά και στην αποχώρηση! Δύσκολη η α΄ επάνοδος γιατί προϋποθέτει κάθαρση˙ τραγική η β΄ λύση για τους ίδιους και την οικογένειά τους, αν έχουν τέτοια...
Αυτοί που θέλησαν απεργία στις Πανελλαδικές λείπουν από το Σχολείο και δεν αγαπούν τα παιδιά. Δυο μητέρες διεκδικούσαν από τον Σολομώντα το ίδιο μωρό. Εκείνος όρισε να το μοιράσουν. Η ψεύτικη ξεσκεπάστηκε˙ η γνήσια πήρε το μωρό της. Αν το Κράτος είναι ελεεινό, τα παιδιά δε φταίνε. Τους ψευτοδασκάλους απαξίωσαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Σε ιλαρή διαδήλωση (14/5/13) έφτασαν τους δέκα! Σαν δέκα δάκτυλα ακτινωτά! Η κοινωνία τους έστριψε την πλάτη*! Ακόμη κι ο Θεός τους σιχάθηκε κι άρχισε να βρέχει λυτρωτικά, δίνοντας «άλλοθι» στους «σαδομαδοχιστές».
π. Γ. Φ.

*Σε δημοσκόπηση μέσω Internet 3300 διαφώνησαν και με παρακλητικά τηλεφωνήματα κατάφεραν να έχουν 1200 θετικές γνώμες από όμοιους τιποτόφρονες..

Δικαιοσύνη & Πολιτική

Γερμανικός ηγεμονισμός & Ελλαδικός αμοραλισμός

Πρόβλημα της Γερμανίας τον ΙΘ΄ αιώνα ήταν το μικρό της μερίδιο στην Αποικιοκρατία. Νόμισε πως βρήκε την ευκαιρία στο Ανατολικό Ζήτημα και προσέγγισε την Τουρκία. Γερμανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι υπέδειξαν στην γείτονα το διωγμό των Ελλήνων από τη Μικρά Ασία και είναι ηθικοί αυτουργοί των σφαγών και λεηλασιών που ξεκίνησαν το 1914 και κορυφώθηκαν με την τραγωδία του 1922. Γι’ αυτήν ευθύνονται και οι Ιταλοί, που ήθελαν να κρατήσουν τα γειτονικά Δωδεκάνησα.
Στο μεταξύ η Γερμανία προκάλεσε τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (1914-18). Με συμμάχους την Αυστροουγγαρία, τη Βουλγαρία και την Τουρκία (Κεντρικές Δυνάμεις) προκάλεσε 9 εκ/ρια θανάτους από πυρά και άλλους τόσους από πείνα και ποικίλες κακουχίες. Ευτυχώς νίκησαν οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΝΤ*. Ωστόσο, οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στη Γερμανία με τις Συνθήκες, Βερσαλλιών (1919) κ. ά., και δη χωρίς έλεγχο, έδωσαν την ευκαιρία στους απόγονους των Ούννων να ετοιμάζονται για τη ρεβάνς. Με συμμάχους την Ιταλία & την Ιαπωνία (Άξονας), διψώντας για νέο αίμα, προκάλεσε και τον Β΄ Παγκ. Πόλεμο (1937-45) με πάνω από 60 εκ/ρια νεκρούς στρατιώτες και πολίτες. Αμέτρητα τα θύματα και στην Ελλάδα.
Ίσως... κατανόησε η Γερμανία πως δεν κυριαρχεί με όπλα και έχει κηρύξει Οικονομικό Πόλεμο, με κάθε μέσο (Stasi, Siemens κ. ά.). Σύμμαχοί της είναι τώρα ο πειθαρχημένος λαός της και οι βόρειοι «ψυχροί» λαοί.
Τι έκανε η Ελλάδα; Δεν είναι υπερβολή να ισχυριστούμε πως είμαστε ήρωες στον πόλεμο και κορόιδα στην ειρήνη. Οι πολιτικοί μας «χάρισαν» τις πολεμικές αποζημιώσεις, προφανώς έναντι ανταλλαγμάτων, και η όποια συζήτηση «είναι για τα μάτια». Ο Ελληνογερμανός Καθηγητής Χάγκεν Φλάισερ εξηγεί (εφ. Το Βήμα 14-4-13) «πώς η Γερμανία κατάφερε να μην πληρώσει ποτέ ούτε μάρκο». Οι πολιτικοί μας διόρισαν τους συνδικαλιστές τους, κάθε κόμμα τους δικούς του, και τους ενθάρρυναν να απαιτούν. Σε κάθε αίτημα δανεισμός και ακολουθούσε η κατανομή του τύπου «5-3-2». Το μισό οι πολιτικοί, το «3» οι συνδικαλιστές με διπλές συντάξεις, ταξίδια κ. ά., και κάτι ψίχουλα οι ποπολάροι, την ώρα που τους ενέπαιζαν οι πολιτικοί και οι συνδικαλιστές τους. Καυχόμαστε και για Ορθοδοξία στην αιρετική Δύση! Ωστόσο, Ορθοδοξία χωρίς ορθοπραξία δε νοείται!
Τώρα είμαστε στο «πειθαρχείο»! Εμείς οι πληβείοι..., γιατί οι «ευγενείς» απολαμβάνουν τα αγαθά τους όπως πάντα. Μειώθηκαν οι μισθοί όλων μας, πλην των πολιτικών. Και οι μεν κυβερνώντες έπεισαν πως είναι οι μόνοι ικανοί˙ οι αντιπολιτευόμενοι όμως δεν παραιτήθηκαν από κάτι, έτσι «για τα μάτια».“Business class” ταξιδεύουν και σε 5άστερα διαμένουν. Φωνάζουν δημοσκοπικά, σαν τους συνδικαλιστές που φωνάζουν απέξω για τη βάση..., και μέσα συμφωνούν σε όλα... για το «ύψος»!
π. Γ. Φ.

*Από τη γαλλική λ. Entente που σημαίνει συμφωνία, συνεννόηση. Διπλωματικός όρος του ΙΘ΄ αιώνα, για τις διάφορες διπλωματικές συμφωνίες και συμμαχίες.


Στις 28 Μαΐου ο Σύνδεσμος «Φίλοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου» οργάνωσε εκδήλωση για την Άλωση. Ομιλητές ήσαν ο Καθηγητής της Θεολογ. Σχολής Αθηνών Κων/νος Μανίκας με θέμα την Άλωση και ο Πρόεδρος Ιωακείμ Παπαδόπουλος με θέμα τους Κρυπτοχριστιανούς. Σύντομη παρέμβαση έκανε και ο π. Γεώργιος Φραγκιαδάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: