Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Η υγιής Δημοκρατία ακούει, δεν αποκλείει…


Του Νίκου Φωτέα,
Επικεφαλής της ανεξάρτητης Δημοτικής Παράταξης «Πρωτοπορία».


Κοινωνιολόγοι και άλλοι ειδικοί υποστηρίζουν πως η οικονομική κρίση αποκαλύπτει όχι μόνο τις αδυναμίες μα και τα πολιτικά ελαττώματα μιας κοινωνίας, στοιχεία που συμβάλουν πολύ στην παρακμιακή πορεία. Στην περίπτωση της Ελλάδας, αν μη τι άλλο, η κρίση όχι μόνο αποκάλυψε (καλύτερα ξεγύμνωσε) αλλά και κατέρριψε διάφορους, καλά εδραιωμένους πολιτικούς μύθους περί δημοκρατίας και ανεκτικότητας. Απέδειξε πως η Δημοκρατία μας -τουλάχιστον σε ένα σημαντικό τμήμα της- διακατέχεται από φοβίες και μονοπωλιακού τύπου ιδεοληψίες οι οποίες, ενίοτε, εδράζονται στην εντελώς αντίθετη πλευρά αυτών που καταστατικά και λεκτικά ισχυρίζονται οι εκφραστές του - πολιτικοί σχηματισμοί. Η άνοδος της Χρυσής Αυγής επέφερε εκνευρισμό, κυρίως στις τάξεις της αριστεράς, της οποίας κάθε ομάδα ή κόμμα προσπαθεί να πείσει δογματικά ότι μόνον αυτή/ό εκφράζει γνήσια τα δημοκρατικά αισθήματα του ελληνικού λαού. Ωστόσο, η αλήθεια απέχει αφού πάρα πολλά γεγονότα αποκαλύπτουν το εντελώς αντίθετο.
Έζησα από «πρώτο χέρι» την δημοκρατική ανεκτικότητα της «αριστεράς;» στην συνεδρίαση της 14ης Ιουνίου του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας. Μετά από κοινό αίτημα όλων των μειοψηφικών παρατάξεών του, το Δ.Σ. ασχολήθηκε με το φεστιβάλ της Χρυσής Αυγής που, όπως έχει ανακοινωθεί, θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Αύγουστο στην Καλαμάτα.
Αρχικά έχω να παρατηρήσω ότι ήταν αδύνατον να παρακολουθήσει κάποιος με νηφαλιότητα τις τοποθετήσεις, ιδιαιτέρως εκείνες που μιλούσαν για ελευθερία του λόγου! Οι φωνασκίες και η χάβρα αριστερών οπαδών που είχαν κατακλίσει την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, απαγόρευαν την ελεύθερη έκφραση των ιδεών. Και αυτό το ονομάζουν «δημοκρατική στάση»!!!
Η δική μου τοποθέτηση προσπάθησε με νηφαλιότητα, απεριόριστη υπομονή αλλά και με βαθύτατα πολιτικά νοήματα να πει το αυτονόητο: ότι κάθε φωνή, ακόμη κι αν μας βρίσκει ριζικά αντίθετους θα πρέπει να την αφήνουμε να ακουστεί άλλως δεν μπορούμε να αυτοαποκαλούμαστε «δημοκράτες», «προοδευτικοί» και… «λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις»!
Προσπαθώντας να εξηγήσω το φαινόμενο ανόδου της Χρυσής Αυγής τόνισα ότι συμβαίνει διότι «κυρίως, γιατί η Δημοκρατία προσπάθησε με αποκλεισμούς να δημιουργήσει τετελεσμένα. Λες και η Δημοκρατία μας φοβάται. Όμως, μια ισχυρή Δημοκρατία ποτέ δεν έχει λόγους να φοβάται την διαφορετική άποψη, την διαφορετική γνώμη όσο ακραία και αν είναι!
Ο Βολταίρος έλεγε "διαφωνώ μαζί σου μέχρι θανάτου για αυτά που λες, θα αγωνιστώ όμως μέχρι θανάτου για να έχεις δικαίωμα να τα λες"».
Ίσως κάποιοι να έβλεπαν και τις δικές τους ευθύνες στην ανάλυση που έκανα για την ανοδική πορεία των ποσοστών της Χ.Α. και γι’ αυτό δεν με άφηναν να μιλήσω. Επισήμανα την τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στο “Ποντίκι” πριν από γύρω στις 10 Ιουνίου, που έφερε την Χ.Α. στο 13,5 %, ενώ διαπίστωνε ότι η διαστρωμάτωση των ψηφοφόρων που προσχωρούν προς αυτήν είναι απ’ όλο το πολιτικό φάσμα. Εξακολουθώ λοιπόν να θέτω ερωτήματα που καλούνται να απαντήσουν οι πολιτικοί σχηματισμοί αλλά και ο κάθε πολίτης που νοιάζεται για το μέλλον της Πατρίδας; όταν βάζεις στην σκιά κάποιες απόψεις σημαίνει ότι τις απενεργοποιείς; Σημαίνει ότι με αυτό τον τρόπο δίνεις τη δυνατότητα στην Δημοκρατία να υπερασπίζει τον εαυτό της; Η πολυφωνία είναι αδυναμία της Δημοκρατίας;
Μήπως το πολιτικό σύστημα κάνοντας επαναλαμβανόμενα λάθη οδηγεί στο φαινόμενο της Χρυσής Αυγής; Μήπως όλες αυτές οι φωνές που, εν πολλοίς, μπορεί κάποιους να δικαιώνουν, οδηγούν στο αντίθετο αποτέλεσμα; Μήπως η έλλειψη κάθαρσης του πολιτικού συστήματος και όλα τα συστημικά κόμματα που συμμετέχουν στην Βουλή οδηγούν σε αντίθετα αποτελέσματα; Έχουμε σκεφτεί ποτέ γιατί οι άνθρωποι που μέχρι χθες δεν είχαν καμία σχέση με την Χρυσή Αυγή ξαφνικά είναι ένθερμοι υποστηρικτές της;
Έχουμε σκεφτεί μήπως οι άνθρωποι που θεωρούν ότι, το πολιτικό σύστημα με τα επαναλαμβανόμενα λάθη του έχει φτάσει την χώρα εδώ που είναι σήμερα; Μήπως έχουν σκεφτεί ποτέ όλοι αυτοί που σήμερα λένε για Χρυσή Αυγή το αντισυστημικό του συγκεκριμένου κόμματος; Διότι μέχρι χθες, ας μην ξεχνάμε ότι, όλοι όσοι εκπροσωπούνται σήμερα στην Βουλή, αποτελούν συστημικά κόμματα, διότι εκπροσωπούνταν και στην προηγούμενη και στην προ προηγούμενη.
Η μόνη παράταξη η οποία είναι στην Βουλή αυτή τη στιγμή και δεν έχει διαχειριστεί ποτέ εξουσία είναι η Χρυσή Αυγή, γεγονός που την απενοχοποιεί από κυβερνητικά σφάλματα του παρελθόντος.
Γνωρίζω ότι είναι δύσκολο για μερικούς να βάζουν τον δάχτυλο στον τύπο των ήλων και γι’ αυτό προσπαθούν είτε με αποκλεισμό απόψεων είτε με εύκολες ερμηνείες που τους βολεύουν, να δώσουν απαντήσεις. Ωστόσο τα πολιτικά ερωτήματα εξακολουθούν να είναι αμείλικτα για όποιαν δεν θέλει να εθελοτυφλεί, για όποιαν νοιάζεται για τον καλό του ελληνικού λαού. Στο Δημοτικό Συμβούλιο είπα ξεκάθαρα σε όσους θέλουν τον αποκλεισμό της Χ.Α. σήμερα, αύριο κάποιου άλλου μέχρι να έλθει και η δική τους σειρά ότι:
«Η Δημοκρατία δεν γίνεται καλύτερη και πιο δυνατή με αποκλεισμούς. Όταν βγουν όλοι με τις απόψεις και τις πρακτικές τους στην δημόσια διαφάνεια τότε ο πολύς κόσμος και οι ψηφοφόροι θα καταλάβουν με τι έχουν να κάνουν.
Αποκλείετε λοιπόν, με την «δημοκρατική σας ευαισθησία» και φιμώνετε την Δημοκρατία. Κατηγορείτε κάποιους για ναζιστές και η συμπεριφορά σας είναι φασιστική απέναντί τους».
Και επειδή κάποιοι που ονομάζονται «αριστεροί» δεν έχουν μάθει να ακούνε αλήθειες, και δεν δέχονται να κατηγορούνται -όποτε αποκλείουν απόψεις- για «φασιστική συμπεριφορά», έδωσα ξεκάθαρα το στίγμα μου και φυσικά του συνδυασμού μας:
Για μας, δημοκρατία σημαίνει πολυφωνία. Σημαίνει σεβασμός στην διαφορετικότητα, είτε αυτή προέρχεται μέσα από το κοινοβουλευτικό πολιτικό σύστημα, είτε προέρχεται από το εξωκοινοβουλευτικό πολιτικό σύστημα.
Αναρωτιέμαι όμως γιατί πρόπερσι που δόθηκε ο ίδιος χώρος για να πραγματοποιήσει φεστιβάλ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν υπήρχε από πουθενά αντίδραση;
Εμείς λοιπόν είμαστε υπέρ της πολυφωνίας από όπου και αν προέρχεται!
Θα πρέπει να μάθουμε ότι, η Δημοκρατία θωρακίζεται όταν όλα είναι στο φως. Τόσα χρόνια που ισχυριζόμαστε ότι έχουμε «δημοκρατικό πολίτευμα», χώναμε προβλήματα κάτω από τα χαλιά και βολεύαμε ο ένας τον άλλον με αδιαφανής διαδικασίες.
Σήμερα το πολιτικό σύστημα αδυνατεί να μπει σε διαδικασία έντιμης αυτοκάθαρσης. Δεν έχει δει ο λαός κανέναν από αυτούς που έφταιξαν να πληρώνει για την τραγική κατάσταση του κοσμάκη. Αδυνατεί ο ελληνικός λαός να δει πρόοδο για την αυριανή του ημέρα. Αδυνατεί να δει προστασία από τους λαθρομετανάστες, προστασία από παραβατικές συμπεριφορές, προστασία από το επίσημο κράτος σε ο,τιδήποτε έχει να κάνει με Ευνομούμενη Πολιτεία. Θεωρούμε ότι μέσα στην Δημοκρατία δεν υπάρχουν ούτε αδιέξοδα, ούτε σκοτάδια.
Για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να πραγματοποιείται κάθε πολιτική εκδήλωση ελεύθερα και δημοκρατικά προκειμένου να πληροφορηθούν όσο γίνεται περισσότεροι πολίτες τις απόψεις του τάδε ή δείνα πολιτικού, ώστε να μπορούν όταν θα έλθει η ώρα της κάλπης να αποφασίσουν υπεύθυνα και όχι συρόμενοι από την προπαγάνδα.

Υ.Γ.
Η δογματική παραπάνω αντίδραση, αναδείχτηκε με τον καλύτερο τρόπο, από το Γραμματέα του Δημ. Συμβουλίου Γιάννη Γκλεγκλέ που στη δευτερολογία του, στηλίτευσε τη στάση των παρευρισκομένων, που όταν η Πασιονάρια της Αριστεράς , Πότα Κακαβά τόνισε την ευθύνη όλων για την άνοδο της Χ.Α., ελάχιστοι χειροκρότησαν, ενώ όταν είπε ότι τάσσεται κατά του Φεστιβάλ, την αποθέωσαν.

Νίκος Α. Φωτεας
Μηχανολόγος μηχανικός
Δημοτικός σύμβουλος
Επικ. Ανεξ. Δημ. Παρ. Πρωτοπορία

Δεν υπάρχουν σχόλια: