Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Φυσικά μπάχαλο στη φυσική... όπως κάθε χρόνο!!!


Και φυσικά, λάθος επαναλαμβανόμενο, παύει να είναι λάθος...

Υπάρχει σκοπιμότητα και πρέπει να αναζητηθούν πολιτικές ευθύνες!!!


H Ένωση Ελλήνων Φυσικών είναι Επιστημονικός Σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που εκπροσωπεί τους Έλληνες επιστήμονες της Φυσικής, των Τεχνολογιών Φυσικής και Επικοινωνιών και άλλων σχετιζόμενων κλάδων. 

Δελτίο τύπου για το μάθημα της Φυσικής Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης

Αθήνα, 22/05/2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Επιτροπή επίλυσης των θεμάτων, των Πανελλαδικών Εξετάσεων στο μάθημα της Φυσικής Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, έχει να παρατηρήσει τα παρακάτω:
1. Τα θέματα κάλυπταν σχεδόν όλο το εύρος της εξεταστέας ύλης, ήταν απαιτητικά, για καλά προετοιμασμένους μαθητές, αλλά δεν είχαν την απαιτούμενη διαβάθμιση.
2. Η πλειοψηφία των ερωτημάτων απαιτούσε αυξημένη μαθηματική επεξεργασία σε βάρος της αξιολόγησης των εννοιών της Φυσικής και του συνολικού χρόνου εξέτασης.
3. Τρεις ερωτήσεις (Β2, Δ2, Δ3) ήταν έξω από το πνεύμα διδασκαλίας, το πνεύμα του σχολικού βιβλίου και της αξιολόγησης της Φυσικής.
4. Προεκλήθη σύγχυση στην έναρξη επεξεργασίας των θεμάτων από τους εξεταζόμενους, εξαιτίας διευκρίνησης που δόθηκε για το θέμα Β2 από την επιτροπή, η οποία θα μπορούσε να μην είχε δοθεί, πράγμα που επιβάρυνε την συνολική απόδοση των υποψηφίων.

Η Επιτροπή
ΖΑΡΚΑΔΟΥΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΚΑΝΕΛΟΣ ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ
ΚΑΡΑΒΟΛΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΚΟΚΚΩΝΑΚΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ ΑΣΗΜΑΚΗΣ
ΠΑΝΑΓΟΣ ΛΟΥΚΑΣ
ΣΑΒΒΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
ΤΣΕΦΑΛΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΦΡΑΓΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 

Υπενθυμίζεται ότι, το πρωί, σε περίπου 15 εξεταστικά κέντρα, η Επιτροπή των Εξετάσεων αναγκάστηκε να ξαναστείλει τα θέματα Φυσικής, επειδή ένα σχήμα δεν ήταν ευκρινές στη φωτοτυπία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει καθυστέρηση έναρξης της εξέτασης για περίπου μία ώρα.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συνεδριάζει αυτή την ώρα εκτάκτως η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων ύστερα από την καταγγελία του Αντιπροέδρου της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών ότι μέλος της Επιτροπής Εξετάσεων του υπουργείου πρότεινε θέμα το οποίο φέρεται ο ίδιος να είχε σχολιάσει σε ιστοσελίδα εκπαιδευτικών της Φυσικής, στην οποία μάλιστα φέρεται να είναι συνδιαχειριστής, πριν από δύο μήνες. Επιστημονικό λάθος στη Φυσική είχαν καταγγείλει από χθες, εκπρόσωποι της ΟΕΦΕ.
Πάντως σύμφωνα με τον κ. Φυλντίση, στις 31 Μαρτίου, σε ιστοσελίδα δημοσιεύθηκε μια πρόταση θέματος από καθηγητή Φυσικής Λυκείου του Ηρακλείου Κρήτης. Το θέμα αυτό σχολιάστηκε από δεκάδες καθηγητές.
Μετά την προσωπική καταγγελία από τον κ. Φυλντίση, ακολούθησε κι επίσημη ανακοίνωση της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών η οποία αναφέρει τα εξής:
Μετά από ενδελεχή εξέταση των θεμάτων στο μάθημα της Φυσικής Κατεύθυνσης έχουμε να παρατηρήσουμε τα παρακάτω:
1. Ισχύουν απόλυτα τα όσα επεσήμανε η επιτροπή των συναδέλφων μας που έλυσε τα θέματα και εξέδωσε την ανακοίνωση της 22/5/2013
2. Μεγάλο μέρος των θεμάτων είναι εκτός της φιλοσοφίας του Σχολικού βιβλίου και της διδασκαλίας του μαθήματος στο σχολείο.
3. Αρκετά ερωτήματα είναι εκτός του αναλυτικού προγράμματος που σήμερα ισχύει. Το γεγονός αυτό κάνει ακόμα πιο επίκαιρο το αίτημα της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών για αλλαγή του αναλυτικού προγράμματος.
4. Τίθεται σοβαρό ζήτημα δεοντολογίας και τάξης σε σχέση με το 4ο θέμα διότι παραπλήσιο αυτού υπήρχε σε γνωστό ιστολόγιο συναδέλφου από τον Μάρτιο και μάλιστα έτυχε σχολιασμών μεταξύ άλλων συναδέλφων.
5. Δυστυχώς η άποψη των συναδέλφων για το τι Φυσική διδάσκουμε και τι ζητούμε από τους μαθητές μας, οδηγεί τα παιδιά μακριά από την Φυσική και τις επιστήμες που έχουν σχέση με αυτή.

BENEAS GEORGIOS είπε...

Διαβάστε ΕΔΩ τι γράφαμε πέρυσι για το ίδιο θέμα...