Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Προσγείωση στα φραουλοχώραφα της Ηλείας!!!


Πάλι έπεσαν από τα… σύννεφα

(αλλά αυτήν την φορά προσγειώθηκαν στα φραουλοχώραφα της Βόρειας Ηλείας)

Τα τελευταία γεγονότα στην περιοχή της Βόρειας Ηλείας, με επίκεντρο την Νέα Μανωλάδα, μόνο τους άσχετους και τους εθελοτυφλούντες… αιφνιδίασαν!
Λες και δεν ήξεραν όλοι (ΟΛΟΙ), ντόπιοι και μη παράγοντες, ευαίσθητοι ή όχι, το μέγεθος των παρανομιών και των άλλων απαράδεκτων (και προσβλητικών για πολλές από τις διαστάσεις της Ανθρωπιάς μας-όση έχει μείνει από αυτήν δηλαδή) καταστάσεων που επικρατούν στην περιοχή της Βόρειας Ηλείας.
Εδώ και πολλά χρόνια από τις στήλες των εφημερίδων της Ηλείας πολλά έχουν αναφερθεί στα όσα απαράδεκτα συμβαίνουν στα, πανελληνίως ήδη γνωστά, φραουλοχώραφα, της Βόρειας Ηλείας, εκεί στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Μανωλάδος. Από τον παράνομο τρόπο εισροής χιλιάδων ανεξέλεγκτων ξένων εργατών γης, νομίμων και παρανόμων, την εξευτελιστική πληρωμή τους, τις άθλιες συνθήκες διαμονής τους, το όλο σκηνικό στα εκεί χωριά θυμίζει Τρίτο Κόσμο και όχι ένα μέρος που γειτνιάζει με την Αρχαία Ολυμπία του Πολιτισμού, της Ειρήνης, των Μεγάλων Οραμάτων κλπ κλπ.
Και τι έκαναν (ή, μάλλον, δεν έκαναν) οι «αρμόδιοι»; Πού ήταν τα τμήματα Υγιεινής της Νομαρχίας και της Περιφέρειας; Ποιοι άφησαν το Αστυνομικό Τμήμα Βάρδας γυμνό από προσωπικό, παρά τις κατά καιρούς εκκλήσεις της Αστυνομικής Διευθύνσεως Ηλείας, για να πηγαίνουν κατόπιν εορτής οι αστυνομικές αρχές είτε δράστες ήσαν οι εκεί ημεδαποί είτε οι αλλοδαποί; Αληθεύουν οι κατά καιρούς καταγγελίες για κυκλώματα εργατο-νονών στην περιοχή που καθορίζουν το μέγεθος του μεροκάματου και τον «φρονηματισμό» όσων παρέβαιναν αυτήν την μαφιόζικη συμπεριφορά;
Ας μην ξεχνάμε τον ξυλοδαρμό πολλών αλλοδαπών εργατών από άλλους αλλοδαπούς που έπαιζαν τον ρόλο του προστάτη. Ούτε να ξεχάσουμε το πρόσφατο δείγμα εγκληματικής συμπεριφοράς της κυνικής δολοφονίας Μπανγκλαντεσιανού από ομοεθνείς που επιζητούσαν λύτρα από την οικογένεια του θύματος. Ούτε να ξεχάσουμε την τροφοδότηση-ντοπάρισμα της Φράουλας με πάσης φύσεως λιπάσματα και φάρμακα (κάτι που αυξάνει την παραγωγή και δημιουργεί όγκο και αντοχή στο προϊόν, άσχετα αν αυτό οδηγεί σε φρούτα-τέρατα με οδυνηρές επιπτώσεις στην Υγεία για τους καταναλωτές και τους καλλιεργητές) με βασικό στόχο το κέρδος και μόνο το κέρδος…
Δίπλα στην κερδοφορία της Φράουλας λειτουργούσε τόσο καιρό ένα μεγάλο κύκλωμα πάσης φύσεως παρανομιών, με πρωταγωνιστές ντόπιους και αλλοδαπούς, μπροστά στο οποίο το επίσημο Κράτος αδυνατούσε και αδυνατεί (ακόμη και η πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού αμφιβάλλουμε αν θα αλλάξει πολλά – το παρελθόν αυτό μας διδάσκει) να το αντιμετωπίσει…
Δεν πέρασε πολύς καιρός που τοπικοί πολιτικοί παράγοντες επισήμως… έβλεπαν αλλού. Θυμόμαστε ότι προ 2 ετών τοπικός βουλευτής πήγε με… τελάρα φράουλες στην Βουλή, για να τις… διαφημίσει, πρώην Πρωθυπουργός σταμάτησε (ή, μάλλον, οι τοπικοί του φίλοι τον έκαναν να σταματήσει) σε παρασκευαστήριο φράουλας προ ολίγων ετών, ενώ τοπικός Πολιτευτής διαμαρτυρήθηκε εντόνως διότι «επιχειρείται δυσφήμηση του προϊόντος» το οποίο πληροί «τις υγιεινές προδιαγραφές».
Όλοι ξέρουν την αλήθεια, αλλά…
Αλλά προτιμούν κάθε φορά να αθλούνται στο άθλημα που τόσο καλά γνωρίζουν: να πέφτουν από…. τα σύννεφα και να προβαίνουν μετά σε «βαρύγδουπες δηλώσεις».
Ας ελπίσουμε ότι δεν θα ξαναδούμε το ίδιο έργο λίγους μήνες μετά (αν και το… φοβόμαστε πολύ αυτό).

Γεώργιος Κουρκούτας
Φιλόλογος

Δεν υπάρχουν σχόλια: