Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Επάγγελμα SECURITY!!!



Οι κακές συνθήκες εργασίας και η προβληματική μισθοδοσία αποτελούν τον κανόνα στις εταιρείες φύλαξης!!!

Οι σεκιούριτι προσλαμβάνονται εύκολα αλλά πληρώνονται δύσκολα!!!

Τα γραφεία του Σωματείου Εργαζομένων Φύλαξης Ελλάδας (ΣΕΦΕ) είναι σε καθημερινή βάση γεμάτα. Εδώ έρχονται άνθρωποι που εργάζονται ως σεκιούριτι σε τράπεζες, καταστήματα, νοσοκομεία, συνοδοί σε χρηματαποστολές, στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», σε ιδιωτικές κατοικίες κ.ο.κ. Έρχονται γιατί έχουν να καταγγείλουν κάτι ή να ενημερωθούν για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα δικαιώματά τους. Ανάμεσά τους και άνθρωποι που λίγα χρόνια ή ακόμη και μήνες πριν δεν είχαν ποτέ φανταστεί τον εαυτό τους με το χαρακτηριστικό μαύρο μπουφάν με τα ραμμένα διακριτικά και με ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο που συνήθως δεν είναι συμβατό με τις διαστάσεις τους... οι περισσότεροι για να το αποκτήσουν υποχρεώθηκαν να καταβάλουν ένα ποσό ως εγγύηση, προϋπόθεση για να αναλάβουν υπηρεσία!


Περίπου 70.000 άνθρωποι αυτή τη στιγμή στη χώρα ως σεκιούριτι, σύμφωνα με το ΣΕΦΕ. Ασκούν το επάγγελμα μόνιμα ή περιστασιακά. Αρκετοί είναι άνεργοι. Και, όπως φαίνεται, ελάχιστοι μπορούν να δηλώσουν ευχαριστημένοι με τη δουλειά τους. Εργαζόμενοι που μένουν απλήρωτοι για μήνες, συμβάσεις που δεν τηρούνται, σπάσιμο των τριών βαρδιών του 24ώρου σε δύο -εξυπακούεται χωρίς την πληρωμή υπερωριών-, εταιρείες που εμφανίζουν ως νόμιμο εκπρόσωπο κάποιον υπερήλικο τρόφιμο γηροκομείου ώστε, ακόμη και αν αποκαλυφθούν οι παρανομίες τους, ουσιαστικά να μην μπορεί να επιβληθούν κυρώσεις, άλλες εταιρείες που ανήκουν σε απόστρατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. εξασφαλίζοντας έτσι ασυλία για τη δραστηριότητά τους. Είναι ο κόσμος των εταιρειών φύλαξης στην Ελλάδα, λένε όσοι τον γνωρίζουν από μέσα, με ή χωρίς κρίση, η οποία απλώς επιδείνωσε αυτά τα φαινόμενα.
«Ίσως ακριβώς και λόγω των δυσκολιών που υπάρχουν σήμερα παρουσιάζει τέτοια κινητικότητα το επάγγελμα. Αγγελίες για δουλειά και θέσεις εργασίας υπάρχουν. Το ζήτημα είναι υπό ποιες συνθήκες θα βρεθείς να δουλεύεις. Κατά κάποιον τρόπο αντιμετωπίζουμε όλα τα προβλήματα που έχουν και οι καθαρίστριες, απλώς σε αυτό το επάγγελμα η πλειονότητα είναι άντρες» λέει ο Παναγιώτης, ο οποίος έχει περίπου δέκα χρόνια στον χώρο.
Όπως συμβαίνει και στις εταιρείες που ασχολούνται με τον καθαρισμό μεγάλων κτιρίων και εγκαταστάσεων (σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις διατηρούν ταυτόχρονα υπηρεσίες καθαρισμού και σεκιούριτι), μεγάλο κομμάτι του πελατολογίου των εταιρειών που προσφέρουν υπηρεσίες φύλαξης είναι οργανισμοί και φορείς του Δημοσίου. «Η επίκληση των οφειλών από το Δημόσιο είναι από τις αγαπημένες "καραμέλες" των εργοδοτών» σχολιάζει ο Βασίλης Χατζηδάκης, ο οποίος εργάζεται ως υπάλληλος σεκιούριτι για πολλά χρόνια. «Πρόσφατα έφυγα από εταιρεία που είχε αναλάβει τη φύλαξη μεγάλου νοσοκομείου της Αθήνας. Απασχολούσε περίπου 30 άτομα για αυτή τη δουλειά. Ήμασταν απλήρωτοι για μήνες δεχόμενοι την εξήγηση ότι το νοσοκομείο οφείλει στον εργολάβο χρήματα. Τελικά ενημερωθήκαμε από τη διοίκηση του νοσοκομείου ότι η εταιρεία σεκιούριτι είχε εξοφληθεί κανονικά».

Λίγες εξαιρέσεις

Η γενική εντύπωση που επικρατεί είναι ότι, πέρα από δύο-τρεις εταιρείες που αποτελούν το ελληνικό παρακλάδι πολυεθνικών και όπου οι νόμιμες (αλλά κουτσουρεμένες λόγω μνημονίων) αποδοχές καταβάλλονται κανονικά και στην ώρα τους, οι κακές συνθήκες εργασίας και οι προβληματικές πληρωμές είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση στον κλάδο. «Μάλιστα, επειδή το τελευταίο διάστημα έχουν εισέλθει αρκετοί καινούργιοι άνθρωποι στο επάγγελμα, δημιουργούνται περισσότερες ευκαιρίες στους "αεριτζήδες" του χώρου. Υπάρχουν συγκεκριμένες εταιρείες που αφήνουν το προσωπικό τους απλήρωτο ελπίζοντας ότι ο εργαζόμενος θα φύγει χωρίς να διεκδικήσει τα δεδουλευμένα και ύστερα θα αντικατασταθεί από τον επόμενο που θα κάνει το ίδιο» εξηγεί ο πρόεδρος του ΣΕΦΕ Γιώργος Σκανιακός. «Κάποιοι άλλοι εμφανίζονται ακόμη πιο θρασείς αφού προσλαμβάνουν με την προϋπόθεση πως θα καθυστερούν στις πληρωμές τους -κάτι που ανακοινώνουν στον εργαζόμενο- για ένα τρίμηνο. Συνήθως τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Δυστυχώς, με τις συνθήκες φόβου που επικρατούν παντού, είναι δύσκολο να πείσεις τον εργαζόμενο να προχωρήσει σε μια καταγγελία. Κάποιοι φοβούνται ότι θα στιγματιστούν και δεν θα βρίσκουν πουθενά δουλειά. Η Επιθεώρηση Εργασίας δεν έχει ούτε το προσωπικό ούτε πολλές φορές τη διάθεση να κάνει κάτι για όλα αυτά».
Πριν από λίγες εβδομάδες ο τελικός Κυπέλλου του μπάσκετ σημαδεύτηκε από σοβαρά επεισόδια. Η διακοπή, η εκκένωση του γηπέδου από τους θεατές που ακολούθησε, η μετέπειτα παρέμβαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης που ζήτησε ένορκη διοικητική εξέταση για τις παραλείψεις της Αστυνομίας είναι γνωστά. Αυτό που δεν είναι τόσο γνωστό είναι ότι οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που εργάστηκαν ως σεκιούριτι εκείνη την ημέρα στο γήπεδο του Ελληνικού «το κάναμε χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, απλά και μόνο για ένα μεροκάματο και με το δέλεαρ του να δούμε το παιχνίδι» λέει ο «Λάμπρος», ένας από τους τυχερούς - άτυχους της συγκεκριμένης ημέρας. Δηλώνει προσωρινός στον χώρο, «όσο όμως δεν βρίσκω κάτι καλύτερο, τουλάχιστον η φύλαξη σε αθλητικές αναμετρήσεις είναι ένας τρόπος να γυρίσεις με κάποια χρήματα σπίτι σου».

Άδεια εργασίας

Η εξαπάτηση ξεκινάει από την κατάρτιση.
Σύμφωνα με όσα προβλέπει η νομοθεσία, προκειμένου να μπορεί να εργαστεί κανείς νομίμως ως σεκιούριτι απαιτείται η σχετική άδεια, για την οποία απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παρακολούθηση κάποιων μαθημάτων σε Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης. «Κοστίζουν από 350 ως 600 ευρώ» εξηγεί ο κ. Σκανιακός. «Και εδώ όμως τίθεται το ζήτημα της αξιοπιστίας καθώς έχουν εμφανιστεί και περιπτώσεις ΚΕΚ που, χωρίς να συνεργάζονται με το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας, φορέα που υπάγεται στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, διοργανώνουν τα σχετικά μαθήματα. Έτσι βρίσκονται άνθρωποι να έχουν πληρώσει αυτά τα χρήματα και να καταλήγουν με ένα χαρτί που δεν προσφέρει κανένα επαγγελματικό δικαίωμα» προσθέτει. Ο πρόεδρος του ΣΕΦΕ στέκεται παράλληλα σε άλλο ένα ζήτημα που απασχολεί κυρίως τους παλαιότερους στον κλάδο. Με βάση τα ισχύοντα, η άδεια που λήγει πριν από τον Οκτώβριο του 2013 μπορεί να ανανεωθεί αυτόματα για άλλη μία πενταετία. Για όσους θα ακολουθήσουν προβλέπονται εξετάσεις με θεματολογία αρκετά περίπλοκη - περιλαμβάνει, π.χ., πολλή νομική ορολογία. «Ειδικά για τους μεγαλύτερους ανθρώπους που έχουν μεν δεκαετίες εργασίας στην πλάτη τους αλλά έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που κάθισαν τελευταία φορά στα θρανία αυτός μπορεί να είναι ένας έμμεσος τρόπος να εξοβελιστούν από τον κλάδο» εκτιμά ο κ. Σκανιακός.


Ακτινογραφία του κλάδου

68.000 οι βάρδιες πλήρους απασχόλησης για σεκιούριτι σε όλη την Ελλάδα!

93.000 κατέχουν άδειες σεκιούριτι!

3.500 εταιρείες στον κλάδο. Από αυτές περίπου οι μισές δεν έχουν ούτε μία φύλαξη ή ουσιαστικά αποτελούν ατομικές επιχειρήσεις!

550€ ο μέσος μισθός για πλήρη οκτάωρη (ή και περισσότερο) απασχόληση!

350€ - 600€ το κόστος για την παρακολούθηση των μαθημάτων προκειμένου να αποκτηθεί η άδεια!

2 – 3 μήνες οι καθυστερήσεις στις πληρωμές στις περισσότερες εταιρείες!


20 σχόλια:

Η Αλίκη στο Ναυτικό είπε...

Κάποτε, όταν σπούδαζα για να βγάζω τα έξοδα, δούλεψα και Σεκιούριτι σε εταιρείες ασφάλειας.
Επειδή οι εργαζόμενοι είναι αναλώσιμοι σε αυτά τα γραφεία, οι εταιρείες εκμεταλλεύονται στο έπακρο την ανάγκη του άνεργου που θέλει να δουλέψει.
Η ζήτηση είναι μεγάλη και σε προσλαμβάνουν αμέσως, σου δίνουν και ρούχα και σε στέλνουν στη φύλαξη για να καλύψεις τη θέση κάποιου απολυμένου.
Οι περισσότεροι "απολύονται" από μόνοι τους, όπως έκανα κι εγώ, αναγκαστικά βέβαια, γιατί αν το παίξεις λίγο έξυπνος και διαμαρτυρηθείς για τα λεφτά που παίρνεις, σε στέλνουν σε φυλάξεις πάρα πολύ μακριά από το σπίτι σου.
Αυτό είναι το κόλπο για να σε εξαναγκάσουν σε παραίτηση και να αποφύγουν την αποζημίωση…
Επίσης, η νόμιμη αποζημίωση της υπερωριακής απασχόλησης στις εταιρείες αυτές είναι άγνωστη λέξη και εργαζόμενοι με τριετίες και επιδόματα γάμου και παιδιών δεν μακροημερεύουν και εξωθούνται σε παραιτήσεις…
Όσο για τη συνδικαλιστική τους εκπροσώπηση, είναι ανύπαρκτη…
Αυτά πριν κάμποσα χρόνια... φαντάσου σήμερα τι θα γίνεται με την όλο και αυξανόμενη ανεργία που μας έφεραν τα κόμματα της Βουλής.
Πριν, αλλά και τώρα, οι μισθοί είναι της πλάκας!!!
Βαράνε κάτι 12ωρα οι υπάλληλοι... και καπάκι πάνε για φύλαξη στα γήπεδα.
Θυμάμαι τι άγχος είχαν μερικοί Σεκιουριτάδες που έκαναν τα πάντα αρκεί να μην έχαναν τη δουλειά τους…
Από χαφιεδισμό ως και 16ωρα έκαναν για να είναι αρεστοί στη διοίκηση.
Αυτό ισχύει παντού στο επάγγελμα των Σεκιουριτάδων... και το ξέρουν καλά όσοι δούλεψαν Σεκιούριτι.
Το επάγγελμα αυτό πιστεύω είναι από τα χειρότερα στην Ελλάδα, γιατί είσαι και καθημερινά εκτεθειμένος στον κίνδυνο, αλλά το κυριότερο είναι ότι δε σου μαθαίνουν και τα βασικά της ασφάλειας.
Βέβαια, ανάλογες των αποδοχών και της αντιμετώπισης των εργαζομένων από τις εταιρείες φύλαξης, είναι και οι παρεχόμενες υπηρεσίες από τους εργαζόμενους σε αυτές…
Πάντως σε αυτό το επάγγελμα θα μάθεις ένα πράγμα σίγουρα...
Τι είναι εκμετάλλευση!!!
Και όσοι έχουν αμφιβολίες ή κάποιες αντιρρήσεις, μπορούν να πάνε και να δουλέψουν για δύο μήνες και θα το διαπιστώσουν.

BENEAS GEORGIOS είπε...

Διάτρητα, ευάλωτα και αναποτελεσματικά είναι όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας όταν δεν πλαισιώνονται από το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό.
Πρόκειται για συστήματα που τις περισσότερες φορές δεν επαρκούν ή υπολειτουργούν, αλλά κάνουν τους εθνικούς προμηθευτές και μεταπράτες πλουσιότερους, παρέχοντας μόνον κάποιο άλλοθι στους υπευθύνους ασφαλείας των ευάλωτων χώρων και φυσικά μια καλή προμήθεια στους λογαριασμούς τους…
Δε νοείται φύλαξη χωρίς καλά εκπαιδευμένο προσωπικό ασφάλειας - φύλαξης, είτε πρόκειται για την ασφάλεια προσώπων, είτε πρόκειται για την ασφάλεια αρχαιολογικών χώρων, είτε πρόκειται για την ασφάλεια βιομηχανικών εγκαταστάσεων, είτε πρόκειται για την ασφάλεια στρατιωτικών εγκαταστάσεων, (στην τελευταία περίπτωση το γνωρίζουν καλύτερα από όλους).
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το περιστατικό κλοπής στο Μουσείο του Αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας, που έκανε τον γύρο του κόσμου εκθέτοντας ανεπανόρθωτα τη χώρα μας, αλλά και αυτούς που κόπτονταν υπέρ της απόλυσης αρχαιοφυλάκων και τώρα ωρύονται για την πλημμελή φύλαξη των μουσείων!!!
Η έλλειψη μόνιμου προσωπικού, η φύλαξη με επί συμβάσει εποχικό προσωπικό και η αλόγιστη εργολαβοποίηση στις φυλάξεις, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε αυτά τα αποτελέσματα.
Όσοι δεν κατανοούν ότι το μόνιμο και κατάλληλα εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό είναι αναντικατάστατο και μπαίνουν σε λογικές "εκπτώσεων" θα βρίσκονται διαρκώς προ εκπλήξεων…

Λιανού Κυριακούλα είπε...

Και λίγα αναφέρει η έρευνα...
Η πραγματικότητα είναι ακόμα πιο τραγική!!!!

Ανώνυμος είπε...

Αυτη τη στιγμη εργαζομαι ως security.Ενα θα σας πω..Μεγαλη εβδομαδα,Κυριακη του Πασχα,Δευτερα του Πασχα το εβγαλα,πανω σε ενα βουνο με 12ωρη βαρδια,16 ημερες σερι 12ωρα και οταν ζητησα ρεπο,με τα χιλια ζορια πηρα 1 ημερα.Μισθος?3 ευρω την ωρα,χωρις καμια αξιωση υπερωριας(ολες η βαρδιες μου ξεκινανε στις 7 το απογευμα και τελειωνουν 7 το πρωι),πληρωμη για τον 20 ημερες τον Απριλιο=702 ευρω.Χωρις ασφαλεια .Τα σχολια δικα σας.Πριν βιαστειτε να ρωτησετε γιατι εργαζομαι ακομα...Ανεργος ημουνα και η αναγκη με εφτασε σε αυτη την ξεφτιλα.Οποιοιος ειναι δυσπιστος μπορει να δοκιμασει...

BENEAS GEORGIOS είπε...

Κατανοώ απόλυτα αγαπητέ φίλε. Το ζω καθημερινά στο χώρο εργασίας μου με δεκάδες συναδέλφους σου...

Ert είπε...

Καλημερα. Θελω να εργαστω σεκιουριτι στο αεροδρομιο στον ελεγχο αποσκευων. Ο μισθος που δινουν ειναι 500 ευρω . Εχω 3 τριετιες οχι στην ειδικοτητα σεκιουριτι που θα δουλεψω ομως. Δεν πρεπει να μετρηθουν ως μια τριετια 40 ευρω; Κανω λαθος? Οποιαδηποτε πληροφορια για εκει καλοπροαιρετη

Ανώνυμος είπε...

Η αλήθεια είναι η εξής :
οι περισσότερες εταιρίες του χώρου ειναι στην λογική του αρμέγω όσο μπορω τον εργαζόμενο όμως είναι ισοπέδωση να τις βάζουμε όλες τις εταιρίες security σε ένα χυλο!!!!
Εργαστηκα ως προσωπικο ασφάλειας στην Brinks .
Να τονίσω ότι δεν τα βρήκα όλα ρόδινα αλλωστε σε πέστε μου μία δουλεια που είναι στρωμένη με τριαντάφυλλα !!!! .
Εμεινα αρκετά ευχαριστημένος απο άποψη μισθού και συμπεριφοράς εργοδότη.
Προσθέτω ότι εχω ακούσει πολυ καλα λογια για τις G4s και την Ιss.


Γιώργος Τσομπανίδης




Sistrellia είπε...

Τα ίδια κι εγώ από ωράρια 4 χρόνια τώρα μόνο που δουλεύω για 2.50 ευρώ την ώρα αλλά είμαι ασφαλισμενη παρηγοριά στον άρρωστο....

Sistrellia είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Μega και Swedish είναι ότι ακριβώς λέει το κείμενο σου

Unknown είπε...

Δουλεύω σαν security τα τελευταία 8 χρόνια στο Ηράκλειο Κρήτης. Δεν θα πω πολλά για το τι γίνεται με τις τοπικές εταιρείες εδώ, ή για το τι έχω κάνει. Θα σας πω μόνο ένα πράγμα.

Πριν μερικές μέρες με πήρε τηλ. ο εργοδότης να περάσω από την φύλαξη (ούτε καν από το γραφείο), να πάρω την απόλυσή μου, την οποία είχε υπογράψει ΑΥΤΟΣ για εμένα.

Πώς σας φαίνεται?

Αυτό δείχνει ότι μας βλέπουν όχι σαν άνθρωπους αλλά σαν αντικείμενα.

Μήπως τελικά αυτό είμαστε?
Μήπως είμαστε τα εργαλεία για να έχουν υπερκέρδη όλοι αυτοί οι απατεώνες?

ΚΩΣΤΑΣ είπε...

Όλα αυτά που λες φίλε μου γιώργο, τα έχω φάει και εγώ στη μάπα το 2003. Με προσέλαβε μέχω ενός πτογράμματος, μου έδινε 700 ευρώ το μήνα, ενώ μόλις έληξε, πήρα κατ΄ευθείαν την απόλυση. Κατάλαβες τώρα τι έγινε; Ο τσάμπα μάγκας δεν μου έδωσε ούτε ένα ευρώ από την τσέπη του!!!

Κώστας Βρυνιώτης

Ανώνυμος είπε...

Θα πω λιγα πραματα πηγα για δουλεια στη mega με 12 ωρα με πηρε τηλ ο υπευθυνος κ μ ειπε απολυεσαι ενω σκαναρε την υπογραφη μου στην απολυση μ.πηγα στον εποπτη εργασιας χωρις στοιχεια.15 μερες δουλεψα κ τον πουλο.σημερα οι εταιριες εινε ολες μη χειροτερα.ουτε μισθους ουτε δωρα αδειες κλπ.απλα ΚΑΘΗΚΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

Ποιοςξερει την εταιρεια oceanic security εινε καλη ......ακουω πολυ χαλια ειναι καθε 3 μηνες πληρωνει κ τετοια

Ανώνυμος είπε...

Μακρυά από αυτούς τους απατεωνες
. Μακράν οι χειρότεροι απ όλους. Σε διώχνουν χωρίς αιτία κι αφορμή γιατί απλα έτσι γουσταρουν κι αν ρωτήσεις το γιατί δεν θα πάρεις απάντηση καμιά. Ασε που όλοι οι ρουφιανοι είναι μαζεμένοι εκεί μέσα κι ότι κάνεις τρέχουν να ενημερώσουν. Καμία απολύτως συναδελφικοτητα. Με λίγα λόγια ΜΑΚΡΥΆ θα βασανίστεις με τα καθάρματα. Μιλάω εκ πείρας.

Ανώνυμος είπε...

Εγω φιλοι δουλευω στην oceanic και εινε πολυ καλη εταιρεια, αυτο με την πληρωμη καθε 3 μηνες δεν ισχυει! τα χρηματα μπαινουν στην ωρα τους καθε μηνα κ το κλιμα με τα αλλα παιδια ειναι πολυ καλο. και εχω συστισει την εταιρεια σε δυο φιλους και ειναι και αυτοι πολυ ευχαριστιμενοι.

Unknown είπε...

Δουλεύω στην g4s τα τελευταία 5 χρόνια και με τον μισθό δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, το πρόβλημα είναι οι άδειες οι οποίες δεν δίνονται και οι καλοκαιρινές και γενικά καμία άδεια και τα 12ωρα που κάνουμε ενώ έχουμε υπογράψει 8ωρη εργασία, κατά τα άλλα εκμετάλλευση υπάρχει και θα υπάρχει πάντα

Ανώνυμος είπε...

Μια χαρά είναι η oceanic δουλεύω εκεί όλοι είναι συνεργάσιμοι και γενικά έχει πολύ καλές φυλάξεις φίλε

Ανώνυμος είπε...

Μπορείς όμως να κάνεις κάτι καλύτερο. Να ποντάρεις σε φυλάξεις δημόσιες, όπως σε μουσείο η σε αρχαιολογικό χώρο. Εκεί τουλάχιστον δεν εμπλέκεται καμιά ιδ.εταιρεια και τα παίρνεις όλα νόμιμα. Αργίες, νυχτερινά. Από εμπειρία το λεω

Ανώνυμος είπε...

Εσύ ο τελευταίος, που σε πνίγει ο ωκεανός... Τις 24η Απριλίου, ρδελα ε ρδελα... Ούτε άδειες δεν έχετε!με τα πουκαμισα έξω από τκοιλάρες, με τα ροχαλητό δυνατότερα από τους τελευταίους συναγερμους, με τα ρούχα κ τα αλεξίσφαιρο λες και εχεται ριξη τσιμέντο γωνία...μια χαρά στον ωκεανω, με ωρομίσθιο φρεντο......