Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2013

Λαλάγγια από την Καλαμάτα!!!


Γνωρίζετε τι είναι τα λαλάγγια;
Είναι παραδοσιακό μανιάτικο έδεσμα που στο διάβα του χρόνου παρασκευάζεται με διάφορες μικρές παραλλαγές από τις νοικοκυρές στα χωριά της Μεσσηνίας κυρίως κατά τις γιορτές του 12ημέρου.
Πρόκειται για τραγανές λωρίδες από ζύμη που παίρνουν διάφορα σχήματα κατά το τηγάνισμα και μπορεί να τα βρει κανείς καθ' όλη τη διάρκεια του έτους σε όλους τους φούρνους της Μεσσηνίας!!!
Εμείς πάντως, δεν αλλάζουμε το αρτοποιείο του Ανδροβιτσανέα στην Πινδάρου!!!
Είναι τόσες οι παραγγελίες από τους φίλους μας στην Αθήνα που υποχρεωτικά πρέπει να το επισκεφθούμε κάθε φορά που κατεβαίνουμε στην Καλαμάτα!!!
Το όνομα Ανδροβιτσανέας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το θαυμάσιο προϊόν που λέγεται λαλάγγι και όποιοι δοκιμάσουν μια φορά, γίνονται μόνιμοι θαυμαστές της γεύσης του.
Μάστορας στη δημιουργία λαλαγγιών ο Βασίλης Ανδροβιτσανέας από τον Άγιο Νίκωνα Μάνης!!!
Ήρθε μικρό παιδί στην Καλαμάτα και ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία στο φούρνο του θείου του Μπάμπη Παπαδάκου στην οδό Αριστοδήμου.
Εκεί, μία παραμονή Χριστουγέννων, θέλησαν να φτιάξουν λαλάγγια για το σπίτι τους, αλλά η εξαιρετική μυρωδιά τους τόσο ενθουσίασε ένα γείτονά τους καθηγητή, που έσπευσε να αγοράσει και να γίνει συγχρόνως ο πρώτος θαυμαστής του προϊόντος τους.
Η αρχή που έγινε εκείνα τα Χριστούγεννα στη δεκαετία του ’60 είχε εντυπωσιακή συνέχεια, κάνοντας γνωστό ανά τον κόσμο το μανιάτικο λαλάγγι.
«Το μυστικό βρίσκεται στη λεπτομέρεια» επισημαίνει ο κ. Βασίλης και εξηγεί: «Τα σωστά και καλά υλικά είναι η αρχή της επιτυχίας. Από εκεί και πέρα, βέβαια, χρειάζεται ο κατάλληλος συνδυασμός. Τα λαλάγγια για να γίνουν χρειάζονται αλεύρι, φυτικά έλαια, νερό, αλάτι, ξινό προζύμι και, φυσικά, την τέχνη του μάστορα. Είμαι υπερήφανος που σήμερα στέλνουμε λαλάγγια Μεσσηνίας σε Αργολίδα, Λακωνία, Αρκαδία, αλλά γνωρίζουν τα προϊόντα μας και αγοράζουν κι όσοι έρχονται από το εξωτερικό».
Τα τελευταία τριάντα χρόνια η επιχείρηση Ανδροβιτσανέα βρίσκεται στην οδό Πινδάρου 27, ενώ έχει κι ένα πρατήριο στην οδό Σανταρόζα.
Άξιοι διάδοχοι του κ. Βασίλη, οι δύο γιοι του, Σωτήρης και Πέτρος, συνεχίζουν την ιστορία της οικογένειας, επιβεβαιώνοντας έμπρακτα πως το όνομα Ανδροβιτσανέας κατέχει επάξια κορυφαία θέση στην κατασκευή λαλαγγιών, συνδυάζοντας ιδανικά τη λεπτομέρεια της δημιουργίας με την ποιότητα των υλικών.

Φίλες και φίλοι, Προσοχή… Είναι άκρως εθιστικά!!!


Δείτε στο video πως γίνονται!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: