Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2013

Κραυγή αγωνίας από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας!!!


Μετά από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και αυτά της Ελευσίνας υψώνουν ύστατη κραυγή αγωνίας για το μέλλον τους.
Ο ιδιοκτήτης τους Νίκος Ταβουλάρης παλιός φίλος και συνεργάτης του "Επαναδιαπραγματευτή" Σαμαρά από την εποχή της Πολιτικής Άνοιξης, σε επιστολή του τονίζει:

Απευθύνομαι σε όλους σας για να σας ενημερώσω για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των ναυπηγείων μας.
1. Στις 6 Σεπτεμβρίου 2012 έπρεπε να καταβληθούν στην Ελευσίνα 12,7 εκ. Επίσης στις αρχές Μαρτίου πρέπει να καταβληθούν και άλλα 12,7 εκ. Και οι δύο αυτές πληρωμές αποτελούν Συμβατική υποχρέωση του Δημοσίου. Και με αυτές θα εξασφαλιζόταν: η μισθοδοσία - η συνέχεια ναυπήγησης των 6ης/7ης ΤΠΚ - η ολοκλήρωση της 5ης (ΡΙΤΣΟΣ) - η ρύθμιση οφειλών προς το ΙΚΑ και γενικότερα η εξομάλυνση των σχέσεων μας με Προμηθευτές και Τράπεζες. Με τις ρυθμίσεις αυτές θα είχαμε το χρόνο για να εξασφαλίσουμε την επιβίωση μας.
Στις 6 Σεπτεμβρίου, ημέρα της συμβατικής πληρωμής, αντ’ αυτής το ΥΕΘΑ αποφάσισε να ζητήσει Γνωμάτευση του Νομικού Συμβουλίου σχετική με τη νομιμότητα της πληρωμής παραθέτοντας αποσπασματικά στοιχεία τα οποία διαστρέβλωναν μέχρι πλήρους παραμόρφωσης πραγματικά γεγονότα χωρίς μάλιστα να μας ζητήσει κάποια διευκρίνιση ή έστω πληροφορία. Χωρίς να μας ενημερώσει, παρά το γεγονός ότι όφειλε να γνωρίζει τις συμβατικές του υποχρεώσεις που τις είχαμε και υπενθυμίσει από τον Ιούλιο, Και τέλος θα μπορούσε να έχει ζητήσει τη Γνωμάτευση πολύ πριν από την ημέρα πληρωμής. Στις έντονες διαμαρτυρίες μας λάβαμε τη διαβεβαίωση ότι το πρόβλημα θα είχε διευκρινιστεί εντός το πολύ 10 ημερών.
2. Το Νομικό Συμβούλιο παρέδωσε τη Γνωμάτευση του στις 23 Οκτωβρίου,
δηλαδή μετά 47 ημέρες. Οι βασικές του διαπιστώσεις ήταν α) ότι το ναυπηγεία
 ήταν ουσιαστικά κλειστό από τα τέλη ταυ 2010, και β) ότι ενώ είχαμε εισπράξει
 το 80% του τιμήματος είχαμε υλοποιήσει μόνο το 40% του έργου. Και για μεν το
 πρώτο πρόκειται περί απύθμενης ανευθυνότητας. Για δε το δεύτερο πρόκειται 
για ελαφρότητα και ασυγχώρητη άγνοια που αγγίζει τη συκοφαντική
 δυσφήμιση. Και επί πλέον εάν είχαμε εισπράξει διπλάσια από το πραγματικό
 έργο τι μέτρα έλαβαν έγκαιρα οι υπηρεσίες του ΥΕΘΑ για να προστατεύσουν το
Δημόσιο ή έστω να μας ζητήσουν εξηγήσεις.
Το ΥΕΘΑ επανήλθε στις 23 Νοεμβρίου (δηλαδή μετά 1 μήνα) στην Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου παρέχοντας νέα και πραγματικά αυτή τη φορά στοιχεία και νέες διαβεβαιώσεις (και προς τα συνδικαλιστικά μας στελέχη) ότι θα υπήρχε νέα Γνωμάτευση οπωσδήποτε πριν από το τέλος του χρόνου. Οι υποσχέσεις διαψεύστηκαν και νέα υπόσχεση δόθηκε για σύσκεψη στις 10 Ιανουαρίου. Και αυτή όμως κατέληξε σε νέα αναβολή. Με πιθανή ημερομηνία τις 7 Φεβρουαρίου.
3. Στις 12 Δεκεμβρίου έγινε υπουργική σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό για τα
 ναυπηγεία όπου ο Συντονιστής κ. Αναστασόπουλος παρουσίασε τις προτάσεις
 του για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά χωρίς να δοθεί χρόνος για αναφορά στην Ελευσίνα/Νεώριο. Τελικά προγραμματίστηκε και νέα σύσκεψη για την παρελθούσα Παρασκευή 18 Ιανουαρίου. Και αυτή όμως αναβλήθηκε.
4. Διαπίστωση: Πέντε και πλέον μήνες από την συμβατική ημερομηνία πληρωμής (6 Σεπτ.) δεν γνωρίζουμε αν και πότε θα καταβληθούν τα οφειλόμενα. Και επομένως μας οδηγούν μαθηματικά στο «κλείσιμο» παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις τους.
Ανάλογη και με την ίδια κατάληξη συμπεριφορά αντιμετωπίζουμε και με το Νεώριο με τις 2 Δεξαμενές του Π.Ν. θέμα που «σέρνεται» δύο σχεδόν χρόνια.
5. Η αδυναμία του Δημοσίου να αντιμετωπίσει από το 2008 τις συνέπειες της κρίσης στο ναυπηγικό τομέα μας έφερε στα σημερινά αδιέξοδα. Οι δε συνεχείς αλλαγές στο Άμυνας (5 υπουργοί σε 12 μήνες) έδωσαν τη χαριστική βολή. Οι συνεχείς επισημάνσεις και προειδοποιήσεις μας αγνοήθηκαν. Η επί 3ετία προτεινόμενη λύση του ενιαίου φορέα για τον Κλάδο, που στηρίχθηκε από τους συνδικαλιστικούς φορείς και τα ναυπηγεία μας δεν έτυχε καμίας προσοχής. Αυτοί που δουλεύουν επί 10ετίες στα ναυπηγεία, Εργαζόμενοι και στελέχη αγνοούνται απαξιωτικά. Όλοι συζητούν για τα ναυπηγεία χωρίς τα ναυπηγεία.
6. Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι η προσοχή του Δημοσίου επικεντρώνεται εδώ και χρόνια σχεδόν αποκλειστικά στον Σκαραμαγκά. Ίσως αυτό να εξηγεί και την ουσιαστική διάλυση του. Λογικά δεν θα έπρεπε η εξέλιξη αυτή να συμπαρασύρει την Ελευσίνα/Νεώριο. Φαίνεται ότι πολλοί αρμόδιοι δεν θέλουν ή αποφεύγουν να ασχοληθούν με τα δικά μας ναυπηγεία, ίσως επειδή την τελευταία 20ετια λειτουργούν χωρίς να ενοχλούν και να απαιτούν.
Μέχρι σήμερα το μόνο που έχουμε εισπράξει είναι υποσχέσεις, προσχηματική κατανόηση για τα προβλήματά μας, δηλώσεις για την αναγκαιότητα σεβασμού των διαδικασιών και της διαφάνειας. Και παραβλέπεται η άνιση σε βάρος μας μεταχείριση σε σχέση με τον Σκαραμαγκά που περνάει απαρατήρητη και δεν ενοχλεί κανένα. Αλήθεια ποιος έχει καταγγείλει συμβάσεις, σε ποιον χαρίστηκαν καθυστερήσεις, συμβατικές παρεκκλίσεις, έκτακτα βοηθήματα;
7. Φαίνεται ότι η Ελευσίνα/Νεώριο είμαστε τα εύκολα θύματα της αδιαφορίας και αναλγησίας του Κράτους. Και είναι εξοργιστικό ότι κρατικοί φορείς και λειτουργοί αγνοούν ή προσποιούνται ότι αγνοούν ότι λειτουργούμε στα πλαίσια μιας γενικευμένης δημοσιονομικής και κοινωνικής κρίσης. Και αντί να βοηθούν εξαντλούν σε βάρος μας όλη τη γραφειοκρατική τους φαρέτρα. Οι λιγοστές εξαιρέσεις δεν αλλοιώνουν τον κανόνα.
Αγαπητοί συνεργάτες και φίλοι,
Σας παρουσίασα με τα παραπάνω τις συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργούμε τα δύο τελευταία χρόνια. Όχι για να δικαιολογηθώ και να κρύψω δικές μου ευθύνες. Σας μίλησα πάντα με υπευθυνότητα και ειλικρίνεια. Το λάθος μου ήταν ότι έδωσα πίστη σε υποσχέσεις αρμοδίων που δεν θέλουν και δεν ξέρουν να στηρίξουν την ναυπηγική βιομηχανία μέσα στη κρίση. Έκανα ότι μπορούσα για να κρατήσω ανοικτά τα ναυπηγεία. Μερικοί δεν μου το συγχωρούν. Όμως ΠΑΝΤΟΤΕ ΕΛΠΙΖΩ.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αναβρασμός επικρατεί στα Ναυπηγεία Ελευσίνας όπου οι εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε αποκλεισμό της πύλης εισόδου.
Την ίδια ώρα, απελπισμένος εργαζόμενος, πατέρας ενός άρρωστου παιδιού έχει προχωρήσει σε απεργία πείνας.
Η κατάσταση που επικρατεί στα Ναυπηγεία Ελευσίνας δεν διαφέρει από αυτή στα άλλα ναυπηγεία.
Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε απόλυτη εξαθλίωση, αφού στην καλύτερη περίπτωση, παίρνουν 100 ευρώ βδομάδα παρά βδομάδα.
Ήδη βρίσκονται σε συζητήσεις προκειμένου να οργανώσουν κινητοποιήσεις, ακόμη και με αποκλεισμούς δρόμων, ενώ ίδια αντίδραση αναμένεται να έχουν και οι καταταλαιπωρημένοι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τους εργαζόμενους στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Οι συνάδελφοί μας μετά και από την τελευταία τους Γενική Συνέλευση αποφάσισαν με 24ωρες επαναλαμβανόμενες Απεργιακές κινητοποιήσεις να στείλουν ηχηρό μήνυμα αγανάκτησης και διεκδίκησης, αφενός προς τον εργοδότη κο Ταβουλάρη και αφετέρου προς την Ελληνική Κυβέρνηση, για το αυτονόητο που είναι το δικαίωμα στην εργασία.
Οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία φωνάζουν πως φτάνει πια η κοροϊδία δύο ολόκληρα χρόνια. Με δήθεν δεσμεύσεις και υποσχέσεις παρέμειναν όμηροι και απλήρωτοι έναν ολόκληρο χρόνο, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στην φτώχεια και στην εξαθλίωση αυτοί και οι οικογένειες τους.
Οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Ελευσίνας δεν ζητούν ούτε χάρες ούτε ιδιαίτερη μεταχείριση, ζητούν να παρθούν τώρα όλες εκείνες οι πρωτοβουλίες για μια εθνική και βιώσιμη λύση στην Ναυπηγική Βιομηχανία της πατρίδας μας.
Το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας- Δυτικής Αττικής καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση και συγκεκριμένα τον Πρωθυπουργό της χώρας να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβει με αίσθημα ευθύνης την πρωτοβουλία για υλοποίηση της δέσμευσης που είχε δώσει στις 18/2/2011 στο συγκεκριμένο εργασιακό χώρο, «Ανάπτυξη δεν νοείται χωρίς τα Ναυπηγεία Ελευσίνας»
Εδώ οφείλουμε να το δηλώσουμε και εμείς όσο γίνεται πιο κατηγορηματικά ότι δεν θα υπάρξει ανάπτυξη στο Θριάσιο Πεδίο με κλειστά Ναυπηγεία Ελευσίνας, αλλά θα διαρραγεί και ο κοινωνικός ιστός της ευρύτερης περιοχής της Αττικής.
ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΘΡΙΑΣΙΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΜΑΣ ΣΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Δελτίο Τύπου - Να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζόμενων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Βιομηχανία

H ΓΣΕΕ συμπαρατάσσεται και υποστηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας οι οποίοι από αύριο Τρίτη 22/1/2013 ξεκινούν 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες.

Οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Ελευσίνας οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 6 μήνες καταφεύγοντας σε συσσίτια ώστε να μπορέσουν να ζήσουν, διεκδικούν το αυτονόητο το δικαίωμα στη δουλειά και στην αξιοπρέπεια.

Καλούμε την Κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία να λάβουν επιτέλους όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες ώστε να εξευρεθεί λύση που θα καθιστά βιώσιμα τα Ναυπηγεία Ελευσίνας αλλά και συνολικά τον Ναυπηγοεπισκευαστικό Τομέα. Λύση που θα διασφαλίζει όλες τις θέσεις εργασίας και την καταβολή των δεδουλευμένων ώστε να πάψουν οι εργαζόμενοι να βιώνουν συνθήκες

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ