Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Είμαστε Υπερήφανοι για την Καπνοβιομηχανία ΚΑΡΕΛΙΑ!!!



Ρεπορτάζ: Δημήτρης Πλεμμένος
Φωτογραφίες: Νικήτας Κώτσιαρης

Με ρεκόρ πωλήσεων και κερδών, αλλά και με κραυγή αγωνίας προς την κυβέρνηση για το μέλλον της εταιρείας κλείνει το 2012 για την καπνοβιομηχανία Καρέλια. Οπως κάθε χρόνο η διοίκηση της εταιρείας παραχώρησε συνέντευξη Τύπου κάνοντας ουσιαστικά τον απολογισμό, αλλά και εκφράζοντας δημόσια τον προβληματισμό για τις επιπτώσεις που θα φέρει τόσο η αυξημένη φορολόγηση των καπνικών προϊόντων, όσο και η τροποποίηση της κοινοτικής οδηγίας αναφορικά με την κυκλοφορία και τη συσκευασία των τσιγάρων στην Ευρώπη.

Ακολούθησε η καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη γιορτή για τους εργαζομένους της καπνοβιομηχανίας κατά την οποία η οικογένεια Καρέλια φέτος μοίρασε μέσω επιδομάτων και λαχνών το συνολικό ποσό του 1,8 εκατ. ευρώ.

"Φέτος ξεπεράσαμε τον εαυτό μας. Ανεβάσαμε τον κύκλο εργασιών μας σε επίπεδα ρεκόρ. Καταφέραμε να μεγαλώσουμε τον όγκο πωλήσεων εντός και εκτός Ελλάδος" τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ανδρέας Καρέλιας χαρακτηρίζοντας το 2012 ως μία από τις πιο επιτυχημένες χρονιές στην ιστορία της καπνοβιομηχανίας.

Ειδικότερα ο κύκλος εργασιών ξεπέρασε τα 176 εκατ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά περίπου 20% από τα περυσινά επίπεδα. Παράλληλα στη διεθνή αγορά, η οποία καλύπτει το 80% της συνολικής παραγωγής της εταιρείας, παρατηρήθηκε αύξηση 18% με τη διάθεση 13,5 δις τσιγάρων σε περίπου 70 χώρες.

Στην ελληνική αγορά όμως τόσο η κρίση, όσο και οι πολιτικοοικονομικές συνθήκες που διαμορφώνονται οδήγησαν την εταιρεία σε πτώση κυρίως στο πρώτο εξάμηνο. Η πτώση αυτή και η απώλεια μεριδίου αγοράς καλύφθηκε πάντως το β' εξάμηνο και συνολικά οι πωλήσεις κινήθηκαν στα αντίστοιχα περυσινά επίπεδα. Ενδεικτικό της πτώσης του τσιγάρου στην ελληνική αγορά είναι το στοιχείο που έδωσε ο κ. Καρέλιας σύμφωνα με το οποίο σε ετήσια βάση πλέον καταναλώνονται 20 δις τσιγάρα σε αντίθεση με πριν λίγα χρόνια που ο αντίστοιχος αριθμός άγγιζε τα 33 δις.

Ο Ανδρέας Καρέλιας στάθηκε ιδιαιτέρως στις καταστροφικές συνέπειες του λαθρεμπορίου, "το οποίο έχει ανθίσει στην ελληνική αγορά φθάνοντας ακόμα και το 17% σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια που δεν ξεπερνούσε το 3%".

Η "Καρέλια Α.Ε." συνεισέφερε συνολικά πάνω από 350 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς και 6 εκατ. εργοδοτικές εισφορές για το 2012. Σημαντική ώθηση στην αύξηση της δραστηριότητας της εταιρείας οφείλεται και στην αύξηση κατά 68% των πωλήσεων του στριφτού τσιγάρου που λανσάρει σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Παράλληλα μέσα στο έτος η εταιρεία πραγματοποίησε επενδύσεις σε νέο εξοπλισμό και παραγωγικές μονάδες ύψους 7 εκατ. ευρώ με ίδια κεφάλαια, αφού όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης η εταιρεία δεν έχει καμία δανειακή υποχρέωση.

Οι σοβαρές απειλές

Κεντρικό σημείο της χθεσινής συνέντευξης ήταν οι σοβαρές απειλές –όπως τις χαρακτήρισαν οι υπεύθυνοι της εταιρείας- αναφορικά με τις νέες συνθήκες που τείνουν να διαμορφωθούν. Ειδικότερα ο Ανδρέας Καρέλιας αναφέρθηκε αρχικά στην αυξημένη φορολόγηση (ειδικοί φόροι κατανάλωσης και ελαχίστου φόρου) των τσιγάρων και των υπολοίπων καπνικών προϊόντων με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο σε επίπεδα που "παραβιάζουν ακόμα και κοινοτικές οδηγίες". "Σε όλες τις συσκέψεις που λάβαμε μέρος, προτείναμε λύσεις που θα βελτίωναν το κλίμα στην αγορά, θα έδιναν ανάσα στους λιανοπωλητές που έχουν συνθλιβεί, καθώς και μικρή αλλά σίγουρη ώθηση στα δημόσια έσοδα, αλλά δεν εισακουστήκαμε" τόνισε ο κ. Καρέλιας, ο οποίος ακολούθως χαρακτήρισε την πολιτική που ακολουθείται συνεχώς από το 2004 παταγωδώς αποτυχημένη. "Οταν με την πολιτική που ασκείς στερείς από τον καταναλωτή νόμιμες και προσιτές λύσεις, τον αναγκάζεις να στραφεί στο λαθρεμπόριο. Η Ελλάδα έχει κατακλυστεί από άγνωστης προέλευσης και ταυτότητας τσιγάρα" σημείωσε ο Ανδρέας Καρέλιας.

Επιπροσθέτως αναφέρθηκε στην αναμόρφωση της κοινοτικής οδηγίας σχετικά με την κυκλοφορία και την συσκευασία προϊόντων καπνού. Συγκεκριμένα η πρόταση της Κομισιόν κάνει λόγο για περιορισμό των τσιγάρων που θα κυκλοφορούν στην Ε.Ε. Ως προς τη διάμετρο και το μήκος και επί της ουσίας κάνει λόγο για απαγόρευση κυκλοφορίας των τσιγάρων τύπου slim, καθώς και για κάλυψη του 75% του πακέτου (από 40% που είναι σήμερα) με προειδοποιήσεις για την υγεία. "Πρόκειται για διατάξεις που μόνο φαινομενικά έχουν σχέση με την υγεία και οι οποίες θα έχουν τραγικές συνέπειες για την εταιρεία" τόνισε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Στάθης Καρέλιας. Οπως σημείωσε εάν αυτά αποφασιστούν στην προγραμματισμένη σύνοδο των υπουργών Υγείας της Ε.Ε. στο τέλος Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες και εφαρμοστούν, τότε η καπνοβιομηχανία Καρέλια από το 2016 θα αναγκαστεί να δουλεύει με 200 άτομα λιγότερα, διότι θα επέλθει μείωση ακόμα και 40% της δραστηριότητάς της στην Ευρώπη. "Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μετριάσουμε τις επιπτώσεις, αλλά από την άλλη πλευρά η ελληνική Πολιτεία θα πρέπει αυτή τη φορά να μας ακούσει" υπογράμμισε ο Στάθης Καρέλιας, ο οποίος έκανε γνωστό ότι έχει ζητήσει ραντεβού με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά πριν την Σύνοδο των Υπουργών Υγείας.

"Η κυβέρνηση θα πρέπει να σκεφτεί πιο ορθολογικά ως προς τη φορολογία με σκοπό να διαφυλάξει θέσεις εργασίας, δημόσια έσοδα, αλλά και χωρίς να βλάψει μία ελληνική επιχείρηση που φέρνει 150 εκατ. ευρώ συνάλλαγμα στη χώρα σε ετήσια βάση".

Οι διεθνείς αγορές

Σημαντική αύξηση παρατηρήθηκε το 2012 στις πωλήσεις της εταιρείας στην Ευρωπαϊκή Ενωση με εξαίρεση την Πορτογαλία λόγω της συρρίκνωσης μεριδίου που έφερε η εκεί κρίση. Γαλλία, όπου το ΟΜΕ είναι το πιο δυναμικά αναπτυσσόμενο σήμα, Ισπανία, Κάτω Χώρες, Τσεχία, Σλοβακία, αλλά και Βουλγαρία, όπου η "Καρέλια" είναι η πρώτη ξένη καπνοβιομηχανία σε επίπεδο μεριδίων στη χώρα με έμφαση στο στριφτό είναι τα δυνατά χαρτιά της εταιρείας στη Γηραιά Ηπειρο. Αυξήσεις υπάρχουν και στην Απω Ανατολή, ενώ ιδιαιτέρως ικανοποιητικές χαρακτήρισε τις πωλήσεις σε Αφρική, αλλά και Μέση Ανατολή, όπου λόγω των περιορισμών τα προϊόντα διατίθενται κατά βάση από καταστήματα αφορολόγητων ειδών.

Ο προβληματισμός της Βίκυς Καρέλια

Τη χθεσινή συνέντευξη έκλεισε η πρόεδρος της εταιρείας Βίκυ Καρέλια, η οποία σημείωσε: "Μετά από τόσα χρόνια πορείας της εταιρείας είναι θλιβερό να έχουμε μπροστά μας το ενδεχόμενο συρρίκνωσης, για κάτι που όμως δεν ευθυνόμαστε εμείς. Μέσα στη λαίλαπα της οικονομικής κρίσης η εταιρεία μας διατηρεί το δυναμισμό της, αλλά κινδυνεύει να συρρικνωθεί από εξωγενείς παράγοντες. Αυτά είναι σημεία των καιρών".

1,8 εκατ. ευρώ μοιράστηκαν στους εργαζομένους

Για μία ακόμα χρονιά εντύπωση προκάλεσαν οι μεγάλες εορταστικές παροχές της εταιρείας προς τους εργαζομένους. Στην καθιερωμένη γιορτή που ακολούθησε διά στόματος Ανδρέα Καρέλια μοιράστηκαν παροχές συνολικού ύψους 1,8 εκατ. ευρώ. Μεγάλος τυχερός της χθεσινής γιορτής, ήταν ο Δημήτρης Νέζης από το τμήμα παραγωγής, στον οποίο έτυχε ο "χρυσός" λαχνός των 8.000 ευρώ, ενώ σε ακόμα 40 εργαζόμενους από όλα τα τμήματα δόθηκαν μέσω λαχνών από 850 ευρώ στον καθένα. Παράλληλα όλοι οι εργαζόμενοι θα λάβουν 200 ευρώ ως επίδομα γαλοπούλας, ενώ 850 ευρώ ως επίδομα παρουσίας θα λάβουν όλοι όσοι δεν έλειψαν καμία μέρα από την εργασία τους. Επίσης όσοι από τους εργαζόμενους έχουν παιδιά φοιτητές σε δημόσιο ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας θα λάβουν 1.300 ευρώ, ενώ όλων όσοι εισήχθησαν το 2012 θα λάβουν επιπλέον 500 ευρώ. Οι νέοι φοιτητές θα πάρουν επίσης ως δώρο ένα υπερσύγχρονο φορητό υπολογιστή. Οι παροχές όμως δεν σταματούν εδώ, αφού όσοι παίρνουν μισθό πάνω από 1.700 ευρώ το μήνα θα πάρουν επιπλέον 750 ευρώ, όσοι παίρνουν μισθό από 1.200 έως 1.699 ευρώ θα πάρουν επιπλέον 1.500 ευρώ και αν έχουν από 3 ανήλικα παιδιά και πάνω ακόμα 700 ευρώ, ενώ τέλος εργαζόμενοι με μισθό έως 1.200 ευρώ θα λάβουν 2.000 ευρώ και επιπλέον 400 ευρώ ανά παιδί από 2 ανήλικα παιδιά και πάνω.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ της Μεσσηνιακής Εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και δείτε τις φωτογραφίες της εκδηλώσεως εδώ!

Δείτε το video με την ομιλία του Ανδρέα Καρέλια!!!


Διαβάστε παλαιότερες αναρτήσεις για την Καπνοβιομηχανία ΚΑΡΕΛΙΑ κλικάροντας στους συνδέσμους που ακολουθούν:



Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Ελληνικής Καπνοβιομηχανίας:


5 σχόλια:

BENEAS GEORGIOS είπε...

Είμαστε υπερήφανοι ως Μεσσήνιοι για την Καπνοβιομηχανία μας και την οικογένεια ΚΑΡΕΛΙΑ που παλεύει μόνη απέναντι στους διεθνείς κολοσσούς χωρίς την ανάλογη κρατική στήριξη. Είναι φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση και για άλλους Έλληνες επιχειρηματίες!!!

Λιανού Κυριακούλα είπε...

Πράγματι είμαστε υπερήφανοι ως Έλληνες και ως Καλαματιανοί που κάτω από αντίξοες συνθήκες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό οι Αφοί ΚΑΡΕΛΙΑ επιμένουν ΕλληΝΙΚΑ!!!
Πάντα ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Σε λίγο το 2012 φεύγει. Μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά. Μέσα στα μέτρα, τις συνεχείς αμφισβητήσεις της χώρας, το συνεχές μαρτύριο - μένουμε ή φεύγουμε από το ευρώ -, ήταν μια χρονιά ομολογουμένως δύσκολη, κατά την διάρκεια της οποίας όμως καταφέραμε να ξεπεράσουμε με επιτυχία τις περισσότερες δυσκολίες και να συνεχίσουμε την επιτυχημένη μας πορεία. Έτσι:

• Αυξήσαμε τις πωλήσεις μας εκτός Ελλάδας, φτάνοντας σχεδόν στα 13.4 δις τσιγάρα, το οποίο και αποτελεί νέο ρεκόρ για την εταιρεία μας.

• Αυξήσαμε την κερδοφορία μας, φτάνοντας επίσης σε επίπεδα ρεκόρ.

• Θωρακίσαμε περεταίρω την οικονομική μας θέση με αύξηση των ταμιακών μας διαθεσίμων, και καταλάβαμε την πρώτη θέση ανάμεσα σε όλες τις επιχειρήσεις της χώρας από πλευράς ρευστότητας.

• Λανσάραμε περισσότερα νέα προϊόντα τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας.

• Αυξήσαμε την παραγωγικότητά μας. Με μεγάλη χαρά διαπιστώνω ότι οι περισσότεροι των εργαζομένων αύξησαν την απόδοση τους μέσα στο 2012.

• Προχωρήσαμε, μέσα στο 2012, σε επενδύσεις 7 εκατομμυρίων ευρώ με σκοπό την αύξηση της παραγωγικής μας δυνατότητος, την βελτίωση της ευελιξίας στην παραγωγή και την περαιτέρω τόνωση των εξαγωγών μας.

• Και κυρίως αυξήσαμε τις θέσεις εργασίας σε μια οικονομία η οποία μαστίζεται από την ανεργία.

Από το επίσημο κράτος ακούμε για πολυεθνικές - σωτήρες - της οικονομίας, των εργαζομένων και του εθνικού συμφέροντος. Καλά όλα αυτά και μακάρι να έλθουν και άλλοι και κάποια στιγμή να ξεπεράσουμε και την Κίνα και την Σιγκαπούρη. Κατά την άποψή μας όμως έπρεπε η Κυβέρνηση της Ελλάδος να άρχιζε από την ηθική και μόνον αναγνώριση της ελληνικής, της σωστής και νοικοκυρεμένης επιχείρησης.
Εκεί που το κράτος απέτυχε με τις σπατάλες και τους άκρατους και αλόγιστους διορισμούς, υπάρχουν στην Ελλάδα σοβαρές, υπεύθυνες, κρίσιμες για την εθνική ταυτότητα επιχειρησιακές μονάδες, οι οποίες με τη σοβαρότητα εργαζομένων και διοίκησης, έχουν αναλάβει και επιτυγχάνουν την θετική αναγνώριση σε διεθνές επίπεδο. Κατά την άποψή μας, από αυτές έπρεπε να αρχίσει η Κυβέρνηση.

Μέσα στο 2012, η Καπνοβιομηχανία Καρέλια εισέφερε στα δημόσια ταμεία € 350.000.000 από έμμεσους και άμεσους φόρους, και € 6.000.000 στα ασφαλιστικά ταμεία, έφερε πάνω από 150.000.000 ευρώ σε συνάλλαγμα από τις διεθνείς μας πωλήσεις. Υπήρξε ο πραγματικός πρεσβευτής της υγιούς ελληνικής επιχειρηματικότητας. Ο πραγματικός πρεσβευτής της ανάπτυξης και της περιφερειακής ανάταξης στις δύσκολες αυτές στιγμές.

Με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, παρουσιάσαμε ολοκληρωμένες προτάσεις για την φορολογία καπνικών προϊόντων, που θα περιόριζαν το λαθρεμπόριο. Παρουσιάσαμε ρεαλιστικά σενάρια για την πορεία των δημοσίων εσόδων από τα καπνικά προϊόντα. Προτάσεις που έπαιρναν σαφή απόσταση από φανταστικά σενάρια, τα οποία φτιάχτηκαν μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουν πρόσκαιρα τα αυτιά που τα άκουγαν.

Ανώνυμος είπε...

Δεν μας άκουσαν. Όχι ότι δεν κατάλαβαν. Κατάλαβαν. Αλλά όπως συμβαίνει κατά κόρον σε αυτήν τη χώρα, η φωνή της λογικής πνίγεται. Όταν παρουσιάσαμε σενάρια με τα οποία όλοι οι εμπλεκόμενοι (Δημόσιο, λιανοπωλητές, χονδροπωλητές, καπνοβιομηχανίες) θα κέρδιζαν όχι το επιθυμητό αλλά το εφικτό, κατηγορηθήκαμε ότι κινδυνολογούμε. Αλλά η εταιρεία μας στην προσπάθεια να πείσει, δεν χρησιμοποίησε τους συνεργάτες της σαν συμμάχους για να τους πουλήσει στην συνέχεια όπως κάποιοι άλλοι, όταν πια δεν τους είχε ανάγκη. Δεν απειλήσαμε ότι θα κλείσουμε το εργοστάσιο και θα μεταφέρουμε την παραγωγή στο εξωτερικό, ούτε ότι θα μεταφέρουμε την έδρα της επιχείρησης αλλού.
Δεν απειλήσαμε με περιορισμό των θέσεων εργασίας. Και το κυριότερο δεν «χαλάσαμε τον κόσμο» με μία επένδυση 3 εκ., όπως οι ανταγωνιστές μας, ούτε γεμίσαμε τις εφημερίδες με κωμικά δελτία τύπου του είδους αυτού.
Όπως είπα προχωρήσαμε μόνον μέσα στο 2012 σε επενδύσεις όχι 3 εκατομμυρίων. αλλά 7 εκατομμυρίων, ενώ δεκάδες εκατομμύρια επενδύσεις έχουν πραγματοποιηθεί τις προηγούμενες χρονιές., όλες από ίδια κεφάλαια.

Από το 2004 και εντεύθεν, η Πολιτεία συνεχίζει να ακολουθεί μια πολιτική στη φορολογία των καπνικών προϊόντων η οποία όχι μόνον δεν έχει φέρει τα αναμενόμενα έσοδα στο Δημόσιο, αλλά αντιθέτως έχει αποτύχει παταγωδώς. Η πολιτική του υψηλού πάγιου φόρου και του υπέρμετρου ελαχίστου φόρου σε επίπεδα που παραβιάζουν ακόμη και κοινοτικές οδηγίες, δημιούργησε το τεράστιο λαθρεμπόριο το οποίο από το 3% της αγοράς ξεπέρασε το 16%. Στέρησε από τον καπνιστή τις προσιτές αλλά νόμιμες λύσεις των οικονομικών σημάτων και του στριφτού, ιδιαίτερα σε μία εποχή που η κρίση μαστίζει την χώρα. Στέρησε από τα δίκτυα διανομής τα απαραίτητα έσοδα για την συντήρησή του, και οδήγησε λιανοπωλητές στην εξαθλίωση και στο κλείσιμο. Τα αποτελέσματα της νέας φορολογίας δεν έχουν ακόμη γίνει εμφανή αφού η αγορά έχει ακόμη αποθέματα με τις παλαιές τιμές.
Οσονούπω όμως αυτά τελειώνουν και τότε θα φανεί η πραγματική λαίλαπα που θα επικρατήσει στην ελληνική αγορά καπνικών προϊόντων, η οποία θα τινάξει στον αέρα τα έσοδα του Δημοσίου, θα κλείσει ακόμη περισσότερα σημεία λιανικής και θα μεταφέρει μεγάλα μερίδια της αγοράς υπέρ αυτών των καπνοβιομηχανιών που προώθησαν τα μέτρα αυτά με κάθε τρόπο.

Στα επόμενα χρόνια θα δοκιμαστεί η συνοχή της ελληνικής κοινωνίας. Εμείς, σαν μια επιχείρηση που επιβάλλεται να μείνει στα πόδια της, θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να περάσουμε αλώβητοι την κρίση.

Η πολιτεία πρέπει να επιλέξει μεταξύ του εφήμερου και του προσωρινού από την μία πλευρά και του υπεύθυνου, μακροπρόθεσμου, σοβαρού σχεδιασμού από την άλλη.

Ανώνυμος είπε...

Οι απειλούμενες νομοθετικές διατάξεις στην αναθεώρηση της κοινοτικής οδηγίας για τα προϊόντα του κλάδου μας, αν περάσουν, και έχουν μεγάλη πιθανότητα να περάσουν, θα εξαφανίσουν ένα σημαντικότατο κομμάτι της δραστηριότητάς μας.
Η πρόταση της Κομισιόν προτείνει κατάργηση των slims τσιγάρων, μιλάει για ομοιόμορφες συσκευασίες και είδη τσιγάρων, προτείνει την κατάργηση των τσιγάρων μέντας, προωθεί προειδοποιήσεις που θα είναι τουλάχιστον το 75% της μπροστινής και 75% της πίσω επιφανείας των πακέτων, εξαφανίζει επιτυχημένα διεθνή αλλά ελληνικής ιδιοκτησίας εμπορικά σήματα για την προώθηση και «κτίσιμο» των οποίων έχουν ξοδευτεί δεκάδες εκατομμύρια και δαπανηθεί άλλα τόσα δεκάδες εκατομμύρια σε μηχανολογικό εξοπλισμό για την παραγωγή τους, με άλλα λόγια ετοιμάζει να ρίξει μία πραγματική βόμβα στην εξαγωγική μας προσπάθεια, να καταστήσει το μέλλον μας αβέβαιο.
Διότι σε περίπτωση που υλοποιηθούν όλα αυτά, η εταιρεία μας χωρίς να προχωρήσει σε τεράστιες αλλαγές στην όλη της υποδομή, προσωπικό, κλπ, δεν θα μπορεί να σταθεί στα πόδια της, αφού θα έχει χάσει το 40% και πλέον από τις πωλήσεις της και την πλειονότητα των πιό κερδοφόρων σημάτων της.

Σε αυτή την πρόκληση ελπίζουμε ότι η Ελληνική Πολιτεία, Πρωθυπουργός, Υπουργοί, ευρωβουλευτές, Επίτροποι, θα σταθούν στο ύψος τους, θα αντιληφθούν εγκαίρως τις ολέθριες συνέπειες που θα έχει η αναμόρφωση της κοινοτικής οδηγίας, η οποία σχεδιάζεται με μόνο γνώμονα την υστερία, τα άνευ οποιασδήποτε λογικής καταστρεπτικά μέτρα, και την υστεροφημία ορισμένων γραφειοκρατών στις Βρυξέλλες. Ελπίζουμε ότι αυτήν την φορά θα μας ακούσουν και μάλιστα εγκαίρως, ώστε να γίνει μία προσπάθεια να εκλογικευτεί η αναμόρφωση τη οδηγίας, και να γίνει μία μεγάλη προσπάθεια ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις.