Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Ασυνήθιστη, Μυστηριακή και ανυπέρβλητα όμορφη, η Αγία Φωτεινή Μαντινείας!!!


Στην εθνική οδό Αθηνών-Τριπόλεως μετά τα διόδια της Νεστάνης προς Τρίπολη, στρίβουμε δεξιά (προς Λεβίδι, Βυτίνα, Αρχ. Ολυμπία) και μετά από 3 χιλιόμετρα στρίβουμε πάλι δεξιά προς Αρχαία Μαντινεία. Άλλα 3 χιλιόμετρα και συναντούμε την Αγία Φωτεινή.
Πρόκειται για το αρχιτεκτονικό δημιούργημα του Κώστα Παπαθεοδώρου στην Αρχαία Μαντινεία, το ναό της Αγίας Φωτεινής, που έγινε με πρωτοβουλία του Μαντινειακού Συνδέσμου. Αν και έχουν περάσει σχεδόν 40 χρόνια από τότε που άρχισε να χτίζεται ο συγκεκριμένος ναός, παρατηρείται ένα μεγάλο ενδιαφέρον από ένα ευρύ κοινό που επισκέπτεται το συγκεκριμένο δημιούργημα θρησκευτικής λατρείας και αρχιτεκτονικής ιδιαιτερότητας.
Η εκκλησία της Αγίας Φωτεινής βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τις αρχαιότητες της Αρχαίας Μαντινείας κοντά στην Τρίπολη και χτίστηκε το 1972. Η εκκλησία αποτελεί ιδιοκτησία του Μαντινειακού Συνδέσμου, βρίσκεται μέσα στην αρχαία πόλη και ολοκληρώθηκε εξωτερικά το 1973.
Η εκκλησία ξεχωρίζει για την πρωτότυπη αρχιτεκτονική της που είναι κράμα διάφορων ρυθμών, από την παραδοσιακή ελληνική αρχιτεκτονική μέχρι τη βυζαντινή αρχιτεκτονική, όπως και τον αγιογραφικό της διάκοσμο που παραπέμπει στην κλασική αρχαιότητα. Ο περίβολος του ναού διακοσμείται από κατασκευές αρχαιοελληνικής έμπνευσης και μνημειακού χαρακτήρα. Η διάθεση του αρχιτέκτονα επιδιώκει το συγκερασμό παραδοσιακών ελληνικών επιδράσεων με την αρχαία ελληνική αισθητική, προτείνοντας μια γέφυρα-συνέχεια μεταξύ του παλιού - της κλασικής εποχής που εδώ εκπροσωπείται από την αρχαία Μαντινεία - και του νέου, δηλαδή της νεοελληνικής αρχιτεκτονικής παράδοσης.
Η αρχιτεκτονική του ναού, όπως και η κλασική σύλληψη και απόδοση των μορφών των αγιογραφιών, προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί αντικρουόμενες κριτικές, διαφωνίες και αντιπαραθέσεις. Στο παρελθόν μάλιστα προκάλεσε και την επέμβαση της επίσημης Εκκλησίας, η οποία απαίτησε, και τελικά επέβαλε, την μερική αντικατάσταση των αγιογραφιών.
Στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας βρίσκεται αρχαιοπρεπές οικοδόμημα, το "Ηρώον", προς τιμή όλων εκείνων που αγωνίστηκαν για την πατρίδα και κατάγονται από τα Δ.Δ. του Δήμου Μαντινείας. Δυτικά της εκκλησίας βρίσκεται το "Φρέαρ Ιακώβ" που συμβολίζει τη συνάντηση του Ιησού με τη Σαμαρείτιδα.
Η ανέγερση της εκκλησίας της Αγίας Φωτεινής, του διπλανού Τουριστικού Περιπτέρου, όπως και η αναμόρφωση και αξιοποίηση του χώρου της Αρχαίας Μαντινείας έχει γίνει από το Μαντινειακό Σύνδεσμο "Η αρχαία Μαντινεία". Ο Μαντινειακός Σύνδεσμος ιδρύθηκε με σκοπό να είναι αρωγός στη φύλαξη των αρχαιοτήτων, την αξιοποίηση του χώρου της Αρχαίας Μαντινείας και τη σύσφιξη των σχέσεων των μελών του.





















































Δεν υπάρχουν σχόλια: