Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Πρόγραμμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Είναι καθήκον μας»


Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, επιθυμώντας να συμβάλει στην ανακούφιση των ευπαθών ομάδων της ελληνικής κοινωνίας που πλήττονται περισσότερο από τις επιπτώσεις της τρέχουσας οικονομικής κρίσης, έχει θέσει σε εφαρμογή το έκτακτο Πρόγραμμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Είναι καθήκον μας» σε συνεργασία με κοινωφελή ιδρύματα, Ιερές Μητροπόλεις και Ενορίες, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θεσμικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας και περίθαλψης.

Το Πρόγραμμα επικεντρώνεται, στην αρχική φάση υλοποίησής του, σε Έλληνες πολίτες που διαμένουν σε περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης και έχουν πληγεί σημαντικά από την οικονομική κρίση.

Επιδίωξη του Ιδρύματος είναι οι δράσεις του Προγράμματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης να ανακουφίσουν άμεσα τους πληγέντες καθώς επίσης να λειτουργήσουν συμπληρωματικά και ενισχυτικά ανάλογων δράσεων που υλοποιούνται από κρατικούς και μη φορείς ή από άλλα κοινωφελή ιδρύματα της χώρας μας.

Επισιτιστικά Προγράμματα

Βασικό πυλώνα του Προγράμματος αποτελούν επιμέρους δράσεις επισιτιστικής βοήθειας για άπορους ηλικιωμένους και πολύτεκνες, μονογονεϊκές κατά προτεραιότητα, οικογένειες με άνεργα μέλη. Με τη σύμπραξη της
Τράπεζας Τροφίμων – Ίδρυμα για την Καταπολέμηση της Πείνας, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση χρηματοδοτεί επισιτιστικά προγράμματα ετήσιας διάρκειας σε 16 Δήμους της Περιφέρειας Αττικής και 8 Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, στηρίζοντας περίπου 3.500 συνανθρώπους μας.

Από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι σήμερα έχουν δρομολογηθεί και υλοποιούνται επιμέρους επισιτιστικά προγράμματα σε συνεργασία με τους κάτωθι φορείς ανά γεωγραφική περιοχή:

Περιφέρεια Αττικής

Τομέας Δυτικής Αττικής
-
Γραμμή Ζωής (Δήμοι: Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Μεγαρέων)
- Κέντρο Αγάπης Ελευσίνας (Δήμοι: Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Μάνδρας-Ειδυλλίας)
- Υπηρεσία Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Ελευσίνας (Δήμος Ελευσίνας)
- Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής της Ιεράς Μητροπόλεως Μεγάρων και Σαλαμίνος (Δήμος Μεγαρέων)
Τομέας Πειραιώς- Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού (Δήμοι: Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Πειραιώς, Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Κορυδαλλού)
- Γραμμή Ζωής (Δήμοι: Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περάματος, Πειραιώς, Νίκαιας-Αγ.Ιωάννη Ρέντη)
- Ανάσα Ζωής (Δήμος Κορυδαλλού)
- Ιερός Ναός Αγίου Ευθυμίου της Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας (Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας)

Βόρειος Τομέας Αθηνών
- Σύλλογος Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Δήμου Πεντέλης (Δήμος Πεντέλης)
- Κοινωνική Μέριμνα Δήμου Κηφισιάς (Δήμος Κηφισιάς)
- Κοινωνική Υπηρεσία Δήμου Αμαρουσίου (Δήμος Αμαρουσίου)

Νότιος Τομέας Αθηνών και Τομέας Νήσων
-
Γραμμή Ζωής (Δήμοι: Μοσχάτου-Ταύρου, Ν. Σμύρνης, Σαλαμίνας)

Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης- Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως (Δήμοι: Νεαπόλεως-Συκεών, Πυλαίας-Χορτιάτη, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Παύλου Μελά, Κορδελιού-Ευόσμου, Ωραιοκάστρου, Δέλτα)
-
Δήμος Θεσσαλονίκης (Δ' και Ε΄ Δημοτικές Κοινότητες, κ.α.)



Στοιχεία Οκτωβρίου 2012


Ενίσχυση μη κυβερνητικών οργανώσεων και λοιπών θεσμικών φορέων

Δεύτερο πυλώνα του Προγράμματος αποτελεί η χρηματοδότηση πρωτοβουλιών και η ευρύτερη ενίσχυση ορισμένων μη κυβερνητικών οργανώσεων ή θεσμικών φορέων που έχουν την τεχνογνωσία και τη δυνατότητα παρέμβασης σε θέματα κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης στη χώρα μας, με προτεραιότητα στις πλέον ευάλωτες ομάδες του ελληνικού πληθυσμού όπως είναι τα παιδιά, οι νεόπτωχοι, οι άστεγοι και οι άνεργοι.

Από τον Απρίλιο του 2012 έχουν πραγματοποιηθεί και σχεδιαστεί ποικίλες συνεργασίες με φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας. Ενδεικτικά:

-
"Δικαίωμα στη Ζωή" - Σύλλογος Γονέων και Φϊλων Ατόμων με Αναπηρία (Ηράκλειο Κρήτης)
-
"Σπίτι της Άρσις" - Ξενώνας Προσωρινής Φιλοξενίας Ανηλίκων (Θεσσαλονίκη)

Πλέον των ανωτέρω πρωτοβουλιών, στόχος του Ιδρύματος είναι το Πρόγραμμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Είναι καθήκον μας» να εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες δράσεις, προσαρμοζόμενο στις εξελισσόμενες ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και των υπαρχόντων δικτύων κοινωνικής προστασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: