Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2012

Δείτε την ταινία του Νίκου Γκατζογιάννη ΕΛΕΝΗ!!!


Η ταινία του 1985 που πολεμήθηκε από τη μεγαλύτερη μερίδα του τύπου στη "σοσιαλιστική" Ελλάδα του Ανδρέα Παπανδρέου και του Χαρίλαου Φλωράκη και αγαπήθηκε από την πλειοψηφία του τύπου στο εξωτερικό.
Στις 28 Αυγούστου 1948 η Ελένη Γκατζογιάννη, σαρανταενός ετών, με την γυναικαδέλφη της Αλέξω, πενήνταέξι ετών, τουφεκίστηκαν από τους κομμουνιστοσυμμορίτες ύστερα από καταδίκη τους σε θάνατο από το ανταρτοδικείο, με την κατηγορία ότι ''κατέστρωσε την απόδραση από το χωριό τεσσάρων παιδιών της (καθώς και της μάνας της, της αδελφής της) και της ανιψιάς της'' για να γλυτώσουν από το παιδομάζωμα των κομμουνιστοσυμμοριτών.
Γυρίστηκε και ταινία η οποία προβλήθηκε μόνο για λίγες ημέρες στην Ελλάδα αλλά λόγω "δημοκρατικών" απειλών, βομβιστικών επιθέσεων, ξυλοδαρμών και προπηλακισμών των θεατών από τους οργανωμένους οπαδούς του ΚΚΕ, τελικώς η προβολή της διεκόπη με εντολή της κυβέρνησης του "σοσιαλιστή" Ανδρέα Παπανδρέου...
Το γύρισμα των κυρίων σκηνών του έργου στο χωριό Λιά της Ηπείρου, όπου διεδραματίσθησαν τα δραματικά γεγονότα της εκτελέσεως της μητέρας του Ελένης και της Θείας του Αλέξως από τους κομμουνιστές και που περιγράφονται στο βιβλίο ''Ελένη'' του Νίκου Γκατζογιάννη, απαγορεύτηκαν υπό της κυβερνήσεως του ΠΑΣΟΚ, εν ονόματι της επιλεκτικής λήθης και τελικά η ταινία γυρίστηκε στην... Ισπανία!!!!!

Σημείωμα του συγγραφέα:

Ο κόσμος όπου έζησε και πέθανε η Ελένη αναπλάστηκε στο βιβλίο αυτό όχι μόνον από τις δικές μου αναμνήσεις και των αδερφάδων μου, αλλά και από τις θύμησες πάμπολλων ανθρώπων που ζουν τώρα σκορπισμένοι σε καμιά δεκαριά χώρες.
Όλα τα ονόματα, οι τόποι και οι ημερομηνίες είναι πραγματικά.
Κάθε περιστατικό που περιγράφεται στο βιβλίο και που δεν το είδα με τα μάτια μου, μου το έχουν περιγράψει τουλάχιστον δύο μάρτυρες με τους οποίους μίλησα χωριστά. Όλες οι συνομιλίες έχουν μαγνητοφωνηθεί - κρυφά στην περίπτωση δύστροπων μαρτύρων.
Οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες και τα ντοκουμέντα που συγκέντρωσα - εφημερίδες, ημερολόγια, επιστολές, στρατιωτικές εκθέσεις, φωτογραφίες, χάρτες επιχειρήσεων - γεμίζουν ένα τοίχο με φακέλους στο σπίτι μου.

Νίκος Γκατζογιάννης


Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΤΑΙΝΙΑ "ΕΛΕΝΗ" ΤΟΥ ΓΚΑΤΖΟΓΙΑΝΝΗ. ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΑΠΟ ΕΔΩ!!! ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΙ ΠΑΛΑΙΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ...Μετά από τέσσερις διαδοχικές ανατυπώσεις και την εξάντληση της πρώτης μονοτονικής έκδοσης το 2006 στα ελληνικά, η ΕΛΕΝΗ του Νίκου Γκατζογιάννη (Nick Gage, διάσημου δημοσιογράφου των New York Times) γίνεται πλέον διαθέσιμη σε ηλεκτρονική μορφή.
Αναγνώσεις του πολυσυζητημένου αυτού βιβλίου, που ανοίγει ένα ιδιαίτερο παράθυρο στην ελληνική ιστορία με βιωματικό τρόπο, προτείνουν άνθρωποι διαφορετικοί όσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, και ο πρώην υπουργός Θόδωρος Πάγκαλος, ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και συγγραφέας Θανάσης Βαλτινός και ο δημοσιογράφος Κώστας Μπλιάτκας, η διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου του υπουργείου Εξωτερικών και ιστορικός Φωτεινή Τομαή, ο πανεπιστημιακός Χρήστος Μασσαλάς και ο εκπαιδευτικός Λευτέρης Γείτονας. Οπτικές γωνίες ιδιαίτερες συνοδεύουν ένα εντελώς ξεχωριστό έργο.

Διαβάστε (δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή σ' αυτή του Θ. Πάγκαλου)   όλες τις ομιλίες από τις παρουσιάσεις του βιβλίου εδώ!!!

Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε ακόμα… εδώ!!! 

Και σε ηλεκτρονική μορφή εδώ!!!  

Δεν υπάρχουν σχόλια: