Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Πραγματοποιήθηκε το Μνημόσυνο στην Χαβαρόβρυση!!!


65 χρόνια από το τραγικό γεγονός
Πραγματοποιήθηκε το Μνημόσυνο στην Χαβαρόβρυση
την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Με την συμμετοχή δεκάδων πολιτών από όλη την Ηλεία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 21 Οκτωβρίου 2012 το Μνημόσυνο για την 65η επέτειο από την Μάχη της Χαβαρόβρυσης στο ομώνυμο σημείο επί της Επαρχιακής Οδού Αμαλίαδος -Πηνείας λίγο έξω από το Χάβαρι.
Στην αρχή της τελετής τελέστηκε επιμνημόσυνη Δέηση στο εικονοστάσι και Ηρώον που έχει δημιουργηθεί για τους 32 πεσόντες του Αποσπάσματος του Ανθυπολοχαγού Ελευθερίου Παπανικολόπουλου από τους εφημερίους του Χαβαρίου π. Δημήτριο Αστερή και π. Διονύσιο Ράλλη και ακολούθησε η ανάγνωση των ονομάτων από τον καθηγητή φιλόλογο και Γραμματέα του Συνδέσμου Οπλιτών Νομού Ηλείας κ. Γεώργιο Κουρκούτα.
Στεφάνια κατετέθησαν από την οικογένεια του Ανθυπολοχαγού Ελευθερίου Παπανικολόπουλου και του Οπλίτη Κωνσταντίνου Μπάλου, από την Εθνική Δράση Ηλείας, τον Πυρήνα Αμαλιάδος και την τοπική Επιτροπη της Βάρδας του Κόμματος του Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσής Αυγής.
Σύντομη αναφορά στα δραματικά γεγονότα του Φθινοπώρου του 1947 με την τραγωδία της Χαβαρόβρυσης (22 Οκτωβρίου 1947) και την Μάχη της Αμαλιάδος (25 Νοεμβρίου 1947) έκανε με ομιλία του ο ανηψιός του Ανθυπολοχαγού Παπανικολόπουλου κ. Θεόδωρος Παπανικολόπουλος, μέσα από κείμενα και έγγραφα της εποχής, ενώ ειδική μνεία στην απώλεια των αειμνήστων Προέδρων της Κοινότητος Χαβαρίου Ιωάννη Τράπαλη και Θεοδώρου Μπούρα, που από τα πρώτα χρόνια στήριξαν την τέλεση του Μνημοσύνου στην Χαβαρόβρυση έγινε από τον κ. Γεώρ. Κουρκούτα.
Με δική του παρέμβαση εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής ο Ιατρός και τ. Δημ. Σύμβουλος Αμαλιάδος κ. Διονύσιος Δρακόπουλος μίλησε για την ανάγκη διατήρησης της Ιστορικής Μνήμης σε μια εποχή που απειλείται από την υποβολιμαία λήθη η προβολή ιστορικών γεγονότων όπως ο Αγώνας του Ελληνικού Στρατού στην περίοδο της δεκαετίας του '40 και ανέδειξε την σημασία της θυσίας στην Χαβαρόβρυση.
Παραβρέθηκαν μέλη της οικογένειας των πεσόντων Ιωάννη Καραλή και Κωνσταντίνου Οικονομόπουλου, καθώς και αντιπροσωπείες της Εθνικής Δράσης Ηλείας και του κόμματος της Χρυσής Αυγής.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Το "παρών" ανάμεσα στους άλλους έδωσαν ο τ. Βουλευτής Ηλείας κ. Νικόλαος Κρέσπης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολεμιστών Κύπρου Νομού Ηλειας κ. Αθανάσιος Δασκόπουλος, ο Πρόεδρος των Παλαιμάχων Κορέας Νομού Ηλειας κ. Κων/νος. Φάρος, ο τ. Πρόεδρος του Συλλόγου Καλαβρυτινών Ηλείας κ. Τάκης Γιαννακόπουλος, ο εκπρόσωπος της Νεολαίας του ΛΑ.Ο.Σ. Ηλείας κ. Διαμαντής Καρασούλας, ο επικεφαλής του Πυρήνα Αμαλιάδος της Χρυσής Αυγής κ. Παύλος Καλφαγιάν, η κ. Μαίρη Μιχαλακοπούλου εκ μέρους του Λαογραφικού Ομίλου "Ηλείων Παράδοσις" και άλλοι.

 




Δεν υπάρχουν σχόλια: