Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Ανεκπλήρωτο θλιβερό καθήκον…


Petrola 1992 - ΕΛΠΕ 2012

Τα εγκαίνια του νέου υπερσύγχρονου διυλιστηρίου της ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα ορίστηκαν για τον Σεπτέμβριο του 2012. Όσο οξύμωρο και αν φαίνεται, η νέα αρχή συμπίπτει με την επέτειο των 20 χρόνων από το τραγικό και πολύνεκρο δυστύχημα που έλαβε χώρα την 1η Σεπτεμβρίου 1992 στον ίδιο χώρο.  
    Αναλογιζόμενοι τις καταστροφικές συνέπειες του δυστυχήματος με τους 15 νεκρούς συναδέλφους, ελπίζουμε και ευχόμαστε πως στη νέα εποχή στην οποία μπαίνουμε, οι παράγοντες που οδήγησαν σε αυτό το τραγικό συμβάν θα αποτελέσουν παράδειγμα προς αποφυγή στο μέλλον. Αυτός ο στόχος μας μπορεί να επιτευχθεί  αφενός αποφεύγοντας τις εκπτώσεις στην ασφάλεια, στον τεχνολογικό εξοπλισμό και στο ανθρώπινο δυναμικό και αφετέρου με την επίδειξη συνειδητής πειθαρχίας τόσο από την πλευρά της διοίκησης όσο και των εργαζομένων υπό την προϋπόθεση πως η λειτουργία του διυλιστηρίου θα διέπεται από το πνεύμα της οργάνωσης, της επαγγελματικής προσφοράς και της αμοιβαίας κατανόησης. 
     Πιστεύουμε πως έφτασε η ώρα, έστω και μετά από είκοσι χρόνια, να υλοποιηθεί μια παλιά σκέψη του ΠΣΕΕΠ που αφορά στο στήσιμο ενός λιτού μνημείου με τα ονόματα των συναδέλφων που άφησαν την τελευταία τους πνοή εκεί. Δεν πρόκειται απλώς για ένα μνημείο με το οποίο θα κρατήσουμε αιώνια τη μνήμη τους και όπου οι συνάδελφοι των αδικοχαμένων θα δύνανται να εναποθέσουν λίγα λουλούδια, αλλά και για ένα μέσο να εξιλεωθούμε επιτέλους από τα λάθη και τις παραλείψεις του παρελθόντος.  
     Μένει να ελπίζουμε πως όπου κι αν βρίσκονται οι προ είκοσι ετών αποθανόντες συνάδελφοί μας θα είναι περήφανοι για την ολοκλήρωση αυτού του υπερσύγχρονου διυλιστηρίου. Είναι όμως αναντίρρητο το γεγονός πως εάν δεν είχε συμβεί το μοιραίο,  πολλοί από αυτούς θα μπορούσαν να βρίσκονται δίπλα μας και να μας στήριζαν σε αυτό το νέο ξεκίνημα.

6 σχόλια:

akrat είπε...

να είναι πλήρως εξοπλισμένο το νοσοκομείο για τα εγκαύματα αυτό εύχομαι... και το μνημείο καλό είναι αλλά το άλλο μετρά πιότερο

Ανώνυμος είπε...

Και αν η διοίκηση της εταιρείας δεν θέλει να γίνει το μνημείο στο χώρο μας όπως έγινε δίπλα στην ΠΥΡΚΑΛ, να το στήσουμε σε μια πλατεία της εργατούπολης Ελευσίνας.
Ίσως να έχει και μεγαλύτερη αξία...

Ανώνυμος είπε...

Ειναι απίστευτο ένα τέτοιο τραγικό γεγονός και να μην υπάρχει ένα "σημείο αναφοράς".. Ντροπή ξεφτίλα ΑΙΣΧΟΣ...

Η Αλίκη στο Ναυτικό είπε...

(Pros 22:09)
Anonyme ligoyri travas megalo zori kata kairoys metoys misthoys mas.
Toys pairname, toys pairnoyme kai tha toys pairnoyme!!!
Esy tha eisai mia zoi stin ligoyria kai stin zilia me ta myala poy koyvalas…
Ante sto diaolo karmiri, kobleksike…
Oti kai na ginei emeis tha peinasoyme teleytaioi… dekaeties apotamieyoymai kai ependyoymai… exoyme apothema kai gia ta eggonia mas!!!

BENEAS GEORGIOS είπε...

Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια

Αρ. Πρωτ : …194… Ασπρόπυργος 01/09/2012

1η ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Πέρασαν 20 χρόνια από το τραγικό ατύχημα της ΠΕΤΡΟΛΑ, ένα απ’ τα μεγαλύτερα βιομηχανικά ατυχήματα στην Ελλάδα, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 15 συναδέλφων μας και τον τραυματισμό άλλων 24. Η μέρα αυτή αποτελεί μια μαύρη σελίδα στην ιστορία των διυλιστηρίων της πατρίδας μας, μια μέρα που οφείλουμε να μη διαγράψουμε ποτέ από τη μνήμη μας.
Με την ολοκλήρωση της επένδυσης εκσυγχρονισμού στην Ελευσίνα ενισχύεται και βελτιώνεται η βιωσιμότητα της ΕΛΠΕ με την παραγωγή προϊόντων που βελτιώνουν την ποιότητα και την αξία τους στην αγορά. Οφείλουμε να μην ξεχνάμε την αυξημένη επικινδυνότητα της εργασίας μας και να έχουμε σε πρώτη προτεραιότητα την ΑΣΦΑΛΕΙΑ και την τήρηση όλων των κανόνων της σε απόλυτο βαθμό για να μηδενίσουμε τις πιθανότητες ατυχημάτων.
Όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά, τώρα που οι κοινωνικές εντάσεις κορυφώνονται ως αποτέλεσμα της βάρβαρης πολιτικής των Κυβερνήσεών μας, το μήνυμα που οι εργαζόμενοι πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι τα ζητήματα της ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ είναι για όλους μας η πρώτη προτεραιότητα και δεν πρέπει να θυσιάζονται τα πάντα στο βωμό του κέρδους. Κέρδος όλων μας είναι η ίδια μας η ζωή.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

O ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

BENEAS GEORGIOS είπε...

ΠΑΣΚΕ ΕΛΠΕ

31/08/2012


1η ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι


20 χρόνια μετά από το πιο μεγάλο και τραγικό δυστύχημα στη χώρα μας αυτό της πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο 15 συνάδελφων και τον τραυματισμό 24.

20 χρόνια μετά ο φετινός ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ είναι ορόσημο για τον χώρο μας δημιουργώντας σύγκρουση συναισθημάτων. Από την μια όσα τραγικά έγιναν τότε και από την άλλη το σήμερα με την ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού και την έναρξη λειτουργίας του Διυλιστηρίου Ελευσίνας.

20 χρόνια μετά, ένα νέο – σύγχρονο πλέον Διυλιστήριο που θα αποτελέσει το όχημα για την ενίσχυση της βιωσιμότητας των ΕΛΠΕ, με νέα τεχνολογία παραγωγής φιλικότερων προϊόντων προς το περιβάλλον, θα πρέπει να συνοδεύεται με βελτιωμένες συνθήκες εργασίας και οργανογράμματα με κύριο γνώμονα την ασφάλεια των εργαζόμενων και των εγκαταστάσεων. Είναι τα ελάχιστα για τα οποία πρέπει να παλέψουμε οι νεότεροι, απέναντι στην μνήμη των συνάδελφων.

Το μήνυμα της σημερινής ημέρας είναι ότι τα ζητήματα της ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ θα πρέπει να είναι για όλους μας η πρώτη προτεραιότητα και να μη θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους.

20 χρόνια μετά η ΠΑΣΚΕ ΕΛΠΕ συνεχίζει να αγωνίζεται τιμώντας τα θύματα της 1ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ και θα συνεχίσει να παλεύει ενάντια σε πολιτικές που οδηγούν εργαζόμενους και Διυλιστήρια σε απαξίωση.


ΠΑΣΚΕ ΕΛΠΕ