Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Οι παραχαράκτες… Γείτονές μας!!!


Ως πότε θα ανεχόμαστε τους βιαστές της Ιστορικής Αλήθειας;


Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΛΟΙΠΟΙ ΠΑΡΑΧΑΡΑΚΤΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ


Το πρόσφατο παράδειγμα με τη ανιστόρητη πρόταση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (περί άλλου Ολύμπου στα μικρασιατικά εδάφη από όπου πρέπει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή να... ανάβει κάθε τέσσερα χρόνια την Ολυμπιακή φλόγα) αποδεικνύει ότι η Ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων αποτελεί έναν ακόμη χώρο της Ελληνικής Ιστορίας που επιδέχεται πολλαπλού είδους εκμετάλλευση.
Από Ελληνικής πλευράς εδόθησαν κάποιες απαντήσεις (που θα προσκρούσουν σε κλειστά αυτιά, διότι κατά βάθος και ο Ερντογάν γνωρίζει την Ιστορία της Αρχαίας Ελλάδος, αλλά και οι λοιποί Τούρκοι ιθύνοντες που ετοίμασαν τον φάκελο της υποψηφιότητας της Κωνσταντινουπόλεως για τους Ολυμπιακούς του 2020).
Το θέμα όμως είναι άλλο και αφορά κάτι που θα επαναληφθεί στο μέλλον: ως πότε θα ανεχόμαστε την κάθε είδους παραχάραξη της Ιστορίας μας από γείτονες και εχθρούς της Ελλάδος; Κλασικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση των Σκοπιανών που παρότι έχουν ξεπεράσει τα μετρήσιμα μεγέθη της γελοιότητος (βλέπε πλήθος αγαλμάτων σε πόλη Σκοπίων), εξακολουθούν να επαναλαμβάνουν τις ανιστόρητες θέσεις τους. Βέβαια θα πει κάποιος ότι δεν «πρέπει να ανησυχούμε καθώς η Ιστορική Αλήθεια είναι με το μέρος μας και όσοι γνωρίζουν Ιστορία θα δεχτούν τις δικές μας θέσεις» κλπ. Καλή ως θέληση αλλά ανεπαρκής και επικίνδυνη ως πραγματικότητα αυτή η αντίληψη.
Πόσοι ξέρουν Ιστορία σήμερα; Και μάλιστα εφ’ όσον κάποιοι ελέγχουν τις διόδους της γνώσεως (πχ κατευθυνόμενα ΜΜΕ και Πανεπιστήμια), τι μας διασφαλίζει πως δεν θα αλλοιώσουν και την κραυγαλέα ιστορική πραγματικότητα;
Εδώ δεν μπορούμε εμείς αν ξεχωρίσουμε σε τι διαφέρουν οι Άγγλοι και οι Ιρλανδοί (που ξέρουμε ότι τρώγονται τόσους αιώνες και ακόμη ως σήμερα είναι ζωντανές οι εστίες μίσους), πώς μπορούμε να ελπίσουμε ότι οι άλλοι, οι ξένοι, θα κατανοήσουν ότι οι Μακεδόνες είναι ένα ελληνικό φύλο και όχι μία άλλη εθνότητα; Εδώ υπάρχουν Έλληνες (!) Πανεπιστημιακοί και Πολιτικοί που μιλούν για το… δικαίωμα του εθνικού αυτοπροσδιορισμού των Σκοπιανών (λες και είναι δικαίωμα η καπηλεία της Ιστορικής αλήθειας!), πώς θα πείσουμε ξένους και άσχετους;
Και, παράλληλα, γεννάται το ερώτημα; «Τι πρέπει να κάνουμε όταν έχουμε επίθεση στην Ιστορική αλήθεια από ξένους, αρμόδιους ή μη;»
Και συνακόλουθα προκύπτει το εξής: «Ποιος πρέπει να τους απαντάει κάθε φορά; Υπάρχει στην Ελλάδα ένας επίσημος φορέας που θα τεκμηριώνει κάποιες επαρκείς απαντήσεις και θα αποστομώνει τους ανιστόρητους κάθε πλάτους και μήκους;»
Το πρόσφατο δείγμα ανεδαφικής προσέγγισης της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων (το οποίο αποδίδεται στον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) δεν είναι το μόνο κρούσμα αλλοίωσης της Ελληνικής Ιστορίας. Με κλασικό δείγμα τους Σκοπιανούς γείτονές μας, έχουμε και άλλα ανάλογα στην βαλκάνια γειτονιά μας. Για παράδειγμα αναφέρω τους Αλβανούς που διεκδικούν (κρατηθείτε!): τον Μέγα Αλέξανδρο (λόγω… Αλβανίδας μητέρας),τον Βασιλέα Πύρρο (λόγω περιοχής), τους Αρβανίτες του 1821 (λόγω… γλώσσας) κλπ.
Μπορεί όλα αυτά να μας φαίνονται γραφικά αλλά δείχνουν ότι ο γείτονες δεν ορρωδούν προ ουδενός για να κατοχυρώσουν (στην αρχή λεκτικά, όπως γίνεται σε κάθε σοβαρή διεκδίκηση) κάποια μελλοντικά δικαιώματα εις βάρος των Ελλήνων και της Ελλάδος. Τι πράττουμε εμείς από την μεριά μας; Για να μην φλυαρώ (και θα φαίνεται ότι μεμψιμοιρώ) αναφέρω ότι μόλις πρόσφατα τιμήθηκε με ανδριάντα ο βασιλεύς της Ηπείρου Πύρρος στην πρωτεύουσα της ενιαίας Ηπείρου, τα Ιωάννινα, με πρωτοβουλία ομογενών (ενώ κάποιοι ελληνόφωνοι που αυτοχαρακτηρίζονται Αριστεροί στα Ιωάννινα διαμαρτύρονται για τον Ανδριάντα που δημιούργησαν ομογενείς στην πόλη των Ιωαννίνων). Μάλιστα το 1974, σε μια ηλίθια επίδειξη… αντιβασιλισμού, κάποιοι «προοδευτικοί» είχαν ξηλώσει την τότε προτομή του Πύρρου από την κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων!
Την ίδια ώρα κάποιοι «Ιστορικοί» με την έγκριση και τα λεφτά Πανεπιστημίων (πάντα με τα απαραίτητα χρήματα γίνονται τέτοιες βρομοδουλειές) προβαίνουν σε συνειδητή αλλοίωση της Ελληνικής Ιστορίας, προσφέροντας τους Έλληνες Αρβανίτες (από το Σούλι της Ηπείρου και την Ύδρα ως τα Σουλιμοχώρια της Πελοποννήσου), που προσέφεραν το αίμα τους εναντίον Τούρκων και Τουρκαλβανών στους… Αλβανούς! Ναι, αυτό είναι γραμμένο σε πολλά «επιστημονικά βιβλία» με την επίβλεψη και επιμέλεια υψηλών τιτλούχων της Πανεπιστημιακής Κοινότητος. Και το χειρότερο: τα ανεχόμαστε όλα αυτά και δεν αντιδράμε (η περίπτωση Ρεπούση με τον… Συνωστισμό της Σμύρνης είναι μία εξαίρεση που δεν μπορούσαν να την… καταπιούν πολλοί αλλά τελικά ξέσπασε σε σκάνδαλο).
Μήπως δεν είναι έτσι;
Την ίδια στιγμή και οι γείτονες Βούλγαροι ομιλούν για αρχαίο θρακικό πολιτισμό, τον οποίο διεκδικούν οι ίδιοι, θεωρώντας τους Θράκες ως… προγόνους τους. Αρκεί κάποιος να επισκεφτεί κάποιο αρχαιολογικό Μουσείο στην Βουλγαρία, όπου θα δει πώς αποσιωπάται ή υποβαθμίζεται η θέση των Ελλήνων στην Ιστορία του χώρου αυτού, άσχετα αν εκεί οι Θράκες είχαν άμεση σύνδεση με τον Ελληνικό Πολιτισμό (τόσες αρχαίες πηγές δεν μπορούν να παραγραφούν) και υπήρχαν αμέτρητες ελληνικές αποικίες στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας. Ακόμη και σε διεθνές επίπεδο, οι εκθέσεις αρχαιολογικών τεκμηρίων για την Αρχαία Θράκη αναφέρονται στην σημερινή Βουλγαρία ως γεωγραφική αναφορά και πολιτιστική συνέχεια, λες και δεν ήρθαν οι σημερινοί Βούλγαροι ως επήλυδες-εισβολείς στον βαλκανικό χώρο στα χρόνια του βυζαντίου, από το οποίο δέχθηκαν την ορθόδοξη χριστιανική πίστη και τον Πολιτισμό εν γένει.
Το κωμικοτραγικό είναι πως αυτά που βρίσκουν σε ανασκαφές οι σημερινοί αρχαιολόγοι και τα οποία έχουν ελληνικές επιγραφές, προσπαθούν να… δικαιολογήσουν αυτά τα νέα δεδομένα με φλύαρες ανοησίες, διότι η ιστορική αλήθεια δεν τους συμφέρει! Όλοι οι γείτονες λοιπόν παραχαράσσουν την ιστορία για να αντλήσουν από αυτήν και την μεγάλη Ελληνική κληρονομιά στον χώρο των Βαλκανίων στοιχεία για να ντύσουν το δικό τους γυμνό ιστορικό παρελθόν. Δεν γνωρίζουν πολλοί συμπατριώτες μας αυτήν την συνεχή προσπάθεια παραχάραξης από τους Βουλγάρους, αλλά επικεντρωνόμαστε μόνο στο ανάλογο θράσος των Σκοπιανών παραχαρακτών. Δυστυχώς, όταν θα φτάσει και αυτή η υπόθεση στα άκρα και θα κάνουμε ό,τι και με τους Σκοπιανούς (δηλαδή θα τρέχουμε να πείσουμε τους πάντες ότι το ιστορικό δίκιο είναι με το μέρος μας – και τα αποτελέσματα, φοβάμαι ότι θα είναι τα ίδια, από πενιχρά ως μηδαμινά).
Για να μην αναφέρουμε την ανάλογη Ρουμανική παραχάραξη που αφορά τους Έλληνες Βλάχους και την καπήλευση της μεγάλης πολιτισμικής τους Κληρονομιάς από τους Ρουμάνους που δεν ξέχασαν να διεκδικούν τον χώρο της Πίνδου και της βλάχικης κληρονομιάς (για όσους δεν… θυμούνται τον μεγάλο πατριωτικό ρόλο των Βλάχων στην νεώτερη Ελλάδα, τους θυμίζω ότι τα μεγάλα οικοδομήματα της πρωτεύουσας του νεοελληνικού κράτους, των Αθηνών, είναι προσφορά Βλάχων ευεργετών από τον χώρο της Βορείου Ηπείρου, του Μετσόβου και της Πίνδου, όπως το Ζάππειον, το Ε.Μ.Π., η Ακαδημία Αθηνών κλπ).
Δεν έχουν τέλος οι αναφορές στις ποικίλες παραχαράξεις της Ελληνικής Ιστορίας από τους γείτονες μας. Το μεγάλο ερώτημα είναι όμως πώς και από ποιους μπορεί να δοθεί τέλος σε αυτούς τους συνειδητούς ή ασυνείδητους παραχαράκτες; όλοι οι πολίτες έχουμε ευθύνες προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ας μην ζητάμε κάτι τέτοιο από το επίσημο Κράτος μας. Εξάλλου αυτό που έχει δώσει επανειλημμένα εξετάσεις στον τομέα αυτόν και έχει αποτύχει παταγωδώς. Δυστυχώς...

Γεώργιος Διον. Κουρκούτας – Καθηγητής Φιλόλογος

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ποιος θα απαντάει σε αυτούς τους θρασείς πλαστογράφους ; Το Υπουργείο Εξωτερικών τι κάνει ;

BENEAS GEORGIOS είπε...

Στο ΥΠΕΞ ξεσκίζουν τα μυστικά κονδύλια!!!