Τετάρτη, 15 Αυγούστου 2012

ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ «ΑΤΤΙΛΑ» ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΛΕΙΑ!!!Τα ονόματά τους ως ελάχιστη απόδοση Τιμής στην Μνήμη τους ! ! !

Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 1974 συνετελέσθη την Κύπρο μία Τραγωδία που μέχρι και σήμερα διατηρεί έντονες τις πληγές της σε όλον τον Ελληνισμό και στο Νησί. Πρόκειται για την εισβολή των Τούρκων (με την στρατιωτική Επιχείρηση «Αττίλας» Ι και ΙΙ) στις 20 Ιουλίου 1974  και τον Αύγουστο που οδήγησε στην Κατοχή μεγάλου τμήματος του Νησιού ως σήμερα.
Ανάμεσα στους στρατευσίμους που έπεσαν ηρωικά ή φέρονται ως αγνοούμενοι  στην Κύπρο ήσαν και οι Ελλαδίτες που υπηρετούσαν στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛ. ΔΥ. Κ.). Ανάμεσα σε αυτούς ήσαν και πολλοί Ηλείοι που η μοίρα τους έταξε να είναι εκεί όταν οι Ασιάτες βάρβαροι εισέβαλαν σε ελληνικό έδαφος. Οι πιο πολλοί επέστρεψαν βέβαια στην Ηλεία, άλλοι αρτιμελείς και άλλοι τραυματίες σωματικά και ψυχικά, προσφέροντας ένα τμήμα του εαυτού τους στην κοινή εθνική προσπάθεια.
Παραθέτουμε τα ονόματα τους των πεσόντων Ηλείων του 1974  ως ελάχιστη ένδειξη Μνήμης και Τιμής στην θυσία τους υπέρ Βωμών και Εστιών:

1. Δεκανεύς  Θανόπουλος Δημήτριος του Ιωάννου εκ Πουρναρίου.

2. Δεκανεύς Λούρμπας Δημήτριος του Δημητρίου εκ Γαστούνης.

3. Δεκανεύς Ξένος Θεόδωρος του Γεωργίου εκ Λανθίου.

4. Στρατιώτης Νικητόπουλος Λάμπρος του Ηλία εξ Ανδριτσαίνης. 

5. Στρατιώτης Αναστασόπουλος Ανδρέας του Μιχαήλ εκ Χαβαρίου.
 
6. Στρατιώτης Βελώνας Δημήτριος του Επαμεινώνδα εκ Νέας Μανωλάδος.

7. Στρατιώτης Καραγκούνης Χαράλαμπος του Πέτρου εκ Φλόκα Αρχ. Ολυμπίας.

8. Στρατιώτης Κουλιαντώνης Ηλίας του Διονυσίου εκ Βαρθολομιού.

9. Στρατιώτης Κωνσταντακόπουλος Ιωάννης του Νικολάου εκ Νησίου Βουπρασίας.

10. Στρατιώτης Μανιάτης Σπυρίδων του Βασιλείου εκ Ζαχάρως.

11. Στρατιώτης Παπαδόπουλος Ιωάννης του Χαριλάου εκ Λανθίου.

12. Στρατιώτης Παφιώλης Κωνσταντίνος του Χρήστου εκ Γρανιτσαιίκων Πύργου.

13. Στρατιώτης Σταματόπουλος Κωνσταντίνος του Νικολάου εκ Γαστούνης.

14. Στρατιώτης Πολυζώης Ιωάννης εκ Ξυλοκέρας.

Πολλοί από αυτούς έχουν τιμηθεί στην ιδιαίτερη πατρίδα τους με την ονομασία οδών ή την κατασκευή προτομών ή αναμνηστικών στηλών. Σπουδαίο ρόλο στην ανάδειξη της θυσίας αυτών έχουν παίξει  οι οικογένειες των Ηρώων, οι τοπικές Δημοτικές αρχές και ο Σύνδεσμος Πολεμιστών και Τραυματιών Κύπρου 1974 Νομού Ηλείας.
Η θυσία αυτών των παλληκαριών (που υπηρετούσαν την στρατιωτική τους θητεία στην Κύπρο την περίοδο εκείνη) αποδεικνύει για μια ακόμη φορά την μεγάλη προσφορά της Ηλείας στους Αγώνες του Έθνους. Παράλληλα αναδεικνύει με κραυγαλέο τρόπο την αδιαφορία της ελλαδικής εξουσίας (που στα μεταπολιτευτικά χρόνια στηρίχτηκε στην θυσία των παλληκαριών αυτών, καθώς η Μεταπολίτευση «επένδυσε» κυνικά και αισχρά στην Τραγωδία της Κύπρου), καθώς πέρασαν πολλά χρόνια για να τιμηθεί η μνήμη τους.
Ακόμη και στην Ηλεία οι περισσότερες πόλεις και τα χωριά των Ηρώων αυτών αγνοούσαν (;) τις θυσίες αυτές και δεν είχαν μεριμνήσει να προβληθεί η προσφορά αυτή. Δόξα τω Θεώ, τον τελευταίο καιρό, τόσο η Κυπριακή Βουλή και το Ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Αμύνης όσο και οι τοπικοί Δήμοι και πολλοί φορείς άρχισαν να επαναφέρουν την δικαιοσύνη της Μνήμης στο θέμα αυτό: με εκδηλώσεις και με την δημιουργία μνημείων και ονοματοθεσίες οδών τιμώνται αυτοί οι πρόσφατοι Ήρωες του Ελληνισμού με καταγωγή από την Ηλεία. Είναι μία ελάχιστη υποχρέωση στην μνήμη τους.
Είναι για όλους μια υπόμνηση του χρέους προς τον Ελληνισμό. Και μάλιστα προς τον Κυπριακό Ελληνισμό που βρίσκεται σε μεγάλα αδιέξοδα και απειλείται η επιβίωση του από τον Τουρκικό ιμπεριαλισμό και την ανεπάρκεια των πολιτικών του ηγεσιών. Τα όσα έγιναν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 1974 στην Κύπρο ας είναι για μας ένα μάθημα Ιστορίας για να μπορούμε να επαναλαμβάνουμε την πολεμική μας αρετή ως Έλληνες και να αποφεύγουμε θανάσιμα λάθη που εγγίζουν τον χαρακτηρισμό της προδοσίας.
Και είναι τιμή για την Ηλεία που στην τελευταία μεγάλη πολεμική σελίδα του Ελληνικού Έθνους και μάλιστα με αντίπαλο τον προαιώνιο ανατολίτη εχθρό  στάθηκαν ηρωικά απέναντι του οι Ηλείοι στρατεύσιμοι που φύλαγαν τις νέες Θερμοπύλες, εκεί στην νότιο Ελλάδα, την μαρτυρική μας Κύπρο. Αντικρίζοντας τους τάφους τους, τις προτομές και τα μνημεία τους σήμερα, εμείς οι νεώτεροι που δεν ζήσαμε τα φρικτά γεγονότα του «Αττίλα» ας αντλούμε πρότυπα ανδρείας και θάρρους. Και μόνοι και μετά πολλών θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε τον οποιοδήποτε εχθρό θα θελήσει να αμφισβητήσει την Ελευθερία μας, την επιθυμία μας να ζούμε αξιοπρεπείς ως Άνθρωποι, ως Χριστιανοί, ως Έλληνες. 

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΗΛΕΙΟΥΣ ΗΡΩΕΣ
                                                                                            
ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΑΝ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΑΤΤΙΛΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟ ΘΕΡΟΣ ΤΟΥ 1974

Γεώργιος Διον. Κουρκούτας - Καθηγητής Φιλόλογος
Δεν υπάρχουν σχόλια: