Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Φήμες για αρπαγές ανηλίκων: Τι πρέπει να γνωρίζουμε ! ! !




Αρπαγές ανηλίκων: εκατοντάδες κλήσεις από αναστατωμένους γονείς και ευαισθητοποιημένους πολίτες


Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι τις τελευταίες ημέρες στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή Για Τα Παιδιά SOS 1056» και στην «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» λαμβάνουμε εκατοντάδες κλήσεις από αναστατωμένους γονείς και ευαισθητοποιημένους πολίτες σχετικά με τις πληροφορίες που αναδημοσιεύονται διαρκώς στο διαδίκτυο και αφορούν σε αρπαγές ανηλίκων ακόμη και σε παιδιά που τους έχουν αφαιρέσει ζωτικά όργανα καθώς πρόκειται για κύκλωμα εμπορίου οργάνων.  

«Το Χαμόγελο Του Παιδιού» έχει επικοινωνήσει με τις αρμόδιες αρχές των περιοχών όπου αναφέρονται τα συγκεκριμένα περιστατικά (ενδεικτικά αναφέρουμε Ζάκυνθο, Βόλο, Αχαρναί, Ίλιον κ.α) και θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ΔΕΝ επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που αναπαράγονται.

ΑΝΤΙΘΕΤΑ αναφέρουν ότι πρόκειται για φημολογίες που αναπαράγονται χωρίς να έχει διασταυρωθεί η εγκυρότητα τους προκαλώντας αίσθημα πανικού και τρόμου στους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες.

Θα θέλαμε επίσης να επισημάνουμε ότι «Το Χαμόγελο Του Παιδιού» δεν έχει καταγράψει τις τελευταίες εβδομάδες καμία καταγγελία αρπαγής ανηλίκου παρά μόνο κλήσεις που λαμβάνουμε από πολίτες, οι οποίοι αναφέρουν πληροφορίες από φήμες ή από δημοσιεύματα μέσω διαδικτύου.

Παρόλα αυτά εάν οποιοσδήποτε πολίτης γνωρίζει συγκεκριμένες πληροφορίες και στοιχεία για τέτοιου είδους περιστατικά παρακαλείται να καλέσει ακόμη και ανώνυμα στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή Για Τα Παιδιά SOS-1056» ή στην «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000»  (όλο το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα) προκειμένου να συνομιλήσετε με Κοινωνικό Λειτουργό ή Ψυχολόγο και να κινήσουμε τις απαραίτητες διαδικασίες μέσω των αρμόδιων αρχών.

Φήμες για αρπαγές ανηλίκων: Τι πρέπει να γνωρίζουμε


Με αφορμή τα ανεπιβεβαίωτα δημοσιεύματα και τις φήμες περί αρπαγών παιδιών «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχοντας τον συντονισμό του Εθνικού Κέντρου για την Εξαφάνιση και Εκμετάλλευση των Παιδιών και λειτουργώντας την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 συμβουλεύει τους γονείς:

Παραμείνετε ήρεμοι απέναντι σε αυτές τις φήμες. Ο πανικός είναι κακός σύμβουλος και επικοινωνείται πιο γρήγορα από τα λόγια στα παιδιά.

Αποφύγετε να επικοινωνήσετε φήμες στα παιδιά καθώς συνήθως περιέχουν και το προσωπικό κομμάτι της φαντασίας του καθένα που αναπαρήγαγε την φήμη μέχρι να φτάσει στα αυτιά σας

Εξετάστε την πιστότητα της φήμης. Καλέστε στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 ή στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής σας

Γνωρίζετε πάντα το που βρίσκονται τα παιδιά σας και τις ώρες μετακίνησης τους από το ένα μέρος στο άλλο
Μιλήστε στα παιδιά σας γενικά για το φαινόμενο της εξαφάνισης και της αρπαγής

* Συμβουλέψτε τα να αποφεύγουν να μένουν μόνα τους. Πολλά παιδιά μαζί είναι πιο δυνατά
* Τονίστε και πάλι την σημασία να μην μιλάνε σε αγνώστους και να προτιμούν να περπατάνε σε γνώριμους δρόμους

* Τονίστε ότι οι άνθρωποι που μπορεί να τους βλάψουν δεν είναι απαραίτητο και να φαίνονται κακοί όπως το έχουν στο μυαλό τους με βάση τα έργα και τα κινούμενα σχέδια
* Σε οποιαδήποτε πρόσκληση αγνώστου η απάντηση τους πρέπει να είναι αρνητική όσο αθώα και αν φαίνεται
* Αν κάποιος κινείται προς το μέρος τους ΠΡΕΠΕΙ να φωνάξουν και να τρέξουν προς το σημείο που υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι
* Εάν κάποιος προσπαθήσει να τους αρπάξει μπορούν να φωνάξουν:
       Βοήθεια, δεν είναι η μαμά μου
       Βοήθεια δεν είναι ο μπαμπάς μου
       Βοήθεια αστυνομία

* Προκειμένου να μην νομίζει κανείς ότι πρόκειται για διαμάχη γονιού - παιδιού

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή ενημέρωση παρακαλώ καλέστε την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 η οποία είναι δωρεάν και λειτουργεί 24 ώρες τη μέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: