Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Αυτοκινητόδρομος Καλαμάτας, ΒΙ.ΠΕ. Μελιγαλά & εξόρυξη λιγνίτη ! ! !


Το Μάιο θα παραδοθούν στην κυκλοφορία οι οδικοί άξονες Τρίπολη - Καλαμάτα και Παραδείσια - Τσακώνα !

Το Μάιο θα παραδοθούν στην κυκλοφορία οι οδικοί άξονες Τρίπολη - Καλαμάτα και Παραδείσια - Τσακώνα, ενώ πρόοδος σημειώνεται και στο τμήμα Λεύκτρο - Σπάρτη, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, από τους εκπροσώπους της Κοινοπραξίας του Μορέα, κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012, με συμμετοχή της Θεματικής Αντιπεριφερειάρχη κας Νικολάκου και των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας.
Αρχικά ο Περιφερειάρχης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την καθυστέρηση εκ μέρους του Μορέα της υλοποίησης των συμφωνηθέντων υποχρεώσεων και δεσμεύσεων κατά την προηγούμενη σύσκεψη, τέσσερις περίπου μήνες πριν, που οδήγησε στην παρουσία διαφόρων προβλημάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Για το λόγο αυτό, ο κ. Τατούλης έδωσε αυστηρή εντολή προς την κοινοπραξία του Μορέα για άμεση διόρθωση όλων των βλαβών που έχουν προξενήσει τα οχήματά τους στα παράπλευρα δίκτυα των οδικών αξόνων που κατασκευάζουν. Τόνισε δε ότι η Περιφέρεια έχει υποστηρίξει σημαντικά το έργο τους, καταδεικνύοντας κατ’ αυτό τον τρόπο την ειλικρινή της διάθεση καλής συνεργασίας και απέρριψε την οποιαδήποτε συζήτηση σε ανταγωνιστικό κλίμα.
Πέραν τούτου ο Περιφερειάρχης υπέδειξε στην κοινοπραξία τη δημιουργία φιλικού και ανταποδοτικού κλίματος με τους κατοίκους των διαφόρων περιοχών που υλοποιούνται τα έργα, με σκοπό την καλύτερη κατά το δυνατό συνεργασία μαζί τους, αναγνωρίζοντας ότι οι πολίτες έχουν διευκολύνει σημαντικά το έργο τους. Όπως υποστήριξε ο κ. Τατούλης «εντοπίζονται μικροπροβλήματα τα οποία όταν δεν λύνονται γιγαντώνονται και δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες».

Ντροπιαστικός ο τρόπος συγκρότησης και το θεσμικό πλαίσιο της ΒΙ.ΠΕ. Μελιγαλά !

Ντροπιαστικό χαρακτήρισε τον τρόπο συγκρότησης και το θεσμικό πλαίσιο της ΒΙ.ΠΕ. Μελιγαλά ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης και ζήτησε να γίνει σύσκεψη με το Δήμο για τη συνδιαμόρφωση κανόνων που θα διέπουν τη λειτουργία της, κατά τη συζήτηση για τα πυρενελαιουργεία της περιοχής.
«Η προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος αποτελούν προτεραιότητα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Για το λόγο αυτό ανασύραμε τα πρόστιμα και επιβάλλαμε και νέα, σύμφωνα με την υπόδειξη των υπηρεσιών» σημείωσε στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, ενώ χαρακτήρισε την τοποθέτηση μετρητών, οι μετρήσεις των οποίων θα αποτελούν τον δείκτη πορείας των ενεργειών στο μέλλον.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης έθεσε σε προτεραιότητα για άλλη μια φορά τη δημόσια υγεία. Πέραν τούτου, ο κ. Τατούλης δήλωσε ότι η τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και η ανανέωσή τους αποτελούν νομική διαδικασία, η οποία θα γίνει σεβαστή και, μέσω των ελέγχων που θα πραγματοποιούνται, η Περιφέρεια και ο Δήμος από κοινού θα πουν την αλήθεια στους κατοίκους για τα πυρηνελειουργεία στη ΒΙ.ΠΕ. Μελιγαλά.
Πρέπει, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, να υπάρχει καλή σχέση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με τους πολίτες, πάνω όμως σε καθαρούς και σεβαστούς κανόνες. Για τους λόγους αυτούς η Περιφέρεια Πελοποννήσου παραμένει, όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης, ανοιχτή προς όλους.

Παράταση δύο μηνών για την συζήτηση του θέματος εξόρυξης λιγνίτη !
Παράταση δύο μηνών για την συζήτηση του θέματος εξόρυξης λιγνίτη στην περιοχή της Κορώνης ζήτησε και έλαβε η Περιφέρεια Πελοποννήσου με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, με δεδομένη την λήξη της προηγούμενης προθεσμίας των 35 ημερών την προσεχή Παρασκευή για γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων όπως προβλέπει ο νόμος.
Για το λόγο αυτό και προκειμένου να μην απωλέσει το ΠΕΣΥ το δικαίωμά του για γνωμοδότηση και υπάρξουν νόμιμες ενέργειες χωρίς αυτό, ζητήθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση η παράταση αυτή των δύο μηνών, την οποία η Περιφέρεια Πελοποννήσου έλαβε μαζί με τη δέσμευση ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν θα προβεί σε καμία ενέργεια προτού γνωμοδοτήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης στην τοποθέτηση του τόνισε ότι η νέα Περιφερειακή Αρχή διαθέτει εκ του νόμου την ευθύνη για ολοκληρωμένη προσέγγιση των ζητημάτων προκειμένου αυτοί να αποφασίσουν ελεύθερα επ’ ωφελεία τους. Ο Περιφερειάρχης επεσήμανε την περίεργη συμπεριφορά που εντοπίζεται στην περιοχή, όπου θεσμοί ενημέρωσης των πολιτών «τρομοκρατούν τους πολίτες και εκφράζουν ασέβεια προς τους θεσμούς. Στο Περιφερειακό Συμβούλιο υπερισχύουν οι κανόνες της δημοκρατίας και ακούγονται όλες οι απόψεις».
Ο κ. Τατούλης επανέλαβε την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία όταν ολοκληρωθεί ο οδικός χάρτης των ενεργειών προς τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων, προς την Ειδική Υπηρεσία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, προς το ΙΓΜΕ και το Τμήμα Μεταλλείων του ΕΜΠ, τότε το θέμα θα τεθεί στο ΠΕΣΥ προς συζήτηση και γνωμοδότηση επί της ΜΠΕ της επένδυσης, αφού βέβαια ακούσει τις απόψεις του Δήμου και των επενδυτών.
Ο Πέτρος Τατούλης χαρακτήρισε κάθε τόπο της Πελοποννήσου ξεχωριστό με τα δικά του ειδικά χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα, δικά του χαρίσματα και δικό του πολιτιστικό και ιστορικό περιβάλλον. «Η Πελοπόννησος κατοικείται από σοβαρούς πολίτες που έζησαν την υστέρηση του τόπου τους και αντιλαμβάνονται την ευθύνη διόρθωσης των προβλημάτων. Την αειφορία και την περιβαλλοντική προστασία δεν τη βάζουμε στο ζύγι» δήλωσε ο Περιφερειάρχης, ενώ αναφέρθηκε στην πρόσφατη σύσκεψη με το Δήμο Τρίπολης και τόνισε ότι «όσοι φώναζαν ότι δεν θα μπει δεματοποιητής τώρα μας παρακαλούν να τους βοηθήσουμε. Εμείς από την πλευρά μας τους διευκολύνουμε όσον αφορά τις αδειοδοτήσεις, αλλά και για τη δημιουργία δομών κομποστοποίησης».
«Σύμφωνα με τη δέσμευσή μας αξιολογούμε τη Μεσσηνία ως θεμέλιο λίθο για την ανάπτυξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για να δουλέψει όμως η ΠΟΤΑ στην Κορώνη πρέπει να υπάρξουν υποδομές» κατέληξε ο Περιφερειάρχης υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι η απάντηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου στα προβλήματα είναι η δημοκρατική και σοβαρή ολοκληρωμένη αντιμετώπισή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: