Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Μπράβο στην Κύπρο ! ! !


Μπράβο σε ένα μικρό κράτος που στην προσπάθειά του να επιβιώσει τόλμησε και έκανε συμφωνίες που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας και προχωρεί στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Μπράβο που απαγκιστρώθηκε και ξέφυγε από τη μιζέρια της "μητέρας πατρίδας" και τους δοσίλογους πολιτικούς της που την οδήγησαν στην περιπέτεια του ΔΝΤ και την απεμπόληση Κυριαρχικών Δικαιωμάτων.

Ο ΤΟΛΜΩΝ ΝΙΚΑ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το νομικό πλαίσιο καθώς και η πολιτική, διπλωματική αλλά και οικονομική συγκυρία είναι, επιτέλους, η κατάλληλη ώστε η Ελλάδα να… αποφασίσει να ανακηρύξει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) που δικαιούται, όπως τόνισε ο Καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστημιακό Σύστημα Maryland των ΗΠΑ, Θεόδωρος Καρυώτης, στην ημερίδα με θέμα «Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Από τη στρατηγική κίνηση στην οικονομική λύση», που διοργάνωσε ο Αν. Γραμματέας Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κικίλιας. Ο επιφανής διεθνώς καθηγητής θεωρείται ως «ο πατέρας της ελληνικής ΑΟΖ», καθώς υπήρξε μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.
«Η έννοια της υφαλοκρηπίδας ξεπεράστηκε από την έννοια της ΑΟΖ», εξήγησε ο καθηγητής στην κατάμεστη, από πολιτικούς, ακαδημαϊκούς, φοιτητές και άλλους πολίτες, αίθουσα του συνεδριακού κέντρου της Εθνικής Ασφαλιστικής. «Οι Τούρκοι τρίβουν τα χέρια τους που ακόμα εδώ μιλάμε για υφαλοκρηπίδα. Όλα έχουν αλλάξει από τη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, που καθορίζει ότι όλα τα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ με τον ίδιο τρόπο όπως ο ηπειρωτικός χώρος. Άρα τα επιχειρήματα της Τουρκίας περί υφαλοκρηπίδας του χερσαίου χώρου της Ανατολίας εξαλείφονται».
Ο Θεόδωρος Καρυώτης αναφέρθηκε και σε αυτούς «που επιδιώκουν να μας πείσουν ότι η ΑΟΖ είναι μια μόδα, κι ότι κακώς την καθόρισαν το Ισραήλ και η Κύπρος» και τόνισε ότι σύμφωνα με τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, τα κράτη έχουν και ασκούν κυριαρχικά δικαιώματα μέσα στην ΑΟΖ τους και σε μια έκταση έως και 200 μιλίων, ενώ ο καθορισμός της ΑΟΖ μεταξύ παρακείμενων χωρών γίνεται με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και… μόνο αυτούς. «Οι περισσότερες χώρες του κόσμου έχουν καθορίσει την ΑΟΖ τους, ενώ το πότε ένα κράτος θα την καθορίσει εξαρτάται αποκλειστικά από τη δική του βούληση», τόνισε χαρακτηριστικά.
Η έκταση της ελληνικής ΑΟΖ, εφόσον καθοριστεί, ξεπερνάει τα 147.000 χιλιόμετρα, έκταση μεγαλύτερη από την χερσαία επιφάνεια της! Παράλληλα αποκτάει την κυριότητα του πλούτου του 90% του Αιγαίου (στην Τουρκία, με βάση το διεθνές δίκαιο, αναλογεί το 10 με 12%). Ο καθηγητής εκτιμάει επίσης ότι όταν η χώρα μας ανακηρύξει την ΑΟΖ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα την αποδεχτούν, όπως έκαναν και για την Κύπρο. Αναφέρθηκε επίσης σε μυστικές συνομιλίες στο παρελθόν, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όπου τότε οι Τούρκοι διπλωμάτες προειδοποίησαν ότι το ζήτημα της ΑΟΖ στο Αιγαίο είναι εκτός «ατζέντας» και ότι δεν πρέπει η Ελλάδα να το θέτει καν... Όπως και γίνεται άλλωστε μέχρι σήμερα…
Οι εξελίξεις με τις έρευνες στην Κύπρο, το διπλωματικό σκηνικό που διαμορφώνεται αλλά και το «κλειδί» στην υπόθεση- που δεν είναι άλλο από το ακριτικό Καστελόριζο- αποτέλεσαν αντικείμενα της ομιλίας του καθηγητή. Όπως εκτιμάει, στο δικαστήριο της Χαγής δεν πρόκειται να καταφύγουν οι δυο χώρες, καθώς η Τουρκία θα το αποφεύγει συνέχεια, αφού αφενός έχει άδικο, αφετέρου αυτή η διένεξη που υφίσταται την εξυπηρετεί.
«Η Άγκυρα οφείλει να σταματήσει να επιβάλλει τις νεοοθωμανικές της τακτικές στο διεθνές κατεστημένο. Πρέπει αμέσως να καθορίσουμε την ΑΟΖ μας και να μην διακατεχόμαστε από φοβικά σύνδρομα. Ο εκλιπών Πρόεδρος της Κύπρου Τάσος Παπαδόπουλος το έκανε με 4 τανκς και 2 ελικόπτερα. Εμείς τι φοβόμαστε», κατέληξε ο καθηγητής καταχειροκροτούμενος…
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Maryland, εξήγησε τέλος επί χάρτου την κατάσταση που επικρατεί με τον καθορισμό των ΑΟΖ…
Όπως έχουν καταλήξει και πολλοί άλλοι επιστήμονες και φορείς, ο ελληνικός θαλάσσιος χώρος είναι υπερ-πλούσιος σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ακόμη και μόνιμη λύση στα οικονομικά προβλήματα της χώρας μας. Η δημιουργία φορέα έρευνας και αξιοποίησης υδρογονανθράκων από το ΥΠΕΚΑ, ήταν το πρώτο βήμα. Το σημαντικότερο όμως παραμένει ο καθορισμός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που ανοίγει και το δρόμο για την εκμετάλλευση τους…