Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Αναστάτωση στην Ιθώμη για τα πολιτιστικά ! ! !


Οργή και αγανάκτηση στην Ιθώμη
Οι Βάνδαλοι ξανάρχονται!!!

Αρχαία Μεσσήνη: Μπένος, Θέμελης, Αναστασόπουλος, βάζουν ταφόπλακα στα Ιθωμαία
Γράφει ο Γιάννης Λινάρδος
Τα Ιθωμαία, μια πανάρχαια εορτή της Αρχαίας Μεσσήνης με ιστορία 3.000 χρόνων βάζουν στόχο να θάψουν ο πρώην υπουργός Σταύρος Μπένος, ο καθηγητής της Αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης, και ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος. Στη θέση τους θέλουν να δημιουργήσουν ''Φεστιβάλ Αρχαίας Μεσσήνης''. Για το σκοπό αυτό οι τρεις προαναφερθέντες συναντήθηκαν την Τετάρτη στην Αθήνα και συμφώνησαν να προχωρήσουν στη δημιουργία ειδικού φορέα.
Τα Ιθωμαία, εφάμιλλα και ισάξια των Ολυμπίων στην αρχαιότητα, έπαψαν να τελούνται στην Αρχαία Μεσσήνη μετά την επιδρομή των Βανδάλων του Αλάριχου και αναβίωσαν το 1984 από τους τοπικούς πολιτιστικούς φορείς της περιοχής, με την αμέριστη συμπαράσταση της τότε υπουργού πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη. Ήταν για μια 30ετία περίπου, μια όαση πολιτισμού για την περιοχή με σημείο αναφοράς τις ιστορικές παραδόσεις της Αρχαίας Μεσσήνης και με βασικό παράγοντα την ερασιτεχνική δημιουργία, που αδιαφιλονίκητα αποτελεί το συστατικό στοιχείο του πολιτισμού μας.

Τα Ιθωμαία σφυριλάτησαν το Ολυμπιακό ιδεώδες
Για την ιστορία αξίζει να αναφέρουμε ότι ήταν μεγάλη η συμβολή τους στην σφυρηλάτηση του Ολυμπιακού ιδεώδους, αφού πρώτοι οι Μεσσήνιοι Ολυμπιονίκες αρνήθηκαν τα χρηματικά έπαθλα που δίνονταν στους νικητές έως τότε και έκτοτε καθιερώθηκε ως έπαθλο το στεφάνι από κότινο ελιάς.

Οι Βάνδαλοι ξανάρχονται!!!
Σήμερα έρχονται οι τρεις παραπάνω κύριοι να ξαναθάψουν τα Ιθωμαία, να ξαναθάψουν τον πολιτισμό μας, την ιστορία αυτού του τόπου, που αποτελεί την πολιτιστική κοιτίδα ολόκληρης της Μεσσηνίας.
Είναι μια πράξη βαρβαρότητας που προκαλεί ανατριχίλα, αηδία, αποτροπιασμό και ελεεινή εντύπωση. Είναι ένα μεγάλο εκ προμελέτης έγκλημα αυτό που πάει να γίνει και αποτελεί βαρύτατη προσβολή για τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό γενικότερα. Ο ιστορικός του μέλλοντος θα γράψει τα ονόματά τους με μαύρα γράμματα στη ίδια σελίδα με τους Βανδάλους του Αλάριχου. Οι ξένοι σέβονται τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό και ο Γάλλος Πιερ ντε Κουμπερτέν αναβίωσε το 1896 τους αρχαίους Ολυμπιακούς αγώνες για τους οποίους μιλάει, θαυμάζει, σέβεται και αναπνέει ολόκληρη η ανθρωπότητα. Ανάλογες κινήσεις έχουν γίνει κατά καιρούς και για άλλες περιπτώσεις, όπως η αναβίωση στα Νέμεα της Κορινθίας, όπου πρωτοστάτησαν Ελληνοαμερικανοί.

Τα Ιθωμαία διδάσκουν αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό και ανθρώπινες αξίες
Σήμερα είναι αδιανόητο να σκεφθεί κανείς ότι υπάρχουν Έλληνες(;) που θέλουν να καταργήσουν αυτή την πανάρχαια εορτή. Είναι κρίμα προσωπικά για τον αρχαιολόγο!!! κύριο Πέτρο Θέμελη να πρωτοστατεί σε μια τέτοια κίνηση, ειδικά όταν το όνομά του έχει συνδεθεί με το σπουδαίο ανασκαφικό έργο που επιτελείται από το 1987 στην Αρχαία Μεσσήνη. Είναι ντροπή για τον ίδιο να θέλει να ξαναθαφτούν τα Ιθωμαία. Τα πλούσια μαρμάρινα κ.λ.π ευρήματα που φέρνει στην επιφάνεια, μιλούσαν όλα αυτά τα χρόνια με τις φωνές των παιδιών που λάμβαναν μέρος στις εκδηλώσεις των Ιθωμαίων και ήταν στην κυριολεξία ένα σχολείο για τις παιδικές ψυχές, που παράλληλα διδάσκονταν αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό και ανθρώπινες αξίες.

Είναι δυστύχημα για την Ιθώμη ο Δήμαρχος Μεσσήνης
Τι θα μπορούσε άραγε να περιμένει κανείς από τον κύριο Αναστασόπουλο, όταν κουβαλάει στην Ιθώμη όλα τα σκουπίδια του Δήμου Μεσσήνης και μάλιστα σε έναν χώρο όμορο ή και ταυτόσημο με αρχαιότητες και κάτω ακριβώς από την Ιερά μονή Βουλκάνου;;; Τα σκουπίδια ως φαίνεται, είναι τα ''δώρα'' του κατά τα άλλα ευλαβούς(;) Δημάρχου στην Παναγία την Βουλκανιώτισσα. Έλεος θα πέσει φωτιά να μας κάψει!!! Φίλε μου από τα παλιά Αντώνη Σαμαρά, έχεις γνώση του τι ''παλτό'' μας φόρεσες;;;

Η αντιπολίτευση του Δήμου Μεσσήνης τι πράττει;;;
Τον ύπνο του ''δικαίου'' δείχνει να κάνει σύσσωμη η αντιπολίτευση του Δήμου Μεσσήνης και προσωπικά οι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι. Είναι όλοι τους συνυπεύθυνοι και συνένοχοι για το επιχειρούμενο έγκλημα κατά της Ιστορίας και του τόπου μας. Ίδιες είναι οι ευθύνες και για όλους τους Μεσσήνιους Βουλευτές καθώς και τους Περιφερειακούς συμβούλους.

Σταύρος Μπένος,ο άνθρωπος της πίσω πόρτας
Αλήθεια υπάρχει θεσμικός ρόλος του κυρίου Μπένου που αφορά την Αρχαία Μεσσήνη;;; Ποιός του έδωσε το δικαίωμα και τον ρόλο να αποφασίζει για τις τύχες του Πολιτισμού μας;;; Γνωρίζουμε για το Διάζωμα'' που αφορά την αναστύλωση των αρχαίων θεάτρων της χώρας. Λέγεται δε ότι ο συγκεκριμένος φορέας στεγάζεται στο υπουργείο πολιτισμού. Ποιοί στηρίζουν τον συνταξιούχο πολιτικό κύριο Σταύρο Μπένο και του δίνουν ρόλο να αποφασίζει για εμάς;;; Μπορεί ο ίδιος να απαντήσει;;; Αμφίβολο. Και τελικά αν όχι, τουλάχιστον υπάρχει κάποιος άλλος που θα μπορούσε να μας δώσει την απάντηση;;; Άλλωστε ο κύριος Μπένος είχε ρίξει ''λάδι στη φωτιά διχασμού'' ως Δήμαρχος Καλαμάτας, κατά την τέλεση των Ιθωμαίων το 1987.Ο πολιτισμός είναι για να ενώνει φίλε Σταύρο, κρίμα που έκανες και υπουργός πολιτισμού.

Ο λαός της Ιθώμης θα αντιδράσει δυναμικά
Ο λαός της Ιθώμης και οι χιλιάδες φίλοι που είναι λάτρεις των Ιθωμαίων, θα αντιδράσουν δυναμικά και δεν θα επιτρέψουν το θάψιμο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η οργή και η αγανάκτηση ξεχειλίζουν από αυτό το πρωτάκουστο καπέλωμα και να είναι σίγουροι ότι θα μας βρουν μπροστά τους !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: