Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Εκτός λίστας βαρέων και ανθυγιεινών 250.000 εργαζόμενοι !


Αρχίζει η διαδικασία προκειμένου να μπει μαχαίρι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα (ΒΑΕ).
Στο Μνημόνιο προβλέπεται με σαφήνεια πως η λίστα των εν λόγω επαγγελμάτων θα καλύπτει μέχρι και το 10% του εργατικού δυναμικού.
Αυτό σημαίνει ότι 250.000 εργαζόμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με ανατροπές, τόσο στα μισθολογικά όσο και στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, με δεδομένη και την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου ο οποίος καθιστά απαγορευτική την έξοδο στη σύνταξη πριν από τη συμπλήρωση του 60ου έτους της ηλικίας.
Σταδιακά τα όρια ηλικίας θα αυξάνονται, ώστε το 2016 η συνταξιοδότηση να γίνεται με 35ετία στο 60ο έτος της ηλικίας (ή στο 58ο έτος για μειωμένη).
Η νέα λίστα με βάση τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2011.
Σε όσα επαγγέλματα εξαιρεθούν από τη λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά θα επέλθει αύξηση των ορίων ηλικίας κατά μία πενταετία.
Δεν θα θιγούν όσοι πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν έως το 2015.
Όπως προβλέπεται στον νόμο Λοβέρδου, ο πίνακας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων καταρτίζεται για όλους τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ύστερα από γνώμη της Διαρκούς Επιτροπής Κρίσεως Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων και γνωμοδότηση του Συμβουλίου Κοινωνικής Ασφάλισης.
Ο νέος πίνακας βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων θα εφαρμοστεί από 1.7.2011 για όλους τους εργαζομένους.
Όσοι απασχολούνται σε εργασίες ή επαγγέλματα τα οποία εξαιρούνται από τον πίνακα των ΒΑΕ, εφόσον συμπληρώνουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης έως 31.12.2015, εξακολουθούν να υπάγονται στο καθεστώς συνταξιοδότησης των ΒΑΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: