Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

Οικολογικό έγκλημα στη Γιάλοβα (Βοϊδοκοιλιά) Μεσσηνίας ! ! !


Απροστάτευτες είναι οι Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) του Δικτύου Natura 2000 στη χώρα μας, γεγονός που αναδεικνύεται από το νέο οικολογικό έγκλημα κοπής αιωνόβιων αγριόκεδρων, στην περιοχή της Λιμνοθάλασσας Γιάλοβας Μεσσηνίας.

Φρικτό οικολογικό έγκλημα θεωρείται η κοπή των αγριόκεδρων στην Γιάλοβα, γιατί η πλούσια ορνιθοπανίδα, η ιδιαίτερη βλάστηση των αμμόλοφων και η μοναδική ευρωπαϊκή αποικία του αφρικανικού χαμαιλέοντα συνθέτουν την πλούσια φυσική κληρονομιά της.

Έρευνα διεξάγει το δασαρ­χείο για να ανακαλύψει τον οδηγό μηχανήματος και τους συνεργούς του που ξερίζω­σαν δέντρα σε έκταση 4 στρ. στην προστατευόμενη περιοχή που ανήκει στο Δίκτυο Νatura 2000


Στην παραλία Αλμυρόλακκα βαρύ μηχάνημα ξερίζωσε κέδρους και ισοπέδωσε αμμόλοφους σε έκταση 4 στρεμμάτων, ενώ άγνωστος παραμένει μέχρι στιγμής ο οδηγός του μηχανήματος και το αρμόδιο δασαρχείο διεξάγει σχετική έρευνα.
Την καταστροφή στον οικότοπο της Γιάλοβας ανακάλυψαν μέλη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας (ΕΟΕ). Αμέσως ενημέρωσαν τη νομαρχία Μεσσηνίας, τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και τη Γενική Διεύθυνση Δασών Μεσσηνίας.
Προστατευόμενη περιοχή είναι η ευρύτερη περιοχή της Λιμνοθάλασσας Γιάλοβας, καθώς έχει χαρακτηριστεί ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας και ανήκει στο Δίκτυο Natura 2000 και συγκεκριμένα στις Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ).
Παράνομη είναι οποιαδήποτε παρέμβαση στην περιοχή, εφόσον η εθνική και κοινοτική νομοθεσία απαγορεύει ρητά την καταστροφή και υποβάθμιση τέτοιων οικοτόπων. Εκτάσεις με παραθαλάσσιους κέδρους έχουν εξαιρετική σημασία για τα παράκτια οικοσυστήματα και για αυτό προστατεύονται αυστηρά ως «οικότοποι προτεραιότητας».
Όμως, όπως επισημαίνει η ΕΟΕ, η έγκριση της ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης και του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα από το υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς εκκρεμεί από το 2007.

Φυσική κληρονομιά

Στην περιοχή της Λιμνοθάλασσας Γιάλοβας, από το 1998 η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία υλοποιεί ένα από τα μακροβιότερα προγράμματα προστασίας και διαχείρισης προστατευόμενης περιοχής στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την ΕΟΕ, η πλούσια ορνιθοπανίδα, η ιδιαίτερη βλάστηση των αμμόλοφων, η μοναδική ευρωπαϊκή αποικία του αφρικανικού χαμαιλέοντα συνθέτουν την πλούσια φυσική κληρονομιά της περιοχής.
«Είναι λυπηρή η μη αναστρέψιμη καταστροφή παράκτιου οικότοπου αιωνόβιων αγριόκεδρων, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε ότι το 2010 έχει κηρυχθεί Παγκόσμιο Έτος για τη Βιοποικιλότητα», λέει ο υπεύθυνος προγράμματος της ΕΟΕ στη Γιάλοβα κ. Γιώργος Μανέας.
«Η Ορνιθολογική θα συνεχίσει την προσπάθειά της για τη διατήρηση της προστατευόμενης περιοχής της Λιμνοθάλασσας Γιάλοβας, με τη συνεργασία των τοπικών φορέων και της τοπικής κοινωνίας. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένουμε τα αποτελέσματα της αυτοψίας του δασαρχείου για την καταστροφή στην παραλία Αλμυρόλακκα», συμπληρώνει ο κ. Μανέας.

Καταδίκη για ανεπαρκή προστασία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Το 2008 το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) καταδίκασε την Ελλάδα για ανεπαρκή προστασία των προστατευόμενων περιοχών ΖΕΠ του δικτύου Natura 2000, γεγονός που συνιστά παραβίαση της Οδηγίας για τη διατήρηση των άγριων πτηνών (79/409/ΕΟΚ). Επίσης το 2007 η χώρα μας είχε καταδικαστεί για παραβίαση της ίδιας Οδηγίας, καθώς ούτε ο αριθμός ούτε η έκταση των προστατευόμενων περιοχών κάλυπτε τις ανάγκες του Δικτύου Natura 2000.
Το 2008, η αρμόδια Επιτροπή του ΔΕΚ εξέτασε τα στοιχεία και έκρινε ότι η Ελληνική Δημοκρατία παρέβη τις υποχρεώσεις της. Οι αριθμοί που αναφέρει η απόφαση είναι αποκαλυπτικοί: «Η Επιτροπή επισημαίνει ότι, μέχρι σήμερα, η Ελληνική Δημοκρατία έχει ταξινομήσει 151 ΖΕΠ. Μόνο δεκαπέντε ΖΕΠ έχουν αποτελέσει αντικείμενο πράξεως χαρακτηρισμού προβλεπόμενης από την εθνική νομοθεσία και, συνεπώς, τυγχάνουν ειδικού καθεστώτος προστασίας».
Για τις συνέπειες αυτής της σκόπιμης ολιγωρίας, η Επιτροπή αναφέρει: «Εκτός από τις δεκαπέντε ΖΕΠ που αποτέλεσαν αντικείμενο πράξεως χαρακτηρισμού σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, οι λοιπές προστατευόμενες ΖΕΠ υπόκεινται σε ετερόκλητα νομικά καθεστώτα, τα οποία, μολονότι φαίνονται ικανά να συμβάλλουν, έστω και κατά τρόπο μεταβαλλόμενο κατά περίπτωση, στην προστασία των οικοτόπων και των ειδών πτηνών, δεν παρέχουν στις οικείες ΖΕΠ επαρκή προστασία».

ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΛΑΓΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: