Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Αδύνατες οι μειώσεις τιμών των καυσίμων ! ! !


Μόλις 1 λεπτό το λίτρο είναι το κέρδος διυλιστηρίων μετά τις αυξήσεις του ΕΦΚ στα καύσιμα, γεγονός που δεν αφήνει κανένα περιθώριο για περαιτέρω μείωση, ώστε να πέσουν οι τελικές τιμές τους, όπως τόνισε προχθές ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γιάννης Κωστόπουλος, κατά την ετήσια γενική συνέλευση του ομίλου, απαντώντας έτσι στις πιέσεις της Κυβέρνησης για απορρόφηση των ανατιμήσεων από τα ΕΛΠΕ και συμβολή τους στη μείωση τιμών των υγρών καυσίμων.
Ο ίδιος ανέφερε ότι σχεδόν όλες οι εταιρείες του κλάδου των πετρελαιοειδών παρουσιάζουν μηδενικά κέρδη στο πρώτο τρίμηνο του 2010, εξαιτίας των συνεχών αυξήσεων των φόρων αλλά και της μείωσης της κατανάλωσης, των αυξανόμενων επισφαλειών και του συνεχώς αυξανόμενου χρηματοοικονομικού κόστους.
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Κωστόπουλος στα εμπόδια που αντιμετωπίζει ο όμιλος για τα έργα αναβάθμισης του διυλιστηρίου στην Ελευσίνα, όπου εδώ και 18 ημέρες συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ μπλοκάρουν την είσοδο και οι εργασίες έχουν διακοπεί. (;;;)
Το γεγονός αυτό συνεπάγεται επιπλέον κόστος, αφού τα ΕΛΠΕ διατρέχουν άμεσο κίνδυνο να απαιτηθούν ρήτρες από τους εργολάβους.
Εφόσον όλα πάνε καλά, εκτίμησε ότι η επένδυση θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2011.
Όσον αφορά τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, έκανε λόγο για πιθανή επέκταση της δραστηριότητας του ομίλου σε γειτονικές χώρες, καθώς επίσης και για εμπορική επέκταση στην αγορά υγρών καυσίμων της Τουρκίας.
Ο κ. Κωστόπουλος άσκησε κριτική στο υφιστάμενο πλαίσιο της ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα, λέγοντας ότι οι επενδύσεις δεν είναι αποδοτικές, γιατί η ΔΕΗ έχει το μονοπώλιο και εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι μόνο εκείνη έχει πρόσβαση σε φθηνές μορφές ενέργειας, όπως οι λιγνίτες και τα νερά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: