Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ. (Σάββατο 5 Ιουνίου, 11.00 πμ)

01.06.2010

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Η επίθεση που δέχονται σήμερα, τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων δεν έχουν προηγούμενο. Μειώνουν μισθούς και παράλληλα αυξάνουν φόρους, κόβουν συντάξεις και την ίδια ώρα αυξάνουν τα όρια ηλικίας....
Η κυβέρνηση(;) παρέδωσε πλέον και τυπικά την διακυβέρνηση της Ελλάδας στους «ελεγκτές» του Δ.Ν.Τ. Τους εγκατέστησε στα Υπουργία και παράλληλα αποφάσισε πως ότι νέα «μέτρα» πάρουν, δεν χρειάζεται να τα περνάνε από τη Βουλή!!!
Η Χώρα βρίσκεται πλέον υπό κατοχή. Και όπως κάθε κατοχικό καθεστώς, το πιο σοβαρό στήριγμά τους είναι τα ΜΜΕ (μεγάλα κανάλια και ραδιόφωνα), που εδώ και χρόνια είχαν περάσει υπό τον έλεγχο μεγαλοεργολάβων, εφοπλιστών και λοιπών μεγαλοκαρχαριών. Μαζί με τα κρατικά που πάντα ελέγχονταν από την εκάστοτε κυβέρνηση, έχουν επιδοθεί σε μια πρωτοφανή προπαγάνδα εκφοβισμού, παραπληροφόρησης και πλύσης εγκεφάλων, για να μας πείσουν πως η μόνη λύση για τη χώρα, είναι να πληρώσουν πάλι οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και οι μικρομαγαζάτορες!!! και να προστατευτούν οι μεγαλοβιομήχανοι και οι Τραπεζίτες!!!
Οι ίδιοι που έκλεβαν τον Ελληνικό λαό εδώ και δεκαετίες, αυτοί που η βρώμα από τις μίζες και τα σκάνδαλά τους έπνιξε τη χώρα, οι ίδιοι μας ζητάνε πάλι θυσίες!!! Όμως τώρα δεν τους πιστεύει πια κανείς.
Και όποιος ξέρει απλή αριθμητική μπορεί να καταλάβει πως τα περίφημα «μέτρα» τους, μας οδηγούν στην καταστροφή. Αυτή η πολιτική εγγυάται μεγαλύτερη ανεργία, αλλά και κλείσιμο χιλιάδων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Θα κάνει τους Έλληνες φτωχότερους, τους πολύ πλούσιους πλουσιότερους, χρεώνοντας ακόμη περισσότερο την χώρα!!!
Την χρεοκοπία ή την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους την έχουν δρομολογήσει, όμως την καθυστερούν. Θέλουν πρώτα να γκρεμίσουν εργατικά δικαιώματα και κοινωνικές κατακτήσεις, να διαλύσουν την όποια κοινωνική συνοχή υπάρχει ακόμη. Γιατί το μόνο που τους φοβίζει είναι η λαϊκή ενότητα και αλληλεγγύη... Τραγικό παράδειγμα, τα δραματικά γεγονότα που παρακολουθούμε, με την δολοφονική επίθεση του Ισραηλινού στρατού, κατά της Διεθνούς Αποστολής Βοήθειας προς τους αποκλεισμένους Παλαιστίνιους στη Γάζα. Την αλληλεγγύη, την λαϊκή δράση και το φρόνημα των λαών έχουν σαν στόχο και οι «Κυβερνήτες» και οι «Επικυρίαρχοι» του ΔΝΤ.
Ο δρόμος του αγώνα είναι η μόνη απάντηση. Για να επιβάλουμε τον σεβασμό που δικαιούμαστε. Για να διεκδικήσουμε λύσεις που να σέβονται τις ανάγκες των εργαζομένων και όχι των τοκογλύφων.
Και σ’ αυτόν τον αγώνα δεν είμαστε μόνοι. Οι εργαζόμενοι στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Γαλλία, την Ιταλία ξεσηκώνονται. Αυτό που φοβούνται Κυβερνήσεις, Τραπεζίτες και ΔΝΤ, άρχισε. Είναι θέμα χρόνου να γιγαντωθεί και να τους παρασύρει με την ορμή του. Και είναι στο χέρι μας...
Γι’ αυτό και στα Συλλαλητήρια (ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ) του Σαββάτου 5 Ιουνίου στις 11.00 πμ, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και στις κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν, η συμμετοχή μας πρέπει να είναι καθολική.
Για να χρεοκοπήσουν αυτοί και όχι εμείς.

ΕΝΙΑΙΑ - ΕΝΩΤΙΚΗ Σ. Κ.



02.06.2010

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Με αφορμή την συνεδρίαση της Παρασκευής 28.05.2010 του Δ.Σ. του Σωματείου, θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε τις θέσεις της Ενιαίας – Ενωτικής Σ.Κ. για μια σειρά προβλήματα:
Νέες Μονάδες - CCR
Από την Άνοιξη του 2009, σαν διοίκηση τότε του Σωματείου, απαιτούσαμε από την Εταιρεία να ξεκαθαρίσει, με πιο οργανόγραμμα θα λειτουργήσουν οι νέες μονάδες στις ΒΕΘ (CCR και On Sites). Η δική μας πρόταση, (βασισμένη στην εμπειρία των εργαζομένων στο Διυλιστήριο, αλλά και στο τι προσθέτει το νέο έργο σε εξοπλισμό και διαδικασίες), απαιτούσε τρίτο συγκρότημα και άμεσα προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού, για να μπορέσει να εκπαιδευτεί μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα, προειδοποιώντας τους πως χωρίς κόσμο, οι μονάδες δεν θα επιτρέψουμε να ξεκινήσουν. Άλλωστε αντίστοιχη στάση κρατήσαμε και για την μονάδα 9200 του Ασπρόπυργου και ήξερε η Εταιρεία ότι το εννοούσαμε. Έτσι δρομολογήθηκαν οι προσλήψεις 47 συναδέλφων στις ΒΕΘ το καλοκαίρι του 2009.
Δυστυχώς με την ανατροπή του προεδρείου τον Σεπτέμβριο του 2009, η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ απαίτησε και πάγωσαν οι προσλήψεις αυτές, κάτι που δυστυχώς δέχτηκε η Εταιρεία (άλλο που δεν ήθελαν) !!! Και φτάσαμε σήμερα, 9 μήνες μετά να μιλάνε για «20 προσλήψεις το πολύ» και να δούμε και πότε θα ολοκληρωθούν...
Το πρώτο έγκλημα έχει ήδη συντελεστεί. Ότι και να γίνει από εδώ και πέρα, είναι αδύνατο να υπάρχουν οι εκπαιδευμένοι χειριστές που απαιτούνται για να ξεκινήσουν οι νέες μονάδες τον Δεκέμβριο του 2010. Και δεν μιλάνε καθόλου για προσλήψεις τεχνικού προσωπικού για ενίσχυση των Τμημάτων Συντήρησης και Υποστήριξης που είναι απαραίτητοι.
Μα πως σκέφτονται να λειτουργήσουν τις μονάδες;; Δεν τους προβληματίζουν τα απανωτά ατυχήματα που συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό, με αποκορύφωμα τον τραγικό θάνατο συναδέλφου την Δευτέρα 31.05.2010, σε εργασίες συντήρησης στον Πύργο Ψύξης στις ΒΕΑ;; Ας το βάλουν καλά μέσα στο μυαλό τους. Οι μονάδες δεν θα ξεκινήσουν αν δεν γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις και η σωστή εκπαίδευση των εργαζομένων. Για εμάς, η ζωή των εργαζομένων και η ασφάλεια των εγκαταστάσεων είναι πάνω από τα κέρδη τους.
Γι’ αυτό και προτείνουμε να παρθούν επιτέλους αποφάσεις από το Σωματείο, για να πιέσουμε την Εταιρεία να δρομολογήσει λύσεις έστω και τώρα, παρ’ όλο που έχουν αργήσει δραματικά.
Ενοποίηση Σωματείων
Έχοντας επίγνωση της κατάστασης και της συγκυρίας, ζητήσαμε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Σωματείου, να πάρει απόφαση το ΠΣΕΕΠ για ενοποίηση με τα άλλα Σωματεία, για όποια και όταν αποφασίσουν κάτι αντίστοιχο. Αν η διάσπαση μέχρι σήμερα ήταν λάθος, σήμερα είναι έγκλημα. Πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε σε διαδικασίες ενοποίησης με όλα τα Σωματεία στα ΕΛΠΕ. Δεν έχουμε άλλα περιθώρια. Και δεν πρέπει να μπουν προσχηματικά εμπόδια από κανέναν.
Προϋπηρεσίες
Τελικά τι γίνεται κύριοι της Διοίκησης και του «νέου» προεδρείου του Σωματείου, με τις προϋπηρεσίες των νέων συναδέλφων; Έχουν περάσει τόσοι μήνες και ακόμη τους κοροϊδεύετε… Μα αν το πρακτικό που υπογράψατε, είναι τόσο καλό και ξεκάθαρο, γιατί αργείτε τόσο;; Είναι ντροπή να συνεχίζετε αυτό το απαράδεκτο παιχνίδι εις βάρος αυτών των συναδέλφων. Είναι χρήματα που τα δικαιούνται, αλλά και τα έχουν μεγάλη ανάγκη, μιας και οι περισσότεροι τώρα προσπαθούν να οργανώσουν την ζωή τους… Η κοροϊδία με τα Υπηρεσιακά πρέπει επιτέλους να τελειώνει. Και αναρωτιόμαστε, χρειάζεται Υπηρεσιακό Συμβούλιο για να αποφασίσει ότι οι Μηχανικοί (Πολυτεχνείου) είναι στο ΤΣΜΕΔΕ; Είσαστε τρελοί ή παίζετε άλλα παιχνίδια και ποια;
Αξιολογήσεις
Από το Φθινόπωρο του 2009 είχε δεσμευτεί η Εταιρεία απέναντί μας (σαν διοίκηση τότε του ΠΣΕΕΠ) να τελειώσει με τις μισθολογικές προαγωγές με βάση τις αξιολογήσεις του 2008. Φτάσαμε στον Ιούνιο του 2010 !!! και ακόμη δεν τις έδωσαν… Μα είναι δυνατόν να κάνετε τις αξιολογήσεις για το 2009 και να μην έχετε ολοκληρώσει τις προαγωγές του 2008;;!!
Μην εκμεταλλεύεστε την «περίεργη» αδράνεια του «νέου» Προεδρείου του Σωματείου, για να γλυτώσετε μερικά ευρώ, γιατί θα καταλήξει άσχημα… Σας θυμίζουμε πως, η μη ολοκλήρωση των προαγωγών στις καθορισμένες ημερομηνίες, αποτελεί αθέτηση της ΕΣΣΕ.
Τα ίδια ισχύουν και για τις βαθμολογικές προαγωγές και την κάλυψη κενών θέσεων του οργανογράμματος. Αφού αργήσατε τόσους μήνες, στο τελευταίο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, πάλι αφήσατε πολλά κενά! !! Μα δεν καταλαβαίνετε πόσο επικίνδυνο είναι να αφήνετε Τμήματα χωρίς εργοδηγούς, προϊσταμένους κλπ. θέσεις κρίσιμες για την ασφαλή και παραγωγική λειτουργία των Μονάδων και των Τμημάτων Υποστήριξης ;; !!
Την ίδια στιγμή παίζετε με τα νεύρα των εργαζομένων όταν κρατάτε προκλητικά στην Εταιρεία, συνταξιούχους Διευθυντές, ακόμη και όταν πήραν τις αποζημιώσεις απόλυσης !!! Μα είναι δυνατόν;;;
Σας προειδοποιούμε, τελειώστε με αυτή την ξευτίλα άμεσα, γιατί το θέμα αυτό θα πάρει τεράστιες διαστάσεις, θα το καταγγείλουμε παντού, θα το φτάσουμε μέχρι τη Βουλή αν χρειαστεί.
Εκδρομές
Τι γίνεται ρε λεβέντες με τις εκδρομές;
Μια κατάκτηση του Σωματείου από το 2008, κατοχυρωμένη στην ΕΣΣΕ, που το 2009 λειτούργησε εξαιρετικά, με πρωτοφανή συμμετοχή των εργαζομένων, που για πρώτη φορά εξυπηρετήθηκαν σχεδόν όλοι στην πρώτη τους επιλογή, καταφέρατε να την βραχυκυκλώσετε !!! Παρά το ότι από το 2009 είχε κατοχυρώσει ο διαγωνισμός, οι συμβάσεις με τα ξενοδοχεία να ισχύουν και για το 2010, ώστε να μπορούν οι συνάδελφοι να προγραμματίσουν έγκαιρα τις διακοπές τους με τις οικογένειες και τις δουλειές τους, Εταιρεία και «νέο» προεδρείο του Σωματείου κατάφεραν να φτάσουμε στον Ιούνιο και ακόμη να μην έχει ανακοινωθεί τίποτε.. !!! Θέλουν λέει, να προσθέσουν και άλλους προορισμούς και χειμερινούς κλπ. Μα μπορούσαν να κατοχυρώσουν όσα είχαμε πέρυσι και αν ήθελαν, ας πρόσθεταν και όποιους άλλους προορισμούς μπορούσαν.
Δεν καταλαβαίνουν πως με τόση καθυστέρηση, στην πράξη ακυρώνουν την δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα για πολλούς συναδέλφους, ακυρώνοντας τελικά το ίδιο το πρόγραμμα για όσους δεν θα μπορέσουν να συμμετέχουν; Έτσι το κάνουν πολύ φθηνότερο, προς μεγάλη ευχαρίστηση φανταζόμαστε της εταιρίας
Και τα διάφορα που κυκλοφόρησαν περί «προκλητικού, ακριβού κλπ. προγράμματος» από μερικούς «καλοθελητές» (π.χ. επιστολή Κοροπούλη στα μέλη του Δ.Σ.), αλλά και άλλα φοβερά και τρομερά για πριμ, χρονοεπιδόματα κλπ., τους πληροφορούμε πως όλα αυτά είναι μέρος της Σύμβασής μας, δηλαδή είναι μισθός, αποδοχές όπως ο βασικός μισθός. Και είναι πολύ επικίνδυνο να αρχίσουμε, σε τέτοιες δύσκολες μέρες, να αμφισβητούμε την Σύμβαση, για οποιονδήποτε λόγο. Εμείς δεν θα το επιτρέψουμε αυτό.
Όλα τα παραπάνω, αλλά και πολλά ακόμη που θα μπορούσαμε να αναφέρουμε (όπως τα οφειλόμενα ρεπό του 2009 και 2010 στις Β.Ε.Ε. μετά την εφαρμογή της 5ης βάρδιας, οι προσλήψεις εργολαβικών συναδέλφων που είναι συμβατική συμφωνία και ο κατάλογος είναι μεγάλος), δείχνουν πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα τους τελευταίους μήνες, ακόμη και στα καθημερινά ζητήματα.
Η Εταιρεία εκμεταλλεύεται τις αδυναμίες και τα προβλήματα του Σωματείου μετά την ανατροπή του Σεπτέμβρη του 2009, για να ξηλώνει στην πράξη μια σειρά κατακτήσεις και δικαιώματα. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο και πρέπει να σταματήσει.
Εμείς θα παλέψουμε γι’ αυτό, όμως οι μόνοι που μπορούν να το σταματήσουν είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, συμμετέχοντας ενεργά στη καθημερινή δράση του Σωματείου, επιβάλλοντας την θέληση των μελών μέσα από τις διαδικασίες του Σωματείου.

ΕΝΙΑΙΑ - ΕΝΩΤΙΚΗ Σ. Κ.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Απιστευτη ενιαια "αμνησια",ξεχασαν ποιοι απωλεσαν την προυπηρεσια των νεων και μιλανε και απο πανω...ξεχασαν ποιοι εμεναν παραμενοντες επι των ημερων τους και δεν εβγαζαν αχνα..οσο για τις εκδρομες θα γινουν με πολυ καλυτερες προυποθεσεις και πλουραλισμο επιλογων...αλλα οι εργαζομενοι δεν τσιμπανε στις ενιαιες "φακες" γιατι ξυπνησαν...
Υ.Γ.Παντως βελτιωνονται, το "πραξικοπημα" το λενε τωρα ανατροπη...φαινεται το φιασκο με τα ασφαλιστικα μετρα και την δικαστικη ηττα τους εβαλε μυαλο...
Υ.Γ. 2 Αληθεια γιατι επεσε πολυ ενιαιο "κλαμα"?εεε?....

Ανώνυμος είπε...

ιθμ.πρωτ. 6266 Ημερ. 2/6/10


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ



Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,


H Ολομέλεια της Διοίκησης της ΓΣΕΕ στην συνεδρίαση της στις 27 Μαίου 2010 αποφάσισε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων με βάση τις τρέχουσες εξελίξεις .


Το Σάββατο 5 Ιούνη 2010 και ώρα 11:00 πμ, πραγματοποιείται Πανεργατικό Συλλαλητήριο ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΤΖΙΑ .


Η Ομοσπονδία συμμετέχει στο Κάλεσμα της ΓΣΕΕ και καλεί τα μέλη της να συμμετέχουν στο Συλλαλητήριο των εργαζομένων και συνταξιούχων που δέχονται μια πρωτοφανή επίθεση .


Η ενότητα , η συλλογική δράση και ο αγώνας είναι η μόνη λύση για να μην πληρώσουμε εμείς την κρίση. Είναι αναγκαίο να αντιμετωπίσουμε με συλλογικούς αγώνες και με αποφασιστικότητα όλα τα σκληρά, άδικα και αντικοινωνικά μέτρα απαιτώντας μια διαφορετική οικονομική και αναπτυξιακή πολιτική, που δε θα μας οδηγεί σε εργασιακούς Μεσαίωνες και σε εξαθλίωση.


Oι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ και ΑΠΑΙΤΟΥΝ:


􀂃 Ε.Σ.Σ.Ε. που


􀀹 να θωρακίζει και να εξασφαλίζει απολύτως το 13ο και 14ο Μισθό.


􀀹 να προστατεύει την Απασχόληση , τις θέσεις εργασίας αλλά και τους Ανέργους .


􀀹 να εγγυάται και να εξασφαλίζει τις Κλαδικές και Επιχειρησιακές ΣΣΕ καθώς και το ρόλο του ΟΜΕΔ .


􀂃 Πάγωμα κάθε αντεργατικού σχεδιασμού που ανατρέπει τα κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα, και οδηγεί στη συρρίκνωση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων .


Η Ομοσπονδία καλεί όλους τους εργαζόμενους σε αγωνιστική ετοιμότητα για την υπεράσπιση και διεκδίκηση των βασικών και θεμελιωδών οικονομικών, ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων τους .


ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ


ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΤΖΙΑ


ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΙΟΥΝΗ 2010 ώρα 11:00 πμ.


ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ

Ανώνυμος είπε...

3 ΙΟΥΝΗ 2010
Συνάδελφοι – σες.

Δυστυχώς παρά τις «προσπάθειες» των Διοικήσεων των ΕΛΠΕ και για την έξωθεν καλή μαρτυρία ότι για τα ΕΛΠΕ είναι και πράξη το «πρώτα η ασφάλεια», ο κατάλογος των τραυματισμών στον χώρο εργασίας αλλά και των συναδέλφων πού αφήνουν την τελευταία τους πνοή για το μεροκάματο μακραίνει. Σε λιγότερο από τρεις μέρες μέσα στις εγκαταστάσεις των ΒΕΑ σημειώθηκαν δύο τραγικά γεγονότα.
Έτσι την Δευτέρα το πρωί στις 31 Μάη, πέθανε ο συνάδελφος δύτης Καππές Νίκος, ο οποίος εργαζότανε σε εργολάβο για καταδυτικές εργασίες.
Το τραγικό περιστατικό έγινε κατά την διάρκεια καθαρισμού σχαρών στην δεξαμενή της U 900 (πύργου ψύξης των ΒΕΑ).
Και σαν να μην έφθανε αυτό το μεσημέρι στις 2 Ιούνη, ο συνάδελφος Θωμάς Δρένης (και αυτός εργαζόμενος με καθεστώς ενοικίασης), βρέθηκε από άλλον συνάδελφο αιμόφυρτος με χτύπημα στο κεφάλι μέσα στον υποσταθμό R7300. Η κατάσταση της υγείας του είναι σοβαρή αφού βρίσκεται στην εντατική του Θριασίου. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του αδικοχαμένου συναδέλφου Νίκου Καππέ. Ευχόμαστε στον συνάδελφο Θωμά να γίνει γρήγορα καλά και απαιτούμε από την εταιρία να τον εντάξει στο μόνιμο προσωπικό της.
Και ως συνήθως ως προς τα αίτια, τις συνθήκες και γενικά όλα εκείνα τα περιστατικά που συντέλεσαν στην πρόκληση των ατυχημάτων, διεξάγεται έρευνα από την οποία «θα» προκύπτει πως φταίει ο εργαζόμενος και ποτέ η εταιρεία.
Ανεξάρτητα από τις αιτίες και τις συνθήκες του κάθε περιστατικού ξεχωριστά, μέσα σε ένα χρόνο έχουμε τρεις θανάτους συναδέλφων κατά την διάρκεια της εργασίας, αλλά και αρκετές απώλειες συναδέλφων και πέρα από το ωράριο της εργασίας.
Πέρα από τα συμπεράσματα της κάθε διερεύνησης, που είναι και χρονοβόρες (αναμένουμε αποτέλεσμα από τον Αύγουστο), εμείς δεν θεωρούμε ότι οι συνθήκες εργασίας δεν έχουν να κάνουν με τους θανάτους των συναδέλφων. Αυτά τα ατυχήματα έχουν την σφραγίδα της ιδιωτικοποίησης που έχει γίνει, με όποιο κόστος για τους εργαζόμενους.
Με αφορμή αυτά τα θλιβερά γεγονότα επανερχόμαστε σε όσα έχουμε πει τόσες και τόσες φορές τα τελευταία χρόνια για το ζήτημα των εργαζόμενων με «εργολαβικές σχέσεις» στην εταιρεία και της ασφάλειας στην εργασία.
Ασφάλεια στην εργασία.
Η διοίκηση της εταιρίας από την μία, εκδίδει (και καλά κάνει) άπειρες οδηγίες με διαδικασίες εκτέλεσης εργασιών. Από την άλλη όμως με την πολιτική των δεκάδων εργολαβιών και την έκδοση αμέτρητων προς εκτέλεση αδειών εργασίας, είναι αδύνατη η παρακολούθηση και ο έλεγχος της σωστής εφαρμογής των διαδικασιών με την υφιστάμενη δύναμη ανθρώπινου δυναμικού. Έτσι και είναι κοινό μυστικό, ότι εάν εφαρμοστούν οι οδηγίες δεν πρόκειται να γίνει καμία δουλειά. Κάτω όμως από την αόρατη πίεση της αναγκαιότητας ή παραβλέπονται κανόνες ή είναι αδύνατον να ελεγχθούν.
Με αυτήν λοιπόν την τακτική έχουμε με έναν σμπάρο δύο τρυγόνια. Τα αφεντικά είναι εντάξει αφού έχουνε φτιάξει κανόνες, και εάν γίνει κάτι, φταίνε αυτοί που δεν τους εφαρμόζουνε. Ξαναεπισημαίνουμε:

Ανώνυμος είπε...

• Ελάχιστοι τεχνικοί ασφάλειας για τον όγκο των εγκαταστάσεων και εργασιών.(Μας προκαλεί μάλιστα εντύπωση και η πρόσφατη απομόνωση τους στο νέο διοικητήριο).
• Πολλά έργα/άδειες σε λίγους επιβλέποντες.(Στην συντήρηση, μονάδες, εργολαβίες).
• Επιβλέποντες μηχανικοί χωρίς βοηθούς επίβλεψης.
• Απασχόληση των επιβλεπόντων, ταυτόχρονα σε μελέτες, έλεγχο λογαριασμών, λοιπά διοικητικά και γραφειοκρατικά καθήκοντα.(Αυξάνονται και οι μηχανικοί με μπλοκάκια).
• Έλλειψη οχημάτων σ’αυτούς που χρειάζονται και ταυτόχρονα, πλεόνασμα εκεί που δεν χρειάζονται. (Άπειρα Volvo για να πάνε σπίτι και εκδρομή οι διευθυντές).
• Κακή εκπαίδευση σε θέματα ουσίας - για τους γενικούς κανόνες της τεχνικής και της ασφάλειας. (Υπάρχουν συνάδελφοι που δεν έχουν παρακολουθήσει ούτε ένα σεμινάριο για το πώς πρέπει να γίνει σωστά μια δουλειά και με ασφάλεια φυσικά).
• Πόσο και πως διασφαλίζεται ότι οι εργαζόμενοι αλλά και οι παρατηρητές ασφάλειας σε εργολάβους είναι εκπαιδευμένοι για τέτοιου είδους εργασίες; Ή επειδή είναι των εργολάβων δεν μας ενδιαφέρει η ζωή τους (Δεν είδαμε δελτίο τύπου για τον θάνατο του δύτη).
• Πιεστικοί χρόνοι για το τελείωμα στα shut down (βγαίνουν και δεκάδες επί πλέον δουλειές δίχως την ανάλογη προετοιμασία σε υλικά και κόσμο).
Δεν αρκεί τα πράγματα να δείχνουν εντάξει πάνω σε μια κόλλα χαρτί. Η προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων δεν αποτελεί γραφειοκρατική διαδικασία. Η εξασφάλιση ασφαλών συνθηκών εργασίας αποτελεί σύνθετο καθήκον που απαιτεί τις καθημερινές αφοσιωμένες προσπάθειες πολυάριθμου εξειδικευμένου προσωπικού… και αυτό είναι κάτι που καμιά εταιρεία δεν επιθυμεί, γιατί κοστίζει… πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τους συναδέλφους μας που δουλεύουν μέσω εργολάβων.
Εργασιακές σχέσεις (Εργολαβίες – ενοικίαση εργαζομένων).
Η εταιρεία αρπάζει τη χαμηλότερη δυνατή τιμή της κάθε εργολαβίας και κρυβόμενη πίσω από το δάχτυλο της, αποποιείται ουσιαστικά κάθε ευθύνης για το προσωπικό των εργολάβων, που επί χρόνια εργάζεται δίπλα ακριβώς στο μόνιμο προσωπικό.
Η τακτική με τους ανθρώπους «πρώτης γραμμής», που δουλεύουν ασταμάτητα επί ολόκληρες δεκαετίες μαζί μας, στην συντήρηση, καθαριότητα, εστιατόρια, φύλαξη, τώρα και στα γραφεία κ.λ.π, που η εταιρεία –αξιοποιώντας τη σχετική νομοθεσία- μπορεί και τους αντιμετωπίζει ως ανθρώπους «δεύτερης διαλογής»: με πετσοκομμένους μισθούς, χωρίς τα δικαιώματα και τις παροχές των υπόλοιπων εργαζομένων, με πλήρη εργασιακή αβεβαιότητα, η μη την τήρηση συλλογικών συμβάσεων, όρων υγιεινής ασφάλειας κλπ. πρέπει να σταματήσει.
Η θέση κάθε εργαζόμενου προσωπικά, αλλά και του συνδικαλιστικού κινήματος συνολικά πρέπει να στρέφεται σταθερά ενάντια σε κάθε μορφής εργολαβοποίηση, ενάντια στο διαχωρισμό των εργαζομένων σε πρώτη, δεύτερη και τρίτη κατηγορία …
Για την οικογένεια του Νίκου Καππέ να εφαρμοστούν τα ίδια που ισχύουν για το μόνιμο προσωπικό (αποζημίωση – πρόσληψη από την οικογένεια).
Το Αγωνιστικό Μέτωπο καταθέτει για μια ακόμη φορά την πρόταση για κλιμάκωση αγωνιστικών κινητοποιήσεων με το εξής διεκδικητικό πλαίσιο:
• Κατάργηση του καθεστώτος των εργολάβων. Οι εργολάβοι, θα έχουν αντικείμενο στον όμιλο, μόνο σε περίπτωση Shut Down , και με εξειδικευμένο προσωπικό.
• Οι απασχολούμενοι σε εργολάβους που καλύπτουν κενές οργανικές θέσεις σε όλα τα τμήματα, να προσληφθούν ΑΜΕΣΑ. (Υπάρχει και η συμβατική υποχρέωση για τους εργολαβικούς χωρίς όριο ηλικίας).
• Να προχωρήσουν ΑΜΕΣΑ οι διαδικασίες προσλήψεων, για την κάλυψη των κενών θέσεων όλων των ειδικοτήτων.
• Να μπει τέλος στην υπερωριακή απασχόληση πού εξωθενώνει τους εργαζόμενους και συμβάλει στην πρόκληση ατυχημάτων.


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

zarkadaki είπε...

Oi sindikalistes me tis megales koilies, poy to kalokairi feygei kai akoma perimenoyme tis ekdromes...
oyst, re oyst

Ανώνυμος είπε...

μην αγχωνεσαι τζαμπα οι εκδρομες θα γινουν και θα εχουν θερινους και χειμερινους προορισμους,πλουραλισμος επιλογων...τζαμπα σπαταλας φαια "ενιαια" ουσια..αληθεια γιατι προσφατα επεσε πολυ "ενιαιο" κλαμα?αληθεια γιατι?

Ανώνυμος είπε...

Κλείνει και το γνωστό νεανικό περιοδικό Free Magazine

Σύμφωνα με πληροφορίες κλείνει και το γνωστό νεανικό περιοδικό Free Magazine. Δυστυχώς ούτε αυτό κατάφερε να αντέξει τις οικονομικές ζημίες που παρουσιάζονταν όπως επίσης και την πτώση των πωλήσεων που συνεχίζονταν με γρήγορους ρυθμούς.
www.typografeio.blogspot.com

Ανώνυμος είπε...

Ρύπανση από τη ΔΕΗ στη Χίο...


Ρύπανση από διάσπαρτα ψήγματα μαζούτ, παρατηρήθηκε, το απόγευμα της Πέμπτης, στη θαλάσσια περιοχή Αγίας Ελένης Χίου, σε μήκος περίπου 350 μέτρων και πλάτος κυμαινόμενο από 3 έως 20 μέτρα, σε απόσταση περίπου 400 μέτρων από την ακτή.
Στην περιοχή έσπευσαν ...

δύο πλωτά περιπολικά και ένα ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος, με απορροφητικά υλικά και εξοπλισμό, ενώ επίσης από την τοπική εγκατάσταση της Δ.Ε.Η. διατέθηκε απορροφητικό φράγμα και ξεκίνησαν εργασίες καταπολέμησης της ρύπανσης, με ικανοποιητικά αποτελέσματα.
Η ρύπανση οφειλόταν σε διαρροή εύκαμπτου υποθαλάσσιου αγωγού παραλαβής καυσίμου της Δ.Ε.Η., που βρίσκεται σε βάθος περίπου 8 μέτρων ο οποίος δεν είχε σφραγιστεί σωστά, κατά την τελευταία παραλαβή.
Για το περιστατικό ενημερώθηκε ο αρμόδιος Εισαγγελέας Πρωτοδικών, ο οποίος διέταξε τη διενέργεια προανάκρισης από τη Λιμενική Αρχή Χίου, η οποία, επίσης, κίνησε τη διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων κατά των υπευθύνων της εγκατάστασης της Δ.Ε.Η.
www.nonews-news.blogspot.com

Ανώνυμος είπε...

Δεν προλαβαινουνε να ασχοληθουνε και να βγαλουνε μια ανακοινωση για τα μικροπροβληματα (θανατος συναδελφου και τραυματισμος ηλεκτρολόγου). Ας ειναι καλα ο ενωτικος που μας ενημερωσε. Ενα πουλακι μου ειπε οτι κυριο μελημα του ΜΠΟΣ ειναι να παρει θεση προισταμενου. Πολυ σοβαρο προ-βλημα