Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Ο Καθεδρικός Ναός του Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα !


Με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε σήμερα η εορτή του Αγίου Πνεύματος, καθώς και τα ονομαστήρια του Αγιωτάτου Πατριάρχου Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κυρίλλου.
Με την ευκαιρία της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη Μόσχα συγκεντρώσαμε μερικά στοιχεία για τον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος στον οποίο τελέστηκε ιερό Συλλείτουργο των δύο Προκαθημένων.



Ο Ναός του Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα κατασκευάστηκε με εντολή του Αλεξάνδρου Α΄ για να τιμήσουν το Θεό για τη Σωτηρία της Ρωσίας στον πόλεμο του 1812 και τη νίκη των Ρώσων επί του Ναπολέοντα.
Είναι ο κύριος καθεδρικός ναός του Ρωσικού κράτους και Βρίσκεται κοντά στο Κρεμλίνο.
Η οικοδόμηση του Ναού πήρε 44 χρόνια.
Αρχικώς θεμελιώθηκε το 1839 και η οικοδόμηση του τελείωσε μετά το 1880.
Το ύψος του Ναού ξεπέρασε τα 415 μέτρα και ήταν ο υψηλότερος ναός στον κόσμο.
Η ανέγερση του Ναού του Σωτήρος στη Μόσχα με τους χρυσούς τρούλους, αποτέλεσε την απτή απόδειξη του imperium της Ρωσικής Εκκλησίας αφού πρόκειται για αντιγραφή της μεγαλοπρέπειας της Αγίας του Θεού Σοφίας της Κωνσταντινουπόλεως.


Το μεσημέρι της 5ης Δεκεμβρίου 1931 επί Στάλιν καταστράφηκε για να κατασκευαστεί στη θέση του υπαίθριο αθλητικό συγκρότημα - κολυμβητήριο.
Με το μάρμαρο έστρωσαν τους σταθμούς «Κροπότκινσκαγια» και «Οχότνιϊ ριάντ» του μετρό της Μόσχας.
Στη θέση του ναού χτίστηκε μια μεγάλη πισίνα «Μοσκβά».
Οι παλιοί κάτοικοι της περιοχής λένε ότι ο ατμός που έβγαινε από τη πισίνα είχε το σχήμα του ναού.


Ο Ναός ξανακτίσθηκε μετά την πτώση του αθεϊσμού με την οικονομική συμβολή όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών.
Η ανοικοδόμησή του ξεκίνησε το 1990 και ολοκληρώθηκε μέσα σε πέντε χρόνια !
Ο ναός είναι ο μεγαλύτερος στη Ρωσία και ένας από τους μεγαλοπρεπέστερους στον πλανήτη.
Το μέγεθός του επιβλητικό καθώς χωράει 10.000 άτομα.
Εσωτερικά το ναό κοσμούν θαυμάσιες τοιχογραφίες και διάκοσμος από ημιπολύτιμους λίθους.
Ο τρούλος του ναού είναι καλυμμένος με πλάκες χρυσού.

Δυστυχώς, στην Ελλάδα η Εκκλησία δεν έχει καταφέρει ακόμα να αποκτήσει τον Καθεδρικό Ναό που της αρμόζει, άσε που ο σημερινός είναι ετοιμόρροπος, ούτε και εκπληρώθηκε το «Τάμα των αγωνιστών του 1821» !
Μόνο κάποιες σκέψεις των Συνταγματαρχών (απαλλοτρίωση οικοπέδων στα Τουρκοβούνια) και πιο πρόσφατα του Μακαριστού Αρχιεπίσκοπου Χριστόδουλου που δεν πρόλαβε να υλοποιήσει...
.

3 σχόλια:

BENEAS GEORGIOS είπε...

Ὁ Γέρος τοῦ Μοριᾶ καὶ ὅλοι οἱ ἁγνοὶ ἀγωνισταὶ τοῦ 1821, πιστεύοντες εἰς τὸν Θεάνθρωπον, προσηύχοντο εἰς Αὐτὸν νὰ βοηθήσῃ νὰ ἐλευθερωθῇ ἡ Ἑλλάδα, καὶ ἔκαναν Τάμα, μετὰ τὴν ἀπελευθέρωσιν νὰ κτίσουν εἰς τὴν ὁριστικὴν Πρωτεύουσαν τῆς Ἑλλάδος Ναόν εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Σωτῆρος Χριστοῦ∙ αὐτὸς ὁ πόθος καὶ αὐτὸ τὸ Τάμα τοὺς ἔδιδε δύναμιν.


TO ΤΑΜΑ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ

Τάμα του Γένους προς τον Ελευθερωτή μας Κύριο ημών Ιησού Χριστό, που μας ελευθέρωσε από τον φρικτό Τουρκικό ζυγό στα 1821!
Σε ώρες απόλυτα κρίσιμες και καθοριστικές, σε ώρες εθνικής μοναξιάς και ευθύνης, σε ώρες που με επέμβαση θεία, σταμάτησε το διάταγμα γενικής σφαγής των Χριστιανών Ελλήνων, σε ώρες που κρέμασαν οι Αγαρηνοί τον άγιο Πατριάρχη μας, σε ώρες που δεν βάνει ο νους, που ήρωες και άγγελοι σμίγουν στην αντάρα και τη μαυρίλα της μάχης και ρίχνονται με αυτοθυσία και πίστη στον αιώνιο εχθρό, ώρες που από τα φυλλοκάρδια και τα χείλη των θρυλικών αγωνιστών ξεπήδησε μιαν προσευχή και ένα Τάμα στη Χάρη Του Σωτήρα μας!

Ποιο;

Το χτίσιμο μιας υπέρλαμπρης Εκκλησιάς αφιερωμένης στο Σωτήρα Χριστό, σαν ελευθερωνόμασταν τελικά και τα καταφέρναμε με τη βοήθειά Του!
Μιας Εκκλησιάς αντάξιας του Θαύματος του 1821 και της θυσίας των Νεομαρτύρων, των Αγωνιστών, των εσφαγμένων…
Μιας Εκκλησιάς εκεί στη νέα οριστική Πρωτεύουσα!

Λιανού Κυριακούλα είπε...

Ποιο Τάμα του Γένους;

Η Ελλάδα επί Πρωθυπουργίας Γ. Α. Παπανδρέου και Αρχιερατείας Ιερωνύμου, των Συλλειτουργούντων και Συγκυβερνώντων, υψώνει Τζαμιά στο Κέντρο των Αθηνών ! ! !

Ντροπή ! ! !

Ξεπεσμός ! ! !

Ανώνυμος είπε...

ΤΑ ΤΑΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ !