Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Τα ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΜΕΤΑΛΛΟΥ μας έστειλαν πριν από λίγο την ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ και το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ που ακολουθούν.


ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ την προσπάθεια παραπλάνησης της κοινής γνώμης, μέσω δημοσιευμάτων (πηγή όλων είναι ένα NON PAPER, που κυκλοφόρησε από τη Διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ.) και συκοφάντησης του αγώνα μας, που μας παρουσιάζει ως υπονομευτές της επένδυσης και ότι θέλουμε τάχα να στείλουμε τους δικούς μας για δουλειά.
Καλό θα ήταν τα γνωστά «παπαγαλάκια» του Λάτση πριν αναπαράγουν αυτές τις αθλιότητες να διασταυρώνουν τις πληροφορίες τους.
Μας προβληματίζει φυσικά το γεγονός, ότι ενώ έχουν γίνει δέκτες δεκάδων Δελτίων τύπου των Σωματείων μας, γνωρίζοντας όλη την εξέλιξη των κινητοποιήσεων μας το τελευταίο τετράμηνο, κάνουν «την πάπια».
Δική μας πρόταση, γραπτή και επίσημη, (Α.Π. 77/2010 στις 14/4/2010) ήταν οι προσλήψεις μα γίνουν μέσω του Ο.Α.Ε.Δ.
Η Διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ., σε συνάντησή μας στις 15/4/2010, μας ζήτησε να φτιάξουμε καταστάσεις των ανέργων και να τους τις καταθέσουμε για να τις δώσουν στους Εργολάβους.
Έγινε δημόσιο κάλεσμα προς άπαντες τους ανέργους από το Θριάσειο και από τη γύρω περιοχή να δώσουν αναλυτικά τα στοιχεία τους.
Δεν ζητήθηκε κανένα «πιστοποιητικό φρονημάτων» από κανέναν, όπως πολύ καλά ξέρουμε ότι κάνουν κάποιοι άλλοι.
Δεν είναι ούτε στην ιδεολογία μας, ούτε στην ηθική μας.
Οι καταστάσεις κατατέθηκαν στα γραφεία των ΕΛ.ΠΕ. στις 19/4/2010 με Α.Π. 2830.
Η στάση των ΕΛ.ΠΕ. άλλαξε όταν οι πλειοψηφίες (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ) σε Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας, Π.Ο.Ε.Μ. και ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΗ έκαναν παρέμβαση, μπλοκάροντας τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί (Εργολάβοι μας μετέφεραν μάλιστα ότι αποδέχτηκαν την ύπαρξη των δουλεμπορικών σε ποσοστό 60%) και εγγυήθηκαν ότι το υπόλοιπο 40% θα είναι με χαμηλό μεροκάματο.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
· Να σταματήσει το δουλεμπόριο που έχει στηθεί από τη Διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ. με την αξιοποίηση της συνθήκης ΜΠΟΛΚΕΝΣΤΑΙΝ και τις πλάτες Κυβέρνησης και συνδικαλιστικών παρατάξεων ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ.
· Να προσληφθούν οι άνεργοι εργατοτεχνίτες από τη Ν/ ΖΩΝΗ και την ευρύτερη περιοχή του Θριάσειου, με σεβασμό στις ισχύουσες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και συγκροτημένα δικαιώματά μας.

ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ «Η ΜΑΣΙΝΑ»




ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ «Η ΜΑΣΙΝΑ»

Πειραιάς 14/5/2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά προγράμματα προϋπολογισμού πάνω από 1 δις ευρώ, έχει ξεκινήσει από τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ στην Ελευσίνα (το 35% των ΕΛ.ΠΕ. ανήκει στο Δημόσιο) και αφορά την επέκταση των Διυλιστηρίων αλλά και τον εκσυγχρονισμό των ήδη υπαρχόντων μονάδων.
Για το έργο αυτό προβλέπεται να δουλέψουν 2.500 εργαζόμενοι, για διάστημα πέρα των 2 ετών, που αφορούν στις ειδικότητες των εργατοτεχνιτών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης (όπου εδώ και 1,5 χρόνο μαστίζεται από την ανεργία, σε ποσοστό που ξεπερνάει το 75%) και Μεταλλουργικών Βιοτεχνιών του Θριάσειου, που κλείνουν το τελευταίο διάστημα, απολύοντας το έμπειρο εργατοτεχνικό δυναμικό τους.
Ωστόσο η Διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ. έκλεισε συμφωνία με δουλεμπορικό γραφείο από την Ιταλία την SIM, στήνοντας ένα «σκλαβοπάζαρο», με μεταφορά εκατοντάδων ανασφάλιστων και χαμηλόμισθων εργατών (από χώρες με ισοπεδωμένα εργασιακά δικαιώματα), αξιοποιώντας το «έκτρωμα» της συνθήκης ΜΠΟΛΚΕΝΣΤΑΙΝ και εκβιάζοντας εμάς εάν θέλουμε να κάνουμε μεροκάματο: ή να αποδεχτούμε να εργαζόμαστε χωρίς τις ισχύουσες Σ.Σ.Ε. και τα κεκτημένα συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα μας ή να γίνουμε θύματα και εμείς των δουλεμπορικών γραφείων, αναζητώντας την τύχη μας σε κάποια χώρα του εξωτερικού ή να σαπίσουμε στην ανεργία.
Από την πρώτη στιγμή των κινητοποιήσεων μας, εδώ και 4 μήνες και στις συναντήσεις που πραγματοποιήσαμε και με τη Διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ. και με τον Διοικητή του Ο.Α.Ε.Δ. και με τον Υπουργό Εργασίας, ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΑΜΕ αυτούς τους σχεδιασμούς και ΑΠΑΙΤΗΣΑΜΕ να σταματήσει το σκλαβοπάζαρο.
Έχουμε καταθέσει γραπτά παντού το αίτημά μας να προσληφθούν οι άνεργοι ειδικευμένοι εργατοτεχνίτες που ζουν στη χώρα μας (ανεξάρτητα από την εθνική τους καταγωγή) με τις ισχύουσες Σ.Σ.Ε. της χώρας μας και όχι από τα δουλεμπορικά γραφεία.
Η απάντηση που πήραμε από τα στόματα όλων ήταν ότι το αίτημά μας ήταν πέρα για πέρα δίκαιο και ότι θα προχωρούσαν σε όλες τις απαραίτητες παρεμβάσεις για τη θετική επίλυση του.




Σχετικό θέμα διαβάστε
εδώ !
.

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

14 ΜΑΗ 2010

ΠΕΜΠΤΗ 6 ΜΑΗ 2010!!

Ημέρα πού θα μείνει στην ιστορία ως η μέρα της «εν ψυχρώ» εκτέλεσης στην βουλή των λαϊκών κατακτήσεων.
Εχθροί και δήμιοι του λαού, ΠΑΣΟΚ – ΛΑΟΣ και με την συμπαράσταση της ΝΔ, η οποία δήθεν καταψήφισε χωρίς καμιά ουσιαστική διαφωνία, για να το «παίξει και αντιπολίτευση» (αλλά και εναλλακτικής κυβερνητικής λύσης, βλ. Σαμαράς) ψήφισαν και έκαναν νόμο του κράτους το «μνημόνιο» της κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ.
Το τροπάρι των μέτρων που δήθεν αποβλέπουν στη «σωτηρία της πατρίδας» πρέπει να σταματήσει.
Είναι απόλυτο ψέμα! Είναι κακόγουστο παραμύθι και πλήρης παραποίηση της αλήθειας, ότι τα μέτρα που θα εξοντώσουν τους εργαζόμενους, έχουν στόχο τη μείωση των ελλειμμάτων και του χρέους. Είναι παραπλανητικό και θέλουν να «χάψουν» οι εργαζόμενοι ότι τα μέτρα προωθούνται για δημοσιονομικούς λόγους. Αυτά έχουν προγραμματιστεί εδώ και είκοσι χρόνια αλλά το κεφάλαιο δεν είχε βρει ευκαιρία να τα επιβάλλει με μία μονοκοντυλιά.
Βέβαια εδώ και δύο δεκαετίες πολλά από αυτά που ψηφίστηκαν και θα ψηφίζονται αυτόν τον καιρό, εφαρμόζονται αργά αλλά συστηματικά από την εργοδοσία, με την στήριξη και τις ευλογίες των εκάστοτε κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Απλά τώρα τα μέτρα που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εγκαθιδρύουν και επισήμως πλέον την απόλυτη εργασιακή ζούγκλα. Τα ωράρια , αμοιβές, όροι πρόσληψης και απόλυσης θα γίνονται χωρίς την ελάχιστη νομική προστασία στα δικαιώματα των εργαζομένων.
Δεν θεωρούμε σκόπιμο να απαριθμήσουμε τον μακρύ κατάλογο των μέτρων. Θεωρούμε ότι είναι πια γνωστά σε όλους. Εξ’ άλλου δε θα σταματήσουν εδώ. Ετοιμάζουν νέους «αρμαγεδδώνες» και κάθε μέρα θα γίνονται πιο επιθετικοί και θα ζητάνε και άλλες θυσίες εάν δεν μας βρουν μπροστά τους.
Όσο και εάν προσπάθησαν στην αρχή για τη διάσπαση της εργατικής τάξης και των αγώνων της με την άθλια κυβερνητική προπαγάνδα ότι «έσωσαν» τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, στο τέλος οι μάσκες έπεσαν με την ψήφιση του μνημονίου. Δεν έμεινε κανείς από τα λαϊκά στρώματα στο απυρόβλητο. Οι απορίες τύπου «μήπως δεν πιάσει εμένα» ξεκαθαρίστηκαν και κόπηκαν. Χτυπούν όλους βάναυσα και στο εισόδημα και στην ποιότητα ζωής.
‘Όσο για το τι πρέπει να γίνει και που θα βρεθούν τα λεφτά, έχουμε να προτείνουμε τα εξής:
 Αντί να ψάχνουν τις τσέπες και να αρπάζουν τα 2/14 από το υστέρημα του συνταξιούχου,
 Αντί την γενιά των 700€ (που επικαλέστηκαν προεκλογικά) να την κάνουν γενιά των 500€,
 Αντί να στέλνουν τις γυναίκες να δουλεύουν 15 χρόνια παραπάνω και πολλά άλλα αντί, και εάν είναι φίλοι του λαού και όχι εχθροί,
να πάρουν τα 2/14 από τα 600 + 700 + 500 = 1800 δις ευρώ που αποτελούν τον πλούτο των τραπεζών, πολυεθνικών / μονοπωλίων που λειτουργούν στην Ελλάδα και των “off shore” εταιριών αντίστοιχα. Σύνολο 258 δισεκατομμύρια. Δηλαδή θα εξοφλούνταν όλο το δημόσιο χρέος.

Ανώνυμος είπε...

Επειδή όμως τα κόμματα και κυρίως του ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ είναι φίλοι και εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας, αυτά δεν θεωρούνται προτάσεις « ρεαλιστικές/εφικτές». Το ζητούμενο όμως δεν είναι να πείσουμε την ολιγαρχία ή τους υπηρέτες τους για το δίκιο των προτάσεων. Ζητούμενο είναι και είναι στο χέρι της εργατικής τάξης το φρενάρισμα και η ανατροπή αυτής της πολιτικής. Να αλλάξουν χέρια τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής (π.χ ενέργεια) και να κοινωνικοποιηθούν. Να γίνουμε εμείς αφέντες του πλούτου που παράγουμε.
Είναι φανερό ότι οι μηχανισμοί και οι υποστηρικτές της άγριας επίθεσης κατά των δικαιωμάτων του λαού, τρόμαξαν από τις μεγαλειώδεις απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες των εργαζομένων και έβαλαν μπροστά τους μηχανισμούς προβοκάτσιας ενάντια στο ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ, με στόχο να ανακόψουν τη λαϊκή αντεπίθεση. Η προβοκάτσια αυτή απέτυχε παταγωδώς και απομονώθηκε από την περιφρούρηση της διαδήλωσης.
Η δολοφονία των εργαζομένων στην τράπεζα δεν μπορεί και δεν πρέπει να σταθεί ανάχωμα στην λαϊκή αγανάκτηση και αντεπίθεση. Φάνηκε καθαρά ότι το οργανωμένο και περιφρουρημένο λαϊκό κίνημα μπορεί να μετατραπεί σε πολιτική ταξική δύναμη και να ανατρέπει την όποια πολιτική εναντίον του.
Συναδέλφισσες/φοι: Ενώ βρίσκεται εδώ και αρκετούς μήνες σε εξέλιξη η πρωτοφανής επίθεση σε βάρος των εργαζομένων και ενώ οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ αγωνιούν και δείχνουν καθαρά την πρόθεσή τους (και με την μέχρι τώρα συμμετοχή τους) ότι είναι έτοιμοι να κλιμακώσουν την αντίσταση στα μέτρα της κυβέρνησης, εντούτοις η πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ του προεδρείου στο ΔΣ τού ΠΣΕΕΠ προσπαθεί να αναστείλει και να φρενάρει αυτήν την διάθεση των εργαζομένων και δεν πέρασε την πρόταση των 9 μελών του ΔΣ για 48ωρη απεργία. Μαζί με την άλλη πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ στην Ομοσπονδία, (η οποία μάλιστα βγάζει και απεργοσπαστικές ανακοινώσεις παρά τον χαμό πού γίνεται, για μη συμμετοχή σε απεργίες που κάνει το ΠΑΜΕ) προσπαθούν να βγάλουν την κυβέρνηση λάδι. Κουβέντα δεν λένε για την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και για τα μέτρα τα οποία ήτανε προαποφασισμένα, ρίχνοντας ευθύνες σε κάποιες αόριστες αγορές. Επικαλούμενοι την ενότητα και τους θεσμούς, περιμένουν πότε η ΓΣΕΕ θα ρίξει την μπαταριά στον αέρα. Αλλά και όταν αυτές πέφτουν το προεδρείο του ΠΣΕΕΠ φροντίζει για την αποσυμφόρηση του κέντρου της Αθήνας, ξεχνώντας να καλέσει τον κόσμο στα δύο συλλαλητήρια του «θεσμού». Τι άλλο να κάνουν για να μην στεναχωρήσουν τον Γιώργο.
Εμείς θέλουμε τώρα να φρακάρει η Αθήνα. Μπορούμε να βάλουμε φρένο στην ισοπέδωση των πάντων. Μπορούμε να παρεμποδίσουμε, να καθυστερήσουμε, να ματαιώσουμε τα σχέδιά τους. Η συμμετοχή στις Πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις και στην απεργία στις 5 Μάη, πού δεν είχε προηγούμενο φόβισε εργοδότες και κυβέρνηση. Μπορούμε με τη συμμετοχή μας στην 24ωρη απεργία στις 20 Μάη να μετατρέψουμε τον φόβο τους σε πανικό.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ. ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ ΣΤΙΣ 10π.μ.


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Ανώνυμος είπε...

ΣΤΗΝ ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ ΤΟ ΠΑΜΕ ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΑΠΕΡΓΙΑ?ΜΑΛΛΟΝ ΠΟΤΕ....ΚΑΜΑΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΟΚΚΙΝΗ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ.
Δεν ξεγελούν τους τυπογράφους η ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕ του κκε και τα τσιράκια τους
ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΤΟΥΣ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΠΑΛΗΣ

Μπορούν τα κόμματα να ανταγωνίζονται τους ιδιώτες στο επιχειρείν;;;;

Μήπως η κρίση στον κλάδο έχει ρίζα στην ΚΡΙΣΗ ΙΔΕΩΝ που υπάρχει σε αυτόν;
Η διέξοδος βρίσκεται στη δική μας πάλη.
Πρέπει να εξασφαλιστεί η δουλειά του καθενός.
Οι εργαζόμενοι του κλάδου να περάσουν στην αντεπίθεση.
Ανυποχώρητος ταξικός αγώνας (κλικ εδώ)
Το τέλος της αυταπάτης. Δικαιολογημένος ο φόβος τους... Δε θα «ξεμπερδέψουν»!!! (κλικ εδώ)
www.typografeio.blogspot.com

Ανώνυμος είπε...

Ο εργασιακός μεσαίωνας δεν έτυχε, ΕΛΠΕτυχε !

http://listonplace.blogspot.com/2010/05/blog-post_16.html

Ανώνυμος είπε...

Ο εργασιακός μεσαίωνας δεν έτυχε, ΕΛΠΕτυχε

Εβδομαδιαία εργασία έως και 70 ώρες, εφαρμογή Μπολκενστάιν και ένα διυλιστήριο που «τρώει» την Ελευσίνα.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Κατερίνης.

Σε μια περιοχή που μαστίζεται από ανεργία, το εργοτάξιο επέκτασης της ΠΕΤΡΟΛΑ (νυν ΕΛΠΕ Ελευσίνας) εργάζεται 58 ώρες την εβδομάδα, οι οποίες μπορεί να φτάσουν και τις 70, απασχολεί χαμηλά αμειβόμενους εργάτες από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και δείχνει να έχει κερδίσει την ανοχή της τοπικής κοινωνίας, που μάλλον έχει ξεχάσει τους αγώνες του πρόσφατου παρελθόντος για να μη γίνει η επέκταση.
Μιλώντας με στελέχη εταιριών που εργάζονται για λογαριασμό της ΑΚΤΩΡ, ή άλλων εταιριών μέσα στο εργοτάξιο, όλοι λένε ότι είναι πολύ πιθανό με τον τρόπο που γίνεται το έργο να συμβεί κάποιο εργατικό ατύχημα και είναι ευτυχείς που μέχρι σήμερα δεν έχουν επαληθευτεί οι φόβοι τους.
Η εβδομάδα των 40 ωρών στο εργοτάξιο αυτό είναι μακρινό όνειρο. Όλοι όσοι εργάζονται έχουν αποδεχτεί καθημερινό ωράριο 10 ωρών και 8ωρο το Σάββατο. Σε πολλές, μάλιστα, περιπτώσεις (δείτε τη σχετική «άδεια» δίπλα) η απασχόληση γίνεται 10ωρη και το Σάββατο, αλλά και την Κυριακή. Όπως όνειρο είναι και η πρόσθετη αμοιβή για τα σαββατοκύριακα, αφού ούτε περισσότερα χρήματα παίρνουν, ούτε και ένσημα γι’ αυτές τις μέρες.
Περίπου 500 άνθρωποι εργάζονται αυτή τη στιγμή, οι μισοί οικοδόμοι, ενώ στην πλήρη ανάπτυξη του εργοταξίου θα απασχοληθούν 2.000 – 2.500 εργαζόμενοι.
Κι ενώ οι ανάγκες του εργοταξίου για εργατικά χέρια είναι μεγάλες, οι κοινοπραξίες αρχίζουν να φέρνουν φθηνούς εργάτες μέσω, εταιριών ενοικίασης από τη Ρουμανία και αλλού.
Οι καταγγελίες για εφαρμογή της Συνθήκης Μπολκενστάιν, πριν ακόμα ψηφιστεί στην ελληνική Βουλή, αρχίζουν να πληθαίνουν.
Τόσο οι υπάρχουσες εργολαβίες, όσο και κυρίως οι εργασίες των σωληνώσεων που έχουν ανατεθεί σε τρεις κοινοπραξίες, στηρίζονται στο πολύ χαμηλό εργατικό κόστος. «Ήταν τόσο χαμηλές οι τιμές που έδωσαν οι κοινοπραξίες για να πάρουν το έργο, που μόνο με μισθολόγια Ρουμανίας ή Λιθουανίας θα μπορούσαν να τα εκτελέσουν», μας είπε στέλεχος μιας εταιρίας που ήδη δραστηριοποιείται στο έργο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η μια κοινοπραξία αποτελείται από δυο ελληνικές επιχειρήσεις (ΑΤΕΡΜΩΝ, ΕΚΜΕ) και μία ρουμάνικη (TMUCB), ενώ εκπρόσωπος της ιταλικής IREM SPA, που έχει αναλάβει την τρίτη περιοχή του έργου και αναμένεται να εγκατασταθεί σύντομα, έχει πει ότι θα φέρει συνολικά 600 άτομα (Λιθουανούς, Ρουμάνους, και Βούλγαρους).

Ανώνυμος είπε...

Μπολκενστάιν και μπόλικη ασυδοσία
Πώς καταφέρνουν να δουλεύει το εργοτάξιο σαββατοκύριακα και να μην υπάρχει πρόσθετη αμοιβή; Δεν δίνονται καταστάσεις στη Επιθεώρηση Εργασίας; Ελέγχει κανένας την τήρηση των ωραρίων λειτουργίας των εργοταξίων; Ερωτήματα που θέτουν οι ίδιοι οι τεχνικοί υπεύθυνοι των έργων. Από καταστάσεις εργασίας, που διαθέτει ο Δρόμος, οι υπεύθυνοι του έργου με την ανοχή των ΕΛΠΕ καταρτίζουν «άδειες εργασίας μετά τα κανονικό ωράριο», χωρίς να προσδιορίζουν τις ανάγκες για κάτι τέτοιο.
Πριν από μερικούς μήνες, με αφορμή καταγγελίες εργαζομένων που είχαν καθυστερήσεις πληρωμών, η Επιθεώρηση Εργασίας είχε επισκεφθεί το χώρο του εργοταξίου και είχε καταγράψει αρκετές παραβάσεις των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας. Μάλιστα, τότε είχαν ασχοληθεί αρκετά οικονομικές εφημερίδες. Το αποτέλεσμα ήταν να «σφίξουν» λίγο τα πράγματα και να γίνουν πιο προσεκτικοί οι υπεύθυνοι των έργων. Αλλά η παραβίαση του εργάσιμου χρόνου δεν φαίνεται να έχει απασχολήσει κανέναν μέχρι σήμερα. Ακόμα και στην παρέμβαση του συνδικάτου οικοδόμων, πριν μερικές εβδομάδες, με αφορμή τη 48ωρη απεργία που είχε κηρύξει το ΠΑΜΕ, αλλά και την επίσχεση εργασίας οικοδόμων που ήταν απλήρωτοι από έναν υπεργολάβο της ΑΚΤΩΡ, το θέμα του ωραρίου, αλλά και γενικά των συνθηκών εργασίας δεν φαίνεται να υπήρχε στην ατζέντα.

Η ανάπτυξη που τρώει το Θριάσιο
Από την εποχή που η ΠΕΤΡΟΛΑ βρισκόταν στο στόχαστρο της τοπικής κοινωνίας για να μην προχωρήσει την επέκταση, μέχρι σήμερα έχει περάσει πολύς καιρός. Η εγκατάσταση του διυλιστηρίου από τον Γιάννη Λάτση, μεσούσης της χούντας, στην όμορφη και ιστορική παραλία της Ελευσίνας, σήμερα έχει ενταχθεί ή μάλλον έχει καταβροχθίσει την κρατική εταιρία Ελληνικά Πετρέλαια και συνεχίζει να επεκτείνεται, οικοδομώντας άλλο ένα, στην ουσία, διυλιστήριο πλάι στο παλιό. Οι τοπικοί φορείς, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δείχνουν να έχουν υποκύψει στην «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη» της επιχείρησης και έχουν ξεχάσει τους αγώνες, τις προσφυγές στο Συμβούλιο Επικρατείας και όλα τα συνθήματα που ξεσήκωναν χιλιάδες πολίτες της ευρύτερης περιοχής. Σήμερα, με κόστος μόλις λίγες χιλιάδες ευρώ σε χορηγίες και άλλες ενέργειες, όπως η πρόσφατη βράβευση 273 νέων φοιτητών από τους δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μαγούλας, Μάνδρας και Νέας Περάμου, η εταιρία έχει εξαγοράσει την ανοχή και την κάλυψη.Από το μέχρι τώρα έργο, πέρα από τη σίγουρη περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής, η τοπική κοινωνία δεν φαίνεται να έχει ούτε ελάχιστο οικονομικό όφελος. Σε αντίθεση με όσα υποστηρίζουν για ευνόητους λόγους πολλοί τοπικοί παράγοντες, τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: από τους 500 εργαζόμενους σήμερα στο έργο, οι Έλληνες δεν ξεπερνούν τους 70-80 και από αυτούς ντόπιοι είναι λιγότεροι από 30.

Ανώνυμος είπε...

«Δεν έχουμε κάτι εναντίον των αλλοδαπών εργατών, μας λέει ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Σωτήρης Πουλικόγιαννης. Αλλά την ώρα που στη ζώνη του Περάματος, αλλά και στις βιομηχανίες και βιοτεχνίες της περιοχής υπάρχουν εκατοντάδες άνεργοι, να φέρνουν φθηνά εργατικά χέρια με 4,5 - 5 ευρώ την ώρα είναι πρόκληση», τονίζει καταγγέλλοντας τη συστηματική εφαρμογή της Συνθήκης Μπολκενστάιν.
Μάλιστα, τα συνδικάτα Μετάλλου του Πειραιά και της Ελευσίνας όλη την εβδομάδα μπλόκαραν την είσοδο του εργοταξίου, απαιτώντας να μπει τέλος στην ντεφάκτο εφαρμογή της συνθήκης και να απορροφηθούν στο εργοτάξιο άνεργοι μεταλλεργάτες.
Ιστορίες καπιταλιστικής συγκέντρωσης
Το 2003 η ΠΕΤΡΟΛΑ του Γιάννη Λάτση συγχωνεύτηκε με τα κρατικά Ελληνικά Πετρέλαια. Διευθύνων σύμβουλος τότε της ΠΕΤΡΟΛΑ ήταν ο Γιάννης Κωστόπουλος. Μέχρι το 2007 παρέμενε στέλεχος του Ομίλου Λάτση και μέλος του Δ.Σ. της ενιαίας εταιρίας, εκπροσωπώντας τον ιδιώτη μέτοχο. Τον Δεκέμβριο του 2007 «παραιτήθηκε» από όλες τις θέσεις του στον όμιλο Λάτση και ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος κοινής αποδοχής κράτους και ιδιώτη. Η θητεία σημαδεύεται με την εξαγορά των πρατηρίων της ΒΡ και με σειρά άλλων επεκτάσεων και εξαγορών. Το ότι συνυπήρχε με τον πρώην τραπεζίτη Τίμο Χριστοδούλου μάλλον δεν επηρέαζε την απόλυτη εξουσία του. Τον Οκτώβριο του 2009 η νέα κυβέρνηση τοποθετεί πρόεδρο των ΕΛΠΕ τον γνωστό καθηγητή και πρώην υπουργό (γνωστό από την απόπειρά του να περάσει τη σφαγή του ασφαλιστικού) Τάσο Γιαννίτση. Διευθύνων σύμβουλος και απόλυτος άρχων του γιγαντιαίου ομίλου παραμένει ο… Γιάννης Κωστόπουλος.

Ανώνυμος είπε...

Κεντροαριστερά, η περίπτωση της Ελευσίνας

Την εποχή της δικτατορίας ο Ι. Λάτσης εγκαθιστά το διυλιστήριο της Πετρόλα στην ωραιότερη παραλία της Δυτ. Αττικής, στα Ελευσίνια. Εκδιώχνει, με αναγκαστική απαλλοτρίωση, τους οικιστές και απειλεί τους πάντες. Μερικοί ηρωικοί αντιστάθηκαν. Οι απειλές συνοδεύονται από δώρα. Μοιράζει ρολόγια και τρανζιστοράκια. Το διυλιστήριο συνεχώς μεγεθύνεται. Αυξάνεται η ρύπανση, η αποπνικτική δυσοσμία και τα ατυχήματα.
Η τελευταία μεγάλη επέκταση που σχεδιάζεται βρίσκει απέναντι όλη την Ελευσίνα. Παράλληλα με την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων γίνεται προσφυγή το 2001 στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την «κατά παρέκκλιση» αδειοδότηση των επεκτάσεων. Την προσφυγή υπογράφουν η νομαρχία, οι δήμοι, εργατικά σωματεία, σύλλογοι, φορείς (ΚΕΔΚΕ, ΤΕΔΚΝΑ).
Αρχίζει η περίοδος της κεντροαριστεράς. Στις δημοτικές εκλογές του 2002 ο ΣΥΝ κατεβαίνει με το ΠαγκαλοΠΑΣΟΚ. Το επίσημο ΠΑΣΟΚ κατεβαίνει χωριστά και μένει τρίτο. Το 2006 ο ΣΥΝ κατεβαίνει με το όλον ΠΑΣΟΚ. Προγραμματικές συγκλήσεις, συζητήσεις μεταξύ των κομμάτων δεν έγινε καμία, τίποτα.
Η κεντροαριστερή διοίκηση του δήμου τα βρίσκει με την Πετρόλα. Η εξουσία, η οποιαδήποτε εξουσία, επιθυμεί την συνεργασία με τους ισχυρούς και αντίστροφα.
Η Πετρόλα εντάσσεται στον όμιλο των ΕΛΠΕ και γίνεται ΕΛΠΕ Ελευσίνας. Το 2004 το ΣτΕ ακυρώνει τις επεκτάσεις. Γίνονται οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις για να γίνουν χωρίς νομικά προβλήματα οι επεκτάσεις. Ο αγώνας τώρα εστιάζεται κατά των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των επεκτάσεων.
Στις 25-10-2004 ο δήμαρχος Ελευσίνας στέλνει επιστολή στον Σιούφα, υπουργό Ανάπτυξης, όπου γράφει: «Η απόφαση του ΣτΕ για τις επεκτάσεις της Πετρόλα δημιουργεί προηγούμενο για μη υλοποίηση οποιουδήποτε εκσυγχρονισμού των ΕΛΠΕ Ελευσίνας και Ασπροπύργου. Με υψηλό αίσθημα ευθύνης... διαβουλευόμαστε με τα ΕΛΠΕ για τους περιβαλλοντικούς όρους που θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτοί από την τοπική κοινωνία».

Ανώνυμος είπε...

Σε άλλη, όμως, επιστολή του προς τον σ. Αλέξη Τσίπρα (Οκτ. 2008) τονίζει με έπαρση «τις μοναδικές κινητοποιήσεις» κατά των επεκτάσεων της Πετρόλα.
Αρχίζει η περίοδος της υποκρισίας και του εκμαυλισμού των συνειδήσεων. Τα ΕΛΠΕ/Πετρόλα επιτίθενται με το χρήμα. Πρώτος αποδέκτης ο Δήμος Ελευσίνας, που δίνει και ιδεολογική κάλυψη, σε αυτή την προσπάθεια εκμαυλισμού, κάτω από την έννοια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ).
Σε φυλλάδιο που διανέμουν νομαρχία, δήμοι και Επιτροπή Αγώνα αναφέρουν ότι σύμφωνα με την ΜΠΕ των ΕΛΠΕ «τα αέρια απόβλητα θα αυξηθούν 9 φορές. 5 νέες καμινάδες των 60 μέτρων και 2 νέοι πυρσοί των 130 μέτρων θα υψωθούν για να εκπέμπουν 1 500 000 κυβικά μέτρα απαέρια την ώρα πάνω από τα κεφάλια μας». Παρ' όλα αυτά, ο δήμαρχος Ελευσίνας σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Πετρόλα διαβεβαιώνει ότι «στα χαρτιά τους δεν παρουσιάζουν περιβαλλοντική επιβάρυνση».
Καταφεύγουν τώρα στο ΣτΕ κατά της ΜΠΕ οι Δήμοι Ελευσίνας, Μάνδρας, Μαγούλας, Ν. Περάμου και χώρια η νομαρχία που δεν έχει ευτυχή κατάληξη.
Η Πετρόλα περνάει σε γενικευμένη επίθεση. Με πρόσχημα την Εταιρική Ευθύνη μοιράζει χρήματα σε ό,τι κινείται.
Η Ν.Ε. του ΣΥΝ καταδικάζει την πρακτική αυτή των ΕΛΠΕ και καλεί τον λαό στις κινητοποιήσεις. Σε μεταγενέστερη ανακοίνωση η Επιτροπή Αγώνα γράφει «υπεύθυνος είναι ο δήμαρχος που κατέστησε τα ΕΛΠΕ 'μέγα χορηγό' και ευεργέτη του δήμου, ανοίγοντας τον δρόμο στην επιβολή των ΕΛΠΕ στην πόλη! ... Η επέκταση της Πετρόλα έχει ήδη γίνει μέσα στις συνειδήσεις των κατοίκων του Θριασίου πολύ πριν την απόφαση του ΣτΕ. Τα ΕΛΠΕ, με μια πρωτοφανή σε μέγεθος τηλεοπτική καμπάνια, με πολυτελή διαφημιστικά φυλλάδια, με καθημερινό καταιγισμό καταχωρίσεων στον Τύπο, με τηλεφωνήματα και συνεχείς οχλήσεις στα σπίτια των κατοίκων, με χορηγίες, δώρα και υποσχέσεις σε φοιτητές, ηλικιωμένους, πολύτεκνους, τοπικούς και αθλητικούς συλλόγους, πολιτιστικές εκδηλώσεις, σχολικά πρωταθλήματα, με φιέστες και δενδροφυτεύσεις εξαγόρασαν, απονέκρωσαν συνειδήσεις, φίμωσαν στόματα».
Τον Απρίλιο του 2009 τα ΕΛΠΕ βραβεύουν τις ομάδες του Πανελευσινιακού. Στα τοπικά έντυπα υπάρχει πληρωμένη καταχώρηση γι' αυτές τις φιέστες. Ξεχωρίζει η φωτογραφία όπου «ο δήμαρχος Ελευσίνας, κ. Γ. Αμπατζόγλου και ο διευθυντής ΕΚΕ των ΕΛΠΕ, κ. Α. Κόκοτος, παραδίδουν το κύπελλο στον αρχηγό της ομάδας». Ο διευθυντής ΕΚΕ είναι αυτός που διαχειρίζεται και μοιράζει το χρήμα.
Ο δήμαρχος Ελευσίνας, στέλεχος του Συνασπισμού και ο διευθυντής ΕΚΕ των ΕΛΠΕ κ. Α. Κόκοτος, γραμματέας της Ν.Ε. Δυτ. Αττικής του ΠΑΣΟΚ, σηκώνουν μαζί το κύπελλο της Πετρόλα την περίοδο που κορυφώνονται οι αντιδράσεις. Η κεντροαριστερά σε ανώτερα στάδια.
2010. Στις αίθουσες του Νομαρχιακού και Δημοτικού Συμβουλίου Ελευσίνας τα ΕΛΠΕ τοποθετούν τσάντες με δώρα για τους νομαρχιακούς και δημοτικούς συμβούλους. Μόνο δύο δημοτικοί σύμβουλοι δηλώνουν ότι δεν καταδέχονται να τις πάρουν. Όλοι οι δικοί μας εκλεγμένοι, μερικοί μέλη της Γραμματείας της Επιτροπής Αγώνα, τις παίρνουν. Τους βλέπουμε να κυκλοφορούν με τις τσάντες και μας πιάνει ένα αίσθημα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που μας πλακώνει το στήθος.
Διαβάζουμε ανακοίνωση της Ν.Ε. Έβρου του ΣΥΝ που αποδοκιμάζει έντονα και καταγγέλλει στον λαό της Θράκης την απόφαση του Εθνικού Αλεξανδρούπολης να αποδεχτεί χορηγία της Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε.
Σύντροφοι κουράγιο, είστε ακόμα στην αρχή. Θα δείτε τη τερατώδη δύναμη του χρήματος, τη διαπλοκή πολιτικής και οικονομικής εξουσίας, τον εκμαυλισμό συνειδήσεων με τσάντες, ρολόγια και καθρεφτάκια.

Ημερομηνία δημοσίευσης: 18/03/2010

Του Ντίνου Ρούσση*

* Ο Ντίνος Ρούσσης είναι μέλος του ΣΥΝ Ελευσίνας


http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=530594

Ανώνυμος είπε...

ΤΙ ΕΝΟΟΥΣΑΝ ΤΑ ΕΛΠΕ ΟΤΑΝ ΕΛΕΓΑΝ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΤΟΥΣ ΟΤΙ ΘΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ 2ΟΟΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ???
ΟΤΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΦΕΡΟΥΝ ΑΠΟ ΕΞΩ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥΣ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ ΑΚΡΙΒΑ???
ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟ ΜΟΝΟ ΤΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΛΑΤΣΗ ΘΑ ΞΑΝΑΦΑΜΕ !!!!
ΑΝΤΕ ΝΑ ΒΟΛΕΥΤΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΧΟΥΦΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΚΑΙ ΜΠΛΕ ΑΝΑΛΟΓΑ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΓΚΟΥΒΕΡΝΟ.
ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ

foyrtoynas είπε...

ειμαι ενασ απο τουσ εργαζομενουσ οπωσ και αλλη 1200 που θελουν να δουλεψουμε σε αυτο το εργω αλλα κοστηζουμε ακρηβα αν ολη αυτοι ημασται του κκε τοτε χαθηκανε ημασται πολοι να φοβονταιμασ βαζουν την ταμπελα για να δηκαιολογηθουν ντροπητουσ που μασ καταδηκαζουν στην ανεργια και χανουν τα ταμεια εκατομυρια για να κοβουν σηνταξησ καιδωρα θα τουσ πηστεβουμε ακομα?

Ανώνυμος είπε...

ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΛΕΣ ΑΛΛΑ ΜΙΣΑ..ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΣ ΟΤΑΝ ΟΙ ΛΕΥΚΟΡΩΣΟΙ ΗΤΑΝ ΣΤΟ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΩΝ ΕΛΠΕ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΚΚΕ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΙΑ ΣΤΟ ΠΣΣΕΠ?ΤΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΕΚΑΝΕ ΕΑΝ ΕΚΑΝΕ?ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ...ΝΑ ΤΑ ΛΕΜΕ ΟΛΑ ΧΩΡΙΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΑΓΚΥΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ..

Ανώνυμος είπε...

Υπόδειγμα εργοδοτικού συνδικαλισμού αποτελεί η πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στο Σωματείο Εργαζομένων στα «Ελληνικά Πετρέλαια». Οι πρασινογάλαζοι συνδικαλιστές, χωρίς να τους ενδιαφέρει να κρατήσουν ούτε τα στοιχειώδη προσχήματα, δίνουν όποτε κληθούν από την εργοδοσία του Λάτση την αμέριστη συμπαράστασή τους ώστε να εξυπηρετήσουν τα όποια σχέδια.

Τελευταίο κρούσμα αποτέλεσε η ανακοίνωση που έσπευσε να βγάλει την περασμένη βδομάδα ταυτόχρονα με τη διοίκηση της επιχείρησης πετώντας λάσπη στα ταξικά συνδικάτα μετάλλου της Ζώνης και της Ελευσίνας και στο ΠΑΜΕ, για τον αγώνα που δίνουν ενάντια στην εφαρμογή της Συνθήκης Μπολκεστάιν, που τσακίζει τα μεροκάματα των εργατών, στα έργα επέκτασης των εγκαταστάσεων της ΠΕΤΡΟΛΑ.

Τα ίδια αντανακλαστικά είχε δείξει η πλειοψηφία του σωματείου (ακριβώς τέτοια εποχή το 2008) όταν η εργοδοσία είχε στριμωχτεί από τις αντιδράσεις κατοίκων και φορέων του Θριασίου ενάντια στην επέκταση των εγκαταστάσεων με τους όρους που εγκυμονεί κινδύνους για τους κατοίκους της περιοχής και για τους ίδιους τους εργαζομένους. Γιατί μέτρα ασφάλειας η εργοδοσία συνήθως απαξιεί να πάρει. Και αν πάρει είναι για το θεαθήναι. Αλλωστε εκρήξεις στην ΠΕΤΡΟΛΑ έχουν γίνει στο παρελθόν και με θύματα. Και τότε πάλι, θυμίζουμε, η πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, μετά από συνάντηση με τη διοίκηση, έβγαλε τρισέλιδη ανακοίνωση χρησιμοποιώντας όλα όσα υποστήριζε η επιχείρηση για τη νέα επένδυση. Μάλιστα, όπως κατηγορεί σήμερα τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, τότε εγκαλούσε την τοπική κοινωνία γιατί εναντιώθηκε με κινητοποιήσεις σ' αυτήν την επέκταση. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ έβαλαν πλάτη ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, εξυπηρετώντας τότε και τα κυβερνητικά σχέδια. Με τέτοιο σωματείο στη δούλεψή της η εργοδοσία, τι άλλο να ζητήσει! Αυτοί όμως που πλέον έχουν ακόμα μεγαλύτερη εμπειρία και πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα για τον εργοδοτικό συνδικαλισμό είναι οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ και όχι μόνο.

Ανώνυμος είπε...

This is a fantastic piece, I discovered your site browsing aol for a similar topic and came to this. I couldnt find to much other details on this article, so it was nice to find this one. I will probably be back to look at some other posts that you have another time.