Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ;


18.05.2010


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο κατήφορος της Κυβέρνησης, μαζί με τις ανατροπές στα ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα και στα ενεργειακά θέματα, δεν έχει τέλος.
Ειδικότερα στον κλάδο του πετρελαίου γκρεμίζονται και τα τελευταία αναπτυξιακά εργαλεία για την προοπτική της έρευνας, εκμετάλλευσης και μελλοντικού ουσιαστικού ελέγχου κοιτασμάτων στη χώρα μας.
Αυτοί που σαν κυβέρνηση άνοιξαν την κερκόπορτα στο ξεπούλημα των ΕΛΠΕ το 1998 στο όνομα του “ανταγωνισμού”, της “ανάπτυξης” και της “απελευθέρωσης της αγοράς” και ολοκλήρωσαν το έγκλημα το 2003, χαρίζοντας στην ουσία τον έλεγχο των ΕΛΠΕ στον Λάτση, σήμερα βλέπουν τα αποτελέσματα της πολιτικής τους, με την ακρίβεια των καυσίμων σε απαγορευτικά επίπεδα. Και τώρα ξανά στην κυβέρνηση καλούνται να υπογράψουν και την ληξιαρχική πράξη θανάτου του κλάδου της έρευνας.
Αντί λοιπόν να γίνουν σοφότεροι από όσα προβλήματα γέννησαν οι επιλογές τους από το 1998 και μετά και να δρομολογήσουν πολιτικές για να ανακτήσει το δημόσιο τον έλεγχο στα Ελληνικά Πετρέλαια, επανιδρύοντας και τον κλάδο της Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων, φαίνεται να οδηγούνται στην πλήρη ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ και για τον τομέα της Έρευνας, στην επιλογή ενός ολιγομελούς σχήματος σε ρόλο συμβούλου του αρμόδιου Υπουργείου, για τις συμβάσεις παραχωρήσεων περιοχών για έρευνες.
Με επίφαση την εξοικονόμηση χρημάτων!!!, είναι έτοιμοι να χαρίσουν δισεκατομμύρια σε εταιρείες πετρελαίου, παραβλέποντας ακόμα και θέματα που συνδέονται με την εθνική κυριαρχία και την προστασία του περιβάλλοντος, αφού δεν θα υπάρχει πλέον φορέας ουσιαστικού ελέγχου.
Μέσα από την συμμετοχή μας σαν Ενιαία – Ενωτική Σ.Κ. στο προηγούμενο προεδρείο του Δ.Σ. του Π.Σ.Ε.Ε.Π., ανάμεσα στα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα που έπρεπε να αναδείξουμε, μαζί με τους συναδέλφους της πρώην ΔΕΠ-ΕΚΥ ήταν η αναστρέψιμη ακόμα πορεία του κλάδου και η πλήρης αξιοποίηση της συσσωρευμένης εμπειρίας και της τεχνογνωσίας που αποκτήθηκε με πολύ κόστος για το συμφέρον της χώρας και όχι σαν δώρο για τους μετόχους των ΕΛΠΕ και τα ιδιωτικά συμφέροντα.
Το παράδειγμα της Νορβηγίας με τους ανεξάρτητους κρατικούς φορείς NPD & PSA και την κρατική συμμετοχή στις παραχωρήσεις μπορούν να μας δείξουν το δρόμο για την αξιοποίηση του ενεργειακού μας πλούτου και την διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος .
Όλα αυτά αναδείχτηκαν στο Συνέδριο που διοργανώσαμε παρά τις δυσκολίες, τις αντιπαραθέσεις , τις προσπάθειες σφετερισμού και δυσφήμησης που επιχειρήθηκαν από το σημερινό προεδρείο του ΠΣΕΕΠ.
Όσο για τα ΕΛΠΕ που με κάθε τρόπο προσπαθούν εδώ και καιρό να απαλλαγούν από ερευνητικές δραστηριότητες και συμμετοχές σε κοιτάσματα, κάνουν άλλο ένα εγκληματικό λάθος. Από την ανάλυση όλων των δεδομένων των πετρελαϊκών εταιρειών παρόμοιας δυναμικότητας με τα ΕΛΠΕ, προκύπτει ότι ο κλάδος ¨Έρευνας συμβάλλει καθοριστικά στα κέρδη τους αν υπολογίσουμε ότι το συνολικό κόστος εξόρυξης κυμαίνεται μεταξύ 5 και 15 δολάρια / βαρέλι, με τιμή αργού 80 δολ. / βαρέλι.
Το γιατί δεν συμβαίνει το ίδιο και με τα ΕΛΠΕ προφανώς έχει να κάνει με τον τρόπο που η εταιρεία διαχειρίστηκε και συνεχίζει να διαχειρίζεται τον κλάδο έρευνας που ουσιαστικά τον οδήγησε στο κλείσιμο και δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά για την μελλοντική ανταγωνιστική θέση της εταιρείας.
Καλούμε την Διοίκηση να ξαναδεί το θέμα της έρευνας και να αναζητήσει τις δικές της ευθύνες στις επιλογές της όπως:
· Την άρνηση συμμετοχής της στη συνέχιση των δραστηριοτήτων του Πρίνου μετά την αποχώρηση της DENISON το 1998 παρότι κατείχε το 15% στην κοινοπραξία, το οποίο κατέληξε στην Kavala Oil.
· Την «αδιαφορία» εξαγοράς των δικαιωμάτων στην ευρύτερη περιοχή του Πρίνου με αποτέλεσμα αυτά να εξαγοραστούν από την Ενεργειακή Αιγαίου το 2010.
· Την παντελή αγνόηση της έρευνας στην Ελλάδα με τα 200.000 τετ.χλμ. ανεξερεύνητων περιοχών, όπου ας σημειωθεί τα ΕΛΠΕ διαθέτουν ερευνητικό συγκριτικό πλεονέκτημα, και την εμμονή αναζήτησης ευκαιριών μόνο στο εξωτερικό.
· Την συμμετοχή της με 100%, δηλαδή με αποκλειστικό παραχωρησιούχο και διαχειριστή τα ΕΛΠΕ, στην περιοχή West Obayed της Αιγύπτου, κάτι που ίσως αποτελεί και παγκόσμια πρωτοτυπία στον χώρο της έρευνας, όπου τακτική είναι ο καταμερισμός του επιχειρηματικού κινδύνου. Την ανάληψη του ρόλου του διαχειριστή των εργασιών (Operation) στην Αίγυπτο χωρίς προηγούμενη εμπειρία και σε μια περιοχή που μέρος της είχε εγκαταλειφθεί από την Shell σε προηγούμενο ερευνητικό γύρο. Την σταδιακή παραχώρηση κρίσιμων αποφάσεων στους Αιγύπτιους, με ταυτόχρονη αδρανοποίηση του δικού μας έμψυχου δυναμικού.
· Την μη επιδίωξη μόνιμης στρατηγικής συμμαχίας με πιο έμπειρες εταιρείες στον κλάδο έρευνας, αλλά την συνεχή αλλαγή συνεταίρων σε μια λογική «διαχείρισης χαρτοφυλακίου».
· Την μη εμπλοκή των συναδέλφων του κλάδου Έρευνας σε παρεμφερή αντικείμενα, όπως η αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα, η τεχνολογία υδρογόνου και άλλες, με δεδομένο ότι η τεχνολογία στην έρευνα πετρελαίου είναι από τις πιο προωθημένες και η χρήση της έχει και άλλες εφαρμογές.
· Την συστηματική απαξίωση των εργαζομένων της Έρευνας με την μη ένταξή τους σε ανάλογα προγράμματα το μη πέρασμα της εμπειρίας των παλαιών σε νεότερους συναδέλφους.
· Την εξάρτηση της Εταιρείας από διάφορους «συμβούλους» και εργολάβους.
Θεωρούμε ότι ο κλάδος της Έρευνας διαθέτει αξιόλογους συναδέλφους και βρίσκουμε απαράδεκτο να φορτώνονται στις πλάτες τους οι λαθεμένες επιλογές της διοίκησης. Προτιμήσατε με την τακτική του «περίμενε και βλέπουμε» να απαξιώσετε όλον αυτό τον κόσμο παρά να τον χρησιμοποιήσετε δημιουργώντας πλούτο στην Εταιρεία.. Αναρωτιόμαστε ΓΙΑΤΙ; Για να υπάρχουν όσο το δυνατόν λιγότεροι σχετικοί με το αντικείμενο και να οργιάζουν οι «σύμβουλο»ι, οι εργολάβοι και οι σωτήρες;
Τα Ελληνικά Πετρέλαια χρειάζονται την Έρευνα τώρα περισσότερο από ποτέ. Η διοίκηση συναισθανόμενη τις ευθύνες της, ας προχωρήσει επιτέλους στην αναδιοργάνωση του κλάδου Έρευνας, θέτοντας στόχους ανάπτυξης, εμπλέκοντας όλο το έμψυχο δυναμικό που διαθέτει, σε μια αναγεννητική διαδικασία με διαφάνεια και αξιοκρατία.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Υπόδειγμα εργοδοτικού συνδικαλισμού αποτελεί η πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στο Σωματείο Εργαζομένων στα «Ελληνικά Πετρέλαια». Οι πρασινογάλαζοι συνδικαλιστές, χωρίς να τους ενδιαφέρει να κρατήσουν ούτε τα στοιχειώδη προσχήματα, δίνουν όποτε κληθούν από την εργοδοσία του Λάτση την αμέριστη συμπαράστασή τους ώστε να εξυπηρετήσουν τα όποια σχέδια.

Τελευταίο κρούσμα αποτέλεσε η ανακοίνωση που έσπευσε να βγάλει την περασμένη βδομάδα ταυτόχρονα με τη διοίκηση της επιχείρησης πετώντας λάσπη στα ταξικά συνδικάτα μετάλλου της Ζώνης και της Ελευσίνας και στο ΠΑΜΕ, για τον αγώνα που δίνουν ενάντια στην εφαρμογή της Συνθήκης Μπολκεστάιν, που τσακίζει τα μεροκάματα των εργατών, στα έργα επέκτασης των εγκαταστάσεων της ΠΕΤΡΟΛΑ.

Τα ίδια αντανακλαστικά είχε δείξει η πλειοψηφία του σωματείου (ακριβώς τέτοια εποχή το 2008) όταν η εργοδοσία είχε στριμωχτεί από τις αντιδράσεις κατοίκων και φορέων του Θριασίου ενάντια στην επέκταση των εγκαταστάσεων με τους όρους που εγκυμονεί κινδύνους για τους κατοίκους της περιοχής και για τους ίδιους τους εργαζομένους. Γιατί μέτρα ασφάλειας η εργοδοσία συνήθως απαξιεί να πάρει. Και αν πάρει είναι για το θεαθήναι. Αλλωστε εκρήξεις στην ΠΕΤΡΟΛΑ έχουν γίνει στο παρελθόν και με θύματα. Και τότε πάλι, θυμίζουμε, η πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, μετά από συνάντηση με τη διοίκηση, έβγαλε τρισέλιδη ανακοίνωση χρησιμοποιώντας όλα όσα υποστήριζε η επιχείρηση για τη νέα επένδυση. Μάλιστα, όπως κατηγορεί σήμερα τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, τότε εγκαλούσε την τοπική κοινωνία γιατί εναντιώθηκε με κινητοποιήσεις σ' αυτήν την επέκταση. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ έβαλαν πλάτη ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, εξυπηρετώντας τότε και τα κυβερνητικά σχέδια. Με τέτοιο σωματείο στη δούλεψή της η εργοδοσία, τι άλλο να ζητήσει! Αυτοί όμως που πλέον έχουν ακόμα μεγαλύτερη εμπειρία και πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα για τον εργοδοτικό συνδικαλισμό είναι οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ και όχι μόνο.

Ανώνυμος είπε...

Προς ανωνυμο 15¨44,
μαλλον εχεις μπερδευτει γιατι το 2008 προεδρειο ηταν η ενιαια με το αγωνιστικο μετωπο δηλαδη το ΚΚΕ, επομενως την τρισελιδη ανακοινωση την ειχε βγαλει το προηγουμενο προεδρειο οπου συμμετειχε και ο εκπροσωπος του αγωνιστικου μετωπου,μαλιστα τοτε αντιπροεδρος του πσεεπ, οποιος μαλιστα δεν ειχε διαφωνησει με το υφος της ανακοινωσης.Στην τοτε πλειοψηφια του σωματειου το 2008 δεν συμμετειχε ουτε η Πασκε ουτε η ΔΑΚΕ αλλα οι συνδικαλιστικες παραταξεις που ειναι προσκειμενες στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.Προφανως υπαρχει ενα κενο μνημης η ενα ελλειμα γνωσης των τεκταινομενων της εποχης 2008 το το οποιο αποτυπωνεται στο κειμενο.

ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛ.ΠΕ. Α.Ε. είπε...

Το Σωματείο μας αποφάσισε την συμμετοχή του στην 24ωρη απεργία την Πέμπτη 20 Μαϊου που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, σαν συνέχεια της απεργιακής κινητοποίησης της 5ης Μαϊου.
Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό δεν θίγει μόνο συγκεκριμένα ασφαλιστικά δικαιώματα και προσδοκίες, π.χ. όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση συντάξεων κ.α.
Δυστυχώς, επιχειρεί να ανατρέψει την ίδια τη δομή του Δημοσίου Συστήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ απειλεί με πλήρη ισοπέδωση τον κλάδο περίθαλψης.
Ένα νομοσχέδιο που αποδιαρθρώνει το χρηματοδοτικό μηχανισμό της κοινωνικής ασφάλισης, υπονομεύει, ανατρέπει, απαξιώνει τον αναδιανεμητικό του χαρακτήρα και συρρικνώνει δραματικά τους διαθέσιμους πόρους.
Σε μια κινητοποίηση που να ξεπερνάει σε μαζικότητα και μαχητικότητα το συλλαλητήριο της 5ης Μαϊου, να βροντοφωνάξουμε:

ΟΧΙ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΞΟΝΤΩΝΟΥΝ.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 20 ΜΑΙΟΥ

Ανώνυμος είπε...

Η υποκρισία του ΚΚΕ για την Τυποεκδοτική
Ρεσιτάλ υποκρισίας του κκε και της κυρίας Παπαρήγα στο ντιμπέιτ, όταν είπε ότι η Τυποεκδοτική είναι ένα τυπογραφείο σαν όλα τα άλλα, που χρησιμοποιείται για να τυπώνεται ο Ριζοσπάστης και το… προπαγανδιστικό υλικό του κόμματος.
Η κομματική προπαγάνδα και τα παπαγαλάκια τους προσπαθούν να μας πείσουν ότι η ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕ του κκε είναι ένα ακόμα τυπογραφείο. Παρατηρείστε τη φωτογραφία και πείτε μας τη γνώμη σας, αν αυτό είναι ένα… ακόμα τυπογραφείο ή αν πρόκειται για μια τεράστια μονάδα που με πολιτικά και κομματικά μέσα παίρνει όλες τις δουλειές. Αφήστε που όπως καταγγέλλουν οι τυπογράφοι έχουνε μαζέψει όλο το δημόσιο.
Ρωτάνε οι τυπογράφοι:
Ποιο άλλο τυπογραφείο πανελλαδικά λειτουργεί όπως η ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕ ΤΟΥ ΚΚΕ;
Μας ανταγωνίζονται αθέμιτα
ΝΑΙ ή ΟΧΙ;
www.typografeio.blogspot.com

Ανώνυμος είπε...

ΜΟΥΓΚΑ ΣΤΗ ΣΤΡΟΥΓΚΑ στην τυποεκδοτική για τη διαιώνιση της εκμετάλλευσης...




Να «νεκρώσει» αύριο κάθε τόπος δουλειάς
Κορυφώνονται οι προετοιμασίες για την επιτυχία της αυριανής αναμέτρησης που αφορά όλο τον εργαζόμενο λαό.

Μέχρι τελευταία στιγμή συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τη μαζική συμμετοχή στην αυριανή απεργία και στις συγκεντρώσεις που οργανώνει το ΠΑΜΕ σε 67 πόλεις όλης της χώρας.



Η λειτουργία της ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗΣ σε μέρα απεργίας είναι η απόδειξη του ρόλου που έχουν οι αριστεροί καπιταλίστες του κκε απέναντι στο εργατικό κίνημα.-
ΠΑΜΕ-ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ (τυποεκδοτική) ΑΠΕΡΓΟΣΠΑΣΤΕΣ-ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΑΠΕΡΓΙΑ Αν το ΠΑΜΕ ήθελε να αγωνιστεί πραγματικά για τα δικαιώματα των εργατών. Πρώτα θα έκλεινε την ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕ του κκε.


Κάνουμε μια απλή ερώτησή στην ηγεσία του ΚΚΕ, της ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗΣ
και προσωπικά στην Γ.Γ. του κόμματος κυρία Αλέκα Παπαρήγα:
Την ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕ του ΚΚΕ στην αυριανή απεργία 20/5/10 θα την κλείσετε;
www.typografeio.blogspot.com

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΣΚΙΤΕΣ ΒΑΛΤΕ ΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΒΓΑΛΤΕ ΤΟ ΣΚΑΣΜΟ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΞΕΚΟΥΜΠΙΣΤΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΓΙΑΤΙ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ.